Şimdi Ara

Türkçe oyun seferi topluluğunun Türkçe yapmayı başardığı oyunlar (4. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
4
Favori
2.736
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
16 oy
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Onu çok önceden demişti sonra Mustafa ile iletişime geçmişler anlamış, zaten o yüzden paylaştı şimdi.

Türkçe yazmayı mı öğrenseniz, kardeşim ne ergeni, terbiyeli ol, bu tarz yazı yazma kabiliyetine sahip biri senin muhakemence ergen oluyor demek! Ben 50 yaşındayım. Akademik makaleler ve kitaplar yazan, kongrelerde sunum yapan, akademik makalesi yayınlanmış biriyim aynı zamanda. Kimin ne olduğunu bilmeden yazma istersen.

Birçok konuda sosyal sorumluluk gereği yazılar yazarım zaten. O da bunun bir parçası.

Durum güncellemesi: Şimdi mesajı yazanın Lextor rumuzlu arkadaş olduğunu yeni fark ettim, mesajını da şikayet edip sildirtmiş olduk, ondan geldiğini fark etseydim bir arkadaşın dediği gibi (ironi olarak) algılardım ama yine de dikkatli olunmalı, bakın ben bile ciddi algıladım, hariçten bakanın da ironi olarak algılamayacağını hesap etmek gerek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 7 Ocak 2026; 14:35:26 >

İroni yapmış hocam arkadaş. Alay etmiş böyle "ingilizce öğrenin" yazanlarla.

Bilemiyorum bana öyle gelmedi, bu kadar birbiriyle hakaret eden, küçümseyen, aşağılamaktan haz alanın olduğu yerde ironi diye algılanmayacağını bilmeli insan. İroni yapılacak şeyler de yazmadım üstelik, kendisiyle ironi yapsın o abuk mesajı yazan.

Dedim ama şimdi yazanın Lextor rumuzlu arkadaş olduğunu yeni fark ettim, mesajını da şikayet edip sildirtmiş olduk, neyse, sanırım sizin dediğiniz gibi olsa gerek, ondan geldiğini fark etseydim sizin dediğiniz gibi algılardım ama yine de dikkatli olunmalı, bakın ben bile ciddi algıladım, hariçten bakanın da ironi olarak algılamayacağını hesap etmek gerek. Neyse.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 7 Ocak 2026; 14:33:7 >

Dümdüz ironiydi abicim ne yaşadığını merak ediyorum. Lütfen bu konu burada noktalansın. Güzelim mesajımı sildirmişsin zaten. Ceza puanı da gelmiş. Anlamadıysan yoluna devam edersin. Forum burası.

Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lextor -- 7 Ocak 2026; 16:15:16 >

Berkay herhalde kendi aralarında Türkçe olmasını kararlaştırmış. Bu iş saçmalamaya başladı. Mustafa bu işi gönülden yapan birisi.

Mustafa şirketlerin bizi satış yalanıyla nasıl uyuttuklarını gösterdi. Şirket içinden bile ergen ergen paylaşımlar gelmeye başladı. Olm dil desteği geldi mi? Mesele kapandı. Mustafa kini güden sorunlu ergen tayfa neler neler yazmış.

Bu işin jargonu gönül işidir. Biz bu topluluklarda bir kazancımız var diye mi paylaşım yapıp insanlara yardımcı oluyoruz?

toksik kitle yüzünden dünya bazen gerçekten nefret ettiğim bir hale bürünüyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lextor -- 7 Ocak 2026; 15:9:43 >

• Oyun sektörü çok büyük bir sektör ve oyun geliştirmek çok maliyetli bir iş. Milyon dolarlık şirketlerin satışı önemsemeden hareket ettiğine falan inanıyorsanız büyük hayal görmüş olursunuz.

Sosyal medyada vesaire kamuoyu yaratıp şirketleri talep yağmuruna tutmanın faydası olur, olmaz demiyorum ancak bu madalyonun iki yüzü olduğunu unutmayın. Bu tarz kampanyalar her zaman oluşturdukları etkileşimin kalitesiyle tartılır. Bir şirkete 1 milyon tane mail atıp Türkçe talep ettiniz, güzel. Ama geliştiriciye elindeki veri ne söylüyor? Oyuna X ülkeden Y wishlist gelirse o oyuna yapılacak Z tutarındaki yerelleştirme yatırımı karşılığını getirir diyor.

Peki siz, anlamsızca ve amansızca talep eder, eder ve daha da talep eder ama sonrasında verilen wishlist'in karşılığında beklenen alımı yapmazsanız ne olur? Bir dahaki sefere formül X ülkeden Y x 2 wishlist şeklinde hesap yapılır.

Sonra?

Ya daha da fazla sanal talep oluşturmanız gerekir ya da bir daha ciddiye alınmazsınız.

Ya da talebiniz organik olur, geliştirici; yaptığı yatırımın karşılığını aldığına ikna olur.

Peki buradaki kaç kişi sosyal medyada "Türkçe desteği gelsin" kampanyasına katıldığı oyunların tamamını çıkış günü alıyor? "Ben alıyorum kardeşim!" diyen çıkar elbette ama "Türkler istiyorsa karşılığını verirler" algısını "Türkler ister ama arkası boştur"a dönüştürmemek için dikkatli olmak lazım.

Yutamayacağın lokmayı ağza almamak lazım.

Unutmayın, wishlist'in maddi bir karşılığı yoktur ama bütün şirketler (Valve da dâhil) projeksiyon yaparken bu rakamları baz alır. Eğer yutamayacağınız lokmayı ağzınıza alırsanız wishlist'inizin değeri düşer ve en nihayetinde güvenilmez olursunuz ve artık sizin wishlist'iniz hesaplamalara katılmaz.

Sadece iyi niyetli bir uyarı...

Bu arada Berkay ergen ergen açıklama yapacak biri değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 7 Ocak 2026; 16:18:17 >
    AMD Ryzen 7 5800X3D // NZXT Kraken X62 // ASUS Rog Strix B550-F Gaming Wi-Fi II // MSI RTX 5080 16G VANGUARD SOC LAUNCH EDITION // G.SKILL RIPJAWS DDR4 3200 Mhz CL16 2x16 GB // Corsair HX850i // Phanteks Enthoo Evolv ATX TG // WD_BLACK SN850 1TB // LG Ultragear 27GN880-B // Lenovo Legion R27qe // XPG Summoner Cherry MX Blue // Logitech G903 // Edifier M3200 2.1

Ibanez RG370AHMZ-BMT // Behringer U-PHORIA UMC204HD // BIAS FX 2 Professional

• lextor L kullanıcısına yanıt

He he planlanmıştı

"Karar vermiştik: kendi aramızda. O sırada Ceo Ulaş mealen: Türkçe ile ilgili herhangi bir düşüncemiz yok. Kaynak mı?"

Türkçe oyun seferi topluluğunun Türkçe yapmayı başardığı oyunlarDream-Warrioryoutube
    Herkese selamlar rüya savaşçıları! Bu hafta, Hitman World of Assassination ve yeni duyurulan 007 First Light oyunları nedeniyle büyük ilgiyle takip edilen IO Interactive'in CTO'su Ulaş Karademir'le Hitman ve 007 First Light oyunları, IO Interactive İstanbul Stüdyosu, oyun geliştirme süreçleri ve sevdiği oyunlar üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Her hafta yeni konuklar ve yeni içeriklerle sizlerleyiz. İyi seyirler. 00:00 – Giriş 05:04 – Ulaş Karademir kariyer süreci ve oyun sektörüne giriş serüveni 12:10 – Oyun geliştiriciler için tavsiyeler 18:02 – Hitman Absolution Türkiye Lansmanı ve Sniper Challenge oyunu hakkında 22:20 – Hitman World of Assassination ve yeni planlar neler? 33:28 – 007 First Light hakkında 44:01 – IO Interactive Oyunları Türkçe Olacak mı? 47:15 – IO Interactive Türkiye Ofisi Hakkında 54:44 – IO Interactive İş Alım Süreci 57:52 – Türkiye’deki oyun yapımcıları için kısa tavsiyeler 1:00:15 – Türkiye oyun sektörü için öneriler 1:03:32 – Türkiye’de takip ettiği projeler Bu kanalda video oyun dünyasıyla ilgili gündem muhabbetleri, günyüzüne çıkmamış sektör haberleri ve profesyonelleriyle özel röportajları, oyun ve spor etkinlik videoları ve daha fazlasını bulacaksınız. #oyun #**** #haber #sinema #dizi #spor
    https://www.youtube.com/watch?v=OHZPVx1U6aI

O kadar zaman geçti, hiçbir yerde bu konuda bir açıklama gelmedi ama ne hikmetse akşamın sabahı böyle açıklama yapıyorlar. Bir de "çok parti bozan olmak istemiyorum" falan yazmış.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Hadi diyorum Türkçe ekleyecekler sempati duyayım şirkete, bu sefer çalışanı çıkıyor böyle absürd absürd açıklamalar yapıyor.

Mustafa'ya helal olsun yine de işi uzatmamak için herkesin emeğine sağlık gibisinden bir yorum yapmış geçmiş.

Kusura bakmayın. aşağıda zaten gerekli açıklamayı yaptım diğer arkadaşa. Bundan sonra (söyleyelim yönetime) ironi düğmesi eklesinler, ironi yapan o düğmeye bassın Türkçe oyun seferi topluluğunun Türkçe yapmayı başardığı oyunlar 

"şimdi yazanın Lextor rumuzlu arkadaş olduğunu yeni fark ettim, mesajını da şikayet edip sildirtmiş olduk, neyse, sanırım sizin dediğiniz gibi olsa gerek, ondan geldiğini fark etseydim sizin dediğiniz gibi (ironi olarak) algılardım ama yine de dikkatli olunmalı, bakın ben bile ciddi algıladım, hariçten bakanın da ironi olarak algılamayacağını hesap etmek gerek. "

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 7 Ocak 2026; 17:12:41 >

Aynen, bu videoyu ben de çok iyi hatırlıyorum, videonun tam 44:55 dk.sında şirket Ceo'su Türkçe konusunda sorulan soruya "Öyle bir şeyimiz (düşüncemiz) yok. Şu anda böyle bir konuşma da olmadı." diyor ve bu kişinin bu sözlerini cidden yadırgamıştım, nasıl olur da böyle diyebilirsiz, hem Türk'sünüz, hem düşünmediniz, aklınıza bile gelmedi (!) hem de aranızda da hiç konuşmadınız, yani gündeme bile getirmediniz.

Video tarihi 9 Tem 2025 ve dikkat edin oyun hakkında steam başlığının açılma tarihi ise 05 Haziran 2025! Ayrıca steam başlığında geliştiricinin verdiği cevap tarihi de 16 haziran 2025. (geliştirici mesajında "şu an için ek bir bilgimiz olmasa da, geri bildirimlerin ekibe iletilmesini sağlayacağız" ifadesi mevcut.)

Yani her türlü Ceo'nun "böyle bir düşünce ve bu konuda bir toplantımız yok" dediği tarihten çok önce, Mustafa Kadir ve topluluğu çoktan steam başlığını açıp geliştiricilerle iletişime geçmiş!

Hani o Tourens rumuzlu ne idüğü belirsiz kişi diyor ya, firmada çalışan filanca kişiden aktarıyor ve güya o demiş ki: "Mustafa iletişime geçmeden çok önce Türkçeye karar vermiştik." Muhtemelen bu şahıs, yalanının bu şekilde ifşa olacağını hesaplayamamış veya umursamamış.

Yahu Allah'tan korkun ve böyle bir yalanı firmada çalıştığı iddia edilen bir şahıs üzerinden uydurmayın.

Ayrıca muhakemesi yerinde bir insan, bir firma çalışanının böyle bir açıklama yapacağına nasıl inanır? Olacak iş mi bu? Hem de o açıklama çalışanın ağzından bir açıklama değil, onun ağzından (güya öyle söylemiş diye) rivayet edilmiş. Yani muhtemelen aslı olmayan uydurma bir yalan haber bu paylaşım.

Kusura bakılmasın, hani bir tabir vardır, Türkçe Oyun Seferi, "eşeğin aklına karpuz kabuğunu düşürmüş!" Bu iş bu kadar basit.

Yahu anlayın işte, bu firmalar şimdiye kadar şu yöntemi izliyordu. Bakıyorlardı dil desteğine ciddi bir talep ve şikayet yok, hele organize bir topluluk hiç yok ve zaten Türkçe oyuncusu başını önüne eğip kısmetine razı köle gibi ses çıkarmayıp, durumu kabullenip Türkçe dil desteği olmadığı halde satın alıyor. Bu vaziyet karşısında şimdiye kadar diyorlardı ki: "O halde hiç uyuyan devi uyandırmayalım, nasıl olsa satın alıyor bunlar, şimdi boş yere ek maliyet ve zahmet çıkmasın!" Zaten firmaların oyun ve firma bazında ülkelere ve oyunlara göre satış adet ve tutarını gizli tutmalarının da önemli bir sebebi oyuncuların eline koz vermemek.

Bu ince nüansın farkında olmayıp yıllarca uyutulan ve dil desteği talep edenlere "firmalara yalvaran köleler" diye hakaret edip küçümseyenlerin kulakları çınlasın!

Asıl bundan önce köleydik ve asıl şimdi ve bundan sonra hür olacağız!

Türkçe oyun seferi topluluğunun Türkçe yapmayı başardığı oyunlar

Türkçe oyun seferi topluluğunun Türkçe yapmayı başardığı oyunlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 7 Ocak 2026; 21:19:37 >

• Elessar Eredhian kullanıcısına yanıt

Evet, o nedenle yerel fiyatlandırma taleplerine de ağırlık verilmesi gerekiyordu, bunu hep söyledik, yazdık ama bu konuda da şiddetli bir ön yargı ve acaip düşünceler mevcut. Bazıları firmadan çok firmacı (kraldan çok kralcı) şekilde yüksek fiyatları müdafaa ediyor.

Bu resimde yazılanlar gerçekten vahim bir açıklama. Önceden karar vermişler?

007 yapımcılarından Ulaş Karademir'le yapılan röportajda Türkçe dil destegini düşünmediklerini açıkça belirtmişti. Mimik uzmanları bu röportajı izlese Ulaş Karademir'in umrunda bile olmayan bir durum karşısında ne diyecegini bilemez tavırları dikkat çekiyor. Berkay Dursun kendisidie itiraf ediyor. İçeriden Pushluyorduk zaten Türkçe çıkması için diyerek. Hani o sövüp saydıgınız spamcılardan ne farkın kaldı? Demekki spam yapmak boş bir iş degilmiş. Kimisi sosyal medyadan yaptı bu spamı. Pls Türkçe lanlauge support diyerek sende Berkey Dursun istanbul ofisinden yaptın. Partiyi bozdugun yok yani.

Berkay'ın konumu ne bilmiyorum. Mustafa iletişime geçmeden önce karar vermiştik diyor. Maaşlı çalışan mısın? Üst yetkili misin? Bakın bu ss'de yazılanlar neresinden tutarsan tut vahim!

Üst düzey çalışansan ve önceden karar verdik diyorsan yalan söylüyorsun. Bizzat Ulaş Kardemir'le yapılan röportajda Türkçe dil seçenegini düşünmedigini adam söylemiş zaten. Düşünmek şöyle dursun adamın umrunda bile degil o zaman. Bu röportajdan sonra gelişti herşey. Türk oyuncuları harekete geçti. İsteklerini belirttiler.

Maaşlı çalışan ve üst mercilerde konuşma hakkı olmayan biriyseniz Berkay Dursun o zaman mustafa kadir ve eleştirilen ekibinden bir farkınız yok demektir. Birde Mustafa Kadir'i sevmeyenler spamcı diye toplulugu eleştirenler şu yorumu savunmuş. Berkay Dursun'un yaptıgı şey Mustafa Kadir'in toplulugunun yaptıgından farksız. 'İstanbul ofisi boşuna kurulmadı, içeriden uzun süredir pushluyorduk ( darlıyorduk spamlıyorduk) diyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Harun.E.D -- 7 Ocak 2026; 23:16:19 >

• Harun.E.D kullanıcısına yanıt

eleman ai programmer'dı herhalde. Kısaca ioi'de işçi. Kendi aralarında kahve yudumlayıp konuşurken Türkçe olmasını kararlaştırmışlardır...

Kısaca acayip bir Mustafa kini başladı. Herifin teki diyor ki Mustafa ve tarikatı (!) olmasa çoğu oyun Türkçe olacaktı abi kafayı sıyırdı millet. Neymiş oyun az satarsa kara listeye alırlarmış artık Türkçe oyun göremezmişiz. Mustafa'yı sevmem ama yaptığı işe tam destek veririm. Bu saatten sonra bu çocuğa tam gaz destek verme moduna giriyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lextor -- 8 Ocak 2026; 15:2:15 >
  • Büyük ihtimal öyle yani kendisi işçi ve Türkçe dil desteginin bu oyuna gelip gelmemesine karar verecek bir merci degil. Bu yüzden Berkay'ı umarım şirket yetkileri uyarırlar. Öncedende buna benzer yanlışlar yaptıysa kovulması gerekir. Açıkça yalan söylüyor? Keşke bu kadar kolay olsa. Şirketin içinde bir kaç çalışan Türkçe dil destegi istiyor diye oyunlara destek gelecek olsaydı bir çok oyun Türkçe olurdu. Ve hala oyuna resmi olarak eklendigi gerçegi ortada yok. Eger bir anlaşma olsaydı Steam sayfasında Türkçe dil seçenegini görürdük.

Yani bu kadar basit bir yalana inanacak sözde kanaat önderleride Twitter'da döktürmüş. Yargısız infaza başlamışlar. Bunlar kendini ne sanıyor anlamıyorum. Takipçi sayısı artınca ego ve kibir zehirlenmesi mi yaşıyorlar? İnsanlıktan ve Mustafa kadir'in oluşumunun kötü olmasından bahsetmişler. Ufacık bir yalanı sorgulamaktan bile acizler. Olayı bilip bilmeden ve araştırmadan Mustafa'ya çamur atacak 'ahlak seviyesine' sahipler. Ama sorsak onlara en akıllı ve en dürüst kişiler ve onların her söyledigi dogru.

İşin özü burası sosyal medya. Herşey prim ve fenomenler gerçek yüzlerini saklıyorlar. Burada kimse gerçek kişiligiyle var olmuyor. Herkes sahte. Ben Mustafa'ya da güvenmiyorum. Çünkü hayatımda hiç görmedigim tanımadıgım birine güvenemem. Bakın, kötü niyetli birisi olsa Mustafa'nın yerinde şuan kendi kendine diyordur. 'Ne prim yaptım ne konuşuldum be.' Mustafa'ya saldıranlar ve Mustafa'yı çekemeyen, Mustafa kini başladıgı dediginiz kitlede işte bu tayfa. Mustafa'nın yaptıgı prim onların zoruna gidiyor. Kendileri konuşulmak istiyor ve bu primden bizde bir pay alalım diye gelip olaya dahil oluyorlar. Hem Mustafa'nın primi dramasından faydalanıp hemde Mustafa'ya olayıp bilip bilmeden saldırıyorlar. Bunlara çok dikkat etsin Türk halkı ve kenarı yazsın. Bunlar iyiymiş gibi görünen esas kötüler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Harun.E.D -- 8 Ocak 2026; 16:34:52 >

• Harun.E.D kullanıcısına yanıt

Bu kadar yazmak yerine keşke önce paylaşımı kimin yaptığına dikkat etseymişsiniz veya bizim koca koyu puntolarla belirttiğimiz yazımıza bir göz atsaymışsınız.

Yapılan paylaşım Berkay Dursun'a ait değil, o kendisi paylaşmıyor bu ifadeleri, başka biri onun adına naklediyor ve kuvvetle muhtemel de uydurma bir yalanı maksadlı olarak servis ediyor.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.