Şimdi Ara

Maaşım yatmıyor (konuşmalar ss)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
397
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar sigortasız 1 ay çalıştırıldım, maaşım yatmıyor. Diğer arkadaşlar da kimseye yatmadığını söyledi henüz. Ne yapabilirim bu durumda?

Maaşım yatmıyor (konuşmalar ss)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Öncelikle, sigortasız çalıştırıldığınız ve ücretinizin ödenmediği durum açıkça İş Kanunu'na ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı'na aykırıdır. Türkiye’de bir işçinin sigortasız çalıştırılması hem işveren açısından idari para cezası doğurur hem de sigortalılık tescili yapılabilir. Öncelikle, SGK’ya başvurarak hizmet tespiti davası açma veya doğrudan SGK’ya şikayet etme hakkınız vardır; bu sayede geçmişe dönük sigortalılığınız tespit edilebilir. Ücret alacağı için ise iş mahkemesinde dava açabilir ya da arabuluculuğa başvurabilirsiniz. Arabuluculuk başvurusu dava şartı olduğundan genellikle ilk adım olarak tercih edilir. Ayrıca, işverenin tüm çalışanlara ödeme yapmadığını ifade eden yazılı ve tanıklı beyanlar, WhatsApp yazışmaları (örneğin paylaştığınız ekran görüntüsü), banka dekontları ve varsa bordro benzeri belgeler delil niteliği taşır. Zamanaşımı süresi dikkate alınmalı ve vakit kaybetmeden yasal yollara başvurmanızı öneririm

• avukatfatihozdemir kullanıcısına yanıt

sigortanın yapılmadığı süreyi sigortadan saymak için hizmet tespiti davası açmak veya sgk ya şikayet etmek için Zamanaşımı süresi ne kdardır?

Hizmet tespiti davası, sigortasız çalışılan sürelerin sigortalı olarak kabul edilmesi amacıyla açılır ve 5510 sayılı Kanun’un 86. maddesi uyarınca, fiili çalışmanın geçtiği yılın sonundan itibaren 5 yıl içinde açılması gerekir; bu süre hak düşürücü niteliktedir ve süre geçtikten sonra dava açma hakkı sona erer; ancak SGK’ya yapılan şikayet ve ihbarlar için doğrudan bir zamanaşımı süresi bulunmamakla birlikte, şikayetin erken yapılması delil toplanmasını kolaylaştırır ve SGK denetimi sonucu tespit yapılması halinde sigortalılık geriye dönük olarak kayda alınabilir; şikayet sonrası SGK tarafından hizmet tespiti yapılmazsa, kişinin ayrıca hizmet tespiti davası açması gerekir.

Son olarak SGK’ya 26 sene sene önceki hadise için şikayette bulunmaya değer mi, tavsiye eder misiniz yoksa havada bulut sen bu işi unut mı dersiniz?

Olsun deyip geçiyordum mecburen ( iş arıyorum ya.. )

• dekareme kullanıcısına yanıt

Aradan 26 yıl geçmiş olması nedeniyle, sigortasız çalışma için bugün SGK’ya yapılacak şikayet hukuken teorik olarak mümkün olsa da, fiili çalışma olgusunun tespiti bakımından somut delil, işyeri kayıtları, tanık beyanları ve denetim imkanlarının neredeyse tamamen ortadan kalkmış olması sebebiyle pratikte sonuç alma ihtimali son derece zayıftır; ayrıca, hizmet tespiti davası açma süresi de 5510 sayılı Kanun gereği hak düşürücü nitelikteki 5 yıllık süreyi çoktan aştığı için yargı yoluyla da geriye dönük hak kazanılması hukuken mümkün değildir bu nedenle, özel ve güçlü deliller bulunmadıkça 26 yıl öncesine ilişkin şikayet başvurusu yapılmasını hukuki fayda ve sonuç beklentisi açısından tavsiye etmem güç

Bu eşsiz bilgiler için çok teşekkürler...

Hiçbir şeyin yapıldığı yok ben bir ara akaryakıtta çalışmıştım kaçak türkmenistanlı ve sigortasız genç çalıştırıyorlardı şikayet edildiğinde bunları arkaya götürüp gelen müfettişle sohbet edip sonra müfettişi gönderiyorlardı

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.