Şimdi Ara

ÖTV İNDİRİMİ; Acaba İndirim Olacak Yoksa Bindirim Mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
636
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu düzenleme sonrası araç fiyatları sizce artış gösterir mi yoksa tam tersine denildiği gibi indirim olacak mı ?
    Araç satışları artar mı azalır mı ?
    2. el piyasası bundan nasıl etkilenir ?
    Bu kanun MTV'yi etkileyebilir mi ?
    SADECE TARTIŞMA YAPMAK, YORUMLAŞMAK VE FİKİR ALIŞVERİŞİ İLE SORUYORUM ÇÜNKÜ BEN DAHİL BİNLERCE İNSANIN KAFASINDA SORU İŞARETLERİ VAR.

YENİ ÖTV YASASI;

Hükümetin hazırladığı "Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" Meclis'e gönderildi. Tasarıda en dikkat çekici madde, otomobillere yönelik ÖTV düzenlemesi oldu. Tasarı, Bakanlar Kurulu'na tanınan taşıtların ÖTV oranlarını bir katına kadar artırıp ,sıfıra kadar indirme yetkisini çeşitlendirmeyi ve bu yolla vergi gelirlerinin arttırılmasını öngörüyor.

SATIŞ FİYATINA GÖRE VERGİ

Tasarıya göre Bakanlar Kurulu, binek otomobillerle 3.5 tonun altında yük taşıyan panelvanlar ve 9 kişiye kadar yolcu taşıyan minibüsler için, "ÖTV matrahını esas alarak fiyat gurupları oluşturmaya, bu fiyat grupları ve malların cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibariyle farklı oranlar belirlemeye" yetkili olacak.

Buna göre, araçların ÖTV oranlarını sadece motor hacmine göre değil, aynı zamanda satış fiyatına, tipine, sınıfına, kapasitesine, cinsine, kasa yapısına göre ayrı ayrı belirleyebilecek. Böylece örneğin her ikisi de 1600cc olmasına rağmen vergisiz fiyatı 20 bin lira olan otomobille 100 bin lirayı aşan otomobilden farklı oranlarda ÖTV tahsil edilebilecek. Bu iki araçtan birine yüzde 45 diğerine yüzde 90 ÖTV uygulanabilecek.

MOTOSİKLETİ OLANA YENİ VERGİ YOK

ÖTV çeşitlendirilmesini öngören düzenleme sadece otomobil ve küçük yük ve yolcu taşıma kapasiteli araçlarla sınırlı tutulurken, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon ve motosikletlerle uçak, yat, kotra gibi taşıtlar bu uygulamanın dışında tutuldu. Tasarı Meclis'ten aynen geçerse, yeni yıl beklenmeden hemen uygulamaya girecek.

İŞTE VERGİSİ DEĞİŞECEK ARAÇLAR:

1-İstiap haddi 850 kilogramı geçmeyip motor silindir hacmi 2000 cm³'ün altında olanlar: Vergi oranı yüzde 15

2-İstiap haddi 850 kilogramı geçip motor silindir hacmi 2800 cm³'ün altında olanlar: Vergi oranı Yüzde 15

3-Sadece elektrik motorlu olanlar: Vergi oranı Yüzde 10

– Sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olanlardan, motor silindir hacmi 3200 cm³'ü geçmeyenler yüzde 15, sadece elektrik motorlu olanlar: yüzde 10

4-Diğerleri:

-Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyenler: Yüzde 45

-Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen fakat 2000 cm3'ü geçmeyenlerden; elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 KW'ı geçip motor silindir hacmi 1800 cm3'ü geçmeyenler: yüzde 45, diğerleri: Yüzde 90

Motor silindir hacmi 2000 cm3'ü geçenler:

-Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 100 KW'ı geçip motor silindir hacmi 2500 cm3'ü geçmeyenler: Yüzde 90, diğerleri yüzde 145

Sadece elektrik motorlu olanlar:

-Motor gücü 85 kW 'ı geçmeyenler yüzde 3

-Motor gücü 85 kW'ı geçen fakat 120 kW'ı geçmeyenler yüzde 7

-Motor gücü 120 kW'ı geçenler yüzde 15

Kaynak: Hürriyet

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sam__K -- 30 Ekim 2016; 11:49:53 >

• Amerikada,Avrupa'da araçlar çok ucuz konularında sonra bizede ekstra vergi geliyor.

Ucu yine garibana.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dünyada bir ilk olarak 849 kg'lik 2 litre hacimli yeni bir ucubenin Ar-GE'si için Türk hükümeti düğmeye bastı.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: programmer_onur

Dünyada bir ilk olarak 849 kg'lik 2 litre hacimli yeni bir ucubenin Ar-GE'si için Türk hükümeti düğmeye bastı.

Tahmin mi?

• Bindirim olması beni ilgilendirmiyor. Ben hep 50.000'tl lik araba alıyorum.
    200.000 bin tl'lik araba alıp,milli geliri yerlere düşüren cari açık yaratanlar düşünsün.
  • Subsie kullanıcısına yanıt
    Yakında 50 bin liraya at arabası alamıycaz...

• programmer_onur kullanıcısına yanıt
    hocam istiap haddi aracın ağırlığını değil. Yolcu taşıma ağırlını ifade eder. Yani o istiap haddi ibaresi geçenler normal araçları değil , otobüs,metrobüs,minibüs vs. toplu taşıma araçları için geçerli...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Korteksi çok çalıştırmaya gerek yok ne olacağı malum

• quote:

Orijinalden alıntı: Malafat Rosto

Yakında 50 bin liraya at arabası alamıycaz...

2023 bor cikcak ona hazirliyor hukumetimiz halkini, arabalardan sogutuyor ki bor cikinca araba kullanilmasin ucak kullanilsin. Bu sekilde trafik sorununu da cozecek sagolsun maliye bakanimiz.

• Bu yasanın ne demek istediğini anlayan da açıklayabilir mi lütfen
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sam__K

Bu yasanın ne demek istediğini anlayan da açıklayabilir mi lütfen

Aynen. Birisi işin aslıni anlatsın. Gördüğüm ve anladığım kadarıyla motor hacmine göre olan vergilendirme sabit kalıyor. Hybrid arabalarda bi değişiklik var.

Normal sadece içten yanmalı araçlara giren çıkan birşey yok gibi.

• 849 kilo Passat gelir gibi bu durumda.

• Ben 2. El araba almayi planliyodum. Simdi ne yapalim. 1.6 bmax alacaktim 2013 model ama kararsiz kaldim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Sam__K

Bu yasanın ne demek istediğini anlayan da açıklayabilir mi lütfen

Vergilendirme aracin salt fiyati oraninda olacak.

Ornek olarak;1.6 motorlu iki arac var.

Biri Fiat,biri Bmw.Bunlardan Fiat in fiyati(vergisiz)15.000 € diyelim.Bmw nin yine vergisiz hali 35.000 € diyelim.

İste burada ikiside 1.6 motor diye ayni vergi uygulanmayacak.Bmw de vergi daha fazla olacak.

Benim anladigim bu

Ha benim tahminim,bu duzenlemeyi oyle bir yapacaklar ki sanki sadece pahali araclara yonelikmis gibi yapilan duzenleme diger araclarin da fiyatini arttiracak.

Cunku en kalabalik olan orta kesimin bindigi araclardan vergiyi iyice fazla almak isterler.

• Valla aralıkta araba aldınız aldınız. Belliki ötv manyağı olacak arabalar.

• Benim anladığım şu premium c segment, tüm d segment ve suv araçlara ilave ötv ile fiyat artışı olacak ve diğer araçlarla makas açılacak. Kısa vadede bu diğer araçlar fiyat zammı ile bu makasa kapatacak ve yaklaşık 1 - 2 sene sonra 10 - 20 bin tl daha yüksek bir piyasa oluşacak yani bugün 50 bin tl olan araç diğer değişkenler sabitken 60 bin tl bandına çıkacak. Buna ilave sgk tavanındada bir düzenleme var 400.000 kişiyi ilgilendiriyor ne mi ? Her ay yaklaşık 500 TL fazladan prim ödenecek. Ama tamam yüksek maaş alan verecek tabi diyen çok çıkar forumda.

• Olan her turlu orta alt kesime aliyor

Ust kesim zaten sirket mirket vergi indirimi ucuza aliyor

Tam tersi olmasi lazim.vergiler zenginlerden daha cok alinmali

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim anladığım şu BMW ,Mercedes ve türevlerine araç başına en az 20.000 tl zam (bindirim) gelecek.

Ancak diğer markaların modelleri ve fiyatlarında değişiklik olmayacak.

Yani bizi etkileyen bir durum yok sadece premium araçlara daha da uzak olacağız.
  • Forumda bi dönem dalga konusu olan herkese önerilen bmw 320 ied 40. yıl paketini alanlar çok karlı iş yaptılar benim anladığım bu.

• quote:

Orijinalden alıntı: Subsie

Bindirim olması beni ilgilendirmiyor. Ben hep 50.000'tl lik araba alıyorum.
    200.000 bin tl'lik araba alıp,milli geliri yerlere düşüren cari açık yaratanlar düşünsün.

200,000 TL'lik arabaya binen de düşünmüyor, şahıs üzerine değil de şirket üzerine alınıp vergiden düşüldüğü için işçi düşünsün.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.