Şimdi Ara

Kart şifrelerini 6 ayda bir değiştirme zorunluluğu geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
1
Favori
1.678
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kart şifrelerini 6 ayda bir değiştirme zorunluluğu geliyor
    Bankalar, dijital dolandırıcılıkla mücadelede yeni bir adım atıyor. Artık yalnızca mobil bankacılık değil, ATM üzerinden yapılan kartlı işlemler de düzenli şifre değişikliği zorunluluğuna tabi olacak. Şifresini 6 aydır değiştirmeyen kullanıcılar, ATM’ye kartlarını taktıklarında işlem öncesinde yeni şifre belirlemeye zorlanacak.



    Kart şifreleri 6 ayda bir değiştirilecek



    Mobil şubelerde alışık olduğumuz “6 ayda bir şifre yenileme” uygulaması, artık fiziksel ATM’lerde de aktif hale geliyor. Kullanıcılar kartlarını ATM’ye taktıklarında, sistem önce şifrenin ne kadar süredir kullanıldığını kontrol edecek. Eğer süre 6 ayı geçtiyse, ekrana bir uyarı mesajı gelecek ve işlem yapılmadan önce yeni şifre tanımlanması istenecek.



    Ayrıca Bkz.Mastercard ve Visa hakkında rekabet soruşturması başlatıldı



    Güvenliği artırma amacıyla, kullanıcıların son üç şifresinden herhangi birini tekrar kullanmalarına izin verilmeyecek. Bu kural, hem rastgele tahmin edilen hem de sık tekrar edilen şifrelerin kullanımını azaltmayı hedefliyor.



    Henüz resmi açıklama yok



    Uygulamayla ilgili henüz BDDK tarafından yayımlanmış bir tebliğ bulunmasa da, sektör kaynakları çok sayıda bankanın yeni düzenlemeyi önümüzdeki hafta Türkiye genelinde uygulamaya başlayacağını belirtiyor. Böylece 81 ildeki tüm ATM’lerde kullanıcılar için periyodik şifre değişimi zorunluluğu hayata geçmiş olacak.




    Kaynak:https://anlatilaninotesi.com.tr/20250718/atmlerde-yeni-donem-basliyor-kartinizi-taktiginizda-bu-uyariyla-karsilasabilirsiniz-1097978645.html







  • Hayatta bu kadar enayice bir şey duymadım. Dolandırılanlar yaşlı başlı insanlar, şifreyi her gün değiştirtsen de bu insanlar dolandırılır. Şimdi ya 1111, 2222 gibi her ay değiştircekleri kolay şifreler verecekler ya da verdikleri şifreleri unutup başı kesik tavuklar gibi ortalarda koşturacaklar. Masa başında bir karar veriyorlar sonuçlarını hiç düşünmüyorlar.

    Ülkenin en büyük sorunu bu.


    Hırsıza ve dolandırıcıya çözüm üretemeyen, ceza veremeyen ama namuslu ve mağdur kişileri koruma adı altında daha çok mağdur eden sistem.


    Ulan sen kendi banka güvenliğini iyi yap, sen devlet olarak sokak güvenliğini, siber güvenliğini iyi yap, 76 suç kaydı olan hırsızı dışarı salma, 91 suç kaydı olan dolandırıcıyı dışarı salma.


    E-Devlet verilerini çaldırma.



    Önce sen hükümet olarak işini yap, halka yük olma.

  • Bu uygulama ile kart sahibinin kendisinin de mevcut şifresini hatırlaması zorlaşacak büyük ihtimalle.

    Devamında "ulan benim kartın şifresi en son neydi?" düşüncesiyle 3 kere yanlış girip kartın blokesi ile sonuçlanan bir senaryo da mümkün.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 18 Temmuz 2025; 17:55:55 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yaşlı insanlar adapte olamaz. Muhtemelen gerçekleşmez.

    _____________________________
  • Hayatta bu kadar enayice bir şey duymadım. Dolandırılanlar yaşlı başlı insanlar, şifreyi her gün değiştirtsen de bu insanlar dolandırılır. Şimdi ya 1111, 2222 gibi her ay değiştircekleri kolay şifreler verecekler ya da verdikleri şifreleri unutup başı kesik tavuklar gibi ortalarda koşturacaklar. Masa başında bir karar veriyorlar sonuçlarını hiç düşünmüyorlar.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • umutsah kullanıcısına yanıt

    herkes kullanmıyor. annem mesela. 76 yaşında. akıllı telefon kullanamıyor.

    _____________________________
  • artık sadece rakamla olmamalı harf ve sembollerde olmalı.

  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

    POS'larda ödeme işlemini temassız yapmayanlar için de sıkıntılı bir durum bu.

    _____________________________
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Saçma sapan işler millet arkada sıra beklerken sen bankamatiğe doğru şifreyi tanımlamak için uğraşacaksın zaten millet sinir küpü ondan sonra bir ton kavga sana.

    _____________________________
  • Bir sürü kart var. Sürekli onla mı uğraşacağız? Madem parmak izini zorunlu yapın. Biz de kurtulalım. Şimdi sürekli parola değiştirip parolayı bloke edeceğiz. Bu defa parolayı telefona yazacak millet. Daha sıkıntılı bir durum.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • QR para çekme + temassız ile kartlar artık bir yere takılmıyor neredeyse. Banka kartlarını vs artık yanımda bile taşımıyorum, sadece birkaç kredi kartı yetiyor.

    _____________________________
  • 4 haneli şifrenin güvenlik zaafiyeti daha fazla değilmi, bir şifre çözücü için kaç saniyelik iş? Varsayalım 3 bankada kartın var online şifreyle en az 6 şifre aklında tutacaksın, yetmeyecek arada bir şifre değişecek; yetmedi üyeliklerin şifresi, kullandığın mail adreslerinin şifresi vs. biryere yazmadan başa çıkmak zor.

  • Qr iyi bir alternatif te qr ödeme almayı herkes beceremiyor

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________
    I3-12100F /MSI Pro H610M-B/
    Gskill 8X2 GB 3200 mhz/M2-500GB SDD/
    2*1TB SSD/Zotac RTX2060 V2 12GB
    +G435+G305+Apex 3 TKL /Asus VG258QR+Samsung 4K M70D
    Windows 10Pro-Custom Full Edit/Xbox Series S /game pass ultimate /
    hepsini boşver ..."Creative THX 550"...
  • Daha büyük bir güvenlik zaafiyeti. Böyle olunca insanlar şifreleri yazacaklar, çantasını kaybeden veya çaldıran parasını mutlaka kaybedecek.


    Bankalar güvenlik sorumluluğunu müşterilere yüklemeye çalışıyor. Güvenliği kendim sağlayacaksam bankaya ne gerek var.

    _____________________________
    in vino veritas *
  • Sizene arkadaş şifremden

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    Haberleşme Forumu Kuralları:
    https://forum.donanimhaber.com/yeni-haberlesme-forumu-kurallari--38099922
    ------------------------------------------------------------------------
    Referans Paylaşım Konuları:
    https://forum.donanimhaber.com/referans-paylasim-konulari--160239311
  • 50 yıldır aynı şifreyi kullanıyoruz da ne oldu? Kime battı şifremiz?

    _____________________________
  • Kafanızda bir algoritma kurarsanız şifre değişse de unutmazsınız.
    YKB bankasında internet bankacılığında zaten 6 ayda bir şifre değiştirmek zorunlu, normalde unutkan bir adamım, ben bir algoritma kurdum, şifreyi değiştirsem de unutmuyorum.

    Mesela örnek vereyim; şifrem 6 haneden oluşuyorsa ilk 4 haneyi yıllardır asla değiştirmiyorum, bu yüzden ilk 4 haneyi asla unutmam, son 2 haneyi de güncel hayatın bir mantığına göre değiştiriyorum, değiştirdiğim son 2 hanenin mantığını bildiğim için asla unutmuyorum.
    Yani uzun lafın kısası ben her zaman 6 hanelik şifrenin son 2 hanesini değiştiriyorum.

    Anlaşılan kart şifrelerini de bu mantığa göre değiştirmem lazım, yoksa mümkün değil hatırlayamam şifreyi.
    YKB bankası kart şifrelerinde 6 hane sayısala izin veriyor.

    Benim yöntemimin püf noktası; 6 hanelik şifrede ilk 4 haneyi asla unutmayacaksın ve değiştirmeyeceksin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 18 Temmuz 2025; 21:31:51 >
  • Hangi orrospu çocuğunun aklına geliyor böyle saçma şeyler?

    Kart şifresi ile dijital dolandırıcılığın alakasını bulana benden altın dildo hediye.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • geçmiş olsun. artık internet şube parolalarından sonra kart parolalarını da unutacağız.

  • Beyinsizler

    Kqybetmediğim kartın şifresini değiştirsem ne şeyyime değiştirmesem ne şeyyime acaba



    Ulan biz devlete parmak ve avuç taraması verdik, yüz taraması verdik

    Bağlasanıza madem bunları birbirine



    Yemin ederim geri zekalılık, beyinsizlik



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 18 Temmuz 2025; 23:40:33 >
    _____________________________
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.