Şimdi Ara

Küçük esnaftan alışverişi bitirdim (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
196
Cevap
3
Favori
31.902
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
194 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bizim köyde bakkal var mecbur ondan alıyoruz... pahalıya satsa da şehirde en yakın büyük market ( bim o da ) 3 km

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ben 1tl verdim yine satmadı sebebi parayı bankadan geç alması sanırım
  • Eric Theodore Cartman. kullanıcısına yanıt
    Zarar ediyorsan satma veya yapma o işi,halkı kazıklamakla uğraşma harici başka işle uğraşmayı deneyebilirsiniz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bir bankacı olarak pos komisyonlarına açıklık getirmek istedim. Şu anda pos komisyon oranları peşin alışverişlerde parayı ertesi gün alırsa yaklaşık %1,70 ile %2 arasında değişiyor. Bir de bankasına göre değişmekle birlikte posun aylık aidatları ve hesaptan kesilen aylık hesap işletim ücreti oluyor. (0 TL ile 50 TL arası.) Birkaç bankadan pos aldıysa hepsine ayrı ayrı hesap işletim ücreti ve pos aidatı ödeyebilir. Örnek olarak ufak bir bakkal olduğunu düşünüp 2 bankadan posu olduğunu düşünürsek, bu 2 bankaya toplamda 80 Tl aidat ve hesap işletim ücreti ödese ve toplam 4000 TL ciro yapsa 80/4000=0.02 daha maliyeti olur. Yani %2 komisyonla birlikte en fazla 100 TL de 4 TL. Kartla alışveriş yaparken aklınızda olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Te.k -- 28 Ağustos 2018; 22:32:20 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kartla tek çekim bile yapsanız banka esnaf arkadaşımdan %2.75 komisyon keser, taksitli işlemlerde bu %10.9'a kadar çıkıyor.

    Sizin büyük dediğiniz yerler 100 liralık malı 110.9'a satar, sonra da "peşin fiyatına 12 taksit" diye aklınızı alıp size satar o ürünü. Esnafa da kart uzatırsan doğal olarak 2.75 ekler 102.75 alır, taksit dersen de 110,9 alır senden, aynı fiyata gelir.

    Büyük dediğiniz yerden parasını kartla ya da nakit ödemeden hiçbir şey alamazsın da yaptıramazsın da, fast-food zincirlerinde bile adamlar önce ödemesini alıyor sonra size yemeği veriyor, ama küçük esnaf dediğin yer işin yarısını başlamadan, kalan yarısını da iş biterken alır.

    Sizin büyük dediğiniz yerde çalışan bir kişi sadece maaşlı bir çalışandır, yarın başka bir iş bulur gider, o yüzden sizi de çalıştığı yeri de umursamaz. Oysa küçük dediğiniz yer kendisini de düşünür, sizi de düşünür.

    Sizin büyük dediğiniz yer asla vergi vermez(ama ödeyecekmiş gibi sizden o vergiyi paşa paşa aşır, faturasına da yazar "xx.xx TL'si vergi olarak ödenecektir" diye), sonra devlet bu borcun bir kısımını alabilmek için masaya oturur bazen %100 indirim bile yapar. Oysa kimse küçük esnafla pazarlığa oturmaz, kartla size ürünü verdiği an %8 KDV'sini de öder, eğer bir şirketi varsa %22 kurumlar vergisini de öder, %15-35 arası gelir vergisini de öder.

    Küçük dediğiniz yer 3 ayda 1 tam 1 kira kadar stopaj öder ama büyük yer kendinin reklamını yaparak gider bir okul açar, sonsuza dek hem de bedava reklamı döner o okulun tabelasında bir de gider oraya harcadığı paradan çok daha fazlasını ödeyeceği vergiden düşer, yani bırak vergi vermeyi büyük yer hem o okulu devlete yaptırmış olur+hem ömür boyu bedava reklamını döndürür+hem de bir de üstüne devletten bir şekilde hile ile hurda ile para alır.

    Ailenizden biri ölse dükkanını kapatıp cenazenize de gelir, düğününüzde size para da takar vs. vs. o küçük dediğiniz yer ha bir de eğer alabiliyorsanız malın en iyisini kullanmaya çalışır, büyük yer daha ucuzu varsa onu kullanır.

    Ana empati yapayım derken kendimi bakkal gibi hissettim lan Neyse daha fazla empati yapmayayım bari.

    Niye empati kurdun derseniz, mühendisim 2 haftalık bir iş için 3bin lira fiyat çıkardım(hiç masrafım yok, tamamen el emeği ve bilgi birikimi olacak), "2bine olsun" diye ısrar etti, iş yok diye kabul ettim-para büyük yerlere gitmesin-zaten benle aynı kalitede bir işi de yapamazlar-komşum da iyi bir iş yaptırsın. Neyse işe başlamadan parasını aldım 2bin, hemen her zaman olduğu gibi faturasını kesiyorum "4bin liralık fatura kes, şirket bana ödeyecek" dediği an, verdim eline 2bin lirasını kapı dışarı sepetledim, "bu işin değeri 3bin lira, 3bin lira verirsen 3bin liralık fatura alırsın, 3binden de 1 kuruş aşağı yapmam sana" da dedim, küsmüşmüş bana, mümkünse küssün de bir daha gelmesin zaten öyle adamlar bana, zaten gittim şirketine de şikayet ettim.

    Tamam aldığım paraya fatura kesmeden iş yapmıyorum da neden aldığımın 2 katı fatura keseyim... 100 liraya 8 lira KDV ve 22 lira Kurumlar vergisi ödeyeceğim,sonra kalacak 70 lira, o 70 lirayı şirketten çekerken şirket 14 lira stopaj ödeyecek bana kalacak 56 lira ben de o 56 lira için bir de 9,8 lira Gelir vergisi ödeyeceğim, elde var 46,20 lira. Tamam 100 liralık bir işlemde 53,80 lira vergi veririm de 100 lira alıp 200 lira fatura kesersem 107,60 lira eder ödeyeceğim toplam vergi. Ben bedavaya çalışıp bir de üstüne cebimden para verirken neden o adam gitsin şirketten daha fazlasını alsın cebine indirsin. Ha bir de o 100 lirayı kartla öderse 2.75 lira da ekstra bir komisyon ödeyeceğim :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi perSNN -- 29 Ağustos 2018; 0:31:6 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Te.k

    Bir bankacı olarak pos komisyonlarına açıklık getirmek istedim. Şu anda pos komisyon oranları peşin alışverişlerde parayı ertesi gün alırsa yaklaşık %1,70 ile %2 arasında değişiyor. Bir de bankasına göre değişmekle birlikte posun aylık aidatları ve hesaptan kesilen aylık hesap işletim ücreti oluyor. (0 TL ile 50 TL arası.) Birkaç bankadan pos aldıysa hepsine ayrı ayrı hesap işletim ücreti ve pos aidatı ödeyebilir. Örnek olarak ufak bir bakkal olduğunu düşünüp 2 bankadan posu olduğunu düşünürsek, bu 2 bankaya toplamda 80 Tl aidat ve hesap işletim ücreti ödese ve toplam 4000 TL ciro yapsa 80/4000=0.02 daha maliyeti olur. Yani %2 komisyonla birlikte en fazla 100 TL de 4 TL. Kartla alışveriş yaparken aklınızda olsun.
    80/4000=0,02, yani 1 TL'de 0,02 eder, 100 lirada 2 lira eder, bir de minumum %1,7 komisyonu ekleyince, toplam rakam 3,70 TL eder. Yani adamın 100 liraya 4 lira komisyon istemesi normaldir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi perSNN -- 28 Ağustos 2018; 22:26:47 >




  • perSNN kullanıcısına yanıt
    Evet hocam yanlış hesaplamışım düzeltiyorum . Ama en fazla 4 lira. Hiç hesap işletim ücreti ya da pos aidatı ödemeyenler de var.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Piyasa çok rezil, bizim buradaki yıllardır duran bakkal 3-4 tane üründen fazla alırsan sürekli geçiriyor. aynı ürünleri farklı günlerde aldığım zaman 11, 14 ve 12.50 tl ödedim. kafasına göre geçiriyor.

    pazarda bile artık pazarcılar meyve sebze üzerine fiyat etiketi koymuyor. bakıyor tipine karpuzun kilosunu ona göre söylüyor. tartı eskisi gibi yakında değil tee arkada boş kasaların üzerinde. ekran okunmuyor, tamam bu 2 kilo deyip uzatıyor.

    esnafı 3 kuruş için katakulle yapacak hale getirenler utansın. bende kestim ufak yerden alışverişi fakat benim sebebim biraz farklı paylaşayım dedim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Te.k

    Evet hocam yanlış hesaplamışım düzeltiyorum . Ama en fazla 4 lira. Hiç hesap işletim ücreti ya da pos aidatı ödemeyenler de var.
    Tamam o zaman müşterilere %4 komison uygulayacağım kartla öderlerse, gerçi ben %2.75 uyguluyordum ama neyse, bundan sonra %4 uygularız :D şaka bir yana ben de nerede kart uzatırsam uztayım komisyon ödeneceğini bilirim.

    Bakın internetten alışveriş yaptığınız sitelere, HAVALE İLE ÖDEME SEÇENEĞİ kart ile ödemekten daha ucuzdur ve her zaman taksitli işlemler de tek çekimden daha pahalıdır. Yani kart uzatınca büyükler de paşa paşa o komisyonu sizden alır, almak da zorunda çünkü size fiyat verilirken bankaya ödenecek komisyon hesaplanmamıştır, ne yani baştan komisyonu koyup alışveriş sitelerindeki gibi peşin verirsen indirim mi yapalım? Bankalar parayı ertesi gün vermek için bizden komisyon aldığı, hesap işletim ücretialdığı, pos aidatı aldığı sürece ya da parayı 40 gün sonra vermeyi teklif ettiği sürece o komisyon sizden alınır. Bankalar da böyle davranmak zorunda,çünkü bana vereceği parayı da muhtemelen 20 gün sora falan sizden alacak.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Eric Theodore Cartman.

    Bir marketçi olarak cevap verme gereği duydum. Hocam sigara paketinden 20 ya da 30 kuruş kar kalıyor. Kart çektiğinde banka senden 50-60 kuruş faiz kesiyor. Yani kartla sigara sattığımızda kendi cebimizden zarara giriyoruz. Tabi ki adamın yaptığını savunmuyorum ben uygun dille belirtiyorum kartla sigara almak isteyenlere söyleyip 50 kuruş eklemem gerek sorun olur mu diyorum çoğu kişi de anlayışla karşılayıp kabul ediyorlar zaten. Herkes dükkan, iş sahibi olabilir ama herkes esnaf olamaz.
    Sigaradan 50-60 kuruş kalıyor paket başı.

    Banka %1-2 arası oranla kesinti alıyor.

    Hatta bazı bankalar aylık belirli bi miktarın üstüne çıkarsan sıfır kesinti ile çalışıyor.



    Bence sigara faturalarına bak; bankayı ara faiz oranını sor.

    Ziraat yıllık belirli bi ücret karşılığında, sıfır kesintili ile pos veriyor bi bak istersen.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bende ıngilterede bakkal usulü bir dükkanda çalışıyorum. Burda £5 un altında kar çekildiği zaman komisyon koyardık ama devlet yasakladı. Çoğu market £5 un altına çekmiyor. Aynı Türkiyede ki gibi banka komisyon aldığı için zarar ediyorsun, ha birde o sattığın ürünün parası 1 hafta sonra hesabına geçiyor. Oyuzden böyle şeyler biraz normal ama bunu düzgün bir şekilde açıklamıyorsa sıkıntı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adamın derdi kar olsaydı 50 kuruşu alır satardı. 10 liralık sigaradan yaptığı kar 35 kuruş zaten

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bende zamanında kentkart yükletecektim markete, 50 Tl mi ne yükletmek istemiştim. Kartla geçeyim dedim, yok dedi nakit. Tamam dedim çekip geleyim, kimlik istedi bide giderken. Vay arkadaş dedim hep alışveriş yaptığım marketti sözde. Sıcağın alnında uzağa yürütmüştü beni, Kar olmasa bile insan müşterisini tutmak için geçer.

    Ondan sonra soğudum o marketten Bim şok a101 vb ne kadarsa onlardan alışveriş yapıyorum maalesef. Küçük esnaf kendini bitiriyor başkası onları değil.
  • bimin, a101'in, furpanın, migrosun kölesiyim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1-1.25’den mahalle bakkalı 0.5 litre suları (bilinmeyen markalardan) satmaya başlamış. 0.75’i yine anlıyorum ama artık abartıya kaçıyorlar. Bunlara para kazandırmam. Hayatımda ismini duymadığım yarım litre suya 1.25 istedi. Ya bim-a101 ve türevlerinde bilindik su markaları 40-60 kr arasında. Gerçekten bu adamların kazancı helal midir bilemem. Nestle, Erikli satsa o fiyata yine bir şey demeyiz de turistik olmayan ve kenar mahalle esnafı da 0.5 litre suya 1.25 fiyat çekmeye çalışıyorsa yaşasın marketler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yrd. Doç. Dr. kullanıcısına yanıt
    Kredi kartı ağı yüzde 2 ila 3 arasında kesim yapar visa hatırladığım kadarıyla 2.3 falandı mastercard visa discover amex networklerinin yaptığı bir şeydir ayrıca kredi kartı sahibine güvenlik de verirler zero liability çalınma ve dolandırıcılık koruması her alışverişte ek puan gibi şeyler varken nakit kullanmak salaklıktır zaten

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çoğu zaman bakkallara ben de kızıyorum. Ne zaman bir ürün alsam üzerinde bir karış toz var. Akşama kadar internetten film izliyor televizyon izliyor gelen kişiyle muhabbet ediyor ama kalkıp bir tane ürünü sileyim temizleyeyim demiyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: radko

    Zarar ediyorsan satma veya yapma o işi,halkı kazıklamakla uğraşma harici başka işle uğraşmayı deneyebilirsiniz.
    Şu yazdıklarımdan bunu mu anladın sen şimdi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • perSNN kullanıcısına yanıt
    Hocam bakkallar basit usul vergiye tabi. Zincir marketler öyle mi sence?

    Bakkallar evet olsun ama dürüst de olsun. Düdüklemeye çalışmasın kimseyi.

    Aralarında 50 m olan iki bakkal arasında 0.5 lt'lik su 50 kuruş oynar mı? oynuyor. Biri 0.5 e öteki 1 tl'ye satıyor.

    Kredi kartı seçeneğini koyduysa önüme "Kartla alırsan şu kadar" dememeli. diyorsa kaldırsın o POS cihazını. Kime ne kadar komisyon ödüyor beni ilgilendirmez. Ona göre hesabını yapsın fiyatlarını ona göre ayarlasın.


    ha ama şu var; zincir marketler volume'ü büyük toptan alımlar yapınca daha uygun fiyata perakende satabiliyor. Bakkalların öyle bir lüksü yok.
  • 20 kusur yasindayim 10 yildir almam kucuk esnafdan



    Her turlu cakallik bunlarda , pos makinasi haram diyen gordum .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.