Şimdi Ara

Raid diskleri ne zaman ve nasıl bölümlendirmeli (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
108
Cevap
2
Favori
7.986
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

C: 100gb ( işletim sistemi ve programlar)
    D: 150 gb ( Oyunlar )
    E : 750 gb ( Download , music , dizi ve filmler )

Orijinalden alıntı: frostburn

hd502hj x 2 raid0 için
    Böyle bir kurulum sizce mantıklı mı ?

C: 100gb ( işletim sistemi ve programlar)
    D: 150 gb ( Oyunlar )
    E : 750 gb ( Download , music , dizi ve filmler )

Eğer C'ye oyun kurmayacaksanız bu şekilde çok mantıklı olmuş.. Fakat 1TB'ın 930GB olarak görüleceğini de hesaba katmalısınız.. Ayrıca yukarıda da yazmıştım , raid kurulumu sırasında bölecekseniz eğer , ki öyle yapmanızı tavsiye ediyorum , kaç GB'lık sürücü oluşturacaksanız onun 1024 katı olarak MB cinsinden girin.. Örneğin , 100GB için 100*1024= 102400 MB. Raid kurulumu sırasında bölümlendirmede kaç MB istediğinizi soruyor. Dolayısı ile 102400 MB gireceksiniz 100 GB için.. Diğer sürücüler için de aynısı geçerli Hayırlı olsun , disklerin kurulumunu yaptıktan sonra temiz işletim sistemi ile yaptığınız testleri testlerin bulunduğu başlığa koymanız paylaşım açısından güzel olur..

İyi günler dilerim..
    Ryzen 5 3600 - MSI B450 TOMAHAWK MAX - Corsair Vengeance 16GB 3200CL16 @3600CL18 - Sapphire RX590 - Adata XPG Gammix nVme - Samsung Evo 860 SSD - Cooler Master Haf 912 - Arctic Freezer Esports Duo Cpu Cooler - BeQuite PureWings X4 -

Donanım Haber Bilgisayar Mühendisleri Odası

• MErhaba,

Daha önce forumda birçok kez söylediğim hataya siz de düşmüşsünüz.

Windows ile diski bölümlediğinizde; diskin tamamı hdtune, hdtach tarzı programlarda görülebiliyor. Ve siz test yaptığınızda diskin yavaş olan son bölümünü de ortalamaya katıyor.

Raid diskleri ne zaman ve nasıl bölümlendirmeli

Raid kurulumunu küçük yaptığınızda ise yavaş olan bölüm görülmedğinden sadece hızlı kısım test ediliyor. Resimdeki kapasite'ye bakarsanız bunu açıkça görebilirsiniz. Yani ortada %25 gibi bir fark yok. Zaten olması da imkansız. Çünkü RAID kurulumlarında, diskler veriye tek diskte olduğu sürede erişir ama kopyalama aynı anda yapıldığı için veri aktarma hızı yavaş olan diskin iki katına çıkar.

Bölümleme raid kurulumunda yapılması elbette daha sağlıklı ama aradaki fark bahsettiğinizden çok çok daha az.

• Merhaba,
    Yeni sistem topladım. Anakartım gigabyte ud3r x58a.
    iki adet seagate 500 gb lık hdd'm var. bunları sizin de belirtmiş olduğunuz gibi Ctrl+I (Ctrl Y) ya basıldığında çıkan menuden raid olarak tanıttım. 300 GB + 700 GB olarak.
    Windows 7 64 bit kurulumu yaptım. Sistem çalışmaya başladığında belli bir süre sonra ( mesela 5 dk. ) mavi ekran verip reset atıyor.
    İnternetten raid driver indirdim. Windows kurulumu sırasında çıkan "Load Driver" kısmından driverı gösterdim. Fakat bana sanki yüklememiş gibi geldi. Hatta uyumlu bir driver kurmazsam sistemin
    stabil çalışmayacağını söyleyen bir mesaj ile karşılaştım.

Bu sabah evden çıkarken yine baştan bu işlemleri tekrarladım. Sistem kuruldu. Fakat bu sefer 2. partition görünmemeye başladı.

Forumlardan araştırıyorum, XP kurulumunda F6 ya basarak raid driverlarının kurulabileceği söyleniyor. Fakat Windows 7 'de böyle bir seçenek yok.
    Daha sonra Nlite - Vlite programı ile driverları kurulum cd sinin içine entegre etmeye çalıştım. Bu programlar da Windows 7 ile uyumlu olmadıkları için çözüm bulamadım

Sorun ne olabilir acaba ?

• quote:

Orijinalden alıntı: biOss

Merhaba,
    Yeni sistem topladım. Anakartım gigabyte ud3r x58a.
    iki adet seagate 500 gb lık hdd'm var. bunları sizin de belirtmiş olduğunuz gibi Ctrl+I (Ctrl Y) ya basıldığında çıkan menuden raid olarak tanıttım. 300 GB + 700 GB olarak.
    Windows 7 64 bit kurulumu yaptım. Sistem çalışmaya başladığında belli bir süre sonra ( mesela 5 dk. ) mavi ekran verip reset atıyor.
    İnternetten raid driver indirdim. Windows kurulumu sırasında çıkan "Load Driver" kısmından driverı gösterdim. Fakat bana sanki yüklememiş gibi geldi. Hatta uyumlu bir driver kurmazsam sistemin
    stabil çalışmayacağını söyleyen bir mesaj ile karşılaştım.

Bu sabah evden çıkarken yine baştan bu işlemleri tekrarladım. Sistem kuruldu. Fakat bu sefer 2. partition görünmemeye başladı.

Forumlardan araştırıyorum, XP kurulumunda F6 ya basarak raid driverlarının kurulabileceği söyleniyor. Fakat Windows 7 'de böyle bir seçenek yok.
    Daha sonra Nlite - Vlite programı ile driverları kurulum cd sinin içine entegre etmeye çalıştım. Bu programlar da Windows 7 ile uyumlu olmadıkları için çözüm bulamadım

Sorun ne olabilir acaba ?

Raid'in mavi ekrana yol açacağını sanmam. Raid kurmadan normal olarak sisteminizi bir test edin derim. Herşey sorunsuzsa eğer o zaman Raid'dendir diyebilirsiniz.. Ayrıca disklere bi bad sector taraması yaptırın. Sorun bu da olabilir. Windows 7'de Raid için herhangi bi driver kurmanıza gerek yok..
    Ryzen 5 3600 - MSI B450 TOMAHAWK MAX - Corsair Vengeance 16GB 3200CL16 @3600CL18 - Sapphire RX590 - Adata XPG Gammix nVme - Samsung Evo 860 SSD - Cooler Master Haf 912 - Arctic Freezer Esports Duo Cpu Cooler - BeQuite PureWings X4 -

• quote:

Orijinalden alıntı: ikista

MErhaba,

Daha önce forumda birçok kez söylediğim hataya siz de düşmüşsünüz.

Windows ile diski bölümlediğinizde; diskin tamamı hdtune, hdtach tarzı programlarda görülebiliyor. Ve siz test yaptığınızda diskin yavaş olan son bölümünü de ortalamaya katıyor.

Raid kurulumunu küçük yaptığınızda ise yavaş olan bölüm görülmedğinden sadece hızlı kısım test ediliyor. Resimdeki kapasite'ye bakarsanız bunu açıkça görebilirsiniz. Yani ortada %25 gibi bir fark yok. Zaten olması da imkansız. Çünkü RAID kurulumlarında, diskler veriye tek diskte olduğu sürede erişir ama kopyalama aynı anda yapıldığı için veri aktarma hızı yavaş olan diskin iki katına çıkar.

Bölümleme raid kurulumunda yapılması elbette daha sağlıklı ama aradaki fark bahsettiğinizden çok çok daha az.

HDD'ler spiral yapıya sahip oldukları için dışa doğru gidildikçe veriye erişim süresi , kopyalama süresi azalıyor. Diskin 200GB +800GB bölmemizdeki amaç da bu 200GB'lık merkeze daha yakın (dolayısı ile daha hızlı) olan kısma işletim sistemini kurmak. Eğer bölümlendirme yapmazsak işletim sistemi diske dağınık bir şekilde kurulacak ve erişim süresi dolayısı ile daha fazla olacak. Yukarıda da bu şekilde açıklamıştım. Koyduğunuz SS'lerdeki durum evet haklısınız doğrudur. Zaten bölümlendirme yapma ihtiyacımızı ortaya çıkaran tablo da koyduğunuz SS'lerde görülüyor. İlk postumdaki testlerde de erişim süreleri tam anlamıyla dediğim şeyin sonucunu ortaya koyuyor. Eğer bölümleme yapmazsanız daha uzun sürede verilere erişeceksiniz , bölümlendirme yaparsanız daha hızlı..

• evet dediğinizi yaptım. yine mavi ekran verdi. hdd ler problemli gibi görünüyor. : (
    Bir soruda benden elimde şuan samsung 1tb f1 bulunmakta şimdi sistemi yeniliyorum.bi samsung f1 daha alıp raid0 mı yapayım , yoksa 2 adet SAMSUNG HD502HJ alıp raid 0 mı yapayım (Bu arada sata 3 alma imkanımda var ama raid0lardan daha iyi performans vermicektir sanırsam sata 3 raid0 yapmakta fazla para ister :P).

Orijinalden alıntı: biOss

evet dediğinizi yaptım. yine mavi ekran verdi. hdd ler problemli gibi görünüyor. : (

Mavi ekranın HDD'lerden olduğu kanısına neden vardınız? Ramlerden , ekran kartından da olabilir.

• Hocam Bilgilendirme için Çok tşkler Ben burayı görmedim..!
    biraz araştırdım ve
    gigabyte kendi raid destegi degilde intel raid yaptım sarı satalardakinden
    bununla onboard arasında nasıl bir fark vardır sizce..! test sonucunu öteki konuya ekledim
    win7 64bit
    raid secimi raid-0 64bit yaptım keşke 128bit yapsaydım okuyunca anladım. :)
    kolay gelsin.
    bilgiler için tşkler..!
    yukarda açıklamanızı okudum.. açıklamanızdan yola çıkarak, bende şuan 750 gb lik hdd var bir 750 lik hdd alıp onu bölmektense
    2 , 3 yada 4 tane 80 gb lik hdd alayım onları raid0 yapıp tek hdd olarak göstereyim?? 750 gb de kendi arşiv hdd si olarak kalmaya devam etsin? bu mantıklı mı?
    mantıklıysa;
    2 tane 160 lık alıp tek 320 yapmakmı daha iyi olur
    yoksa 4 tane 80 alıp 320 yapmakmı ? baktığım raid0 testlerinde hdd arttıkça hız artmış çünkü..?
    ve küçük gb li hddlerde [ 250gb altı(tek hdd için diyorum )] cache boyutu bek önemli değil diye düşünüyorum küme sayısı az olduğundan.. sizcede öyle mi?
    şimdiden teşekkürler..

Orijinalden alıntı: arcalper0658

sayın alpaslan07 benimde sizlere bir sorum olacak..
    yukarda açıklamanızı okudum.. açıklamanızdan yola çıkarak, bende şuan 750 gb lik hdd var bir 750 lik hdd alıp onu bölmektense
    2 , 3 yada 4 tane 80 gb lik hdd alayım onları raid0 yapıp tek hdd olarak göstereyim?? 750 gb de kendi arşiv hdd si olarak kalmaya devam etsin? bu mantıklı mı?
    mantıklıysa;
    yoksa 4 tane 80 alıp 320 yapmakmı ? baktığım raid0 testlerinde hdd arttıkça hız artmış çünkü..?
    ve küçük gb li hddlerde [ 250gb altı(tek hdd için diyorum )] cache boyutu bek önemli değil diye düşünüyorum küme sayısı az olduğundan.. sizcede öyle mi?
    şimdiden teşekkürler..

Piyasadaki 80GB disklerin okuma ve yazma hızları çok düşük. 4 tane alıp 4*80 bile yapsanız çok performanslı olacağını düşünmüyorum. Raid yapmaya değecek olan diskler ise 320 ve daha büyük diskler.. Almayı düşündüğünüz 80GB'lık disklerin okuma ve yazma hızlarına bir bakın. Tahmin etmiyorum ki 50MB'ın üzerinde olsun. 4 tane aldığınızda da 200 MB'lık bi hız elde ediceksiniz , bu da 500gb lık Samsung hd502HJ ile aynı performans demek. 4 tane 80gb'lık diskin maliyeti hem hd502hj'den fazla olacak , hem de elinizdeki disk miktarı 3'de 1'i kadar olacak. Onun için illa ki raid yapmak istiyorum diyorsanız bir adet daha 750'lik disk almanızı tavsiye ederim , hangi disk olduğunu bilmesem de:)

• quote:

Orijinalden alıntı: aLPaSLaN07

quote:

Orijinalden alıntı: arcalper0658

sayın alpaslan07 benimde sizlere bir sorum olacak..
    mantıklıysa;
    şimdiden teşekkürler..

Piyasadaki 80GB disklerin okuma ve yazma hızları çok düşük. 4 tane alıp 4*80 bile yapsanız çok performanslı olacağını düşünmüyorum. Raid yapmaya değecek olan diskler ise 320 ve daha büyük diskler.. Almayı düşündüğünüz 80GB'lık disklerin okuma ve yazma hızlarına bir bakın. Tahmin etmiyorum ki 50MB'ın üzerinde olsun. 4 tane aldığınızda da 200 MB'lık bi hız elde ediceksiniz , bu da 500gb lık Samsung hd502HJ ile aynı performans demek. 4 tane 80gb'lık diskin maliyeti hem hd502hj'den fazla olacak , hem de elinizdeki disk miktarı 3'de 1'i kadar olacak. Onun için illa ki raid yapmak istiyorum diyorsanız bir adet daha 750'lik disk almanızı tavsiye ederim , hangi disk olduğunu bilmesem de:)

hdd leri gittigidiyordan almayı düşünüyordum o yüzden fazla masraflı olmayacaktı ya aslında raid te yüksek kapasieli hdd kullanmak istemememin tek sebebi; internette ne kadar test yapılmışsa hepside raid0 riskli demiş. bende bundan dolayı yüksek kapasiteli hdd almayı gerek duymadım çünkü kendi arşivimi raid yaptığım hdd ye koymam. yani hadi ben 750 lik hdd aldım (he bu arada hdd, wd black 32mb) c ye 320 gb ayırdım geri kalanı d ye ayırsam bile kendi arşivimi oraya koymam. bu durumda boş kalacak boşu boşuna.. o yüzden demiştim 4 tane 80 veya 2 tane 160 lık hdd alayım sadece c olsun proğramlar olsun o yeter diye :)
    dinlediğin için saol.. ben biraz araştırma yapayım hangi hdd ne kadar performanslı..

• kullandığım anakartta sadece gigabyte ın sata yuvaları raid destekli ssdleri onlara takıp biostan sata/raid/ahci modunu raid seçtim onboard sata/ide/ctrl modu önce ahci olarak ayarladım ancak raid penceresi (ctrl ı) çıkmadı dolayısıyla raid yapamadım onboard modu ne zamanki raid/idle yapınca raid penceresi açıldı ve raid 0 yaptım rastlantı bu strip size boyutunuda 64 ayarladım şu anda tüm güncel sürücüler yüklü ancak malesef 4 te bir performansla (anakartım gigabyte p35 ds3r)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi khaos -- 25 Ağustos 2010; 1:49:38 >

• quote:

Orijinalden alıntı: khaos

kullandığım anakartta sadece gigabyte ın sata yuvaları raid destekli ssdleri onlara takıp biostan sata/raid/ahci modunu raid seçtim onboard sata/ide/ctrl modu önce ahci olarak ayarladım ancak raid penceresi (ctrl ı) çıkmadı dolayısıyla raid yapamadım onboard modu ne zamanki raid/idle yapınca raid penceresi açıldı ve raid 0 yaptım rastlantı bu strip size boyutunuda 64 ayarladım şu anda tüm güncel sürücüler yüklü ancak malesef 4 te bir performansla (anakartım gigabyte p35 ds3r)

Tam olarak anlayamadım ne demek istediğinizi afedersiniz. Bi yere bağlayamadım sonundaki 4'te 1 performanstan kastınız ya da şikayet ettiğiniz şey nedir.. :)

• tek ssd ile aldığım okuma-yazma hızları çift ssd yi raid 0 yaptığımda artacağına yarı yarıya düşüyor demek istedim
  • quote:

Orijinalden alıntı: khaos

tek ssd ile aldığım okuma-yazma hızları çift ssd yi raid 0 yaptığımda artacağına yarı yarıya düşüyor demek istedim

Bir yanlışlık olduğu kesin :)

• @alpaslan07
    2 adet wd caviar black alacağım.(toplamda 2tb)Acaba array girdisini ne kadar yaparsak daha iyi olur.

Teşekkürler...
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.