Şimdi Ara

Yaya Geçidinde Durduğum İçin Haksız Çıktım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
0
Favori
4.754
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. A aracı benim. B aracı çocuk taşıyan servis aracı.

    Şirket aracımla seyrederken, DUR tabelasının olduğu yerde durdum. Gerekli kontrolleri yapıp yola çıktım ancak karşıdaki yaya geçidinde yaya vardı ve tekrar durdum. Yayanın geçmesini beklerken bir anca servis aracı kendisinin kabul etmemesine rağmen yüksek bir hızla bana sağ taraftan çarptı. Hatta durduğum halde çarpmanın etkisiyle araç 180 dereceye yakın döndü. Muhtemelen başka bir şeyle (telefon vs.) ilgileniyordu.

    Şimdi burada şuçlu ben miyim? B aracı mı? Yoksa oraya yaya geçidi koyan Karayolları mıdır?


    Kusur oranı %100 bana çıktı. İtiraz edildi, heyetten yine %100 bana çıktı. Tekrar itiraz edildi kamera kaydı incelenmesi için, yine %100 bana çıktı. Yasalar beni haklı göstermesine rağmen kendi yasasını tanımayan bir heyet var.


    Ya taşımacılık şirketleri iyi yapılaşmış, ya da başka bir durum var bilemiyorum.


    Olay yerinin planını ekliyor ve yorumları size bırakıyorum.


    17 Şubat 2021 Editi: Yol üzerindeki yaya geçitlerini silerek kaldırdılar.



    Yaya Geçidinde Durduğum İçin Haksız Çıktım
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • kurallarin uluslararasi oldugunu bilmiyor gibi yazmissiniz, her ulkenin kendi sistemi, aliskanligi var demissiniz. o yuzden hatirlatayim dedim. aydinlandiysaniz ne mutlu bana


    trafikte biz eskiden beri farkliyiz, kendi kurallarimiz var gibi bir arguman sozkonusu bile olamaz.



    bu arkadasin niye suclu oldugunu bilemeyiz, bilgi eksikligi var. ya da heyetin kararini koyarsa ogrenebiliriz. olay yerinin planini ekledim demis ama bende gorunmuyor.



    trafik isiginda yayaya yol verilmez, kirmizida durdugun anda yol zaten yayanindir. ne yazdiginizi unuttunuz sanirim. kisaca, yaya gecitleri, isik olmayan yerlerde olur.



    avrupa degil dunyanin hicbir yerinde yaya hizli arabanin onune atlamaz, niyeti intihar etmek degilse. ama arac durmazsa da, kurali uygulamak isteyen bir polis ceza yazabilir, neden duramayacak kadar hizlisin diye. bu kural yazili degil, yaya gecidinde duramayacak kadar hizliydim demek, kimseyi cezadan kurtarmaz. hele bir de yayaya vurduysa, gecmis olsun. o kadar hizlanmayacaksin, bu kadar basit kural. kaldi ki konu sahibi de boyle birsey oldugunu yazmamis.

    traik isaretleri ve uyarilarinin uluslararasi gecerliligi var


    her ulkenin kendi sistemi var deme hakki yok yani



    "Yıllardır ülkemizde yapılan trafik ışığında yayaya yol verilir" ne demek hic anlamadim. yesil yanarken yol mu veriyorsun? kirmizi yanarken zaten durursun, yaya varsa gecer, yoksa yoktur. kimseye yol vermis olmuyorsun


    yaya gecidinde yaya bekliyorsa durulur, mecburidir. arkadan vuran olursa sucludur.

    Kimse ülkemizde kuralları bilmiyor. Bir tutturmuşsunuz yaya önceliklidir diye. Sonradan yayaların geçiş üstünlüğü kuralını halkımız ancak bu şekilde öğrenir. Öncelikli olması ayrı konu canının istediği zaman karşıdan karşıya geçmesi ayrı konu.


    Karayolları yönetmeliğinin 102.maddesinin sürücüler için "Dönüş sırasında varsa kurallara uygun olarak karşıya geçen yayalara ve bisiklet yolundaki bisikletlilere geçiş hakkı vermeye" . Buradaki kuraldan kasıt şudur.


    4 yol ağızlarında 4 yolda da yaya geçidi çizgileri varsa ve trafik işaretleri mevcut değil ise ( kırmızı,yeşil vs). anayoldan tali yola veya tam tersi dönüş karşı şeritten geçiş yapan araç sürücüsü eğer kendi veya dönüş yapacağı yolda bir yayanın yolun karşıdan karşıya geçtiğini veya geçmeye hamle yaptığını görür ise mevcut şeridinde bekleyerek yol verir. Yaya geçişinin tamamladıktan sonra sinyalini vererek dönüşünü tamamlar. Asla ama asla arkadaşın yaptığı gibi kavşağın içinde, yaya geçidinde durmaz.


    Yayanın uyacağı kural ise eğer 4 yol ağzında araç dönüşünü tamamlamış ve yaya şeridine girmiş veya girmek üzere ise ve araç sürücüsü yolun yaya yolunun konumu gereğince orada durması trafiği tehlikeye sokacaksa karşıdan karşıya geçmez araç sürücüsünün geçmesini bekler.


    Aynı şekilde kendi şeridinden sağa veya sola dönüş yapacak yani karşı şeride geçmeyen araç sürüsü yaya eğer karşıdan karşıya geçmeye başladı ise kendi şeridinde bekleyecek (sinyal yakmadan),yaya karşıdan karşıya geçtikten sonra sinyalini yakacak ve dönüşünü tamamlayacaktır.


    Aşağıda anlamayanlar için bir fotoğraf koyuyorum burada 2 numaralı araç kendi şeridinde yayanın yolun karşına geçmesini bekleyecek,sonra sinyal yakacak sonra geçişini tamamlayacak, eğer geçişi esnasında başka bir yaya karşıdan karşıya geçmek isterse dönüşünü yapan aracı beklemek zorundadır. Yok öyle yayanın her zaman önceliği diye bir dünya.


    Kısacası konuyu açan arkadaş, kavşak içinde bekleme yaptığı için hatalıdır. Ya yayanın geçişini bekleyip yoluna devam edecekti eğer karşı şeride geçişini yapmış ise artık yayaya yol vermeyecekti, yaya araca yol verecek.


  • Krokiniz yok mu? 3 seferde de siz kusurlu çıktıysanız bence daha fazla zorlamaya gerek yok.

  • Aynı şekilde burada dönel kavşaklarda yaya geçidi var. Sizin gibi gelip devam ediyorum ama kavşağın ağzında yaya geçidi koymuş salağın biri. Işık falan hiç bir şey yok. Yaya için durunca aracın arkası kavşak içinde kalıyor. Sağdan gelen ve benim kavşağı terkedeceğimi sanarak durmayanlar neredeyse vuracaklardı bana. Ben de artık bu durumlarda yayalara durmuyorum maalesef.
    Sizin duruma üzüldüm ama bu ülkede kanuna uyarsan da sıkıntılı uymazsan da.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cormen

    Krokiniz yok mu? 3 seferde de siz kusurlu çıktıysanız bence daha fazla zorlamaya gerek yok.

    Daha mahkeme var. Yaya Geçidinde Durduğum İçin Haksız Çıktım 

  • Yaya geçidinde ışık var mıydı?

  • yaya gecıtlerı cok sıkıntılı oluyor.avrupada yaya gecıtlerınde herkes yavaslar ve yavas gecerken bızım ınsanımız son hızla gecıyor


    ya yavaslayıp yayaya yol verıcen ama arkadan gelen carpcak


    yada yayaya yol vermıcen arkadan gelen carpmıcak ama bu seferde yayalar rısklı oluyor


    sonuc olarak assagı yukarı sakal bıyık olayı...bunun nedenı herkes aynı kuralla arac kullanmaması


    ılkokul mezunu kısılere ehlıyet vermıslerdı ınsanlar hesapsız plansız arac kullanıyor




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bace3434 -- 4 Kasım 2020; 18:46:57 >
  • Kavşak içerisinde yaya ya yol verilmez 👍🏻 kusur sizde maalesef

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hikaye içi anlatmadığınız bir nokta felan var mı? İmkansız çünkü böyle olması.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Anlamıyoruz, biz milletler olarak cidden anlamıyoruz.


    Kimisi yolda tek başına iken yaya ya yol verir! Zaten kendisi geçip gitse yaya geçecek..

    Kimisi ise arkada ambulans varken yaya yol verir.. Hasta mı daha önemli? Yayanın geçmesi mi..


    Bugün Önümdeki araç arkamızda ambulans varken yaya ya yol vermeye kalktı, yanlarından kornaya asılarak geçtim. Yaya korktu, sürücü korktu.

    Arkada ambulans varken bu neyin şovu????

    Sen geçsen, ben geçsem, ambulans geçse arkada zaten araç yok..

    Trafikte verirsin, arkada çok araç vardır dörtlü yakıp ver, ama tek sen isen yolda ve öyle bir yolda o şekilde yol verdiysen %100 haksızsın, umarımda kazanamazsın.


    İyi forumlar pardon iyi şovlar.

  • ben yurtışında 2 yıl taksicilik yaptım. ilk başladığımda inanılmaz zorlanıyordum. 4 yol ağzında sağa dönecem burnumu yola sokmuşum solda araba geliyor mu diye kafamı sola çevirken sağ yanımdan aniden biri yaya geçidine atlamış.

    Yaya Geçidinde Durduğum İçin Haksız Çıktım

    ikinci tehlikeli durum ana yoldasın dört yol ağzında sola döneceksin sinyalini verdin göbekte bekliyorsun. karşıdan arabalar gelmesi kesildi derken sola bir dönüş yaptığın gibi yaya geçidine biri atlamış. göbekte kalıyorsun karşıdan tekrar arabalar gelmeye başlıyor devamlı kornaya basıyor anlatamıyorsun az önce serbsesti yaya çıktı. dedim allah belasını versin bu kuralın. neyse alıştık kurallara türkiyeye geldim. yaya geçinde insanlar var durdum. arkamdaki de durdu. ama onun arkasındaki elini hiç çekmeden kornaya basıyor. elimle işaret ediyorum hala basıyor. sonra devam ettik. bu kro beni sollayım derken birdaha yaya geçidi. tabi ben avrupadaki tecrübemden rahatça durdum. yaya geçerken tam bu kro beni solluyor haliyle yayayı görmedi yaya az daha eziliyordu. antalyaya tatile yabancı bir arkadaşım geldi. diyor yaya geçidinden geçerken arabayı üstüme sürdüler sizin insanlar deli mi:D senin konuna geleceksek yaya geçidinin olduğu yerden trafik levhası var mıydı? eğer yaya geçidi levhası yoksa yerde çizilen yaya geçidi çizgileri yasal değil. bu sebeple haksız çıkmış olabilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ravrav -- 4 Kasım 2020; 20:26:23 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ravrav

    ben yurtışında 2 yıl taksicilik yaptım. ilk başladığımda inanılmaz zorlanıyordum. 4 yol ağzında sağa dönecem burnumu yola sokmuşum solda araba geliyor mu diye kafamı sola çevirken sağ yanımdan aniden biri yaya geçidine atlamış.

    ikinci tehlikeli durum ana yoldasın dört yol ağzında sola döneceksin sinyalini verdin göbekte bekliyorsun. karşıdan arabalar gelmesi kesildi derken sola bir dönüş yaptığın gibi yaya geçidine biri atlamış. göbekte kalıyorsun karşıdan tekrar arabalar gelmeye başlıyor devamlı kornaya basıyor anlatamıyorsun az önce serbsesti yaya çıktı. dedim allah belasını versin bu kuralın. neyse alıştık kurallara türkiyeye geldim. yaya geçinde insanlar var durdum. arkamdaki de durdu. ama onun arkasındaki elini hiç çekmeden kornaya basıyor. elimle işaret ediyorum hala basıyor. sonra devam ettik. bu kro beni sollayım derken birdaha yaya geçidi. tabi ben avrupadaki tecrübemden rahatça durdum. yaya geçerken tam bu kro beni solluyor haliyle yayayı görmedi yaya az daha eziliyordu. antalyaya tatile yabancı bir arkadaşım geldi. diyor yaya geçidinden geçerken arabayı üstüme sürdüler sizin insanlar deli mi:D senin konuna geleceksek yaya geçidinin olduğu yerden trafik levhası var mıydı? eğer yaya geçidi levhası yoksa yerde çizilen yaya geçidi çizgileri yasal değil. bu sebeple haksız çıkmış olabilirsiniz.

    Herşey iyiydi son 2 cümleye kadar.
    O çizgiler ne o zaman? Kim çiziyor bu çizgileri? Şimdi yaşadığım şehirde abartısız her 70-80 mde yaya geçidi var. Bu geçitlerde millet dursa trafik akmaz kilitlenir. Bu geçit işinde acil olarak değişiklik şart!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CapriceClassic -- 4 Kasım 2020; 20:41:49 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Şu ülkede şöyle yapıyorlarmış bizde de bu kural böyle olsun diyerek zorlama kural uygulatması olmaz. Üç beş tane kişi sosyal medyada meşhur olacağım,duyar kasacağım ki zaten sosyal medyada herkes duyar kasma peşinde, instagrama bakıyorsun İzmir'de müthiş dayanışma,herkes yardım ediyor ama youtube'da haber izliyorsun ev kiraları uçmuş, millet ev bulamıyor. Hani herkes yardım ediyordu? Orada burada herkes yeni yapılmış evleri ücretsiz açmıştı?


    Yıllardır ülkemizde yapılan trafik ışığında yayaya yol verilir, trafik ışığı yok ise trafiğin durumuna göre bazen otomobil bazen ise yaya otomobile yol verirdi böylece iki tarafta kendini ayarlar giderdi. Şimdi ne oluyor, yaya geçsem mi geçmesem mi araç sürücüsü yol versem mi vermesem mi sürekli bir ikilem içinde kalıyor. Arkadan gelen araç sürücüleri de öndeki aracı gidecek zannediyor alışık olmadığımız bir noktada durunca onlarda anlayamıyor, medyaya yansımasa da sürekli bu tür kazalar oluyor.


    Bırakın artık bu Amerika'da böyle oluyor olaylarını, her ülkenin alıştığı bir sistem vardır. Bunu bozarsanız tam tersi daha fazla kaza olur. Ülkemizde dönel kavşak ve yaya geçidi geçiş hakkı durumu eskiden beri dünyadan farklıdır, insanlar böyle alışmış. Ya yolları yeniden tasarlayın ki insanlar alışkanlıklarını terk edebilsinler ya da kuralları değiştirmeyin.





  • tenekekutu kullanıcısına yanıt
    Doğru, ancak sık sık yaya geçidi denetlemeleri yaptırılan polislere veya zırt pırt olur olmaz her yere yaya geçidi yapanlara ne demeli? Şirin gözükeceğim diye milletin ayarları ile oynamasınlar!

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • tenekekutu kullanıcısına yanıt

    traik isaretleri ve uyarilarinin uluslararasi gecerliligi var


    her ulkenin kendi sistemi var deme hakki yok yani



    "Yıllardır ülkemizde yapılan trafik ışığında yayaya yol verilir" ne demek hic anlamadim. yesil yanarken yol mu veriyorsun? kirmizi yanarken zaten durursun, yaya varsa gecer, yoksa yoktur. kimseye yol vermis olmuyorsun


    yaya gecidinde yaya bekliyorsa durulur, mecburidir. arkadan vuran olursa sucludur.

  • CapriceClassic kullanıcısına yanıt

    Benim yaşadığım ülkede herkes evine geç gidiyor akşam vakti. Keşke yaya geçidi az olsa ama heryere koyuyorlar


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birde avrupada bile araba hızını almışsa yaya yaya geçidine atlamıyor. Ama türkiyede ana yolda kavşak falan değil 4. Vitesteyim kızın bir atladı yaya geçidine. Şerit değiştirip geçerler avrupada kimse durmaz. Birkeresinde Avrupada yaşlı bir kadın atlamıştı böyle adam durdu küfür etti. Yayalar da yaya geçidi kullanımı konusunda bilgisiz. Baktın tek bir araba geliyor ve hızlı bekleyeceksin. Olur trafik çoktur. Böyle durumlarda yaya yavaş yavaş geliyor arabanın yavaşladığını görünce geçiyor gerekirse elini kaldırıyor geceyse telefonun flaşını açıp sallıyor burada



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ravrav -- 4 Kasım 2020; 23:32:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Avrupa'da da öyle her araç yayayı görür görmez anında yaya geçidinde durmaz. Araç yeteri kadar hızlı ise zaten hiçbir yaya yola atlamaz. Aracı görür ama geçme girişiminde bulunmaz. Yol kanunlara göre onun hakkıdır ayrı konu. Dünyanın her yerinde yazılı olmayan, toplum tarafından alışılagelmiş trafik davranışları vardır.


    Örneğin Avrupa'da hiçbir kavşakta araçlar yol kendilerinin ise yavaşlamaz, hızla geçer. Türk sürücüler buna örneğin çok zor alışır gittiklerin, yavaşlarlar ve o ülke de aslında trafiği de tehlikeye atarlar. Çünkü o ülkelerin vatandaşlarının sürüş stiline terstir bu sürüş tarzı. Ama bizim gibi ülkelerde tam tersi kuraldır hatta kavşağa gelirken yavaşlarsın, zaten çoğu kaza ülkemizde kavşaklarda olur.


    Ama Kaliforniya'da Avrupa'dan farklı olarak araçlara yeşil ışık yansa bile yaya karşıdan karşıya geçiyorsa yol onun hakkıdır ve yayalar bu hakkı kullanır. İki sn yaya beklese araç geçecek ama karşıdan karşıya geçmeye başlar ama tüm sürücüler alışkın olduğu için buna sorun yaşanmaz orada vs vs.


    Kuralları biz de biliyorsuz sağ olun uluslararası olduğunu hatırlattınız da o işler öyle yürümüyor işte.


    @cseyfe




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 5 Kasım 2020; 0:34:49 >




  • tenekekutu kullanıcısına yanıt

    kurallarin uluslararasi oldugunu bilmiyor gibi yazmissiniz, her ulkenin kendi sistemi, aliskanligi var demissiniz. o yuzden hatirlatayim dedim. aydinlandiysaniz ne mutlu bana


    trafikte biz eskiden beri farkliyiz, kendi kurallarimiz var gibi bir arguman sozkonusu bile olamaz.



    bu arkadasin niye suclu oldugunu bilemeyiz, bilgi eksikligi var. ya da heyetin kararini koyarsa ogrenebiliriz. olay yerinin planini ekledim demis ama bende gorunmuyor.



    trafik isiginda yayaya yol verilmez, kirmizida durdugun anda yol zaten yayanindir. ne yazdiginizi unuttunuz sanirim. kisaca, yaya gecitleri, isik olmayan yerlerde olur.



    avrupa degil dunyanin hicbir yerinde yaya hizli arabanin onune atlamaz, niyeti intihar etmek degilse. ama arac durmazsa da, kurali uygulamak isteyen bir polis ceza yazabilir, neden duramayacak kadar hizlisin diye. bu kural yazili degil, yaya gecidinde duramayacak kadar hizliydim demek, kimseyi cezadan kurtarmaz. hele bir de yayaya vurduysa, gecmis olsun. o kadar hizlanmayacaksin, bu kadar basit kural. kaldi ki konu sahibi de boyle birsey oldugunu yazmamis.





  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.