Şimdi Ara

Otomatik Vitesli Araçta Motor Freni

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
19.872
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Yokuş aşağı giderken otomatik vitesi sürekli D konumunda tutmak ve fren balatalarını fazla ısındırmamak adına hareket halindeyken vitesi hıza göre 3,2,1 konumlarına almak ve düz yola geçildiğinde tekrar hareket halinde D konumuna almakta bir sakınca yoktur heralde? Yani D,1,2,3 arasındaki geçişleri araç uygun devirdeyken hareket halinde yapabiliyoruz değil mi? Zaten bunu hareket halinde yapamıyorsak saçma bir durum oluşacak ama ben yine de sorayım dedim?

• normalde esas olan yokuş aşağı inişlerde vitesi d konumunda tutmaktır.bu size hem etkili motor freni sağlar hem de yakıttan tasarruf edersiniz.. elbette tüm rampalar aynı değildir.. siz d konumunda rampa aşağı inerken aracın hızı artmaya devam ederse o zaman vites kolunu 4 ileride 3 konumuna 5 ileride de 4 konumunda alabilirsiniz bunun hiçbir sakıncası yoktur.aksine d konumunda araç hızı dik inişlerde artacağı için frene basmak balataları ısıtacaktır.

4,3,2,1 konumlarına alırken hıza dikkat edildiği sürece hiçbir sakınca yoktur.bazı kişiler yokuş aşağı inişlerde vitesi N konumuna alırlar ve bunun tasarruf sağladığını sanırlar.. halbuki bu tamamen yanlıştır.ayrıca vites kutusunun ömründen de yerler..
  • 3 2 1 viteslerinin amacı zaten yokuş aşağı giderken aracın kontrolsuz hızlanmasını engellemek.

dikkat etmeniz gereken en önemli olay vites-devir aralığını iyi ayarlayabilmek ( örneğin 100 ile giderken 1 e vites atmamak gibi )
  • quote:

Orijinalden alıntı: _1301217_

3 2 1 viteslerinin amacı zaten yokuş aşağı giderken aracın kontrolsuz hızlanmasını engellemek.

dikkat etmeniz gereken en önemli olay vites-devir aralığını iyi ayarlayabilmek ( örneğin 100 ile giderken 1 e vites atmamak gibi )

hocam 100 ile gecerken araba zaten 1e gecmez siz atmaya calissaniz da..
  • Aracınızda grade logic v.b. yokuş aşağı indiğinizi algılayıp, vitesi büyültmeden motor freni yapmanızı sağlayacak bir şanzıman varsa hiç kurcalamadan işi şanzımana bırakmanız en mantıklısı.. Fakat bu tip bir sistem bulunmuyorsa, sizin yapmanızda fayda vardır, herhangi bir zararda vermez.. Yanlış bir vitesede atma şansınız yok zaten.. Giderken R ye atsanız bile şanzıman bu işlemi gerçekleştirmez..
  • Cevaplar için çok teşekkür ederim arkadaşlar.
  • çok hızlı bir şekilde kick down yapıp gazdan çekerseniz araç vites büyütmüyor yokuş aşağı inerken.....
    vitese dokunmadan da motor freni yapabiliyorsunuz yani...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Benzinli araba kaldırma
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: aykunsezer

quote:

3 2 1 viteslerinin amacı zaten yokuş aşağı giderken aracın kontrolsuz hızlanmasını engellemek.

Eşimin arabası otomatik vites arada sırada sürüyorum ama hiç deneme cesareti bulmamıştım bu bilgi iyi oldu.
  • quote:

quote:

quote:

Eşimin arabası otomatik vites arada sırada sürüyorum ama hiç deneme cesareti bulmamıştım bu bilgi iyi oldu.

hocam eğer öyle birşey yapacaksanız,onu deneyeceğinize R'ye takmaya çalışır mısınız?
    forum da bir ilk olur.kimi geçer diyor kimi geçmez diyor da

• mythbusters denedi geçmiyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: Whisper911

mythbusters denedi geçmiyor

denedi ama hangi tip şanzımanda?

mesela bizimkinde 90la giderken 1e atmaya çalışınca geçmiyor.1yanıp sönüyor ama geçmiyor.
    bir de bunun Rsi var.
  • eski tip amerikanlarla denediler manuel ve otomatik
    şimdikilerde korumalıdır tabi... araçlar en aptal insanlara göre tasarlandığından
  • quote:

Orijinalden alıntı: stilll

quote:

quote:

quote:

hocam eğer öyle birşey yapacaksanız,onu deneyeceğinize R'ye takmaya çalışır mısınız?
    forum da bir ilk olur.kimi geçer diyor kimi geçmez diyor da

Piyasadan alacakları toparlarsam deneyebilirim

• inşallah.yani toparlarsınız
  • Sürüşe ve eğime duyarlı yeni tip otomatik şanzımanlar zaten yokuş aşağı inişlerde vites küçülterek destek oluyor.

Eski tip şanzımana sahip olanlar, yani yokuş inerken gazdan ayağını çekince vites büyüten şanzımanı olanlar da kontrollü şekilde 4-3-2 veya 3-2 veya D4-D3, D3-D2 yapabilirler. İki vites birden hızla düşmediğiniz sürece sorun çıkmaz.

Amma velakin kamyon da kullanmıyoruz. Motor freninin gerekliliği, çok uzun ve çok dik inişler haricinde tartışılır. Boşa almayın yeter...
  • quote:

Orijinalden alıntı: O.B.K

Sürüşe ve eğime duyarlı yeni tip otomatik şanzımanlar zaten yokuş aşağı inişlerde vites küçülterek destek oluyor.

Eski tip şanzımana sahip olanlar, yani yokuş inerken gazdan ayağını çekince vites büyüten şanzımanı olanlar da kontrollü şekilde 4-3-2 veya 3-2 veya D4-D3, D3-D2 yapabilirler. İki vites birden hızla düşmediğiniz sürece sorun çıkmaz.

Amma velakin kamyon da kullanmıyoruz. Motor freninin gerekliliği, çok uzun ve çok dik inişler haricinde tartışılır. Boşa almayın yeter...

f1 vitesli honda civiclerde 2010 modellerde böyle mi yokuş aşagı giderken vites küçültüyor mu
  • Tam otomatik aracımla çok dik bir yokuş çıkarken D konumundaki vitesi 2-1 alacaktım o an ne oldu ise R'ye attım ama geçmedi hatta bir an şaşırdım afalladım acaba birsey oldumu diye ama R'ye geçmedi vites =) sanırım belirli bir hız sınırı var ben 20-30 km hız ile denemiş oldum :)
  • Bende otomatik arabalarda bu durumu merak ediyordum.Heralde motor freni yapmaz nasılsa arac yolu buldugunda vitesi yukseltir diye aklıma geliyordu.Birkeresinde arkadasın otomatik peugeot aracını kullandım.Otobandan cıkısta frene dokunmamla beraber motor freni yaptı...Çalısınca oluyor demek ki
  • 2006 ford mondeo vardı yokuş aşağı inerken fren yapınca 1 vites aşağı iniyordu tekrar basarsanız 1 tane daha indiriyordu gerçtekten çok büyük rahatlıktı.

Şimdi w210 var hız düşmediği sürece inmiyor fren balataları çok daha çabuk bitecek gibi.
  • _1301217_ kullanıcısına yanıt
    benim bildiğim yokuş yukarı çıkarken takviye modları 3 dik rampa ve 4 kişi,2 dik rampa 4 kişi ve bagaj dolu,1 çok dik rampa ve max yük..bazı kitapçıklarda öyle okumuştum..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.