Şimdi Ara

Neden sadece engellilere ötv indirimi var?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.264
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bir insan engelli olunca özel tüketim vergisinde neden indirimden faydalanıyor? Engellilerde olmasın demiyorum ama engeli olmayan herkes için özel bir şey mi araba? özellikle de giriş segmenti arabalar. Eğer dışarıya döviz çıkmasın diye diyorsanız. Konuyla alakasız olarak buyurun okuyun https://www.cumhuriyet.com.tr/siyaset/diyanet-isleri-baskanligi-2023-butcesiyle-yedi-bakanligi-geride-birakacak-1977623








  • TC vatandaşlarında ne kadar engelli var? Bu mesajı yazarken basit bir google aramasıyla 5 milyona yakın bir sayı ve %6.9 olduğunu gördüm. Bu 5 milyon vatandaşın tamamı bile bunu suiistimal ediyor olsa bile nasıl en çok suiistimal edilen konulardan olabilir?

    Ayrıca emin olabilirsiniz insanlar genelde engellerini göstermekten ziyade gizlemeyi tercih ederler. Yani dışarıdan engeli yokmuş gibi görünmesi engelli olmadığına anlamına gelmez.


    Size esas sorum, ömrünüzün sonuna kadar değil ötvsiz bedava araba almak için (yetiyor mu bilmiyorum ama) bir bacağınızı verir misiniz?

    Bu soruya cevabınız evet ise diyeceğim bir şey yok, ancak hayır diyorsanız bırakın ne yapıyorlarsa yapsınlar.

  • Bugüne kadar engelli aracına hiç engellinin bindiğini görmedim.

    ülkede en çok suistimal edilen konulardan

  • Yakında yeni yönetim, ötv'yi hatta kdv'yi çoğu ihtiyaç sahibi kesim için sıfıra çekecek.

    0 vergiyle araba alınacak. Engelli ötvsiyle lüks araçlara binenler çatlayabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BlackGhost12 kullanıcısına yanıt

    Hocam öyle olur umarım vergiler azalır ama öyle olsa bile. Yıllarca bindiler zaten çok umursamazlar.

  • zero01 kullanıcısına yanıt

    TC vatandaşlarında ne kadar engelli var? Bu mesajı yazarken basit bir google aramasıyla 5 milyona yakın bir sayı ve %6.9 olduğunu gördüm. Bu 5 milyon vatandaşın tamamı bile bunu suiistimal ediyor olsa bile nasıl en çok suiistimal edilen konulardan olabilir?

    Ayrıca emin olabilirsiniz insanlar genelde engellerini göstermekten ziyade gizlemeyi tercih ederler. Yani dışarıdan engeli yokmuş gibi görünmesi engelli olmadığına anlamına gelmez.


    Size esas sorum, ömrünüzün sonuna kadar değil ötvsiz bedava araba almak için (yetiyor mu bilmiyorum ama) bir bacağınızı verir misiniz?

    Bu soruya cevabınız evet ise diyeceğim bir şey yok, ancak hayır diyorsanız bırakın ne yapıyorlarsa yapsınlar.

  • Adamlar zaten hayata 5-0 geriden başlamış, bırakında bir artıları olsun. Ki her engelli fiziki engelli değil, zihinsel engelliler de var. Onlar daha fena kendilerine tanınan haklardan bile haberdar değiller.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hardcrss -- 11 Ekim 2022; 7:14:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • OzzY® O kullanıcısına yanıt
    Hocam zaten engelliler almasın demedim. Dünyada benzeri az olan belki tek olan ötv. Ötv indirimden neden tek engelliler faydalanıyor?
    Bu ülkede bir yetim, Emekli ve maddi sıkıntısı olan insan ve asgari ücretli var. Babalarımızın 20/30 lu yaşlarında 3/5 ay çalışarak güzel araba aldığı dönemde 6000tl maaşla kaç yılda araba alınır hesaplamayalım.
    Ötv nin istediği formatta engelli nasıl olunur diye googledan bakan kim bilir kaç genç, aile babası, göbekli atletli amca oldu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi isimsiz755 -- 11 Ekim 2022; 8:34:46 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • yine yanlış teşhis.

    sorulması gereken şey biz neden bir arabanın 2 katı kadar parayı ötv adı altında vergiye veriyoruz.

    bu soru cevaplandıgında pek cok sorun ve endişe de ortadan kalkacaktır. yani ötv mantıklı da mı engelliye ötvsiz vermek mantıksız


    aynı zamanda ötv siz araca binmek için engelli olmana gerek yok. türk vatandaşı değilsen ötv ödemezsin. git yurtdışına 2 sene kal, çık vatandaşlıktan gel burda oturma izni al. ötv ödeme mtv ödeme keyfine bak

  • Sanırım bu olay çokça suistimal edildiğinden göze batıyor, insanlarda hakkı yenilmiş hissi yaratıyor ki hak vermemek elde değil. Aslında kanunlar düzgün işletilse bunu engellemek çok kolay ama kanunlar düzgün uygulanmayınca suistimal kaçınılmaz oluyor.


    Aşağıdaki tebliğ hükmü uygulansa kimse bu işi sulandırmaya kalkışmaz.


    Alıntı

    metni:
    18 Nisan 2015 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 29330TEBLİĞMaliye Bakanlığından:ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTEUYGULAMA GENEL TEBLİĞİ
    İstisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, engelli kişi tarafından bizzat kullanılması; engelli kişinin taşıtı bizzat kullanmasının mümkün olmaması halinde ise sürekli olarak istifadesine sunulması gerekmektedir. Taşıtın, zorunlu sebepler dışında, engelli tarafından bizzat kullanılmadığının veya engellinin taşıtı bizzat kullanamayacak durumda olması halinde taşıtın bariz bir şekilde engellinin istifadesine sunulmadığının tespiti halinde, istisna şartlarının ihlal edildiği kabul edilir ve ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır. Ayrıca, taşıtın ilk iktisabında yaptırılan hareket ettirici aksamın, sonradan söküldüğünün tespit edilmesi halinde de aynı yönde işlem tesis edilir.




  • isimsiz755 kullanıcısına yanıt

    direk size yazmadım zaten, forumda alıntı olayı garip bir hal aldı kim kime cevap yazıyor biraz karışık.

    ötv'nin tamamen kalkması gerektiği konusunda size katılıyorum, ancak ne yazıkki vergi ile dönüyor ülke ekonomisi. ötv zaten geçici olarak gelmişti ancak bu saatten sonra ötv kalkar ztv gelir.

  • OzzY® O kullanıcısına yanıt

    Hocam ben daha ötesini söyleyeyim. Devlet engellilere gerekirse bu araçları bedava vermeli.

    Asıl sorun engelli üzerine araba alıp, bundan menfaat sağlayanlarda.

    Araç İstanbulda engelliye kayıtlı ama bakıyorsun Ankarada kullanılıyor ve engelli birey hiç binmemiş bile.

    Bu durum tam aksine kamu zararıdır.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • rasaygili R kullanıcısına yanıt

    başlığı görünce canım sıkıldı...üzüldüm...


    yaklaşık 20 yıldır bu forumdayım... hiç böyle bir başlık açılmadı...


    başlığı açan kardeşimiz umarım yaş olarak 20'lerindedir... hezeyan ve üzüntüsünü anlarım ama...


    5 yılda 184.000 aracın verildiği ve Allah göstermesin kimsenin o durumda olmak isteyeceğini sanmıyorum...

    arkadaşın dediği gibi %90 ve üzeri engel durumu olanlar bu durumdan yararlanıyor...


    doğal olarak kendileri bu aracı kullanamayacakları için 1.dereceden yakınları kullanmak durumunda kalıyorlar...


    yakın çevremde bu şekilde faydalanan kişiler var, mutlaka sizlerinde vardır ama bunu talep etmek...bahis etmek gerçekten üzücü...

  • yerli arabalardan ötv alınmasın.

  • Meticulous kullanıcısına yanıt

    Rekabete aykırı. Araba ithal eden nasıl satacak.

  • Kaldırılması gereken bir uygulama zaten.


    Park yerlerinde ücretsiz alan temin edebilirsin ama ÖTV muafiyetli araba satmanın hiçbir anlamı yok. Kaldı ki satın alanların çoğunluğu da lüks markaları tercih ederek bu ayrıcalığı kötüye kullanıyorlar.

  • 450 Bin TL limit ve Lüks marka?  

  • Arkadaşlar ÖTV muafiyetinden sadece 90 ve üzeri raporlu hastalar yararlanabiliyor ve hastalarına bakanların daha rahat şartlar ile hastalarının ihtiyaçlarını karşılamak için devletin sunmuş olduğu bir uygulama.
    Ayrıca ortopedik engellilerde ÖTV muafiyetinden yararlanabilir ama bunun içinde ortopedik engellinin engelli ehliyeti olması şartı ile bu avantajdan yararlanıyor
    Ortopedik engelliye de bu ÖTV muafiyetinin sağlanmasının nedeni bu kişiler topluma karışsın kendilerini kısıtlı hissetmesinler diye uygulanıyor
    Mesela ortopedik bir enleginiz yok ve raporunuz 90 min altında dışarıdan bakıldığında fiziksel bir gorununen engeliniz olmadığı için yani engelenizi saklayabildiginiz için ÖTV muafiyetinden yararlanamıyor sunuz.
    Zaten ortopedik engelli araçlari özel tertibatlı oluyor.
    He derseniz benim fiziksel sorunum olsun dışarıdan gelen acimali bakışlara sorun yapmam diyorsanız engelimle mutlu olurum diyorsanız yorumsuz
    Çok hassan bir başlık açmış arkadaş
    Engelli bireye sorun bakalım engelli olmayı ÖTV muafiyeti hakkınimi tercih ederdi yoksa engelsiz normal bir insan olmayı mi
    Üzüldüm

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • zero01 kullanıcısına yanıt

    farkındayım tabii ki, herkes farkında. araba alacak durumu olmayan engelli vatandaşların haklarına bile çevresindekiler "çöküyor". zaten cezası da var ama teoride kalıyor.

    sonuçta engelli vatandaşın bu şekilde 10 tane araba alıp sağa sola dağıtma hakkı yok. 5 senede 1 kere alınabiliyor diye biliyorum.

    yanlış mı evet yanlış, suiistimal ediliyor mu evet ediliyor. ama memlekette o kadar çok yanlış ve suiistimal var ki benim sıralamamda buralara kadar inmek mümkün değil.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzzY® -- 21 Ekim 2022; 23:26:56 >
  • infinite kullanıcısına yanıt

    abim otistik çocuğunun kahrından öldü

    hırçınlaşında zaptetmesi imkansız bağırıyor saldırıyor vs

    ve bu derdi o zamanlar ötv indirimi olmadığı için araba alamadığından yaşamak zorunda kaldı


    kahrından öldükten sonra ötv çıktı yengem tek başına kaldığı için ilk fırsatta borca girip ötvsiz araç aldı


    çocuk büyüdükçe adeta dev oldu artık benden bile çekinmemeye başladı hatta bir kriz anında kaçmasın diye önüne dikildiğçmde benide yıknaya çalıştı avazım çıktığı kadar bağırınca duraksadı


    başka bir olayda araçta giderken aniden kapıyı açıp kendini dışarı attı

    toplatılıp itlaf edilsin denilen sokak köpekleri gelip müdahale etmese daga kötüsüde olabilirdi ama üzerine doğru gelen köpeklerin havlaması durdurdu


    yetişkin ve dev cüssesi artık kontrol edilemediğinden şimdi ayda on bin lira ödeyip özel okula gönderiyor


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.