|
ya arkadaş, son zamanlarda beni gerçekten yıldıran bir konudan bahsetmek istiyorum. kimse kendi işini kendi halletmeye çalışmıyor. kimse kendi işi için çabalamayıp, rica adı altında başkasına itelemeye çalışıyor. birinden bir şey rica ederken şöyle olması gerekir: kişi, çareler tükendiği ya da çare bulamadığı için kendi işini halledemez, bu yüzden başkasından ricada bulunur. ama bu durum ne yazık ki hiç böyle değil, herkes başkalarına zahmet vermeye çok bayılyor. birkaç örnekle açıklayayım. bir arkadaş bilgisayarında teknik bir sorun yaşadı, hop beni arıyor, şöyle şöyle bir sorun var diye (iki bilgisayar ve teknoloji sevseniz yakınlarınız ve arkadaşlarınız sizi anında bill gates olarak görüyor). ben bilgisayarla içli dışlıyımdır ama pc kurdu değilimdir yani sorunlarımın çözümünü ya chatgpt'den ya da redditten falan araştırırım. bugüne kadar kimseye sormadım danışmadım hep çözümlerimi kendim araştırarak buldum. arkadaşın sorunu da saçma sapan karmakarışık bir sorun. araştırmaya çözmeye kalksan saatler falan sürer o derece. ama kendi araştırmak, çözüm bulmak için çabalamak yerine nasıl olsa bir başkası uğraşır diye direkt bana başvuruyor. git chatgpt'ye sor uğraşamam dedim. başka bir arkadaşım eşiyle gece 11 gibi istanbul havaalanına inecekti. bana diyorlar ki gelip bizi havaalanından alıp eve bırakır mısın. bu dediğini yapsam en aşağı 1,5-2 saatimi alacak ve 80 km civarı bir yol yapacağım. mazot 70 tl ve gidecek parayı siz düşünün. arkadaşımın kocası da zengin, ailesi de zengin hatta. ben çalışmıyorum bir gelirim de yok, bunu da biliyorlar fakat bu "ricada" bulunurken yakıt parasını atarız diye bile teklif etmiyorlar. başka alternatifleri de var mesela taksi kullanmak gibi, ya da ne bileyim ailesinden birini çağırmak gibi, ama yok burada bir tane uğraşacak eleman var ya. o saatte uyuyorum ben gelemem diyerek reddettim. başka bir arkadaş da gelmiş diyor ki falanca cihazımı satacağım sen letgo hesabı açıp benim cihazı satsana. dedim ki ben niye yapıyorum bunu? sen daha önce sattın tecrübelisin ikinci el konusunda diyor. lan dedim bi tane telefon sattım sadece. kaldı ki beyin ameliyatı değil ki bu ilan açacaksın açıklama yazacaksın fotoğrafları koyacaksın hepsi bu. böyle deyince de yardım etmek istemiyor oluyoruz bir de. adam teklif verecek mesaj yazacak, kişisel asistanın gibi bir de bunları sana iletmeye mi uğraşıcam. dedim kendi işini kendin gör ben niye yapıyorum bunu. yakın bir arkadaşım da yurt dışındaydı. bir yere bir belge iletilmesi gerekiyordu. o aralar çalışıyordum, meşguldüm yani. diyor ki bizim evden babamdan belgeyi alıp falanca yere iletir misin. ben istanbulun merkezi olmayan bir yerindeyim. arkadaşın baba evi merkezi bir yerde ve götürülecek yere çok daha yakın, üstelik babasının altında arabası da var. arkadaşa sordum baban istanbulda mı? evet. araba onda mı? evet. e peki ben niye ebesinin nikahından kalkıp bi ton yol gidip iletiyorum da babana bunu niye söylemiyorsun? şey ben kem küm. dedim babana söyle o yapsın. baban ya da başka biri olmasa başım gözüm üstüne ama müşkül durumda değilsin yani alternatifin varken işin kolayına kaçıp niye direkt bana geliyorsun. her önüne gelen arkadaşım evlenirken "senin arabayı gelin arabası yapalım" isteğiyle geliyor. oldu, hem kız hem erkek tarafında arabalara kıran girdi, sanki iki sülalede bir allahın kulunda araba yokmuş gibi, hadi olmasın diyelim, araba kiralama seçeneği yokmuş gibi direkt bana geliyorlar. arabayı gelin arabası yapıcam, çingene veletler arabanın önünü kesecek para isteyecek, para versen parayı beğenmeyecek arabayı çizecek zarar verecek, niye böyle bir riske gireyim ki? ama tabi nasıl olsa onların arabası değil neticede olan benim arabaya olsun da gerisi fos. daha bunlar aklıma gelenler. bunun haricinde öyle saçma sapan rica ve istekler geliyor ki artık kimseyle pek muhatap olmuyorum. herkes başka insanları kişisel asistanı gibi kullanma peşinde gerçekten. kimse kendi alternatiflerini üretme derdinde değil. size de oluyor mu bu? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LastStand -- 4 Haziran 2026; 14:20:32 > |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt