Şimdi Ara

Ünlü profesörden kritik uyarı: İran savaşı 'AI balonu'nun patlamasına yol açabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
2
Favori
2.441
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
12 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ünlü profesörden kritik uyarı: İran savaşı 'AI balonu'nun patlamasına yol açabilir
    İsrail ve ABD'nin İran'a saldırması tüm Orta Doğu'yu adeta ateşe aterken, etkileri bu coğrafyanın çok özesine uzanabilecek bir kırılmayı da başlatmış oldu. Nitekim daha şimdiden bu çatışmanın hem ABD'de hem de Avrupa'da yarattığı etkileri görmeye başladık. Ancak anında yükselen enerji ve yakıt maliyetleri buz dağının sadece görünen yüzü olabilir. Yıllar önceden yaptığı isabetli analizlerle son dönemde epey popüler hâle gelen Çinli profesör Jiang Xueqin, İran savaşının küresel ekonomiyi etkileyecek çok daha ciddi sonuçları olabileceği konusunda uyardı.

Breaking Points adlı YouTube kanalına konuk olan Prof. Jiang Xueqin'e göre İran savaşının yeterince dikkate alınmayan sonuçlarından biri de Batı dünyasını besleyen Arap sermayesine verdiği zarar olacak. İran'ın şimdiden körfez ülkelerinin enerji altyapısını hedef almaya başladığına dikkat çeken Xueqin, bir sonraki adımda su arıtma tesislerinin hedef alınacağını düşünüyor. Körfez ülkelerinin su ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan su arıtma tesislerinin vurulması, başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere tüm Arap ülkelerini ciddi bir krizle baş başa bırakabilir.

Arap Ülkelerinde Yaşanacak Bir Kriz, Yapay Zekâ Yatırımlarını Sekteye Uğratabilir

Diğer yandan Hürmüz Boğazı'nın kapatılması da hem körfez ülkelerinin petrol satışını, hem de gıda tedariğini durma noktasına getirecek. Bir yandan petrol kuyuları vurulan, diğer yandan tedarik zincirleri tehlikeye giren giren körfez ülkeleri, böyle bir durumda yatırımlarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalabilir. Prof. Xueqin'e göre bu noktada etkilenecek yatırımların başında veri merkezleri ve yapay zekâ altyapısı geliyor.

Bildiğiniz gibi Suudi Arabistan, Katar, BAE gibi ülkeler, hem kendi topraklarında hem de batıda yapay zekâya dev yatırımlar yapıyor. Bugün haddinden fazla büyüyüp, patlamaya hazır bir balona dönüştüğü düşünülen yapay zekâ büyümesini de bu yatırımlar taşıyor. Hâl böyleyken körfezden gelen yatırımların kesilmesi ya da sadece azalması bile "AI balonu"nun patlaması için yeterli olabilir. Bu da sadece ABD için değil, tüm küresel ekonomi için son derece yıkıcı sonuçlar doğurabiir. Zira ABD'de böyle bir finansal kriz yaşandığında, genelde bedelini tüm dünya ödüyor.

Ayrıca Bkz.2000'in Dot-com krizi yeniden dillerde; Tarih tekerrür mü ediyor?

Körfez ülkelerinden gelecek yatırımın sekteye uğraması gerçekten de AI balonunu patlatmak için yeterli olabilir. Çünkü bu "patlama" ihtimali son dönemde giderek daha fazla gündeme geliyor ve bu da yatırımcıları endişelendiriyor. Bu tarz senaryolarda, yatırımcıları ürkütecek tek bir kritik gelişme, domino etkisi yaratarak koca bir krizi tetikleyebiliyor. Nitekim daha önce "dot-com balonu" patladığında da tam olarak bu olmuştu.

• inştengri.
    eğer olursa, araplar abdnini finoları olmanın bedelini çifter çifter öder, abd kendi çöküşünü çok çok hızlandırır ve dünyaya kan+acı+gözyaşı ithal edebilme kabiliyetini kaybeder, ai balonu çöker, ekran kartları ve ssdler yeniden son tüketiciye makul fiyatlardan döner.

bebek yiyen malum ırk kazanırsa, tüm insanlık çokça şey kaybeder...
    Abi yeminle sitenin geldiği konuma bakın, başılğa bunlar da profesör yazmışlar, halbuki gerçekte olan...

quote:

Jiang Xueqin, özellikle Çin eğitim sistemi üzerindeki eleştirileri ve "yaratıcı eğitim" modelleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir figürdür. Akademik kariyerini bir üniversite kürsüsünden ziyade, saha araştırmaları ve düşünce kuruluşları (think-tank) üzerinden yürütür.

Harvard Bağlantısı: Harvard Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde (HGSE) kıdemli araştırmacı (Senior Fellow) olarak görev yapmıştır. Genellikle bu tarz prestijli kurumlardaki "Fellow" unvanları, akademik camiada profesörlük kadar saygın kabul edilse de resmi bir "profesör" kadrosu değildir.

Pekin Üniversitesi: Pekin Üniversitesi bünyesindeki bazı lise ve eğitim birimlerinde yöneticilik ve danışmanlık yapmış, Çin'in eğitim politikalarını "içeriden" analiz etmiştir.

Odak Noktası: Kendisini bir "eğitim reformcusu" olarak konumlandırır. Özellikle ezberci eğitime (Gaokao sistemi) karşı, yaratıcılığı ve eleştirel düşünmeyi savunan projeler geliştirir.

Neden Profesör Olarak Anılıyor Olabilir?
    Bazı medya kuruluşları veya konferanslarda, eğitim dünyasındaki derin bilgisi ve verdiği dersler/konferanslar nedeniyle kendisine nezaketen "Profesör" veya "Eğitim Uzmanı" (Education Expert) denilmektedir. Ancak geleneksel bir tıp profesörü veya bir mühendislik profesörü gibi kadrolu bir akademik unvana sahip değildir.

Donanımhaber'i bu açıdan değerlendirirsek, nezaketinden dolayı :) galiba böyle bir başlık atmış...

quote:

Ünlü profesörden kritik uyarı
  • inştengri.
    eğer olursa, araplar abdnini finoları olmanın bedelini çifter çifter öder, abd kendi çöküşünü çok çok hızlandırır ve dünyaya kan+acı+gözyaşı ithal edebilme kabiliyetini kaybeder, ai balonu çöker, ekran kartları ve ssdler yeniden son tüketiciye makul fiyatlardan döner.

bebek yiyen malum ırk kazanırsa, tüm insanlık çokça şey kaybeder...

• Bu adam kanadada lisede ders veriyor prof filan değil yüksek lisansı yok kendine prof dedirtiyor her gün yeni bir soytarı düşüyor internete ya.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Haklı olabilirsiniz, gerçekten haklı olabilirsiniz; fakat başkasının düşüncelerini değiştirmek söz konusu olunca haklı olmanız büyük bir olasılıkla hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. Her on tartışmanın dokuzunda taraflar kendi haklılıklarına, tartışmaya başlamadan önce inandıklarından daha çok inanmaktadırlar. Tartışmayı kazanamazsınız. Çünkü kazansanız da kaybetseniz de bir şeyleri kaybetmişsinizdir. Neden? Diyelim ki diğer kişiye karşı bir zafer kazandınız ve onun fikirlerini bir paçavra gibi parça parça ettiniz, kafasının çalışmadığını kanıtladınız. Peki ya sonra? Siz kendinizi iyi hissedeceksiniz. Ya karşınızdaki kişi? Onu küçük düşürmüş olacaksınız. Gururu kırılacak. Size gücenecek. Ayrıca unutmayın: Düşüncelerinin yanlışlığı kanıtlansa da, insan aynı düşünceleri savunmaya devam eder. Bir münakaşadan en iyi sonucu almanın tek yolu münakaşadan kaçınmaktır. -Dale Carnegie
  • Stoa kullanıcısına yanıt

Zaten amacı Körfez ile İran'ı birbirine düşürmek. İran'ın böyle bir şey yapması Arap dünyasını karşısına alması demek. İsrail trolleri bütün dünyayı sarmış durumda. Hayatı para üzerine kurulu bir nesli boşuna istemiyorlar.

• 218 numara bu nerede görsem tanırım

Ünlü profesörden kritik uyarı: İran savaşı 'AI balonu'nun patlamasına yol açabilir

• Abi yeminle sitenin geldiği konuma bakın, başılğa bunlar da profesör yazmışlar, halbuki gerçekte olan...

quote:

Jiang Xueqin, özellikle Çin eğitim sistemi üzerindeki eleştirileri ve "yaratıcı eğitim" modelleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir figürdür. Akademik kariyerini bir üniversite kürsüsünden ziyade, saha araştırmaları ve düşünce kuruluşları (think-tank) üzerinden yürütür.

Harvard Bağlantısı: Harvard Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde (HGSE) kıdemli araştırmacı (Senior Fellow) olarak görev yapmıştır. Genellikle bu tarz prestijli kurumlardaki "Fellow" unvanları, akademik camiada profesörlük kadar saygın kabul edilse de resmi bir "profesör" kadrosu değildir.

Pekin Üniversitesi: Pekin Üniversitesi bünyesindeki bazı lise ve eğitim birimlerinde yöneticilik ve danışmanlık yapmış, Çin'in eğitim politikalarını "içeriden" analiz etmiştir.

Odak Noktası: Kendisini bir "eğitim reformcusu" olarak konumlandırır. Özellikle ezberci eğitime (Gaokao sistemi) karşı, yaratıcılığı ve eleştirel düşünmeyi savunan projeler geliştirir.

Neden Profesör Olarak Anılıyor Olabilir?
    Bazı medya kuruluşları veya konferanslarda, eğitim dünyasındaki derin bilgisi ve verdiği dersler/konferanslar nedeniyle kendisine nezaketen "Profesör" veya "Eğitim Uzmanı" (Education Expert) denilmektedir. Ancak geleneksel bir tıp profesörü veya bir mühendislik profesörü gibi kadrolu bir akademik unvana sahip değildir.

Donanımhaber'i bu açıdan değerlendirirsek, nezaketinden dolayı :) galiba böyle bir başlık atmış...

quote:

Ünlü profesörden kritik uyarı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdarcenk -- 7 Mart 2026; 10:27:01 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ya sg AI balon falan degil. Yuzyil buluslarindan biri

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• BOMBOŞ HABER 2 YILDIR PATLATAMADINIZ ŞU BAONU BİR İRAN'IN BIRAK 2 AY HÜRMÜZ BOĞAZINI TUTMASI 10 GÜN TUTMASI BİLE MÜMKÜN DEĞİL

• serdarcenk kullanıcısına yanıt
    Adam film ve dizi editörü. Ama maşallah herşeyin editörü. O yüzden bilmediği konularda başlık açınca sürekli afallıyor

Orijinalden alıntı: Asya71

Bu mesaj silindi.
    Evet ekonomik olarak zarar verir… Ama Avrupa ve ABD neden birbirini yesin? ABD de ekonomik etkilerini hisseder. Ama bitecek, batacak… Rüya görmeyelim. Bizi batırmadan biter mi bunlar sanıyorsunuz?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Fakir bir Avrupa, ABD'nin çok korktuğu o izole ada haline dönüşmesi demek. Finansal panik ile kendi yaşam kanallarına uzun vadeli verdiği zararın farkında değil gibi görünüyor.

Şöyle 50 sene daha yaşasak neler neler göreceğiz kim bilir.

• AI nin kendisi balon değil, ona deli gibi herkesin yatırım yapması balon yani finansal olarak. Çoğu kişi bu işten sonuç alamayacak, belli başlı şirketler başı çekecek. Finansın boşa akmasından bahsediyor profesör.

• açıklama yapay zeka ile ilgiliyse otomatik ünlü profesör oluyorsunuz.

I am The Doctor. I always will be. But times change, and so must I... we all change. When you think about it, we are all different people, all through our lives and that's okay, that's good! You've gotta keep moving, so long as you remember all the people that you used to be. I will not forget one line of this, not one day. I swear. I will always remember when the doctor was me.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.