Şimdi Ara

Küçük esnaftan alışverişi bitirdim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
196
Cevap
3
Favori
31.902
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
194 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bugün son kez bakkala girdim beyler benim için bitti artık bunlar. Tam 15 senedir alışveriş yaptığım market bugün kredi kartıyla sigara almak istediğimde bu kartlar yasak dedi :D niye dedim bankalar yasakladı dedi sonra kar kalmıyo falan dedi. Cebimde 25 kuruş vardı bunuda veriyim sigarayı ver dedim. 10 liralık sigarayı 10.25 e almaya bile razıydım. Yine de satmadı. Velhasıl gittim a101 den aldım. Sordum yasak mı diye istersen bi karton al abi kartla yasak değil dedi.
    Ekmeği,kolayı, sakızı,şekeri, yoğurtu, sodayı pahalıda olsa mahallenin bakkalından alıyodum kazansınlar diye ama artık yok.
    Hadi veresiye istesem neysede kartla alıyorum hatta 25-50 kuruş veriyim dedim ona rağmen satmadı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Bir marketçi olarak cevap verme gereği duydum. Hocam sigara paketinden 20 ya da 30 kuruş kar kalıyor. Kart çektiğinde banka senden 50-60 kuruş faiz kesiyor. Yani kartla sigara sattığımızda kendi cebimizden zarara giriyoruz. Tabi ki adamın yaptığını savunmuyorum ben uygun dille belirtiyorum kartla sigara almak isteyenlere söyleyip 50 kuruş eklemem gerek sorun olur mu diyorum çoğu kişi de anlayışla karşılayıp kabul ediyorlar zaten. Herkes dükkan, iş sahibi olabilir ama herkes esnaf olamaz.
    küçük esnaf kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez sözünü hiçbir şekilde duymadığı için bitmeye mahkumdur. Ben de hep yolumun üstünde olan ve gece geç saatlere kadar açık olmasından dolayı işimi gören yerden alışverişi nasıl bıraktığımı anlatıyım. Sabahtan çakmağımı kaybetmiştim yurda dönerken çakmak alayım dedim yol üstünde bu bakkal ve şok market var. Şok marketteki çakmağı daha önce almıştım fakat büyük olması ve kalitesiz olması sebebiyle tekrar almayacaktım. Bakkala gittim cebimde bozuk para yok. 20 lira ve 50 lira kalmış. çakmağı aldım parayı uzattım, bozuk yok satamam dedi. kredi kartımı uzattım o zaman karttan çekin dedim çekemem dedi, iyi o zaman sonra öderim sürekli geliyorum zaten dedim kabul etmedi. 6-7 aydır sürekli alışveriş yaptığım bakkal daha önce de 5-10 dakikalık ayaküstü muhabbetimiz olmuştu üstelik tanımaması mümkün değil ve 1 liralık çakmağı da çalıp kaçacak değiliz. O günden sonra bir daha uğramadım. Oradan çıktıktan sonra şok marketten çakmak alıp kartla ödedim.
    Bizim semtte bir market vardı , gene bakkal mantığı ama büyük içinde manavı kasap reyonu vs. Çok da kazanıyorlardı adam rahatsızlıktan dolayı sattı başkasına yeni alan adam selam versen almaz , bir bereket versin demez , yüzüne bakmaz . Ulan dedim senin gibi esnafın birdaha gitmedim sonra sanırım tüm sent aynı düşünmüş ki adamlar tutunamadı devrettiler. Sen esnafsın kardeşim güler yüzlü olacaksın , ufak da olsa muhabbetin olacak . Giderim a101e herşeyi alırım zaten bakkalın marketin yerini çoğu yerde a101 bim aldı aynı mal orda da var nasıl olsa. Ayrıca bunlardan alınca ekmeğe dahi fiş kesiyorlar vergi kaçırmıyorlar (konuya vakıf değilim tam olarak ama böyle biliyorum ) bakkaldan sigaradir dondurmadır ne alsan fiş miş kesmiyor.
    Bizde esnafız ama kimseyi kazıklamaya çalışmıyoruz bence olayı sadece küçük esnaflarla kısıtlamamak gerek toplum olarak ahlaki yozlaşma içerisindeyiz bunun örneklerinden biride esnafların ticarette hile hurda yapması işin bide bu taraftan olan bakış açısı var zamanında bize bi müşteri geldi yedi hesabı ödemeye gelince sağını solunu yokladı abi cüzdanı arabada unutmuşum geliyorum hemen dedi 3 senedir gelicek bikeresindede adam yandaki inşaatta usta başıymış işçilere yemek alıyordu bizden 1 hafta 2 hafta aldı bi gün dedi abi parayı yarın versem olurmu dedik hergün gelen adam sıkıntı olmaz heralde olur kardeş sıkıntı yok meğer o gün adamların inşaatta son günüymüşyani herkes biyerden kitleme peşinde sorun genel olarak toplumda sadece küçük esnaf değil
    Güvendiğim bir tanıdık bu durumu yalanladı ve 700 liralık ticarette tek kuruş fark almadı benden. Eğer karttan çekilen parayı hemen hesaba isterse bankanın ücret aldığını, eğer hemen hesaba istemezse tek kuruş fark ödemediğini söyledi. İsterse nakit getirebileceğimi söylememe rağmen gerek yok diyip 700 lirayı karttan çekti. En ucuz fiyatı veren de bu tanıdığımdı.
    Kartla tek çekim bile yapsanız banka esnaf arkadaşımdan %2.75 komisyon keser, taksitli işlemlerde bu %10.9'a kadar çıkıyor.

    Sizin büyük dediğiniz yerler 100 liralık malı 110.9'a satar, sonra da "peşin fiyatına 12 taksit" diye aklınızı alıp size satar o ürünü. Esnafa da kart uzatırsan doğal olarak 2.75 ekler 102.75 alır, taksit dersen de 110,9 alır senden, aynı fiyata gelir.

    Büyük dediğiniz yerden parasını kartla ya da nakit ödemeden hiçbir şey alamazsın da yaptıramazsın da, fast-food zincirlerinde bile adamlar önce ödemesini alıyor sonra size yemeği veriyor, ama küçük esnaf dediğin yer işin yarısını başlamadan, kalan yarısını da iş biterken alır.

    Sizin büyük dediğiniz yerde çalışan bir kişi sadece maaşlı bir çalışandır, yarın başka bir iş bulur gider, o yüzden sizi de çalıştığı yeri de umursamaz. Oysa küçük dediğiniz yer kendisini de düşünür, sizi de düşünür.

    Sizin büyük dediğiniz yer asla vergi vermez(ama ödeyecekmiş gibi sizden o vergiyi paşa paşa aşır, faturasına da yazar "xx.xx TL'si vergi olarak ödenecektir" diye), sonra devlet bu borcun bir kısımını alabilmek için masaya oturur bazen %100 indirim bile yapar. Oysa kimse küçük esnafla pazarlığa oturmaz, kartla size ürünü verdiği an %8 KDV'sini de öder, eğer bir şirketi varsa %22 kurumlar vergisini de öder, %15-35 arası gelir vergisini de öder.

    Küçük dediğiniz yer 3 ayda 1 tam 1 kira kadar stopaj öder ama büyük yer kendinin reklamını yaparak gider bir okul açar, sonsuza dek hem de bedava reklamı döner o okulun tabelasında bir de gider oraya harcadığı paradan çok daha fazlasını ödeyeceği vergiden düşer, yani bırak vergi vermeyi büyük yer hem o okulu devlete yaptırmış olur+hem ömür boyu bedava reklamını döndürür+hem de bir de üstüne devletten bir şekilde hile ile hurda ile para alır.

    Ailenizden biri ölse dükkanını kapatıp cenazenize de gelir, düğününüzde size para da takar vs. vs. o küçük dediğiniz yer ha bir de eğer alabiliyorsanız malın en iyisini kullanmaya çalışır, büyük yer daha ucuzu varsa onu kullanır.

    Ana empati yapayım derken kendimi bakkal gibi hissettim lan Neyse daha fazla empati yapmayayım bari.

    Niye empati kurdun derseniz, mühendisim 2 haftalık bir iş için 3bin lira fiyat çıkardım(hiç masrafım yok, tamamen el emeği ve bilgi birikimi olacak), "2bine olsun" diye ısrar etti, iş yok diye kabul ettim-para büyük yerlere gitmesin-zaten benle aynı kalitede bir işi de yapamazlar-komşum da iyi bir iş yaptırsın. Neyse işe başlamadan parasını aldım 2bin, hemen her zaman olduğu gibi faturasını kesiyorum "4bin liralık fatura kes, şirket bana ödeyecek" dediği an, verdim eline 2bin lirasını kapı dışarı sepetledim, "bu işin değeri 3bin lira, 3bin lira verirsen 3bin liralık fatura alırsın, 3binden de 1 kuruş aşağı yapmam sana" da dedim, küsmüşmüş bana, mümkünse küssün de bir daha gelmesin zaten öyle adamlar bana, zaten gittim şirketine de şikayet ettim.

    Tamam aldığım paraya fatura kesmeden iş yapmıyorum da neden aldığımın 2 katı fatura keseyim... 100 liraya 8 lira KDV ve 22 lira Kurumlar vergisi ödeyeceğim,sonra kalacak 70 lira, o 70 lirayı şirketten çekerken şirket 14 lira stopaj ödeyecek bana kalacak 56 lira ben de o 56 lira için bir de 9,8 lira Gelir vergisi ödeyeceğim, elde var 46,20 lira. Tamam 100 liralık bir işlemde 53,80 lira vergi veririm de 100 lira alıp 200 lira fatura kesersem 107,60 lira eder ödeyeceğim toplam vergi. Ben bedavaya çalışıp bir de üstüne cebimden para verirken neden o adam gitsin şirketten daha fazlasını alsın cebine indirsin. Ha bir de o 100 lirayı kartla öderse 2.75 lira da ekstra bir komisyon ödeyeceğim :)
    Sigaradan 50-60 kuruş kalıyor paket başı.

    Banka %1-2 arası oranla kesinti alıyor.

    Hatta bazı bankalar aylık belirli bi miktarın üstüne çıkarsan sıfır kesinti ile çalışıyor.



    Bence sigara faturalarına bak; bankayı ara faiz oranını sor.

    Ziraat yıllık belirli bi ücret karşılığında, sıfır kesintili ile pos veriyor bi bak istersen.
  • katılıyorum, zincirde calısan adamın hesap vermesi gereken bir üstü var, markanın koruması gereken bir imajı var rezaletlere izin vermemeye calısır bu ayy yazık kücük esnafımız kimseye hesap verme derdi yok bağır çağır somurt asosyal iletisim kurmayı bilme



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F97E00D06 -- 27 Ağustos 2018; 14:2:2 >
  • Aynen hocam. Bi de 15 senedir alışveriş yaptığım yer. Beni görmedikleri zaman babamdan selam bile yollarlar ama selam parayla olsa onu bile parayla yollarlarmış emin oldum. Zaten sürekli müşteriyim ben bazı kemik müşterileri kaçırmamak için küçük 5-10 kuruşu mazur görmek lazım. Gün geldi 100 liralık alışveriş bile yaptık.

    Daha dün aldığımda adamın birine veresiye yazıyodu deftere bugün bana kartla sigara vermiyo. Artık 50 kuruşluk suyu bile ya bim, a101 gibi büyük yerlerden alacam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben küçük esnafı yıllar önce bıraktım, sigara içmediğim için zaten gecenin köründe açık bakkal arama gibi bir derdim de yok. Su alacaksam bile çevremde BİM-A101-Migros varmı diye bakıyorum. Adamların hangi ürüne ne fiyat çekeceği belli değil, kafasına göre hesap yapıp kitliyor. Benim için tek kötü tarafı cipslerden bedava çıkınca bakkala gidip bedavayı alamıyorum, ters ters bakıyor :)
  • p503 P kullanıcısına yanıt
    Hocam yerel market zincirleri varsa onlar veriyo bedavaları :D bende bıraktım artık bakkalları batarlarsa batsınlar. Önceden pahalıda olsa alıyoduk

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bakkaldan aldığım tek şey: Ekmek

    O da bazen.


    Müşteri memnuniyeti olmayan işletmeden ben neden alışveriş yapayım.
  • küçük esnaf kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez sözünü hiçbir şekilde duymadığı için bitmeye mahkumdur. Ben de hep yolumun üstünde olan ve gece geç saatlere kadar açık olmasından dolayı işimi gören yerden alışverişi nasıl bıraktığımı anlatıyım. Sabahtan çakmağımı kaybetmiştim yurda dönerken çakmak alayım dedim yol üstünde bu bakkal ve şok market var. Şok marketteki çakmağı daha önce almıştım fakat büyük olması ve kalitesiz olması sebebiyle tekrar almayacaktım. Bakkala gittim cebimde bozuk para yok. 20 lira ve 50 lira kalmış. çakmağı aldım parayı uzattım, bozuk yok satamam dedi. kredi kartımı uzattım o zaman karttan çekin dedim çekemem dedi, iyi o zaman sonra öderim sürekli geliyorum zaten dedim kabul etmedi. 6-7 aydır sürekli alışveriş yaptığım bakkal daha önce de 5-10 dakikalık ayaküstü muhabbetimiz olmuştu üstelik tanımaması mümkün değil ve 1 liralık çakmağı da çalıp kaçacak değiliz. O günden sonra bir daha uğramadım. Oradan çıktıktan sonra şok marketten çakmak alıp kartla ödedim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HeavenLife -- 27 Ağustos 2018; 17:18:31 >




  • Dönerimi küçük esnaftan yiyorum sadece bide burUlaş kartı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Üç gün içinde üç farklı olay.. Anlatayım..

    Bakkala gittim. Abur cubur aldım, kart ile ödedim. Fişi poşetin içine attım. Eve geçtim hatun fişle aldıklarıma bakmış. Zodiac tutarsızlık var bi bak dedi.. Adam benden 15 lira fazla almış. Gittim paramı aldım, baktım kem küm ediyor verdim payını aldım paramı.

    Geçen farklı bir esnafa gittim. Abi elimde ucu hafif delinmiş 2.5 litre kola var sana 3 liraya vereyim dedi. Zeka fışkırıyor.

    Son olarak, çanta alacaktım. Bu çantayı hiçbir yerde bulamazsın, sana bir güzellik yaparım dedi. Neyse, anlaştık. Kartı uzattım abi ilerde ATM var oradan çek öyle öde dedi. Neyse, paketle geleceğim dedim. Birkaç mağaza gezdim aynı çantayı daha ucuza buldum. Karttan çektirdim.

    Bilinen marketlere/mağazalara gitmek en doğrusu düşüncesindeyim. Hiç değilse düzgün bir muhatap buluyorsun.
  • fiyatı çok belli olmayan ürünlerde büyük marketler geçiriyor.

    geçen gün kulak çöpü alıyım dedim 16 liraydı küçük bi bakkala girdim 2 liraya aldım tamam marka farkı var etkiler ama maximum 5 lira etkilesin kulak çöpü sonuçta uçunda sadece pamuk var
  • Normalde kredi kartı ile aldığında sigara 10 liraysa üzerine ,20 kuruş ,50 kuruş fark koyuyorlardı. Sonra banka yasaklayınca kredi kartından çekmemeye başlamışlar demek ki.
  • A101 de sigarami satiliyormus?? Konu sahibine birde destek verilmiş . Ya kardeş sigara nakit alınıyor küçük esnaf dediğin zaten bütçesi düşük sonuçta bir türlü tezgahını cevirmek zorunda . Ha 25 kuruş 50 kuruş fazla alabilirdi orası ona kalmış . Ama bu konuda küçük esnafa gitmemek biraz yabanice olmuş .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bizim buradaki bakkal üstüne kar koymadan satıyor sigarayı filan, bedava filan oldu mu götürüp alıyorum 0 sıkıntı yanımda yoksa sonra bırakıyorum örnek esnaf tipi

    düzeltme: kar koymadan satıyor derken karta komisyon almıyor yanlış olmasın :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CD88C7FAD -- 27 Ağustos 2018; 21:30:6 >
  • Bizim semtte bir market vardı , gene bakkal mantığı ama büyük içinde manavı kasap reyonu vs. Çok da kazanıyorlardı adam rahatsızlıktan dolayı sattı başkasına yeni alan adam selam versen almaz , bir bereket versin demez , yüzüne bakmaz . Ulan dedim senin gibi esnafın birdaha gitmedim sonra sanırım tüm sent aynı düşünmüş ki adamlar tutunamadı devrettiler. Sen esnafsın kardeşim güler yüzlü olacaksın , ufak da olsa muhabbetin olacak . Giderim a101e herşeyi alırım zaten bakkalın marketin yerini çoğu yerde a101 bim aldı aynı mal orda da var nasıl olsa. Ayrıca bunlardan alınca ekmeğe dahi fiş kesiyorlar vergi kaçırmıyorlar (konuya vakıf değilim tam olarak ama böyle biliyorum ) bakkaldan sigaradir dondurmadır ne alsan fiş miş kesmiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Angaralı_06

    Bugün son kez bakkala girdim beyler benim için bitti artık bunlar. Tam 15 senedir alışveriş yaptığım market bugün kredi kartıyla sigara almak istediğimde bu kartlar yasak dedi :D niye dedim bankalar yasakladı dedi sonra kar kalmıyo falan dedi. Cebimde 25 kuruş vardı bunuda veriyim sigarayı ver dedim. 10 liralık sigarayı 10.25 e almaya bile razıydım. Yine de satmadı. Velhasıl gittim a101 den aldım. Sordum yasak mı diye istersen bi karton al abi kartla yasak değil dedi.
    Ekmeği,kolayı, sakızı,şekeri, yoğurtu, sodayı pahalıda olsa mahallenin bakkalından alıyodum kazansınlar diye ama artık yok.
    Hadi veresiye istesem neysede kartla alıyorum hatta 25-50 kuruş veriyim dedim ona rağmen satmadı.

    Kardeş bence gittiğiniz mahalle bakalı size çok yanlış yapmış 1.00 TL'lik su bile alsanız kredi kartından geçmek zorunda bence siz bu mahalle bakkalınıza gitmeseniz diğer küçük esnaflara gidin çünkü hepsi bir değil

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • bakkaldan alışveriş mi yapılır allasen... bim artık meyve sebze de getiriyor, bekar evi olduğu için kilo kilo alamıyoruz, giriyorum bim'e, 2 tane elmamı alıp çıkıyorum, ne tersleyen var ne cins cins bakan...

    a101 de sigara getirdi mesela, ucuz kore malı sigaralardan, bütün alışverişlerinizi bu marketlerden yapın



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmut716 -- 28 Ağustos 2018; 10:20:45 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir pos makinesinin çekmesi 0.25~0.30 kuruş. Paranın %sel olarak el koyulması da bir yana.

    Ben esnaf olsam, bende çekmezdim. Edeceğin karı geçtim zarar ettiriyor. Kurumsal marketler borçlarını toptan devlet ile çözdüğünden () sıkıntı olmadan çeker, istediğin kadar çeker:)

    Asıl sıkıntı bankalarda.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reborned -- 28 Ağustos 2018; 10:40:4 >
  • Sigara ictigim zamanlar da bazen nakitim olmazdi. Mecbur kyk harclik avansdan alirdim veya kredi kartiyla. Her küçük market 50 kurus fark alirdi. Hicbir büyük markette böyle bir sey yok. 1 tl ye kart geciyor adamlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.