TIM Nedir? İki katı yüzey, ne kadar pürüzsüz görünürse görünsün, mikroskobik düzeyde pürüzlere ve boşluklara sahiptir. Bu boşluklar hava ile dolar ve hava, kötü bir ısı iletkenidir. Termal arayüz malzemeleri, bu mikroskobik boşlukları doldurarak ısı üreten bileşen ile soğutucu arasında daha iyi bir termal temas sağlar. Bu sayede ısının daha verimli bir şekilde soğutucuya aktarılmasına ve bileşenin aşırı ısınmasının önlenmesine yardımcı olur. ![]() Faz değişkenli Termal Pad nedir? Faz değişkenli termal pedler (PCM pedler - Phase Change Material Pads), elektronik bileşenler (CPU, GPU gibi) ile soğutucu bloklar arasındaki ısı transferini iyileştirmek için kullanılan özel bir tür termal arayüz malzemesidir (TIM - Thermal Interface Material). Neden Honeywell PTM 7950 Popüler Oldu? Honeywell PTM 7950, (PCM - Phase Change Material)'dir. Özellikle ekran kartı, dizüstü bilgisayar ve oyun konsollarındaki PUMP-OUT sorununa çözüm olduğu için popülerleşti. Yakın zamanda çıkan AMD RX 9070XT modelinde fabrikasyon olarak PTM 7950 kullananlar: ![]() Basit şekilde çalışma prensibi: Faz Değişim Dinamiği: Katı → Yarı Sıvı → Katı Döngüsü 45°C sıcaklık üstünde Pad formundan Macun formuna geçiyor, 45°C sıcaklık altında tekrar Pad formuna geçiyor. Gelelim bu konuya açma sebebime: Malum bu PTM 7950'nin sahtesi çok oluyor. Aliexpress'ten xx satıcısından aldım, ubuy7'nin bu linkinden aldım vs. Son zamanların aranan bu PTM 7950 ürünün Re-Branded, dengi, benzeri vs diyenlerin olduğu Upsiren PCM-1 ürünü. https://www.reddit.com/r/overclocking/comments/16ki9m9/upsiren_pcm1_report/?utm_source=share&utm_medium=web3x&utm_name=web3xcss&utm_term=1&utm_content=share_button Bu videoda tablo olarak Arctic MX-4, Honeywell PTM 7950, Upsiren PCM-1, Upsiren UTG-X karşılaştırması var. https://www.youtube.com/watch?t=622&v=4QWS2cLQofM&feature=youtu.be Resmi Satıcıdan Alabilme İmkanı Upsiren PCM-1, resmi satıcıdan alınabiliyor. https://upsiren.aliexpress.com/store/1102121892?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.2.60193d12BxjntS Ürünler arasında 2 tane PCM-1, 1 tane PCM-2 ve Soket Çerçevesi (Frame) var. 1.PCM-1: Fiyatı pahalı, kargo ucuz. 2.PCM-1 Fiyatı ucuz, kargo pahalı. 3.Soket Frame seçeneklerde: AM5 BK and 40x40 ve LGA1700 and 30x40 Satın al ekranında 1+3 kombinasyonu ile biraz daha uygun fiyatlı oluyor. Bu sayede PCM-1 80x40x0.25 + AM5 Frame + PCM-1 40x40x0.25 almış oldum. 10. gün elime ulaştı. ![]() 1.Seçenek = Soldaki poşet + PCM-1 80x40x0.25mm 3.Seçenek = PCM-1 40x40x0.25mm + AM5 Frame NOT: Yaptığım araştırmalarda PTM 7950'nin orijinalinin 0.25mm kalınlığında olduğunu okudum. Bu yüzden PTM 7950 siparişi verecekseniz özellikle inceleyin bunu. NOT: PCM-1 = 0.25mm ama PCM-2 = 0.2 olarak yazmasına rağmen kullanıcıların yüklediği fotoğraflarda, etikette 0.25mm olarak yazıyor. PCM-2'nin boyutları farklı ve toplam sepet biraz daha ucuza geliyor. UYARI: Ürünleri denemedim. Sadece Ekran kartı ve Dizüstü bilgisayarında Pump-Out sorunundan şikayetçi olanlar için yardım amacıyla açtım. Herhangi bir maddi çıkarım YOKTUR. Reklam ve İş birlikteliği YOKTUR! (N'olur, n'olmaz bunu da ekleyeyim ) < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 11 Mayıs 2025; 23:16:40 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Faz Değişkenli Termal Pad - Termal Putty - Termal Pad Yardımlaşma Konusu (PTM 7950 içerir))

-
-
Upsiren U6 Pro Termal Putty
Upsiren ürün görsellerinde hangi versiyon olduğu belli olmakta. Maalesef buradaki UTP-8 modelinin gönderimi yok.
Konu detayını merak edenler buradan okuyabilir. Test sonuçları ve video var. Adamın YT kanalında daha güncel testler var.
Yine orijinal satıcıdan Upsiren U6 Pro 20 gr. olarak satın alınabiliyor.
-
Pcm-1 I deneme şansınız oldu mu? Memnun musunuz? 5700x3d ve 6700xt ekran kartı ve yeterse ps4 pro da kullanmak için 80x80 olanından neredeyse bedavaya (1 cent😂, coin-oyun puanı ve summer sale sayesinde) az önce aldım. Middle 999 storedan reddit e göre orj ürün satıyormuş umarım sorunsuz çıkar. Gerçi yurt dışında ki akrabama gidecek 1-2 ay sonra anca gelir elime.
İşlemi yapmak bayağı zor diyorlar. Yaptıysanız püf noktası var mı?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ürünü denemedim. Buzdolabına attım. Uygun bir kullanım koşulu için saklıyorum. Açıkçası 10 yıllık cihazda heba etmek istemedim
IHS olan masaüstü işlemcide kullanmanızı tavsiye etmem. Direct-Die yüzeye uygulanması önemli DELID yapılmış masaüstü işlemci, dizüstü bilgisayar işlemcisi, masaüstü-dizüstü ekran kartı üzerinde kullanmak daha efektif oluyor. GeForce GTX 400 serisi gibi IHS olan ekran kartı varsa yine normal termak macun kulanmak daha uygun.
Uygulamadan önce yüzey, saf isopropanol (izopropil alkol) ile temizlenmeli. Bazı yorumlarda kullanmadan önce dolapta birkaç saat bekletiilince daha kolay uygulanıyor yazmışlar. Yorumlarda ve videolarda gördüğüm kadarıyla pena benzeri aparat ve dikdörtgen şeklindeki yapışkanla kullanımında dağılma olabildiğini gördüm. Bana göre en kolayı elektronik tweezer'ı kullanmak, sivri uçlu olduğu için kullanımı çok kolay. Alternatif olarak falçata kullanabilir. Tabii dikkatli olmakta fayda var. Sonuçta kesici/delici alet.
Sizin kullanım ve test sonucunu bu konuda bekliyorum. Umarım olumlu sonuçlanır.
-
Cevap için teşekkür ederim. Delid falan yapmayı pek düşünmüyorum zaten 5700x3d çok da aşırı ısınmayan bir işlemci. Yukarıda ilk mesajda attığınız videoyu ben daha önce izlemiştim mx6 ya göre o da 3900xde bile 3 derece fark elde etmiş. O yüzden işimi görür diye düşünmüştüm. Fan da thermalright phantom spirit 120 var. Ekran kartımı undervolt ile kullanıyorum kışın iyi de yazın 75 dereceleri geçiyor bazen. Onda sorun olmaz diye düşünüyorum.
Aslında ps4 proda nasıl etki edecegini merak ediyorum. Normal macunlar direkt pump out oluyor diyorlar 3-5 ay içinde. Onda etkili olur herhalde. 3'üne 80 e80 yeter mi batırmadan uygulayabilir miyim göreceğiz. 😂 Electric tweezer Nintendo switch aparatlarinin içinden gelmişti diye hatırlıyorum onunla uygulamak bana da mantıklı geldi.
Cx-h1300 Thermal puty (70gr) de almıştım onlar geldi elimde ama daha denemedim. Ekran kartı ve konsol için kullanmayı düşünüyorum. Siz aldığınızda beri buzdolabında mı tutuyorsunuz? Öncesinde koyun denmişti de uzun süre kalırsa sorun olmazsa ben de söyleyeyim buzdolabında saklasın. Putyleri dolaba koymaya gerek var mı? Benim uygulama işi en azından 1.5-2 ayı bulur. Bence siz benden önce yaparsınız 😂
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DasheriM -- 16 Haziran 2025; 23:58:33 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Benim saklama sürem uzun olacağı için buzdolabına koydum, oda sıcaklığında kurumasın diye. 10 küsur yıllık N55SF ya da HD7790 ekran kartında kullanıp heba etmek istemedim. Kaldı ki 7790 hala daha serin çalışıyor, dizüsütüne de harcamak istemedim. Diğer cihazlarda yeni olduğu için ellemedim. Umarım dolapta beklemekten bozulmazlar. TR piyasasında Putty bulmak aşırı zor, PTM7950 alternatifi olarak orta kalite Thermalright Helios var. Aslında ihtiyacım yok. Hazır alabiliyorken aldım
Benim uygulama 1-2 seneyi bulabilir, umarım bozulmaz.
PS4 pro gibi ihs olmayan yüzeye uygulamak ideal olur. Delid olmayan işlemciye uygulayıp heba olmasını tavsiye etmem. Zaten dediğiniz gibi 5700x3d ısınan bir işlemci değil.
Bu benimde dikkatimi çekti ama buraya gönderilmiyor. Bu fiyattan alabilsem 10 yıllık cihaza da bakım yapar denerim
Ayrıca summer sale promosyon kodları sizin bölgenizde kullanılamaz diye hata veriyor...
-
-
Üzerine uyarı etiketi yapıştırın, birileri buzdolabında bulup puding, tatlı sanıp kaşıklamasın .
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
PS için tam yerinde kullanım olur. Bakım videosuna baktım, bilgisayardan pek farkı yok gibi. Rahatlıkla yapabilirsiniz. Maalesef yurt dışı tanıdık yok. Gümrük, kargo fiyatlandırma olayını geçtim, keşke ürüne erişebilsek.
Putty olarak TR'ye gönderimi olan ve güvenilir satıcıdan bir bunu bulabildim. Halbuki CX H1300'ü sipariş verebilsem yurt dışına daha az para gidecekti. Ayrıca dediğiniz gibi bazı durumlarda kargo fiyatları, ürün fiyatının iki katı olduğu için ücretsiz kargo olana kadar ürün ekledim. Normalde sadece CX H1300'ü sipariş verip %60 vergi dahil 454 lira ödeyecekken alamadığım için 1800 liraya yakın ödedim. Haliyle daha çok para yurt dışına çıkmış oldu
Saklama süresini de artık deneyeceğim, başka bir alternatifim yok. İleride alışveriş limiti daha da kısıtlanabilir diye mecburen almak durumunda kaldım. Yoksa iki pad'e, 20gr putty'e 1800 lira bayılmazdım, ihtiyacım olduğunda alırdım
Neyse yapabilecek bir şey yok maalesef...
-
Yok, baktım özelliğini yitirmeye başlıyor üstüne çikolata sosu döküp ben yerim(!). O kadar pahalı ürünü ziyan etmek ayıp, günah olur
-
Ps4u sökerken takarken kablosunu falan koparırım diye korkuyorum. R36s el konsolu un tuşlarını düzeltirken Ses açma kapama tuşunu köşesine taktırıp kırmıştım lehimini.🤦♂️ Lehim yaptırdım ama bir parçası da kopmuş galiba sadece ses açma çalışıyor. En azından menüden sesi değiştirebiliyorum.
Off 1800 tlye yakın fiyatı olsaydı hayatta almazdım bu ürünleri herhalde. Ben biraz meşgale olsun, iş yapayım diye aldım. Malum harcadığım para da 250 tl civarı. Ps4 temizleme, termal macun değiştirme için 1000-1500tl para istiyorlar ve kullandıkları macunlar da herhalde en kötüsündendir diye düşünüyorum.
Açıkçası yakında komple yurt dışı alışverişini kapatırlarsa şaşırmam. 27 euro gerçi ona geliyor gibi bir şey şu an. Zamanında işlemci ekran kartı alabilirken geldiğimiz duruma bakın şaka gibi. 🤦♂️ Yakaladığında almak mantıklı da bazen gereksiz şeyleri de alıyoruz sanki 😂
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Biraz dikkatli olursanız kazasız belasız bakım yapabileceğinizi düşünüyorum. Burada +20 yıl ve araştırma yaptığınıza göre yaparsınız yani
Çoğu bakım (!) yaptığını iddia edenlerin kullandığı TIM yerine mayonez sürmek daha etkili oluyor. Özellikle hassas parçalarda kendi işini görmek daha çok gerekiyor diye düşünüyorum. İşini düzgün yapan teknik servise sözüm yok zaten ama onu bulana kadar insan kendisi yapa yapa öğreniyor
Putty yerine bir şekilde kumpasla ölçüp pad takarım ama kaliteli pad fiyatları da malum. İki farklı kalınlıkta pad gerekse zaten Putty'den pahalıya geliyor. Vector hx a13 cihazı var, 5080 super almayı düşünüyorum. Mevcut RX 6800 bakım gerektirdiğinde filan buradaki aşırı kalitesiz ürünler yerine uzun süre buzdolabında bekleyen kaliteli putty daha etkili olacaktır diye düşünüp aldım.
Geçen p7h55-m anakart heatsink'in padini değiştireyim dedim. 1mm kullanıyormuş ama elimde 1.5mm'lik Arctic TP-3 vardı. Heatsink yaylarında oynama payı kalmadı, ucu ucuna kurtardı
Anakarttan pahalı termal pad kullanınca...
-
Umarım valla artık deneyip göreceğiz. İşini iyi yapan yer bulmak gerçekten de çok zor. O yüzden ben de güvenemedim zaten.
Geçen sene thermal pad almıştım 1mmlik ama Ps4de iyi olmaz diye putty de aldım şimdi. 6700xt ekran kartım da 1mm kullanıyor deniyor ama kimisinde yetmiyor diye yorumlar da okudum. Padin de en kötü yanı o zaten. Puttyyi başta bilmiyordum daha mantıklı geldi. En azından hamur gibi şekil alıp bir şekilde kapatıyor arasını. Neyse ki siz 1.5mm pad ile kurtarmışsınız...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DasheriM -- 17 Haziran 2025; 4:40:13 >
Her ekran kartında farklı çıkabilme ihtimali var. Aslında üretim sırasındaki toleranslardan dolayı farklı boyutlarda olma ihtimali var. Padler 1mm, 1.25mm, 1.5mm vs (genellikle 0.5mm-3.5mm arasında olur). En çok 1mm ve 1.5mm kullanılır.
Yine de kumpas ile hassas ölçüm yapılmasını tavsiye ederim. Üstündeki padler duruyorsa zaten fabrikasyon padleri ölçmek en kolayı. Aynı kalınlıktan sipariş verip iş çözülüyor.
Putty'nin ise uygulaması oldukça kolay. Yanlışlıkla padleri çöpe atmış birisi, aradaki boşluğu doldurup ölçmek yerine; putty uygulayıp montajlayıp ardından tekrar demonte ederek temas duruma bakarak kolayca aradaki boşluğu doldurabiliyor.
-
Putty ile tekrar ölçmek mantıklıymış. Gelsin bütün ürünler girişeceğim ekran kartı ile ps4 pro ya artık.
Eski sistemi tamamen bitirdiğimde yeni bir konu ile detayları anlatacağım. Şimdilik sadece termal padi atayım
Tozdan dolayı artık ısı iletetimini engelleyecek durumda olduğunu belirteyim
Bu yüzden termal bakımları yapmanızı öneririm.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
RX 6800 XT'de kullanıyorum gayet başarılı PTM7950. Aliexpress RGeek Store muydu neydi oradan almıştım 2023 Ekim'de şu an durum nedir bilmiyorum. Kartı forumdan ikinci el olarak aldım mining çıkmasıydı Swft 319 modeli. Sıcaklık değerleri (özellikle hotspot) ve fan sesi biraz fazla gelmişti macun yenileyim dedim, MX-4 kullandım iki haftada pump out yaptı eskisinden beter olmuştu. 90C core 110C hotspot 2800 RPM fan oluyordu yüke girer girmez. Tek seferde sorun çözülsün diye PTM7950 kullandım, orijinal mi değil mi bilmiyorum ama neredeyse iki yıl olacak sıcaklıklar çok iyi daha bakım istemez bu kart. Fan ayarını değiştirdim 1800 RPM geçmeyecek şekilde (sessiz sayılır bu karta göre), 65C core 80C hotspot civarı takılıyor. Kendi fan eğrisi yeterince agresif değil ve yavaş dönüyor ona rağmen 75C core 90C hotspot 1300 RPM civarı takılıyor fabrika ayarında. Eskisine göre çok iyi olmasını geçtim 300W TDP olan soğutucusu da öyle çok hayvani olmayan bir kart için de çok iyi. Swft'yi Merc yaptı
@DasheriM PS4 serisinde aslında nasıl çalışacağını merak ediyorum tahmini olarak fan sesini fark edilir şekilde azaltır diyorum kendi tecrübeme göre, ama bir yandan da CFW'li değilse uğraşmam PS5 alır geçerim nasıl olsa sıvı metal var fan sesi sorunu yok.
-
Ekran kartı için doğru kullanım olmuş. Uzun süre sorun yaşamazsınız. Linkin altında "The measured values clearly speak in favor of the pad and its longevity, so there’s no need to argue. AMD has proven that it works, and various converted RX 6800 XT and RX 6900 XT with many operating hours under their belts have not yet experienced any measurable degradation. So you can leave it at that."
PS kullanmadım ama dizüstü benzeri direct-die olduğu için sıvı metal riskine gerek kalmadan yeterli soğutma sağlar diye düşünüyorum.
Pad ve putty'den dert çekenler belli olmaya başladı
-
Ps4 pro cfwli Ps5de var da işte eski oyunları oynamak için kullanıyordum. Gerçi aşırı ısınmasından dolayı bir senedir açmadım. O yüzden deneyeceğim. Ekran kartlarında pump out olayı Çok yaygın Ben de o yüzden denemek istiyorum esasında.
Orjinal ptm7950 bulamadığım için thermalright heilos alacağım ekran kartına, işlemci için de pump out olmayan ultra yoğun macun bakıyorum mx4 çöp oluyor 2 ayda.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Benzer içerikler
- rx 7600 alınır mı
- 7800x3d vs 9700x
- m2 ssd dönüştürücü
- wattman hatası nedir
- gigabyte garanti sorgulama
- 5080 fiyat
- radeon 780m
- ekran kartı öğrenme
- gpu ekran kartı mıdır
- darboğaz testi
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X