Deneyimimi paylaşayım; son güncellemeyi yapıp, yurtdışı forumlarda önerilen kamera kalibrasyonunu tekrar yapınca şimdilik hata kodları durdu. Otopilotu da akan trafikte denedim sorunsuz çalışıyor. Şimdilik bu şekilde çözüm bulabildim. Hata kodları gelirken direksiyon tek hamlede tam dur dönmüyordu, ekstra efor ile tam tur çevirebiliyordum. Ben yazılımdan ziyade sensör hatasından şüpheleniyorum. Servis kaydı oluşturalı da epey oldu, keyifleri gelip de yanıtlayabilirlerse daha net anlaşılır sebebi. Cevaplar için teşekkürler. @emrezincir @berkolo88 @GoldPunch |
TESLA MODEL Y KULLANANLAR KULUBU 2023-2025 (2660. sayfa)






-
-
Faturam kesildi
Plakam çıktı
Çarşamba nasip olursa teslim olacak
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Nasıl faz kopmasını da hesaba katmak gerek? İyi de 2 yada tek faza düştüğünde hattan yine de 11kW enerji çekilmeye çalışılmayacak ki. Onu hesaba katmaya kalkarsak hat için 5x10mm kablo çekmek gerek. Fazın birinin, ikisinin olmadığı senaryoda %3 ün gözetilmeye kalkılması baştan anlamsız.
Burada "kablonun yetmemesi" gibi bir sorun yok esasen. Monofazda bile kablo fazla fazla yetiyor. Tek sorun enerji nakilinde kabloda oluşan %3 ün üzerindeki kayıp. Ona katlanırsanız hat 70mt olsun isterse. Güvenlik açısından bir tehlikesi yok. Araba voltaj düştü diye 3.5k tamamlamak için 16A üzerinde akım da çekmeyecek. çekmeye kalksa zaten sigorta atar. Buradaki tek sıkıntı verimlilik ki verimlilik açısından zaten monofazın kendisi en büyük problem, çünkü OBC şarj verimi 3,5kW da, 7kW göre %7-8 daha düşük oluyor Model Y de. Kablonun ekstradan harcayacağı ek %3-4 kimsenin zerre umurunda olmaz o yüzden. Ha bu mantıkla 200mt de çekebilir miyiz? çekeriz ama o noktada voltaj düşümü %10 ları aşacağından araç voltaj düşümü sebebi ile hattı korumak için 10A e çekecektir. En azından Tesla Y.
50 metrelik bir hat için vatandaş, illa yönetmeliklere sıkı sıkıya uymaya kalkarsa, piyasada 4,5mm kablo olmadığı için en yakın üst komşusu olan 6mm kablo kullanması gerekecektir. O da 2.5mm kabloya göre maliyeti 2x arttıracak ve 50 mt de yaklaşık 4000₺ lik ek maliyet çıkaracak. Sırf %2-3 daha verimli şarj etmek için çok anlamsız bir maliyet... Tam depo dolumu, gece tarifesi ile 160₺ desek, 25 tam şarj maliyeti eder. Peki 25 tam şarj maliyetini çıkartmak için +%3 lük enerji tasarrufu ile kaç tam şarj yapmak gerekir? 833 tam şarj. Yani 833 kere tam şarj yaptığınızda, 6mm kablo kulanımı maliyeti ile 2.5mm kablo maliyeti + fazladan ödenen enerji fiyatı eşitlenir AMA enflasyonun 0 olduğu bir ülkede... Türkiye'de ise ... çok daha uzun. Yani kısacası çok gereksiz bir altyapı maliyeti yaratmak demektir.
Anayasanın takılmadığı bir ülkede falanca yönetmeliğe birileri %3 yazdı diye bu maliyete katlanacak kişiler varsa tabi buyursun katlansınlar. Ben standart dışı 2.5mm ile hat çekip fazladan oluşacak olan %2-3'lük enerji maliyetine de katlanmanın daha doğru bir çözüm olacağını değerlendiriyorum.
-
peki siz haklısınız,
yönetmeliğide hiçe sayıyosanız, öznur kablonun verdiği 7.41ohm degerinide kale almayın ozaman,
benim size tavsiyem 50mt 2.5luk kablo kullandıysanız 2kw üstünde enerji ile aracı şarj etmeyiniz, 300TL-500TL için ne kendinizi ne komşunuzu riske atmayınız,
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: arslanplazapeki siz haklısınız,
yönetmeliğide hiçe sayıyosanız, öznur kablonun verdiği 7.41ohm degerinide kale almayın ozaman,
benim size tavsiyem 50mt 2.5luk kablo kullandıysanız 2kw üstünde enerji ile aracı şarj etmeyiniz, 300TL-500TL için ne kendinizi ne komşunuzu riske atmayınız,
Haklı ortada, matematik. Bir yönetmelik ile, bir ürünün üreticisinin spesifikasyonu yani fiziksel gerçekler aynı şey midir size göre?
Yönetmelik bugün böyle söyler yarın değişir. Ayet değildir ki. Madem yönetmelik diyorsunuz, siz 6mm kablo mu döşeyeceksiniz yani 4000₺ fazla verip? Hatta 3 faz için 10mm kablo (2 faz koparsa diye) mu döşeyeceksiniz?. Bana göre bu israftan başka hiç bir şey değil.
Öznur kablo 2.5mm için havada 25A, toprakta 36A'e kadar kablodan güvenle akım çekilebileceğini belirtmiş. Ama size göre 9A'i geçmemek gerek yoksa kendimizi, komşunuzu riske atıyoruz. Üreticinin spesifikasyonunda da mı bir sorun var yoksa? Ne ürettiğini mi bilmiyorlar?
Riske atmak demişsiniz. Bana anlatabilir misiniz mesela ne gibi bir risk olduğunu? 50mt, hatta 100m tesisatta 2.5mm kablo kullanarak 2kw üzerine çıksak, 16A / 3kW çeksek, ne gibi bir sakıncası, riski, tehlikesi olabilir acaba? Beni aydınlatabilir misiniz bu konuda? Ben bilmiyorum ve merak ediyorum. Kendimizi, komşumuzu ne gibi bir riske atıyoruz bilmeden? Ben öğrenmek istiyorum. Yoksa sebebini siz de bilmiyorsunuz ama zamanında birileri size böyle söylediği için mi diyeyim dediniz?
Hesabım ortada. Formüllerim ortada. Üreticinin belirttiği akım değerleri ortada. Acaba ben mi bir şeyi gözden kaçırıyorum? Hesabımda bir yanlışlık mı var? Varsa lütfen söyleyin, düzelteyim, haa ben onu gözden kaçırmışım tamam diyeyim, teşekkür edeyim. Ama yok sadece bendeki bir yerlerden elde ettiğim excel formülü böyle hesaplıyor, böyle olmalı, aksi yanlış olur diyorsanız bu bilimden çıkar dini intikate girer. Burada da onu tartışamayız beyfendi.
-
sizin hesabınızda formülünüzde yanlış, elma ile armutu karıştırıyosunuz, sağlıklı sistem kurmak istiyorsanız, mesafeye göre kablo kesit hesabı yapılır, kablonun cinsi, kalitesi bakır mı, aluminyum mu, tek faz mı, trifaze mı, çekeceginiz güç v.s e göre kablo kesiti hesaplanarak iş yapılır, size tek faz için hesap yaparak resim attım önceki mesajlarda, ama siz illaki ben haklıyım diyorsanızda haklısınız ne diyeyim, elektrik şakaya gelmez, siz işi ehline yaptırın 3-5 kuruş için güvenliğinizi riske atmayın,
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arslanplaza -- 19 Ağustos 2025; 1:51:33 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Beyfendi, yazdığım denklemler elektriğin temelleri olan Ohm yasasıdır. Siz daha Ohm yasasını bilmiyorsanız kabloya dokunmayın bir zahmet. Ohm yasasını bilmeden sağlıklı sistem kurmaya çalışacaksanız da size kolay gelsin... Kablo 50mt 2.5mm olunca sistem sağlıksız mı oluyor? Hesabını yaptık işte, biraz fazla enerji kaybı oluyor hepsi o, onun da kimseye bir zararı YOK.
Siz ise güvenlik riski, tehlike, şakaya gelmez, hayatınızı, komşularınızı riske atmayın gibi saçma sözlerle algı yaratmaya çalışıyorsunuz. Bunu yapmanızın sebebi nedir? Herhangi bir bilgi verdiğiniz, şu olur dediğiniz de yok. Bir tehlike var ise bunun ne olduğunu açıkça söylemeniz gerekir. Ben söyleyeyim o vakit; Kablo yanar derseniz 25A akım değeri geçilmeden nasıl yanabilir derim. Elektrik çarpar derseniz 600v aşılmadan nasıl çarpar derim. Bir şey söyleyemiyorsunuz çünkü öyle bir tehlike yok! İddialarınız fizik yasalarına aykırıdır. Olay ben haklıyım sen haklısın olayı değil. Hoşunuza gitsin yada gitmesin, fizik yasaları herkesi bağlar beyfendi.
-
Yinede servis kaydı devam etsin bir baksınlar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amadeus99 -- 19 Ağustos 2025; 9:6:40 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
merhabalar. cumartesi saat 13.30 da teslimatım var. saat 12 gibi orada olsam aracı teslim alabilirmiyim? yoksa 13.30 dan önce teslim etmezler mi ?
-
Ben geçen ay Kocaeli'den 11.45 teslimat aracımı 10.00'da aldım. Hiç problem değil dediler direk verdiler. Farklı noktalarda farklı prosedür olur mu bilemem ama benim tecrübem bu yönde oldu.
-
Arkadaslar bir ömür tartışsanız birbirinizi ikna edemezsiniz. Boşu boşuna kendinizi yoruyorsunuz. Artık kapayın konuyu hem bizleri yordu konu hem kendinizi yoruyorsunuz
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Erken almakta sıkıntı olmuyor genelde, benim 18:00 görünen teslimatımı 12:00 gibi yaptılar. Hatta ben hava alanına indiğimde mesaj geldi, "aracınız hazır" diye. En kötü ihtimalle yıkanmamış araç teslim alırsınız.
-
Bu arkadaşlar elektrikçi mi veya elektrik mühendisliği diplomalarımı var anlamadım. İkiside çok emin kendinden
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Aynen öyle kardeşim mesleğimden eminim, yangın çıkar diyorum arkadaş zır cahil
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu şekilde ifadeler hoş değil.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
bilime yönetmeliğe aykırı iş önerene bilim adamı mı diyecez, hoş veya degil ben öyle uygun gördüm
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Mesele kimin haklı/haksız olduğu değil. Burası araç ile ilgili bir grup. Elektrik yada elektronik sayfası değil. Günlerdir aynı mevzu…..
İnsanlar aracı ike ilgili bilgi almak yada deneyimini paylaşmak istiyor.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Başka bi arkadaş bilenlere soruyor bu arkadasta hiç standart olmayan bir sistem öneriyor, bende diyorum ki hata yapıyosunuz işi bilen ehline verin, o malzeme ile sağlıklı sonuç alamazsınız risk var, bu sefer bana dönüyo yaw sen ne biliyosun diyo, hesapladık ispatını önüne koyduk, o mesafeyi kaldırmaz sorun yaşarsınız diyoruz, bu arabalar oyuncak pilli araba degil, sıfır hata ile hat çekilmesi gerekiyor, bi yanarsa kimse söndüremez, nasıl bukadar kendilerinden eminler anlamıyorum, bari başkasına tavsiye verme
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Yeni Tesla Model Y L, Çin'de satışa sunuldu
donanımhaber
Yeni Tesla Model Y L, Çin'de satışa sunulduhttps://www.donanimhaber.com/yeni-tesla-model-y-l-cin-de-satisa-sunuldu--195131 -
Almaktan vazgectim.Alanlarin yorumu pek iyi degil.Yakin zamandada aracimi satip Premium segment bir araca gecme dusuncem var.Bu yuzden EAP almayacagim.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X