Şimdi Ara

LPG vs Benzinli Araç Kıyaslaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
68
Cevap
2
Favori
13.589
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar benim bu benzin LPG olayı konusunda kafam gerçekten karışık.

LPG'nin tasarrufunun maksimum %30 olduğu ve bakım masraflarının daha fazla olduğu söyleniyor. Ayrıca araca müdahale edildiğinden performansının etkileneceği,çekişinin bir miktar düşeceği ve hatta 2.el konusunda değerinin düşeceğinden bahsediliyor. Ayrıca güvenlik konusunda da bazı endişelerim var.

Ama öte yandan benzin fiyatları da insanı düşündürüyor.

Bu konuda aydınlatmanız mümkün mü acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trsinapsis -- 13 Mart 2013; 15:15:14 >

• max yüzde 30 değil en az yüzde 25-30 bende
    kaliteli kitte performans farklılığı yaşamazsın ben anlamadım 2 senedir ki
    bakım dersen senede 25 lira o da filtre değişimi başka bakımı yok
    2. elde fiyat düşmüyor tam tersine satılması daha kolay oluyor. en azından duruma göre 1 veya 1.5 milyar daha pahalı olabiliyor.
    brc taktır motoru delme sorunu yok sökülünce eskisi gibi oluyor
    sağlığa faydası var çok yaktı diye stres olmuyorsun... stres her hastalığın nedeni olabiliyor.
  • Merhaba,

Tasarruf %25 ile %40 arasında değişir.
    Marka-modele göre değişir.

Performans %10 civarında düşebilir. Ama yakıt masrafındaki düşüş bu performans kaybını görmezlikten gelmenizi sağlıyor. Ayrıca performans istediğiniz zaman bir düğme ile benzine geçebilirsiniz.

Bakım masrafları çok fazla artmıyor, sadece periyodik bakım zamanlarınızda filtrelerini değiştirmeniz yeterli. Tekrar ayar da yapılabilir. 50-100 tl arasında birşey tutar en fazla.

2.el konusunda aracına göre değişir. İkinci el fiyatı iyice düşmüş eski model araçlarda LPG var ise daha kolay bile satabilirsiniz. Ama benim araç alırken tercihim LPG takılmamış bir arabayı alıp kendi kontrolümde montaj yaptırmak. Başkasının yaptığı ve emin olmadığım montaja güvenemeyebilirim. Bu işte en önemli nokta ustalık ve montaj.

Güvenlik konusunda ise fazla endişeniz olmasın. Bakımlarını zamanında yaptırın, her bakımda kaçak kontrolünüzü yaptırın ve mutlaka işinin ehli bir ustaya kaliteli bir marka taktırın. Eski karbüratörlü araçlardan yananlar oldu, bunların büyük çoğunluğu hiç benzinde kullanmadıkları için kurumuş benzin hortumlarının çatlayıp motor bloğuna benzin damlatması ve bunun tutuşması sonucu oldu. İyi ve kaliteli bir montaj ile risklerinizi minimuma indirebilirsiniz.

Motora vereceği zarar konusunda, önceki aracım Rover 620Si'ı yanlış hatırlamıyorsam 150.000 km kadar LPG ile kullandık. Sadece LPG yüzünden benzin pompasını, distribütörü ve buji kablolarını değiştirmek zorunda kalmıştık. 150.000 km ve 8 yıldan bahsediyorum.
    Şimdiki aracım Honda Accord 3.0 V6'yı 160.000 km'dir Z a vo li LPG ile kullanıyorum. LPG ile ilgili hiçbir sorun yaşamadım.
    Volvo S80 T6'ya Z a vo li taktık, 40.000 km kadar oldu. Arıza lambası epeyce uğraştırdı, ama artık hiç yanmıyor. LPG kafası denilen parçayı 3 defa garantiden değiştirdiler. Prins montajı yaptırsaydık daha sorunsuz olabilirdi. Orada hata yaptık.

Bu her arabada böyle olacak demek değil. Bazı arabalar LPG uygulamaları konusunda şanssız, bazıları daha uygun. Bazılarında hiç sorun olmuyor, bazılarında arıza lambaları söndürülemiyor, başka arızalar çıkıyor. Aracı seçerken bunu gözönünde bulundurabilirsiniz.

Selamlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bal974 -- 13 Mart 2013; 16:24:01 >

• Ben 2011 Subaru Legacy SW'ye taktırdım. Performans düşüşü önemsenmeyecek seviyede. Hayal meyal belli oluyor. Benim aracım oldukça hantal. En ufak bir performans düşüşü benim için önemli. Ben pek önemsemiyorum. O derece önemsiz bir düşüş.

Bu araçtan önce 2008 2.0TDCI S-MAX kullanıyorduk. Legacy S-Max'dan 50kg daha hafif; ancak sürekli 4 çeker. Bu durum yakıt sarfiyatını arttırıyor. Yakıt maliyetlerini karşılaştırdığımda, Legacy'nin LPG'de Smax'dan %10 civarı daha ekonomik olduğunu söyleyebilirim. Şehir içinde bu fark azalıyor; ama şehirler arasında fark bu. Tabii Yola çıkış noktamız Ankara. Türkiye'nin en ucuz LPG'si burada. Hesap yapılırken LPG fiyatı atlanmamalı.

Uzun vadede Smax ile Legacy'nin maliyeti aynı olur. Zira %10'luk maliyet düşüşü olmasına rağmen, Legacy'de 100.000km'de bir motor inecek, subaplar değişecek... Kısaca maliyet eşitlenmiş olacak.

72 litrelik simit LPG tankı Legacy'nin stepne çukuruna sığdı. 50-54 lt kullanılabilir LPG demek oluyor. O da uzun yolda 500km civarı götürüyor.

LPG takılacak araba ne kadar bodos olursa o kadar iyi. Alaşım olmayan subaplar falan candır. Eski Turbo araçlar falan LPG için ideal. Subap ayarı kolay yapılan motorları tercih edin. Boxer motor bu konuda kötü mesela. Ben ona rağmen şimdilik memnunum. Sübap ayarım bozulduğunda başıma gelecekleri buraya yazacağım zaten. Takip edersiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: trsinapsis

Arkadaşlar benim bu benzin LPG olayı konusunda kafam gerçekten karışık.

LPG'nin tasarrufunun maksimum %30 olduğu ve bakım masraflarının daha fazla olduğu söyleniyor. Ayrıca araca müdahale edildiğinden performansının etkileneceği,çekişinin bir miktar düşeceği ve hatta 2.el konusunda değerinin düşeceğinden bahsediliyor. Ayrıca güvenlik konusunda da bazı endişelerim var.

Ama öte yandan benzin fiyatları da insanı düşündürüyor.

Bu konuda aydınlatmanız mümkün mü acaba?

Arkadaşlar açıklamışlar zaten, bende kendi cümlelerimle açıklayayım...

Max %30,%40%10 gibi rakamların geneli uydurma bir rakam.. Daha uygunu da olabilir, daha kötüsüde olabilir... Hatta benzinle aynı değerleri yakalayan bile çıkar...

Araca edilen müdahalede performans kaybı söz konusu fakat bu hissedilecek şekilde değil... He ne zaman hissedersiniz... Eğer yarışlara katılıyorsanız hissederseniz... Çok dik ve uzun süren yokuşlarda fark edebilirsiniz... Yani çok ahım şahım bir şey değil bu performans kaybı... Bindiğinizde anlayacaksanız.

Mesela 1.0 motora LPG uygularsanız elbette çekişten düştüğünü rahatlıkla anlayabilrsiniz,
    2.0 motora LPG uyguladığınızda ise emin olun farkı bulmak için dediğim gibi ya yarışa katılacaksınız yada uzun ve dik yokuşlara çıkacaksanız... Türkiye de de pek öyle uzun ve dik yokuş yok gibi :) Karadeniz yöresi dahil varsa söyleyin bilelim...

2.EL de şahsen mantığı tasarruf olan bir alıcı için değer artırıcı bir unsurdur... Fakat mantığı ben bu arabayla yarışacağım diyen bir alıcı da zaten LPG li araç bakmaz: ) O yüzden değer kaybı diye bir şey yoktur...

Bana dizelden daha ekonomik geliyor LPG ... 1.0 motor da olsa , 5.0 motor da olsa aracıma LPG takar binerim...Yakıt geri kazanılabilen bir şey değil...

GÜvenlik konusunda çok fazla tedirgin olmayın, temel mantık aynı.

Benzin deposu arka koltuğun altındadır :) Alınmayan bir önlemde benzinli araçta da başınıza iş açabilirsiniz... Çok fazla endişe etmeyin... Ancak kontrolünüzü yaptırın...

• Benzine para yetmiyor Aracım LPG li .Trabzona gittim 370km 70 tlye dizel araç gibi maşallah.LPG can dır.aracım 98 civic 1.4 otomtk.
  • Kardes neyi ogrenmek istiyorsun? Sirali sistem lpgli aracta sahinlerde kullanilan duz sistemi karistirmayin. Yuzde olarak degilde parasal olarak hesap yapsak daha dogru olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Aracim fiat stilo 1,6 lpgde kmde 24 krs yakiyorum s.ici daha ne olsun 1 litre ile 11 km gidiyorum..lpg 2,52 benzin 4,75

• Cevaplardan anladığım kadarıyla genel olarak memnun herkes lpg'den
    Peki olumsuz yanları üzerinde duracaksınız ne dersiniz?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • LPG candır.
    İstanbula gittim-geldim. yaklaşık 1400 Km, 300TL LPG yaktı. Benzinde en az 450 TL yakardı.
    5 kişi için gidiş-dönüş otobüs bileti alsaydım,500 TL para verirdim.
  • Lpg de olumsuz bir yan yok.
    Lpg de kotu uygulama cahil usta diye bisi var.

İsini iyi bilen bir usta bul aracin montaji ve ayari tam olsun. Benzin falan aramassin.

• OBD'li bir kit takarsınız ilk 10000 km ustaya bile uğramazsınız.

Yakıt tüketimi yaklaşık %10-15 artar. TL'ye vurursanız 35 TL'ye gideceğiniz bir mesafeyi 22 TL'ye gitmek istemez miydiniz?

Şu anda Peugeot 301'in 1.2VTi-1.6 HDi farkı bile olmuş 7-8 bin TL.

LPG ile her 10000 km'de 1300 TL kâr yapsanız zaten ilk bakıma kadar kiti amorti ediyorsunuz. Bakımı ne olabilir ki; verirsiniz 50 TL filtre ıvır zıvır hallolur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: trsinapsis

Cevaplardan anladığım kadarıyla genel olarak memnun herkes lpg'den
    Peki olumsuz yanları üzerinde duracaksınız ne dersiniz?

Eşe dosta LPG'li aracım var demekten utanacak kadar ezik değilseniz ve ender de olsa kapalı otoparklara girmekte sıkıntı yaşama ihtimali sizi fazla rahatsız etmiyorsa hiçbir olumsuz yanı yok denebilir. Genelde bir ayda yakıttan edilen tasarruf 10-12 ay taksitle takılan kitin aylık taksitini çıkartığı için taktırmak bedava da denebilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: desert@eagle

Benzine para yetmiyor Aracım LPG li .Trabzona gittim 370km 70 tlye dizel araç gibi maşallah.LPG can dır.aracım 98 civic 1.4 otomtk.

Kırıkkale - Ordu Perşembe arası 500km ve 1 depo LPG ile gitmiştim yaklaşık 33-34 litre o zamanlar lpg 2.25 felandı.Yani yazın.Kuruş olarak 14-15 krş arası yakmıştım.Arabam Jazz Otomatik 2004.
  • quote:

Orijinalden alıntı: dkerem2

Aracim fiat stilo 1,6 lpgde kmde 24 krs yakiyorum s.ici daha ne olsun 1 litre ile 11 km gidiyorum..lpg 2,52 benzin 4,75

bi yanlışlık olmasın? hem 1.6 motor hem ş.içi 24 kuruş??? Ben 1.4 arabayla ş.içi 35 kuruş yakıyorum sizin orda lpg 1 tl mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ALBAY

quote:

Aracim fiat stilo 1,6 lpgde kmde 24 krs yakiyorum s.ici daha ne olsun 1 litre ile 11 km gidiyorum..lpg 2,52 benzin 4,75

bi yanlışlık olmasın? hem 1.6 motor hem ş.içi 24 kuruş??? Ben 1.4 arabayla ş.içi 35 kuruş yakıyorum sizin orda lpg 1 tl mi?

Bende 1.4 motor araçla 22-25 kuruş yakıyorum lpg 1 tl mi diyeceğinize gidin bi baktırın
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: desert@eagle

Benzine para yetmiyor Aracım LPG li .Trabzona gittim 370km 70 tlye dizel araç gibi maşallah.LPG can dır.aracım 98 civic 1.4 otomtk.

Kırıkkale - Ordu Perşembe arası 500km ve 1 depo LPG ile gitmiştim yaklaşık 33-34 litre o zamanlar lpg 2.25 felandı.Yani yazın.Kuruş olarak 14-15 krş arası yakmıştım.Arabam Jazz Otomatik 2004.

Honda jazz da az yakıyor.Ben lpg yi 2.50 den almıştım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Toygun_ank

quote:

quote:

Bende 1.4 motor araçla 22-25 kuruş yakıyorum lpg 1 tl mi diyeceğinize gidin bi baktırın

Baktırdım kardeş merak etme.BRC den içeri girer girmez adam sordu (Kışın) abi yakıtın mı yükseldi? Evet kardeşim.Yaklaşık 35 krş civarı mı yakıyor? Evet kardeşim.Hadi abi evine git boşuna yorulma buralarda.Arkadaşla aramızda birebir geçen diyalog...Toygun senin araban o kadar yakar zaten 1.4 ama adamın arabası 1.6 dikkat ettiysen.

Ş.içi 1.6 bir araç LPG de 24 kuruş yaksın arabamı o arkadaşın üstüne yaparım.Haa adam İstanbulda bomboş yolda basıyordur orası ayrı.Adam km lerce kırmızı ışığa yakalanmaz orası ayrı.Gelsinde Ankarada Kırıkkalede yakalasın o değerleri.

• 1.25 fiesta var bende , şehir içi 22 km ortalama hızda 100km de 7.5 lt benzin tüketiyor 7.5 x1.2: 9 lt lpg 9x2.75:24.75 şehir içi 25 kr

• 1.6 motorlu dev gibi 7 Kişilik Grand Scenic'le 20 Litre LPG ile ben 220 km yol yapıyorum, %80 Şehir dışı %20 Ş.içi. Erzurum'da sadece bir yerde LPG 2,35 TL, oradan alıyorum. Ortalam km de 21 kuruşa geliyor.

Benzinle hesaplayacak olursam
    100. km'de 8,5 litre yakıyor ortalama 0,085 Lt*220 km * 4,81= *89,94/220 = 0,40 Kuruş

Dizel olsa,
    Ortalama 6 litre yakar dci versiyonları
    0,06 *220=13,2 Litre* 4,25/220 * 0,25 Kuruş

Bazı yerlerde LPG 2,82 kuruşa kadar çıksa da 2,65 Kuruştan hemen her yerde bulmak mümkün LPG yi buna göre de,
    20 Litre * 2,64 = 52,80 / 220 = 24 Kuruş.

Benzin ve LPG kıyaslaması, teorik hesap değil 3 ay boyunca fiilen kayıtları tutulmuştur.

Bulunduğunuz yerde ucuz LPG imkanınız varsa %50 ye yakın tasarruf etme şansınız da vardır. Zaten ben bu yüzden ikinci elde 7.000 TL daha pahalı olan versiyonu yerine
    Benzin+LPG'li Grand Scenic II aldım. Tek dezavantajı yokuşlarda dizelin 3. vitesle çıktığı rampaları 2. vitesle çıkmak. Bir de LPG tankı küçük 200-230 km arası ikmal yapmak gerekiyor.

Kısaca ben LPG ile benzin ve dizelden daha az yakıt parası ödüyorum.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.