Şimdi Ara

NFT Nedir? [Eksiksiz Özet]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
62
Cevap
11
Favori
2.988
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba. Adım Berke, 24 yaşındayım. Yaklaşık 9 aydır içerisinde olup ekmeğini yediğim NFTlerin kısaca ne olduklarını bugün sizlere anlatmak istedim. Uzun bir süredir kendi yakın çevreme tane tane anlatıyordum zaten ne olduklarını, ancak tüm bunları tek bir metinde toplamanın daha kolay olacağı yönünde kanaat getirdim ki soran olduğunda yazıyı kopyalayıp atarbileyim. Önceden uyarıyorum, biraz uzun bir yazı olacak bu çünkü aklıma gelen her konuya değinmeye çalışacağım. DH'de uzun yazı okuyan pek kimse yoktur ancak yine de 2-3 kişi okuyup bu işlere merak salsa bana yeterli diyerek yazıya başlıyorum.

1 NFT nedir?

NFT (Non-Fungible Token) sınırlı sayıda üretilen, eşsiz token anlamına gelmekte. Çoğu kişi NFTleri dijitalize edilmiş sanat eserleri olarak zannetse de NFTler aslında dijital sanat eserlerinden çok daha fazlasıdırlar. NFTlere genel olarak dijital sertifika da denilmekte. Bir kişinin bir şeyin asıl sahibi olduğu gerçek hayatta nasıl belli oluyorsa (tapu, fatura vs.), dijital ortamda NFTler ile belli oluyor. Peki bu sertifika neyin sertifikası? Herhangi bir şeyin sertifikası olabilir. Hatta ve hatta, bir nft dijital ortamdaki herhangi bir şeyin sertifikası olabileceği gibi gerçek hayattaki varlıkların da sertifikası olabilir. Ancak NFTleri detaylı olarak incelemeden önce, tanımda yer alan Token kelimesini ve Tokenların Coinlerden farkı nedir bunlara kısaca değinmek istiyorum.

2 Token ve Coin arasındaki fark nedir?

Coinlerle Tokenlar arasındaki en büyük fark şu, Coinler kendi blockchain ağlarında üretilip geliştiriliyorlar. BTC, Bitcoin blockchain'inde; ETH, Ethereum blockchain'inde gibi gibi örnekler verebiliriz buna. Kripto ile ilgilenenleriniz PoW ve PoS terimlerini duymuştur. Bir coin PoW (Proof of Work) ise madencilikle, PoS (Proof of Stake) ise staking yöntemiyle kazanılabilir. Ancak, söz konusu tokenlar olduğunda ise bu durum farklı.

Tokenların bağımsız birer blockchaini yoktur. Onlar, var olan blockchain ağları üzerinde üretilip geliştirilirler. Token sahipleri, bu tokenları transfer etmek istediklerinde ilgili blockchain ağının para birimini kullanırlar. Transfer için ise gas fee denilen bir nevi işlem ücreti gerekir. Bu demektir ki ilgili token eğer ETH blockchain'ine bağlıysa transfer için bir miktar ETH gerekir. Ayrıca, çoğu token'ın sabit bir arzı vardır, madencilikle veya staking ile kazanılamazlar. Çoğu kelimesini bilerek kalın harflerle yazdım.

Kısacası: Coinler Fungibledırlar, Tokenlar ise Non-Fungible.

2.1 Fungible vs Non-Fungible

Coinler (Fungible) aynı blockchain içerisindeki başka bir coin ile aynı fiyata değiştirilebilirler, çünkü aynı blockchain içerisindeki her coin aynıdır. Her zaman için 1 ETH = 1 ETH.

Tokenlara gelelim. Tokenlar değiştirilebilir veya değiştirilemez olabilirler. Değiştirilebilir tokenlar genelde ETH ağının ERC-20 protokolündeki tokenlardır, değiştirilemez (Non-Fungible) olanlar ise çoğunlukla ERC-721'dedirler. NFTlerin çok büyük bir kısmı ETH blockchainine bağlı olarak geliştirildikleri için bu örnekleri verdim, ancak Solana ve Flow gibi farklı blockchainlerde üretilip geliştirilen NFT projeleri de mevcut. Ek olarak, ERC-998 ve ERC-1155 gibi nft üretilen farklı protokoller de var ancak onlara değinmeyeceğim. Çünkü kafanız şimdiden allak bullak olmuş olabilir, ekstra karışıklığa gerek yok şimdilik. ERC-20 (Fungle Tokenlar) ve ERC-721'i (Non-Fungible Tokenlar) bilsek yeterli şu an için.

2.2 Değiştirilebilir Token vs Değiştirilemez Token

İnternette görüp beğendiğim bir örnekle açıklayacağım bu soruyu. Diyelim ki benden 100 TL borç aldınız. Benden aldığınız o borcu birebir aynı seri numaralı banknotla ödemek zorunda değilsiniz. Hatta isterseniz 2 tane 50 TL'lik banknotla da ödeyebilirsiniz. Burada hiçbir sorun yok. 100 TL = 100 TL. O 100 TL'nin nasıl verildiğinin ne benim için ne de sizin için bir önemi yok, çünkü aynı şeye çıkıyorlar sonuçta. Fungible Tokenları da bu mantıkla düşünebilirsiniz.

Gelelim Non-Fungiblelara. Yine bir örnek, farz edelim ki ben size Faber Castell uçlu kalemimi ödünç verdim. İşiniz bittiğinde doğal olarak siz bana kalemimi iade etmek zorundasınız. Siz bana benden aldığınız Faber Castell kalemi mi iade edersiniz yoksa aynı değerdeki bir Rotring kalemi mi verirsiniz? Tabii ki de Faber Castell olanı. Non-Fungible Tokenları da böyle düşünebilirsiniz.

NFTler benzersizdirler, özellikleri birbirinden farklıdır ve değerleri birbirinden farklı olabilir. Yukarıdaki kalem örneğini tekrardan ele alalım. Dünya üzerindeki tüm kalem markalarının tüm modellerini tek bir NFT koleksiyonu olarak düşünelim. İçerisinde Faber Castell'inden Rotring'ine, Pelikan'ından Mikro'suna her markanın her modeli olsun, ancak her modelden birer tane olmak zorunda. Bu kalemlerden 2 tanesinin aynı fiyatta olması beklenilir bir şey iken görüntülerinin ve özelliklerinin birebir aynı olması olası değil. NFTler de aynı bu şekildeler.

3 NFTler ne işe yararlar ve kullanım alanları nedir?

NFTlerin kullanım alanlarını sınırlamak mümkün değil, dolayısıyla işlevlerini de sınırlamak mümkün değil. NFTlerin günümüzde bir topluluğa giriş, sosyal statü, dijital marka oluşturma, oyunlarda karakter elde etme ve daha bir sürü birbirinden farklı işlevleri olabiliyor. Hatta bazı NFTler pasif getiri de sağlayabiliyorlar. Bkz. CyberKongz NFT projesi ve $BANANA. Genesis CyberKongz sahibi olan kişiler, sahip oldukları NFT'yi ellerinde tutarak aylık yaklaşık 4 bin $ pasif getiri sahibi olabiliyorlar (tabii ki bu meblağ $BANANA'nın değerine bağlı olarak değişmekte, son güncelleme 1 Ocak 2021).

NFTlerin başlıca kullanıldığı alanlardan bazılarını aşağıda sıralayacağım. Açıklama yapmadan, popüler olan birkaç proje ismi verip geçeceğim.

3.1 Dijital Kimlikler

CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club, Cool Cats, Doodles vb. diğer projeler.

3.2 Online Oyunlar

Axie Infinity, Zed Run, CryptoRaiders, Wolf Game vb. diğer projeler.

3.3 Online Pazar Yerleri

OpenSea, MakersPlace, SuperRare, Rarible vb. diğer projeler.

3.4 Dijital Evrenler

SandBox, CryptoVoxels, Decentraland vb. diğer projeler.

3.5 DAOlar

DAO (açılımı Decentralized Autonomous Organization) türkçesiyle merkezi olmayan otonom organizasyon demektir. Daha fazla değinmeyeceğim, eğer bilgi sahibi olmak isterseniz diye Türkçe bir kaynak linki de bırakıyorum buraya. Reidars DAO, Orange DAO, Meebits DAO, Flamingo DAO vb. diğer projeler.

3.6 Biletler

Gelecek organizasyonlarının biletlerini NFT olarak satmaya başlayan bazı kurum ve kuruluşlar var. Bunlar özel bir partiye katılım bileti de olabiliyor, konser bileti de olabiliyor. Oluyor da oluyor. Tek tek isim yazmayacağım, gerek yok.

3.7 Domainler

ENS, Handshake, Unstoppable Domains vb. diğer projeler.

3.8 1/1 Sanat Eserleri

Başlıca 1'e 1 NFT üreten sanatçılar Beeple, Pak, XCOPY, Fewocious, Fvckrender diye gidiyor, çok uzatmadan 5 örnek verdim. Eserleri en çok satan sanatçılara şu linkten bakabilirsiniz. Bu listedeki Pak aslında bir Türk ve asıl ismi Murat Pak, ufak bir bilgi olsun bu da.

3.9 Müzik NFTleri

Audius, Opus vb. diğer projeler.

Not: Daha başka birçok kullanım alanı mevcut NFTlerin. Ancak 3.9'dan 4'e geçmek için sıralamayı burada bırakıyorum.

4 Veriler ve Fun Factler

• Bugüne kadar satılmış en pahalı NFT, Beeple'ın The First 5000 Days isimli sanat eseridir. Dünyaca ünlü Christie's müzayede evinin yaptığı açık arttırmada tamı tamına 69.3 milyon $'a satılmıştır. Müzayede linki.
    • NBA'in ve MLB'nin ardından NFL de NFT projesi çıkaracak. NBA TopShot adlı NFT projesinin linki.
    • En eski NFT projelerinden birisi olan ve bir zamanlar en değerli Dijital Kimlik projesi olan CryptoPunks'a sahip ünlülerden bazıları: Jay-Z, Snoop Dogg, Odell Beckham Jr. , Serena Williams, Steve Aoki, Gary Vee, Jason Derulo, Logan Paul diye gidiyor liste. Şu anda satışta olan en ucuz CryptoPunk yaklaşık 239 bin $ değerinde. (Son güncelleme, 1 Ocak 2021)
    • CryptoPunks'ı geçerek şu anda en değerli dijital kimlik NFT projesi olan Bored Ape Yacht Club nftlerine sahip ünlülerden bazıları: Stephen Curry, Shaquille O'Neal, Eminem, Britney Spears, Snoop Dogg, Post Malone, Jimmy Fallon, Marshmello, Mark Cuban, Lil Baby, Martin Garrix, Kygo, The Chainsmokers, Ryan Tedder, Timbaland, Gary Vee, KSI, Logan Paul, Dez Bryant, LaMelo Ball, Tobias Harris, Rudy Gobert, Hassan Whiteside, Tyrese Haliburton, Stanislas Wawrinka, Von Miller diye gidiyor liste. Şu anda satışta olan en ucuz Bored Ape yaklaşık 249 bin $ değerinde. (Son güncelleme, 1 Ocak 2021)
    • NFT satışı yapmış bazı takımlar, kurum ve kuruluşlar: Juventus, AS Roma, Atletico Madrid, PSG, Real Madrid, Arsenal, Borussia Dortmund, FC Barcelona, Bayern Munich, Galatasaray, Formula 1, Nike, Vodafone, MLB, NBA, Samsung, Louis Voitton, Ubisoft, Budweiser vesaire.
    • Türk dijital artist Murat Pak, an itibariyle dolar bazında eserleri en çok satış yapmış 2. kripto artisttir.
    • En çok alım satımın yapıldığı NFT pazar yeri olan OpenSea sitesinin 2021 Ağustos ayı ticaret hacmi 3.4 milyar $. Temmuz 2021'de ise bu sayı 325 milyon $ idi. 1 ayda %1000'lik bir artış demek bu. Ek olarak, Ağustos ayında OpenSea platformu aracılığıyla 1.6 milyon adet NFT satışı oldu.
    • Günlük hacim rekoru ise OpenSea platformunda 29 Ağustos 2021'de kırıldı, 24 saat içerisinde site üzerinde 322 milyon $'lık işlem yapıldı.
    • En büyük NFT pazar yeri olan OpenSea'de 2021 Eylül ayında minimum 1 kez işlem yapmış kişi sayısı 281 bin.
    • Twitter'ın kurucusunun ilk tweeti NFTleştirilip açık arttırmayla 2.9 milyon $'a Türk bir işadamına satılmıştı.
    • Ünlü Türk karikatürist Selçuk Erdem, Fluffy Polar Bears adlı nft koleksiyonunu 25 Ekim'de satışa çıkardı. Proje satışa çıktıktandan kısa bir süre sonra, proje ekibinin nft komünitesindeki yatırımcılara karşı aldıkları agresif tavırlar çok büyük tepkiler çekti. Neticesinde de proje kapsamında çıkan nftler, satışa çıktıkları fiyatın çok daha altında meblağlarda şu anda nft pazarında satılmayı bekliyorlar. Projenin resmi websitesine buradan gidebilirsiniz.
    • Ünlü Türk komedyen Cem Yılmaz geçenlerde 91 görselden oluşan "For a Head" adlı nft koleksiyonunu satışa çıkardı. Satışlar, açık arttırma yoluyla yapıldı. En ucuza satılan parça 0.2 ETH'a (yaklaşık 900 dolara) satılırken en pahalı parça ise 10.69 ETH'a (48 bin dolara) sattı. Projenin alım-satım linkine buradan ulaşabilirsiniz.

5 NFTler hangi formatlarda olabilir?

Kimisi .jpeg formatında, kimisi ****, kimisi .gif. Herhangi bir sınırlama yok. Video formatında olan da var. Var da var.

6 Sağ tıklayıp kaydedip kendim kullanamaz mıyım bunları?

Sağ tıklayıp kaydedebilirsin, ancak o NFT'nin asıl sahibi sen değilsen ticari amaçla kullanamazsın. NFTler esasen birer IP (Intellectual Property)'dirler, ve IPler DMCA ile korunmaktadırlar. Bazı NFT projelerinde telif hakları projenin yaratıcılarındadır (Bkz. CryptoPunks projesinin telif hakları Larva Labs'e aittir), bazı NFT projelerinde telif hakları o NFT'nin sahibinindir (Bored Ape Yacht Club projesinde telif hakkı, ilgili nftnin sahibine aittir).

7 Bazı Ekran Görüntüleri ve Fotoğraflar

Sormak istediğiniz bir şey olduğunda konu altında sormaktan lütfen çekinmeyin, bilgim dahilinde sizlere cevap vermeye hazırım.

Edit (16.11.2021): Bazı veriler güncellendi. 4. Kısma Selçuk Erdem ve Cem Yılmaz'ın nft projeleri hakkında ufak bilgiler eklendi.

Edit (2.12.2021): Bazı veriler güncellendi. Devrik yazılmış cümleler düzeltildi.

Edit (1.01.2022): Bazı veriler güncellendi. Bazı ekran görüntüleri değiştirildi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ape1281 -- 1 Ocak 2022; 18:24:52 >

• Pyramid scheme

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ben öyle düşünmüyorum, yine de görüşünüze saygı duyuyorum.

• ben dijital resimler çiziyorum ama kafam bu NFT işlerine basmadığı için işin içine giremiyorum bir türlü.. Bitane site bulmuştum bedava yükleme yapmaya olanak sağlıyordu. koydum resimlerimi ama o kadar büyük bir havuz ki benim resimlerimi kim nerden görcek de alacak ? hangi siteyi kullanmam lazım ? bir dijital resim yüklerken nelere dikkat etmem lazım? resmi yükledikten sonra neler yapmam lazım ? Bu devasa havuzda kendimi nasıl öne çıkarabilirim ? vsvsv gibi yüzlerce soru var aslında kafamda

edit: Çizimlerimden bazıları;

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hll knk -- 4 Ekim 2021; 9:49:13 >

• Merhaba,

Aktif kullanıcı sayısı en fazla olduğu için bence opensea.io 'da koleksiyon oluşturmalısınız. Lazy minting denilen yöntemle satışa koyabilirsiniz NFTlerinizi.

NFT artistleri için sosyal medya kullanımı çok önemli. Özellikle Twitter. NFT sohbetlerinin yoğun olarak döndüğü ortam Twitter çünkü. Sonrasında Discord geliyor. Twitter'da bitmiş ve satışa çıkmış çizimlerinizi paylaşabilirsiniz. Diğer NFT artistleriyle veya koleksiyoncularıyla etkileşimde bulunup yavaş yavaş tanınırlık kazanabilirsiniz. DM yoluyla insanları sıkmadan projenizi ve çizimlerinizi dinlemek isteyenlere anlatabilirsiniz. Çizimleri yaparken anlık fotoğraf çekip tweet atabilirsiniz, work on progress filan diyerek. Bir sürü şey yapabilirsiniz, ancak dediğim gibi en önemli şey sürekli aktif olmak birileriyle etkileşimde bulunmak. Belki de uzun bir süre hiçbir şey satamayabilirsiniz, yine de tüm bunlara şimdiden başlamanız sizi birçok insanın önüne geçirecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ape1281 -- 4 Ekim 2021; 10:28:30 >

• Opeansea da baya bir yükleme yaptım ancak 0 etkileşim oldu

• Rumpel Von Stiltskin kullanıcısına yanıt

bitsin yemek yicem'in de dediği gibi çok büyük bir havuz. Öne çıkmanız gerekmekte. Bunun yolu da insanlarla sosyal medya üzerinden etkileşime geçip tanınırlık elde etmekte bence.

Unutmayın ki sizin çizdiğiniz sanat eseri ancak sizin saygınlığınız kadar değerlidir. Sizi kimse tanımıyorsa kusura bakmayın ama niye alayım ki? Hiç kimsenin tanımadığı bir sanatçının en iyi çizimini almaktansa herkesin tanıdığı bir sanatçının en kötü çizimini almayı tercih ederim ben şahsen. Benim gibi düşünen birçok insan olduğuna da eminim. Dolayısıyla, etkileşimde bulunun, tanınırlık kazanın. Gerisi zamanla gelecektir. Kimse bir günde çok satan artist olmuyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ape1281 -- 4 Ekim 2021; 10:39:27 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İdeal bios ayari nedir ?
    6 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • nft saçmalıktan ibaret

• Öncelikle tebrik ederim. Karışık bir alanda epey yol almışsınız. Benim sorum şu; Hali hazırda yıllardır ünlü ve tanınır şirketler (marvel,dc,futbol takımları,müzik grupları... vs) Zaten kendilerine ait sembolleri,müzikleri,kahramanlarını nft halinde satarken ortalama bir vatandaş bu alanda kendi oluşturduğu ürünü halka nasıl arz edebilir? Tanınırlık elde etmek ve kendini ön plana çıkarmak bu kadar zorken siz gelir getirmeyi nasıl başardınız?

Ya da sizin yapmış olduğunuz şey çizim değil de bir nevi ucuzdan nft alıp satmak gibi mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pankreasına Talibim -- 4 Ekim 2021; 12:43:41 >
  • Pankreasına Talibim kullanıcısına yanıt

Teşekkür ederim. Evet al-sat yapıyorum ben. Al-sat yapacak geliri elde etmek benim için gerçekten zordu çünkü ben bu işlere hiçbir para koymadan girdim. İlk başlarda Twitter üzerinden yeni çıkacak projelerin çekilişlerine girdim hep. Kazandığım çekilişlerden gelen NFTleri satıp, yeni NFTler aldım. Bazı çekilişlerden gelen NFTler hiç para etmiyordu. Yine de işte al-sat yapa yapa bugünlere geldim. Benim izlediğim yol az önce anlattığım gibi olmasına rağmen çizimlerini satan tanıdıklarım da fazlasıyla mevcut.

İletişim kurmanın gücünü çok çabuk unutuyoruz maalesef. Önceki yorumlarda da bahsettiğim şekilde etkileşimde bitiyor olay. 1000 takipçisi olup tüm projesi satan tanıdıklarım da var, 25 bin takipçisi olup projesi satmayanlar da. İnsanlarla sürekli etkileşim içerisinde olup, onları çok darlamadan projeni bir şekilde onlara sunman gerekiyor. Dediğin gibi birçok ünlü ve tanınır şirketler bu alana girmeye başladılar. Ancak onların bu alanda olması başkalarının ekmek parası kazanamayacağı anlamına gelmiyor, ek olarak o şirketlerin bu piyasayı domine edecekleri anlamına da gelmiyor.

Başarılı bulduğum, ancak ilk başladıklarında NFT satmakta ve tanınır olmakta çok zorlanmış olan kişilerden bazılarının twitter adreslerini atabilirim. Onlar neler yapıyor gözlemleyip kendin de uygulayabilirsin belki.

Meg Thorpe , Tom Fry , Showdeer , Lorenzo Lozini , SoulCurryArt . Bu isimlerin satışa koydukları her NFT'leri kapışılıyor resmen. Ben şahsen 0.2 ETH'a Meg Thorpe'nin bir eserini almıştım, 1 ay geçmeden 1 ETH teklif geldiğinde gülüp reddettim.

Sonrasında şöyle birisi de var, Ramin Nasibov . 700 bin'e yakın takipçisi var ancak projesi satmıyor. Niye? Etkileşimi yok insanlarla. Çizimi bittiği an o çizimi satışa çıkarıyor ancak potansiyel alıcılarla 2 kelime iletişim kurmuyor. Ben bir NFT'yi almadan önce onun sanatçısıyla özellikle konuşuyorum. Hayatını ve çizimine yön veren duygularını dinliyorum. Para verip eserini satın alacağım adam bana 5 dakikasını ayıramıyorsa kusura bakmasın açıkçası, almam. :D

• Sağolun güzel bir açıklama olmuş. Son sorum ise sanat eserleri hakkında. Bir NFT eser ortaya çıkarmak için en azından dijital çizim yeteneğinin olması gerekir mi yoksa paint'i aç bir şeyler karala ,al sana NFT eserlik ürün diyebilir miyiz? Kimi adam vardır yüksek pikselli bir dijital resim çalışması yapar. Kimisi güzel bir karikatür animasyonu yapar ve çok uğraşır. Bu resimlerin kalitesi ve çizim yeteneği arttıkça bunlardan gelen eth miktarı da o şekilde mi artıyor? Şahsen ben dijital çizim değil de gerçek hayat karakelem yeteneği olan biriyim. O yüzden bu pazara girmem için dijital çizime başlamalı mıyım diye merak ediyorum.

• Pankreasına Talibim kullanıcısına yanıt

Aslında evet diyebiliriz. Ancak marka değeri yüksek olan birisi olmadığın müddet o çizimin satıp satmayacağı konusuna gelirsek çok büyük bir ihtimalle satmayacaktır. Sanatsal değeri bence hiç olmayıp da NFT işlevselliği ile çok değer kazanmış bir projeyi atayım mesela. Veefriends . Gary Vee'nin kendi çizimleri bunlar, ve hiçbiri güzel değil. Ancak NFT sahiplerinin farklı farklı hakları var. Gary Vee ile yüz yüze görüşme, Zoom'dan görüşme, özel partilere davet vesaire birbirinden farklı "işlev"leri olan bir NFT koleksiyonu bu. Tüm bunların satmasının ve bu kadar değerli olmasının sebebi projenin arkasında Gary Vee'nin olması. En ucuza satılanı 49 bin $ mesela bu Veefriends koleksiyonunun.

Önceki mesajımda twitter linkini attığım Meg Thorpe da esasen dijital çizim yapan birisi değil. Gerçek hayatta yaptığı çizimleri tarayıp NFT halinde satıyor. Hatta NFT'sini satın alanlara gerçek hayatta yaptığı çizimi de yolluyor. Benim ondan aldığım NFT'nin orijinal tablosunu da yollamıştı, çerçeveletip astım duvarıma mesela. Meg Thorpe'un yaptığı NFT'lerin 2 türlü işlevi oluyor demek bu esasen. Hem dijital bir sanat eseri, hem de ilk mesajda NFT'ler gerçek hayattaki varlıkların da sahiplik sertifikası olarak geçebiliyor demiştim, o şekilde gerçek hayattaki bir varlığın da dijital sertifikası aynı zamanda.

Yani kısacası illa dijital çizim yapan birisi olmanıza gerek yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ape1281 -- 5 Ekim 2021; 16:35:59 >

• Çok güzel bir konu olmuş elinize sağlık

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Güzel konu

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Teşekkürler, dilim döndüğünce sade bir şekilde anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur.

• Hocam okuyamayacağım çok uzun,

kendi düşüncem, sürekli üretilen "benzer" şeylerin değerli olmamalarıdır.

• limbesh kullanıcısına yanıt

NFT'nin olayı da zaten benzersiz olmaları :)

• Ape1281 kullanıcısına yanıt

Genellikle, yeterince özenilmemiş uyduruk şeyler olarak birbirlerine benziyorlar benim açımdan.

• Süper bir konu. Çocukcağız da (yaşım 41 olduğu ve neredeyse oğlum yaşında olduğunuz için alınmayacağınızı umuyorum) gayet güzel açıklamış ama yok almıyor benim kafa bir türlü. Halbuki çocukluğumdan beri dijital dünyanın içindeyim ama bu kripto, coin, nft işlerine bir türlü akıl erdiremedim. Açtık bir kripto borsasında hesap ama o bile zararda :)

Neyse, yolunuz açık olsun. Bize de ara ara anlayabileceğimiz tüyolar verirseniz ayrı mutlu oluruz.

• limbesh kullanıcısına yanıt

Sizin görüşünüz, saygı duyuyorum. Ancak saygı duymam katılıyor olduğum anlamına gelmiyor tabii ki de. Sadece birilerine faydası olur diyerek bir yazı ele aldım ve paylaştım. Yorumunuz için teşekkürler :)

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.