Şimdi Ara

Termal Macun yenileme sonrası düşmeyen sıcaklık (Çözümü)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
3
Favori
3.081
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
34 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Laptopta (asus) termal macun yenilememe rağmen fan yüksek düzeyde çalışmaya geçiyor ve işlemci kısa sürede +100 derece sıcaklığa ulaşarak kendini kapatıyordu. Bu işten anlamadığımı düşünerek sorunu çözmesi için pc tamircisine gittim. Macunu da yenilediğimi söyleyince yapacak başka bir şeylerinin olmadığını ilettiler üstü kapalı. Adamlar bu kadar yıl bilgisayar ile uğraşıp bu sorunu bilmemeleri için yorumu sizlere bırakıyorum. Gelelim sorunun çözümüne. Sorun bende cpu heatsink (işlemci soğutucusu) kaynaklı idi. Bu parça aşağıdaki gibi bir şey.


    Termal Macun yenileme sonrası düşmeyen sıcaklık (Çözümü)




    Parçaya dikkatle bakarsanız sorunu göreceksiniz.


    Termal Macun yenileme sonrası düşmeyen sıcaklık (Çözümü)




    Ama hala göremediyseniz aşağıdaki işaret ettiğim noktaya dikkat edin. Hiç inandırıcı değil değil mi ? Evet buradaki delinme, bu parçanın işlevini yerine getirmesini engelliyor.



    Termal Macun yenileme sonrası düşmeyen sıcaklık (Çözümü)




    Bu parçayı sıcak suya koyduğumda bu noktadan hava kabarcıkları çıkıyordu. Bu Bakır boru çok da basit bir boru değil içerisinde ya gaz yada bir sıvı var ve ısındıkça boru içinde devir daim ederek parçanın her yerine sıcaklığı dağıtıyor. Böylece sıcaklık işlemcinin olduğu bölgede kalmayıp daha çabuk soğuyor. Çözüm ise bu parçayı değiştirmekten geçiyor. Laptopunuzun modeli ile internette arama yaparak parçanın 2. eline ulaşabilirsiniz (ya da sıfırına) Ben ebay dan bulup getirttim. 300 tl gibi parça+kargo+gümrük ücretiyle parçaya ulaştım.



    Termal Macun yenileme sonrası düşmeyen sıcaklık (Çözümü)




    Ve macun yenilemeyi de (Artic mx-4) yaparak aşağıdaki sonuca ulaştım.




    Termal Macun yenileme sonrası düşmeyen sıcaklık (Çözümü)




    Şayet macun yenilemeye rağmen sıcaklık düşmüyorsa cpu (işlemci) ve gpu (ekran kartı) soğutucularının işlevini yapmamasından şüphelenilmelidir. Özellikle sıcak su içerisine bu bakır parçalar tümüyle daldırılarak hava kabarcığı çıkarıp çıkarmadığı kontrol edilmelidir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CreedWar -- 1 Eylül 2022; 16:10:41 >







  • Bu klasik bir sorundur yani. Az biraz bu işlerle uğraşanlar bilir. Gittiğiniz pc tamircisinin bunu bilmemesi garip demek ki şimdiye kadar macun sür vidala yapmış.
  • Melih Albayrak kullanıcısına yanıt

    Forumda benzer şekilde macun yenileme ile ısınma sorununa çözüm bulamayan yada sorunun kökenini göremeyen/bilemeyen çok kişi gördüm. Ayrıca durumu detaylı açıkladım ki çözüm gözlerinin önünde duruyor olabilir.

  • Başlığı "laptopta" kelimesini ekleyerek değiştirirseniz daha çok hit alır konu, faydalı bir çalışma elinize sağlık Termal Macun yenileme sonrası düşmeyen sıcaklık (Çözümü) 

  • Bravo, emek var konuda.
  • İyi güzel emeğine sağlık da o işlemcili laptop için sogutucuya verdiğin paraya yazık olmuş
  • Yenileme işlemi sonrasında mi bu sıcaklık artışlarını gözlemledin
  • Lehim falan yapıp delinen yeri kapatmak işe yaramaz mıydı?
  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt
    Yük altında yüksek ısılar ile çalışan bir parça için lehimin faydası olmaz, uzun vadeli götürmez.
  • byhackermstf kullanıcısına yanıt
    Laptopu film izlemek, indesign da döküman hazırlamak, forum takibi ve haber izlemek dışında kullanmıyorum ki. Zaten 16 yıllık laptop o zaman için çok iyi bir makineydi. Beni 1 yıl bile götürse maliyetini fazlasıyla çıkarmış olacak. Hala çok seri bir makine 16 yıllık laptop ssd ile beraber 30 sn altında açılıyor. Yağ gibi akıyor cihaz Benin için yeterli. Harcanan paranın büyük çoğunluğu nakliye (10 Euro) için yapıldı. Parça için 5 euro ödendi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CreedWar -- 3 Eylül 2022; 16:15:10 >
  • cevgen06 kullanıcısına yanıt
    Macun yenilemeden önce sıcaklı 100 üstüne çıkıyordu. Sorun macun kaynaklı diye düşünerekten macunu yeniledik hali 100 üstü sıcaklığı görmeye devam etti. En son bu parçayı bir şekilde TEM’in ederek değiştirdik ve macunu yeniledik artık sıcaklık maks 63-65 dereceyi görüyor.
  • Hocam macunu nereden aldınız? O macunun piyasa da çok fazla sahtesi var çünkü. Bildiğim kadarı ile türkiye de gerçek olanını sadece teknobiyotik satıyor. Diğer satış kanallarında ki macunlar hep sahte. Bende bir kere aldım çünkü n11'den macun sahte çıktı. Sahte ise 2-3 ay sonra yine macun yenileme işlemi yapacaksınız çünkü. Hemen kuruyor.

  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt
    Bu bakır boruların içerisinde bir sıvı ya da gaz bulunmakta buzdolaplarındaki mantıkla hazırlanmış bir parça. İçindeki gaz ya da sıvı olmadan görevini yapması mümkün değil. İçindeki maddenin kaynama noktası çok düşük ki hızlıca devir daime geçerek ısıyı bakır tüpün her noktasına ulaştırıyorlar. Lehimlemek kurtarmaz.
  • Faydalı bir çalışma olmuş heatsink sorunluysa sıcaklık düşmüyor genelde, hatta sorunu geçtim bazılarını çok kısa yapıyorlar yeteri kadar soğutamıyor. Ama orası nasıl delinir ki?
  • Amazon üzerinden satıcısı amazon olacak şekilde almıştım. Üzerinde güvenlik barkodu da vardı kontrol etmedim amazon ile alınca.
  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt

    Yani, zorlama olur ama imkansız değil.


    Delikten içeri ince bir şırınga ile izopropil alkol basılıp, sonra baba bir lehim makinesi ile lehimlenebilir. Termal Macun yenileme sonrası düşmeyen sıcaklık (Çözümü) işe yarayabilir. Yaramayabilir. Belli olmaz.


    Ama lehim düzgün yapılırsa lehim uzun süre idare eder. Alkol kısmı ise kumar.

  • CreedWar kullanıcısına yanıt

    Sahtesi çok olduğu için söylemek istedim. Biraz kullanın sıcaklıklar da anormal bir durum olursa kontrol edersiniz.

  • Yani evet sorun bundan da kaynaklanabilir ama 5 senede 5 binden fazla laptop onardım, bir kez olsun heatsink delinmesiyle karşılaşmadım. Kalın bakır metal olduğu için delinme çoooook nadir karşılaşılıyor. Genellikle termal macun yerine saçma sapan maddeler kullandıkları için eski modellerde aşırı ısınmadan dolayı bir süre sonra chipset ya da elektrik beslemeleri arızalandığı için aşırı ısınma oluyor. Sizin modelde bu arızayı çözebilmeniz çok iyi, çünkü kısa devreye doğru gitmek üzereymiş cihaz. İyi fark etmişsiniz.


    En temiz çözümü 100-150 liraya yeni bir heatsink alın güvenle kullanın. İçine alkol basın falan diyen arkadaşları dikkate almayın. Alkol yanıcı bir madde, riskli bir işlem olur.


    Güzel çalışma olmuş, forumda bu tarz konuları özlemişiz :)

  • Hangi pc tamircisinin aklina gelirki o parcanin delik olmasi.? Şahsen kimsenin aklina gelmez cok dikkatli bakarsan belki dersin ama ufak bi delik yüzünden nasil bu kadar isi kaybi yaşaniyor hayret edici der düşünürsün binde bir olasiliktir belki
  • Heatsink çalışma prensibini yıllar evvel yaptığım bir notebook soğutma çalışma içeriğinde eklemiştim. (Vimeo linki içermektedir.)

    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/106197892#106197892


    Cidden detayı iyi yakalamışsınız. Heatsink delinmesi kolay kolay olacak bir durum değildir. 16 sene sonundaki aşınma olması bir ihtimal midir? Bilinmez... Geçmiş ve hayırlı olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KYTECHNGAMING -- 4 Eylül 2022; 6:52:52 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.