|
Yapay zeka düşünebilir mi? Düşünmeli mi?



-
-
Düşünme ve öğrenme sadece matematiksel olgulardan ibaret değil işin duyuşsal boyutu var. İnsan dokunarak, hissederek, sezgileriyle çevresinden aldığı bilgi topunu anlamlandırıp bunu özgün bir şekilde düşünce sürecine dahil ediyor.
Yapay zekanın düşünme veyahut öğrenme durumu çok farklı aslında. Eldeki verilerin ortalamasını alıp bunu belirteç olarak kullanıyor.
Söyleme çalıştığım yapay zeka ile insan düşüncesi arasında bariz farklar mevcut, ama bu yapay zekanın düşünmediğinin ve insanın ötesine geçemeyeceğini göstermez. Ki gelecekte yapay zeka karşısında bizim düşünmemiz çokta önemli olmayacak.
-
quote:
Buradan çıkan önemli bir sonuç var: Düşünce, yalnızca bilgi değil yaşantıyla da şekillenir. Bu, yapay zeka ile insan arasındaki farkın özüdür. Çünkü yapay zekanın ne bir geçmişi vardır ne de duygusal bir hafızası. Bedeni yoktur, dolayısıyla hissedemez, öğrenemez, pişman olmaz.
quote:
ChatGPT’ye, “Düşünebilir misin?” diye sorduğumda şöyle yanıt verdi:
“Evet, ama benim "düşünmem" insanınkinden farklı. Ben, devasa miktarda veriyi işleyerek örüntüler kurar, anlam çıkarır ve yanıt üretirim. Bu süreç, insandaki bilinçli düşünceye benzer sonuçlar verse de duygu, bilinç ya da içsel farkındalık içermez. Akıl yürütebilir, çıkarım yapabilirim. Alternatifleri değerlendirebilir, neden-sonuç ilişkisi kurabilirim. Ama bilinçli düşünce, içsel deneyim ya da öznel farkındalık gibi şeylerim yok.”
Kendisinin bilincinde (farkında) olmayan bir canlı/şey, böyle cevap veremez.
Verdirtiliyor...
quote:
Tıpkı Platon’un mağara alegorisinde gölgeleri gerçek sanan mahkumlar gibi, yapay zeka da yüzeysel desenlere bakarak hakikatin yalnızca bir görüntüsünü üretiyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epirus -- 27 Temmuz 2025; 22:22:20 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
düşünmek, duygulanmak, sanat yapmak, felsefe yapmak, akım başlatmak insanların işi. yapay zeka yemeğimi yapsın, bulaşığımı çamaşırımı yıkasın, ütü yapsın, evi toplasın.
-
Eikesia (yanılsama) insanda da mevcut ve hatta idea'ların aşkın gerçekliğine sezgiyle erişebileceğine inanan Platon'un varsayımının aksine insan için de yapay zekada olduğu kadar kaçınılmazlar.
Diğer bir deyişle biz de yapay zeka gibi - pratik konularda yapay zeka kadar sık olmasa dahi - halüsinasyon görüyoruz; hem de sık sık. Tüm bir sosyal sistemimiz aslında tabiatın gerçekliğini filtreleyen ve dizginleyip denetim altına almayı amaçlayan bir halüsinasyon. Bu çerçevede kavrayış ve düşünme illüzyonlarımız ve bunlardan gelen kibirle yapay zekadan sandığımız kadar da farklı olmayabiliriz. Aynı yapay zekada olduğu gibi bilişsel karmaşımız ve kendi bilincimizin bizim açımızdan bize olan inandırıcılığı ve yadsınamazlığı bizi yanıltmamalıdır (aslında "bilinçli varlıklar" olarak bizi biz yapan bilinci yadsımamaya mahkum bir haldeyiz; buna eğilimliyiz).
Doğru biçimde kullanıldığında noesis (sezgisel akli kavrayış) ve dianoia (çıkarımsal muhakeme) çağdaş bir yapay zekanın kolayca düşebileceği "yanılsamaları" düzeltmede ve bariz hatalardan arındırarak olabildiğince gerçeğe yaklaştırmada şüphesiz insanlara yapay zekalara kıyasla avantaj sağlıyor ama bu eikesia'ya mutlak bağışıklık anlamına gelmeyeceği gibi bilakis tıpkı yapay zekanın istatistiki algoritmalarından kaynaklanabileceği üzere noesis ve dianoia da devasa bir eikesia'nın kaynağı olabilir. Tam Türkçe deyişle iyi referanslandırılmamış sezgi ve muhakeme en büyük yanılsamaları üretebilir. Platon'un kendisi zaten gerçeklikten belirli ölçüde kopuk ve dışsal idealer kuramıyla bundan muzdariptir. Öğrencisi Aristoteles Platon'un idea'larını eleştirip sağlam bir tadilata tabi tutarak form'lara çevirir. Platon'un aksine Aristoteles varolan kavramları komple dışsallaştırmadan ve ayrıştırmadan nesnelerine formlar şeklinde geri yükleyerek daha ayakları yere basar bir anlam kazandırır ve daha gerçekçi bir metafizik kurar.
Aristoteles'e burada Platon karşısında avantaj sağlayan yapay zekanın yoksun olduğu akla-dianoia veya sezgiye-noesis yapay zekadan da, Platon'dan daha fazla sahip olmasından ziyade - babası hekim, kendisi polimat biyolog olan Aristoteles'in yakalayabildiği şekilde - tam manasıyla düşünen sağduyulu aklıyla (nous) fikirlerini doğaya (physis) nazarla ölçülendirebilmesidir (logos).
Yapay zeka hakkında ana fikir ama yerindedir. Yapay zeka kavramsallığı ve gerçekliği kucaklayabilecek kavrayışsal organik bir zihinden (bahsettiğim şekilde, nous'tan) yoksundur. Bu tarz bir zihin anlaşıldığı kadarıyla, en başta da başkalarının deneyimlerini asla tamamen bilemeyeceğim için kendimden anladığım kadarıyla insanlara özgü. Yapay zekayı meydana getiren karmaşık algoritmalar ve şebeke ağları ise zengin veri setlerinden kavrayışları varmış gibi çıktılar çıkarmaktadır. Algoritmalar çıktılarını üretirken onlara kolay yoldan yanlış - halüsinasyonlu - çıktıya ulaştıklarını anında vaaz eden/düzelten bir şuur mevcut değil. Halüsinasyonları minimize etmek için agoritmaları başka algoritmalar ile denetliyorlar. Karmaşıklaştırıyorlar. Ama bunlar da temel halüsinasyonlardan kaçınma veya düzeltme bazında doğru referanslara sahip bir insan şuuru kadar verimli/etkin değiller.
Özetle kapanış için toparlarsam insan beyni de yapay zeka gibi çok çabuk hatalara düşüp halüsinasyonlar görebilir ama şuuru insana halüsinasyonların engellenmesi görevinde yapay zekada bulunmayan aşırı etkin bir paradigma değiştirme vasıtası sağlamakta. İnsan aklı düpedüz yanlış paradigmayı veya referansı üç boyutlu veya soyutlayıcı uzamsal düşüncesiyle farkına bile varmadan anında aradan otomatik çıkarabilir. Ardından yapay zekanın aksine bunun böyle olduğunun farkına vararak* neden öbür türlü olmadığını irdeleyebilir. "Yapay zeka açısından" tüm bunlar yalnızca kodlar, matematik düzen ve olasılıktan ibarettir. Bunları ayrıca irdeleyen veya içselleştirip kullanan bir nous, bir organik akıl yoktur.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
LLM'ler(Büyük dil modeli) arka planda ekstradan bir düşünme modülü olmadığı sürece bir insan gibi düşünemez. LLM'in görevi girilen prompta uygun bir çıktı hesaplayıp dilsel çıktı vermektir.
O yüzden kodlama gibi görevleri yapabiliyor, çünkü onlar da dil mantığında. Ama kodlarken insan gibi düşünerek yapmıyor, milyarlarca github kodu ile eğitildiği için ezberden sırasıyla
nereye ne geleceğini bilerek yapıyor gibi düşünün. Gerçek bir insan gibi düşünerek mantıksal sistem kurgulayamaz.
Dil modellerine daha önce eğitilmediği bir problem verin, bu keçi-nehir örneği gibi çözemez ve halisünasyon ile yalan cevap verir. Çünkü insan gibi düşünemiyor, sadece dil üretiyor.
Ama yapay zekanın sınırlarını bilerek faydalanırsanız çok iyi bir yardımcı. Ha ileride farklı yaklaşımlarla bunlar çözülecektir ama şu anki ticari yapay zekalar bildiğim kadarıyla hep LLM tabanlı.
-
Halüsinasyon ise alası toplumumuzda var; misal ileri demokrasiye geçmek, misal uçuyoruz/kaçıyoruz, Almanya bizi kıskanıyor. YZ ile uğraşan global şirketlerin yerinde olsam sentetik(silikon) zekalar ile organik zekalardaki(akgezenler) halüsinasyonları karşılaştırırım, halkımız bunun için canlı bir laboratuvar deneyi gibi :)
Sonuç halüsinasyon falan boş işler, işlemci verimliliği arttıkça çözülecektir muhakkak, yani bir şekilde eğitilebilir ya akgezenler, tarihte her daim olmuşlardır ve hiç çizgilerini bozmadan halen her devirde devam etmekteler; Firavun'un Tanrı olduğuna inananlar, Muaviye'nin erkek deve ile dişi devesini ayırt edemeyen topluluğu, Kuzey Kore Demokratik Cumhuriyeti'ndeki halk vs... öhhhmm bir de bir halk daha var...
Kısaca umarım YZ birgün tam manasıyla bilinç kazanır da... ortalığın...
-
Hayır - Hayır
-
Yorumlara cevaben: quote:
Kendisinin bilincinde (farkında) olmayan bir canlı/şey, böyle cevap veremez.
Kendisinin farkında olmayan bişey böyle cevap verebilir bu onu bilinç sahibi yapmıyor. Verdiği cevaplar ikna edici görünsede, asla bilinç sahibi değil.
Devasa veri içindeki olasılık bulutundan kelimelere/içeriklere ağırlık verebilmesi ve sırasıyla dizmesi şu anki ai yi düşünebilen bir varlık yapmıyor.
Hatırlarsanız ai başta yapıcı ve eleştirici iki algoritma ile başladı, hala bu temel üzerine kurulu. Bu sayede çeşitli ağırlıklar verilebiliyor zaten.
Düşünce veya farkındalık haberde bahsedildiği gibi çevresini kavrayabilmesiylmesi ile alakalı, burada bir düşünce söz konusu değil, firmalar pazarlama unsuru yapabilir sonuçta milyar dolarlar topluyorlar yatırımcılarından.
Bazı yorumlarda ise içgüdüler ile hanisülasyonlar karıştırılmış, günümüzde insanların çoğu hanisülasyon gördüğünden değil, içgüdüleri ile hareket ettiğinden hata yapıyor. Çoğu kişi sadece aklını kullanarak karar almıyor.
Ai da hanisülasyon, tam olarak karşılaşmadığı durumlar hakkında, devasa verisini kullanarak cevap üretirken ağırlıkları yanlış kelimelere/içerikleri vermesinden kaynaklanıyor.
Kullanıcı Girdisi > Hakkında eğitim verisi yok veya kısmi > Yanlış ağırlıklandırma > Sonuç.
Eğer düşünebilen bir varlık olsaydı bilmediği konularda veriyi üretebilirdi,
programlama yaparken bunu çok daha net görüyorsunuz.
Bir x kütüphanesini kullanarak kendisinden birşey yapmasını istiyorsunuz,
AI tüm kütüphaneye hakim(eğitim verisi olarak) ancak, her kullanımına hakim değil,
bu sefer başlıyor potpori yapmaya.
Eğer düşünebilen bir varlık olsaydı, birlikte kullanamayacağı şeyleri fark eder ve ona göre bir senaryo çizerdi(zira tüm kütüphaneyi aslında biliyor) bunu yapamıyor.
Eğer eğitim verisinde benzer durum için bir veri olsaydı, ona yönlendirirdi onuda yapamıyor.
Sonuç: hanisülasyon.
Özellikle programlama dil versiyonlarını ayırt edemiyor, ve ısrarla doğru olduğunu söylüyor bu konuda az ağız dalaşına girmedim ai modelleriyle.
Örneğin örnek programlama dili 5.0 ile program yazacağım,örnek istiyorum ve verdiği örnek 3.0 dan kod içeriyor(hanisülasyonlu sonuç), bunun artık olmadığını söylüyorum kanıtlarıyla, olmadığını bir cümle ile kabul ediyor ve yine eski versiyona uygun kod yazıyor. Çünkü farkında değil. Buradan anlayın ne kadar düşünebilme yetisi var, yok.
Eğer eğitim verisinde 5.0 da bunların kullanımdan kaldırıldığına dair bilgi olsaydı bu sonucu üretmeyecekti.
Bir diğer hanisülasyon nedeni, kısa süreli belleği(insandaki gibi olandan bahsediyorum) olmaması. Yani ai'ın anlık hafızasında bişey tutmasını isterseniz, bunun üzerine bişey kuramıyor çünkü onada ağırlıklandırma yapıyor ve hatalı çıktı üretiyor.
Bir sayı tut diye 10 kez sordunuz, 8. tuttuğun sayının 20 katı kaçtı dediğinde saçmalamaya başlıyor(tamamen örnektir aslında daha spesifik olması gerekiyor, yinede test ettim ve hatalı sonuç verdi, hata yaptığını söyledim yine hatalı cevap verdi.)
Çünkü hangisinin 8. olduğunu bilemiyor geçmişe dönük hafızasını dizemiyor. Neyi önce hatırlaması gerektiğini bile ayırt edemiyor. Konuşma başına numarada atayamaz bunu tamamen kendisi yapmak zorunda zira ben 3 konuşmada bir numara sordum, sonra 8.sayıyı, sayıları dizmek zorunda ancak yapamıyor. Çünkü farkındalığı yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 28 Temmuz 2025; 12:29:41 >
-
senden daha akıllı konuşuyor!
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hermiyasinmi -- 28 Temmuz 2025; 13:39:29 >
-
Haklısın! Seninle aramızdaki fark; ben benden daha akıllı olduğunu biliyorum ve bunun farkındayım... sen ise herşeyi bildiğin için senden daha akıllı olduğunu bilmiyorsun :)
-
Verebilir. Bu modellerin nasıl çalıştığını anlamak için tokenizer ve transformer yapılarına bakmak lazım.
-
Verdiği cevaplar, kendisi (benliği) için ne gibi anlamlar ifade ediyor?
Benliği olmayan bir şey, "neleri bilip neleri bilmediğini" bilmeyen bir şeydir.
Biliyormuş gibi cevap verebilir mi? Evet.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
İnsanlarda yapay zeka konusunda bir gevşeme rahatlama mı var yoksa bana mı öyle geliyor?80 lerdeki 90lardaki korkunun eseri bile kalmamış sanki
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
"İnsan, bilmediği şeylerden korkar"
diye bir söz var(dı).
Korktuğu şeylerin ne olduğunu öğrendikçe, hatta bununla yetinmeyip onları değiştirip dönüştürmeye de başladıkça kendisi "korkulan" haline geliyor, gibi.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Evet, ben de tam olarak bunu söyledim zaten. Ben bilinçliyim diyebilir mi? Diyebilir. Ben akıllı düşünen bir şeyim der mi? Der. Ben tanrıyım diyebilir mi? Neden olmasın, sadece bir kaç komut ile insandan üstün olduğu çıkarımı yaptırıp sonrasında da insanüstü olarak tanrıyı tanıtıp programa tanrı olduğunu söyletmek mümkün.
Buradaki konu insani soyut kavramların ilk defa başka bir "şey" üzerinde gözükmesi. Ama bu maymunun insanı taklidinden daha başarılı değil.
-
Önce ev işlerini yapsınlar da gerisi gelir zamanla
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
derken kastettiğim şey aslında sizin açıkladıklarınız.quote:
Verdirtiliyor...
Konuda da bahsedildiği gibi, Beyin'in nasıl çalıştığı (neredeyse) tam olarak öğrenildiğinde; duyumsayabilen ve dolayısıyla bunun (kendisinin) farkında olabilen birçok canlı/şey yapılabilecek.
Bu durumda, öne çıkacak olan şey Yapay Beyin olacak.
Günümüzdeki Yapay Zeka çalışmaları, Son'un başlangıç temeli gibi. Son'dan ne anladığımıza göre değişir. :)
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Korkulan sorunlar hala ortada duruyor ama hocam
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bahsi geçen sorunları belirtirseniz, kendimce birşeyler yazarım.
Yapay Zeka bir Pazarlama aracı ve muazzam paralar kazandırma potansiyeli var.
Temiz duygularla ve İnsanlık için yapıldığı iddiası ortada duruyor.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Benzer içerikler
- instagram hesabım çalındı
- whatsapp çevrimiçi kapatma
- video edit programı
- instagram hikaye süresi
- gif yapma
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X