
Atina, mülteciler konusunda Ankara'nın kapısını çalmaya hazır! Vize kolaylığı vadeden Yunanistan'ın karşılığında Türkiye'den 3 isteği var
27 Eylül 2023 21:31Dünya Haberleri
Düzensiz göçmen akınıyla baş edemeyecek noktaya gelen Yunanistan'ın Türkiye ile yapmak istediği anlaşmanın detayları belli oldu. Ankara ile pazarlık masasına oturmaya hazır olan Atina, Türkiye'den 3 şey istiyor. Yunanistan'a göçmen akışını engellemek için sınırlardaki denetimlerin artırılması, insan kaçakçılarına göz açtırılmaması ve Yunanistan'dan sınır dışı edilenlerin kabul edilmesi durumunda, Atina Türkiye'ye yönelik vize kolaylığı konusunda devreye girecek.
Düzensiz göçmen akışını durduramayan Yunanistan, Türkiye ile anlaşmaya varmak istiyor. Anlaşma kapsamında, Yunanistan'a göçmen akışını engellemek için sınırlardaki denetimlerin artırılması, insan kaçakçılarına göz açtırılmaması ve Yunanistan'dan sınır dışı edilenlerin kabul edilmesini isteyen Atina bunun karşılığında Türkiye'ye yönelik vize kolaylığı konusunda AB ile görüşmeye hazır.
AVRUPA'DA MÜLTECİ KRİZİ
Düzensiz göçmen akınında yaşanan artış Avrupa'yı kara kara düşündürmeye başladı. Avrupa ülkelerinin çoğunda göçmen sığınma merkezlerinde kapasite doldu. AB ülkeleri sorumluluğu paylaşma konusunda krizler yaşamaya başladı. Mülteci krizi nedeniyle Almanya ve İtalya arasındaki tansiyon tavan yaptı.
ATİNA, ANKARA'NIN KAPISINI ÇALMAYA HAZIR
Düzensiz göçmen meselesi, komşu Yunanistan'ın da bir numaralı gündem maddesi haline geldi. Atina'nın dışişleri, savunma ve güvenlik konularında en üst düzey karar alma organı olan Dışişleri ve Savunma İşleri Konseyi'nin (KYSEA) bu hafta yapılan son toplantısında bu konuya geniş yer ayrıldı. 2023 yılında 30 binden fazla düzensiz göçmenin ülkeye giriş yaptığı Yunanistan göçmen akışını en aza indirmek için Türkiye'nin kapısını çalmaya hazırlanıyor.
TÜRKİYE İLE ANLAŞMA YAPMAK İSTİYORLAR
Son dönemde ikili ilişkilerde esen pozitif rüzgardan faydalanmak isteyen Atina'da Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Keridis'in de bahsettiği anlaşmaya ilişkin detaylar belli oldu. Anlaşmanın detaylarını yazan Kathimerini gazetesi, iki ülke arasında sahil güvenlik şeflerinin doğrudan iletişim kurmasına ve herhangi bir acil duruma hızlı bir şekilde müdahale edilmesine olanak sağlayacak direkt bir hat kurulmasının planlandığını belirtti.
Vaaz veren imamın Filenin Sultanları'nı hedef aldığı sözleri sokakta yankılandı: Böyle törpüleniyor din
16 Eylül 2023 11:26Güncel Haberler
İstanbul Eminönü'nde bir caminin imamı, Avrupa Şampiyonu olan A Milli Kadın Voleybol Takımı'nı hedef aldı. Vaaz veren imamın, "Filenin Sultanları... Bir de sultan oldu. Böyle bir saçmalık yok ya. İşte böyle yavaş yavaş din törpüleniyor, iman gidiyor işte. Sen harama şak şak yapıyorsun. Ooo ne güzel ya... Allah yasaklamış kardeşim" sözleri hoparlörden tüm sokakta yankılandı.
Avrupa Şampiyonası'nda namağlup şampiyon olarak göğsümüzü kabartan A Milli Kadın Voleybol Takımı, bazı çevrelerin hedefi olmaya devam ediyor. Son olarak Eminönü'nde bulunan bir caminin imamı, Filenin Sultanları'nı hedef aldı. Vaaz veren imam, "İşte böyle yavaş yavaş din törpüleniyor, iman gidiyor işte" dedi.
TEPKİ ÇEKEN SÖZLER
İstanbul Eminönü'nde bulunan Elhaç Timurtaş Cami'de bir imamın Filenin Sultanları'nı hedef aldığı ortaya çıktı. Sosyal medyada paylaşılan videoda imamın voleybolcularımıza yönelik söylediği sözler tepki çekti.
"HARAMA ŞAK ŞAK YAPIYORSUN"
İmam, "Hani sporcusunun zeki, çevik ve ahlaklısını seviyordunuz. Böyle mi oluyor ahlak? Böyle bir saçmalık olabilir mi? Filenin Sultanları... Bir de sultan oldu. Böyle bir saçmalık yok ya. İşte böyle yavaş yavaş din törpüleniyor, iman gidiyor işte. Sen harama şak şak yapıyorsun. Ooo ne güzel ya... Allah yasaklamış kardeşim. Spor yap, yapılır. Başörtülü futbolcuymuş... Futbolun batsın, başörtülü futbolcu mu olur ya" ifadelerini kullandı.
Diyanet yetkilisinden Filenin Sultanları hakkında skandal sözler
Diyanet İşleri Başkanlığı Hukuk Müşavirlerinden Adnan Üstün bir sohbetinde kadın voleybol milli takımını hedef aldığı sözler sosyal medyada gündem oldu, tepki çekti. Voleybolcu kızların kıyafetlerini eleştiren Üstün, “Bacağı baldırı açık, 18-20 yaşlarındaki kızları voleybol maçlarının milletin önünde seyrettirip, batının kültürüyle giydirip, milli takım diyeceksin, bilmem nerenin sultanı diyeceksin. Ayıptır, günahtır.” dedi.
Play Video
-
+
Filenin Sultanları olarak anılan, kadın voleybol milli takımımız Avrupa şampiyonu olarak Türkiye’yi sevince boğarken, bazı kesimlerin tepkisine neden olmuştu.Diyanet İşleri Başkanlığı Hukuk Müşavirlerinden olan Adnan Üstün’ün bir sohbetinde kadın voleybol milli takımını kıyafeti üzerinden ağır sözlerle eleştirdiği bir sohbeti sosyal medyada gündem oldu.
“BACAĞI BALDIRI AÇIK, 18-20 YAŞLARINDAKİ KIZLAR…”
Ne zaman çekildiği belirtilmeyen bir videoda Üstün şöyle konuştu:
* Kalkıp da bacağı baldırı açık, 18-20 yaşlarındaki kızları voleybol maçlarının milletin önünde seyrettirip, batının kültürüyle giydirip, milli takım diyeceksin, bilmem nerenin sultanı diyeceksin. Ayıptır, günahtır. Baktım bir hoca, şimdi öldü gitti. Evine vardım. Hoca adam, imam hafız. Açmış da seyrediyor. ‘Hocam bu ne?' dedim. ‘Ya hocam milli maç' Allah aşkına senin milletinin milliyetini bunlar mı temsil ediyor?
* Dün seni işgal etmek isteyenlerin kültürüydü bu. Niye o sporu oynayan erkeklerin elbiseleri daha uzun da kadınların ki daha dar ve kısadır. Tesadüf mü sanıyorsun, zannediyorsun. Toplumu bozmak, kendi kültürlerini hakim kılmak, şehveti tahrik etmektir niyetleri. Sen de ondan sonra sevineceksin milli maç kazandık. Bu mu ya! Ecdat kalksa biz ne derdi. Bizim milletini, milliyetini bunlar mı temsil ediyor?
“BUNLAR NİYE BU KADAR CAHİL?”
Adnan Üstün'ün videosuna sosyal medya hesabından tepki gösteren İlahiyatçı Yazar Cemil Kılıç, “Özgürce türban takamıyoruz diyerek başladılar. Geldikleri nokta kızların neden baldırı bacağı açık? Bayan Ulusal Havatopu oyuncularının bacakları hocayı tahrik etmiş! Batı kültürü deyip eleştiriyor ama boynunda Batı’nın kravatı var. Bunlar niye bu kadar cahil?” diye sordu.
Iktidardan Harika Keriz Silkeleme Taktigi
İşte iPhone 15 serisinin beklenen Türkiye fiyatı:
- iPhone 15: 799 dolar
Vergisiz Fiyatı: 21 bin 383 TL
Kültür Bakanlığı (yüzde 1): 213 TL
TRT Bandrolü (yüzde 12): 2 bin 591 TL
ÖTV (yüzde 50): 12 bin 94 TL
KDV: (yüzde 20): 7 bin 256 TL
Toplam Vergi (yüzde 103.6): 22 bin 157 TL
Tahmini Satış Fiyatı: 43 bin 540 TL
- iPhone 15 Plus: 899 dolar
Vergisiz Fiyatı: 24 bin 60 TL
Kültür Bakanlığı (yüzde 1): 240 TL
TRT Bandrolü (yüzde 12): 2 bin 916 TL
ÖTV (yüzde 50): 13 bin 608 TL
KDV (yüzde 20): 8 bin 165 TL
Toplam Vergi (yüzde 103.6): 24 bin 930 TL
Tahmini Satış Fiyatı: 48 bin 990 TL
- iPhone 15 Pro: 1.099 dolar
Vergisiz Fiyatı: 29 bin 412 TL
Kültür Bakanlığı (yüzde 1): 294 bin
TRT Bandrolü (yüzde 12): 3 bin 564 TL
ÖTV (yüzde 50): 16 bin 635 TL
KDV (yüzde 20): 9 bin 981 TL
Toplam Vergi (yüzde 103.6): 30 bin 476 TL
Tahmini Satış Fiyatı: 59 bin 889 TL
- iPhone 15 Pro Max: 1.299 dolar
Vergisiz Fiyatı: 34 bin 765 TL
Kültür Bakanlığı (yüzde 1): 347 TL
TRT Bandrolü (yüzde 12): 4 bin 213 TL
ÖTV (yüzde 50): 19 bin 663 TL
KDV (yüzde 20): 11 bin 798 TL
Toplam Vergi (yüzde 103.6): 36 bin 22 TL
Tahmini Satış Fiyatı: 70 bin 788 TL
Esenyurt'ta tansiyon yüksek! Suriyeli bir kişi komşusunu bıçaklayarak öldürdü, ekipler sabaha kadar nöbet tuttu
9 Eylül 2023 11:20
İstanbul Esenyurt'ta sokakta oynayan çocuklar arasında çıkan kavgaya büyükler de dahil oldu. Suriyeli bir şahsın, tartıştığı komşunu kalbinden bıçaklayarak öldürmesi sonrası ortalık adeta savaş alanına döndü. Olay sonrası bölgede toplanan öfkeli kalabalığın tepkilerinin üzerine mahalleye çevik kuvvet ekipleri sevk edilerek geniş güvenlik önlemleri alındı.
Esenyurt'ta sokakta oynayan çocukların kavgasına aileler karıştı. Çıkan kavgada, A.H., N.T.'yi bıçaklayarak öldürüldü. Polis sokakta geniş güvenlik önlemi alırken olay sonrası kaçan saldırgan, polis ekipleri tarafında yakalandı.Dün saat 19.30 sıralarında Bağlarçeşme Mahallesi 1218. sokakta meydana gelen olayda sokakta oynayan çocuklar arasında kavga çıktı. Kavga eden çocuklardan birinin babası olan N.T., çocuklara tepki gösterdi. Bu sırada, olayı duyan Suriyeli çocuğun babası A.H. de, evden aldığı bıçakla dışarı çıkarak N.T. ile tartıştı.KALBİNDEN BIÇAKLADI
Tartışmanın büyümesi üzerine A.H., N.T.'yi kalbinden bıçakladı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından hastanaye kaldırılan N.T., burada yapılan tüm müdahalelere hayatını kaybetti. Olay sonrası kaçan A.H., ekiplerin çalışmaları sonucu yakalandı.
POLİS, SOKAKTA GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALDI
Olayın ardından, A.H.'nin evinin önünde toplanan kalabalığın tepkilerinin üzerine mahalleye çevik kuvvet ekipleri sevk edilerek geniş güvenlik önlemleri alındı.
VALİLİKTEN AÇIKLAMA
Yaşanan olayla ilgili İstanbul Valiliği yaptığı yazılı açıklamada, "İstanbul'un Esenyurt ilçesi Bağlarçeşme Mahallesinde meydana gelen olayda N.T. isimli vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. İl Emniyet Müdürlüğümüzün yaptığı çalışma sonucu yabancı uyruklu firari şüpheli A.H. yakalanmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyoruz." denildi.
At yalanı seveyim inananı felsefesi ile milletin gazını almak için söylenen ama bir türlü yerine getirelemeyen / getirilmeyen iktidar vaatleri....

1- Enflasyon tek haneye düşecek
Düşmedi. Aksine enflasyon hunharca yükseldi. Türk parasının alım gücü dibi gördü. Dolar ve Euro tarihi rekorlar kırdı. Yıllık enflasyon yüzde yüzleri gördü.
2- İhracatta ileri ve yüksek teknoloji ürünlerin payı yüzde 20’ye çıkacak
Çıkmadı. Gerçekleşme 2021 yılı itibarıyla yüzde 3 oldu. 2022 yılı sonunda da farklı bir sonuç beklenmiyor.
3- Turizm gelirleri 50 milyar dolar olacak
Turizm gelirleri bunun yarısı kadar oldu. 2021’de 24 milyar olarka gerçekleşirken, TÜİK verilerine göre 2022’de 14 milyar dolarında seyrediyor.
4- İşsizlik oranı yüzde 5’lere inecek.
İnmedi. İşsizlik oranı TÜİK verilerine göre yüzde 10.3 seviyelerinde.
5- Kayıt dışı istihdam engellenecek
İlk etapta hedef yüzde 15’ti. Ancak bu oran yüzde 28’lere kadar çıktı.
6- Seçim barajı sıfırlanacak
Sıfırlanmadı. Baraj yüzde 10’dan 7’ye indirildi.
7- Hafif suçlarda tutuklama istisna olacak
Olmadı. Sosyal medyadan paylaşım yapanlar ve iktidarı eleştirenler tutuklandı. Ev hapsine alındı. Hatta yeni bir sansür yasası bile çıktı.
8- Avrupa Birliği hedeflerinden şaşılmayacak
Avrupa Birliği hedefleri rafa kaldırıldı. Hatta hayli sert argümanlarla eleştirildi.
9- İlk yerli savaş uçağı üretilecek
Savaş uçağı üretilmedi. Sadece devletin desteklediği özel şirket olan ve cumhurbaşkanının damadı olan Selçuk Bayraktar’ın İHA ve SİHA’ları üretildi.
10- Kişi başına milli gelir 25.000 dolar olacak
Kişi başına milli gelir 9 bin dolar civarında. (13 milyon sıgınmacı/mülteci katarsak 7bin dolar)
YIL sonu dolar tahmini 23,88..
Hukumetin OVP sine gore
Kişi başına gelirin 2024'te 12.875, 2025'te 13.717, 2026'da 14.855 dolar olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. OVP programına yönelik projeksiyonlara göre 2023 dolar/TL tahmini 23,88; 2024 tahmini 36,78; 2025 tahmini 43,93; 2026 için 47,79 oldu. İşsizlik oranının 2024'te yüzde 10,3'e, 2025'te yüzde 9,9'a, 2026'da yüzde 9,3'e gerilemesini bekliyoruz."
Dogru bir yalan soyleselerde bizde inansak..
Belçika, barınma merkezlerinde yeterli yer olmadığı gerekçesiyle bekar erkek mültecilerin başvurularını kabul etmeyi geçici olarak durdurma kararı aldı.
Yaklaşık 12 milyon nüfusa sahip Belçika’da bu yıl 19 bin kişi sığınma başvurusunda bulundu.
Sığınma talebinde bulunanların yaklaşık yüzde 42'si bekar erkeklerden oluşuyor.
Yaklaşık 2 bin bekar erkek sığınmacı da, işlemlerinin tamamlanması için bekleme listesinde bulunuyor.
Bu karara hem insan hakları örgütleri hem de hükümetin içinden tepki var.
Belçika Sığınma ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor, Belçika Sığınma ve Göç İdaresi’ne (Fedasil), bekar erkeklerin sığınma başvurularının kabul edilmesini durdurma talimatı verdiğini açıkladı.
De Moor bu kararı çocuklu ailelere öncelik tanımak için aldığını vurguladı.
Kamu yayıncısı VRT’ye konuşan Belçikalı bakan, ''Zamanın gerisinde kalmak istemiyorum. Bu nedenle şimdiden mevcut tüm yerleri çocuklu aileler için ayırma kararı aldım. Çocukların sokaklara düşmesini kesinlikle önlemek istiyorum” dedi.
Belçika'nın halihazırda çok sayıda sığınmacıyı barındırdığını savunan de Moor, ''Bu artık gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Bu yıl Belçika'ya 19 bin sığınmacı geldi, benzer nüfusa sahip Portekiz'e ise bin 500 sığınmacı…” diye konuştu.
Son yıllarda yüksek sayıda sığınmacının, kabul sistemi üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu savunan Belçikalı bakan, yeni sığınma merkezi açmanın zorluklarına işaret etti.
De Moor, sığınma başvurusu kabul edilmeyen bekar erkek sığınmacıların nereye gideceği ya da nerede barınacağı konusunda bir çözüm önerisinde bulunmadı.
Belçika makamlarına göre şu anda yaklaşık 2 bin bekar erkek, sığınma işlemlerinin tamamlanması için bekleme listesinde bulunuyor. Bunların bir sığınma merkezine yerleştirilmesi şu koşullarda olanaksız görülüyor.
Özel yardım kuruluşları, kalacak yeri olmayan sığınmacılar için yardım etmeye çalışsa da bu yeterli olmuyor.
Özellikle başkent Brüksel’de, aralarında sığınmacıların da bulunduğu çok sayıda kişi sokaklarda uyuyor.
Brüksel merkezindeki bu durum, güvenlik sorunlarına da yol açıyor. Kentteki sivil toplum örgütleri ve mahalle komiteleri, yerel hükümete başvurarak, bu sorunun ivedilikle çözülmesini istedi.
Yerel Brüksel hükümetine göre federal hükümet, bu kararla tüm sığınmacıları kabul etme yönündeki yasal yükümlülüğünü yerine getirmiyor ve binlerce kişiyi sokaklara salıyor.
Brüksel yönetimi, 1 Eylül Cuma günü bu sorunu ele almak için kent sakinlerinin temsilcileriyle bir araya gelecek.
Belçika hükümeti, son 2 yılda sığınmacılara kalacak yer sağlayamadığı için yaklaşık 8 bin kez mahkum edildi.
De Moor’un başında bulunduğu bakanlık, mahkeme tarafından verilen para cezalarını ödemeyi reddetti.
Bu nedenle Şubat ayında icra memurları, Sığınma ve Göçten Sorumlu Bakan de Moor’un makam odasındaki buzdolabı, kahve makinesi ve sandalyeleri haczetti.
‘Karar hukuka aykırı’
Belçikalı hukukçular ve insan hakları örgütleri, bekar erkek sığınmacıların başvurularının reddedilmesi kararının yasalara aykırı olduğunu ve bu insanların sokağa düşeceğini belirterek, karara tepki gösteriyor.
Progress Lawyers firmasından Marie Doutrepont, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını bildirdi.
İnsan Hakları Birliği Başkanı Kati Verstrepen, bu durumun hem Belçika hem de uluslararası yasalara aykırı olduğunu vurguladı.
Verstrepen'e göre bekar erkeklerin daha az savunmasız olduğu doğru değil ve bir grubun tamamının dışlanması da mümkün değil.
İnsan Hakları Birliği Başkanı bu önlemlerin, aynı zamanda Avrupa Birliği'nin Tunus'la ve daha önce Türkiye'yle imzaladığı göç anlaşmalarının işe yaramadığını da kanıtladığını öne sürdü
Belçika Başbakan Yardımcısı Georges Gilkinet de, Devlet Bakanı de Moor’un kararını "Son derece sorunlu ve kabul edilemez" olarak değerlendirerek, federal devletin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
Uluslararası anlaşmalar ve Avrupa Birliği yasaları, ülkeleri insanlara sığınma başvurusunda bulunma fırsatı vermekle yükümlü kılıyor.
UBS ve Credit Suisse'ın Küresel Servet Raporuna göre Türkiye'de hane halklarının toplam serveti 2022 yılında TL'deki değer kaybı sebebiyle bir önceki yıla göre 142 milyar dolar azalarak 1 trilyon 41 milyar dolara düştü. Son 9 yılda toplam servetteki düşüş 929 milyar doları buldu. Türkiye'nin küresel servetten aldığı pay da 2022 yılında yüzde 0.2 ile 2001'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bunun yanında, raporda yer alan verilere göre 2022 sonu itibarıyla nüfusun en zengin yüzde 5'inin servetinin toplam servet içerisindeki payı yüzde 59.2 oldu. Yani yüzde 5'in serveti, kalan yüzde 95'in servetini geride bıraktı
Selim Karahan
skarahan@haberturk.com
Giriş: 18.08.2023 - 12:11Güncelleme: 18.08.2023 - 16:39
ABONE OL
ABONE OL
Credit Suisse'in her yıl yayınladığı Küresel Servet Raporu, bankanın UBS tarafından satın alınmasıyla bu yıl iki kurum tarafından ortak olarak hazırlandı.
Rapora göre toplam küresel servet 2022 yılında bir önceki yıla göre 11.3 trilyon lira, yani yüzde 2.4 gerileyerek 454.4 trilyon dolara düştü. Bu, küresel servet miktarında 2008 yılından bu yana kaydedilen ilk düşüş oldu. Küresel olarak kişi başı servet de geçen yıl 2021'e göre yüzde 3.6'lık gerilemeyle 84 bin 718 dolara düştü.
Raporda bu düşüşte ABD Dolarının pek çok diğer para birimine karşı değerlenmesinin etkili olduğu belirtildi. Eğer kurlar 2021 seviyelerinde kalsaydı küresel servette yüzde 3.4'lük yükseliş kaydedilecekti.
REKLAM
EN ÇOK TL DEĞER KAYBETTİ
Raporda değerlendirmeye alınan ülkelerde dolardaki değerlenmeden en çok etkilenen ülke ise Türkiye oldu. Türk Lirası dolar karşısında 2022 yılında yüzde 46 değer kaybetti. Değer kaybında TL'yi yüzde 42 ile Arjantin Pesosu takip etti.
KONUT VE HİSSELERDEKİ YÜKSELİŞTE TÜRKİYE ZİRVEDE
Buna karşılık Türkiye geçen yıl yüzde 155 ile hisse değerlerinin en fazla yükseldiği ülke olarak öne çıkarken, bu bakımdan da Türkiye'yi yüzde 124.7'lik artışla Arjantin ve yüzde 33.3'lük artışla Birleşik Arap Emirlikleri takip etti. Rapordaki seçili pazarlar arasında Türkiye yüzde 59.6'lık artışla konut fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu. Türkiye'yi yüzde 34.4'lük artışla Rusya ve yüzde 30.7'lik yükselişle Macaristan takip etti.
YÜZDE 12'LİK GERİLEME
Rapora göre 2022 sonu itibarıyla Türkiye'de hane halklarının toplam serveti 1 trilyon 41 milyar lira oldu. Ülkedeki toplam servet TL'deki değer kaybının etkisiyle bir önceki yıla göre 142 milyar dolar eridi. Oransal olarak servetteki düşüş yüzde 12 oldu. Bu düşüşle beraber Türkiye'nin küresel servetten aldığı pay yüzde 0.3'ten yüzde 0.2'ye geriledi.
Küresel servet raporunda rakamlarla Türkiye:
Yetişkin Nüfus (bin kişi)59.247Toplam servet (milyar $)1.041Küresel servetteki payı%0.2Yetişkin başına servet ($)17.578Yetişkin başına finansal servet ($)4.187Yetişkin başına borç ($)1.012
KİŞİ BAŞI SERVET 1 YILDA 2.616 DOLAR DÜŞTÜ
2022 sonu itibarıyla yetişkin başına servet 17 bin 578 dolar olarak hesaplandı. 2021 yılında söz konusu rakam 20 bin 194 dolar seviyesindeydi. Yani geçen yıl Türkiye'de yaşayan her yetişkin ortalama 2 bin 616 dolar servet kaybı yaşadı.
Türkiye'de yıllara göre toplam servet ve yetişkin başına servetin seyri:
Türkiye'de yıllara göre toplam servet ve yetişkin başına servetin seyri:
YılYetişkin başına servet ($)Toplam servet (milyar $)Küresel servetteki payı (%)20123705718190,720133930419700,720143434517580,620153398217770,620163313417710,620173338218240,520182703515080,420192758615680,420202611415090,420212019411830,320221757810410,2
Son 10 yıla bakıldığında ise yine TL'deki değer kaybının Türklerin dolar bazında büyük bir servet kaybı yaşadığı görüldü. 2013 yılında Türkiye'de hane halklarının toplam serveti 1 trilyon 970 milyar dolarla zirve yapmıştı. Aradan geçen 9 yılda yaşanan servet kaybı 929 milyar doları buldu.
KÜRESEL SERVETTEKİ PAYIMIZ 21 YILIN DİBİNDE
2013 yılında Türkiye'nin küresel servetten aldığı pay yüzde 0.7 iken 2022'de bu oran yüzde 0.2'ye geriledi. 2001-2022 yıllarını kapsayan UBS-Credit Suisse verilerinde daha önce Türkiye'nin küresel servetteki payı bu kadar düşük bir seviyeye gerilememişti.
SERVET KAYBI GSYH'DEKİ GERİLEMENİN ÜZERİNDE
Raporda Türkiye'de hane halklarının en yüksek seviyeye ulaştığı 2013 yılında Türk ekonomisi de 957.8 milyar dolarlık büyüklükle rekor kırmıştı. 2013'te kişi başı gelir de 12 bin 500 doları aşarak rekor kırmıştı. GSYH geçen yıl 906 milyar dolar, kişi başı gelir de 10 bin 661 dolar oldu. Yani GSYH son 2 yıldaki büyümeye rağmen 2013'ün yüzde 5.4 altında kaldı. Kişi başı gelir ise 9 sene öncesine göre yüzde 14.7 düşük durumda.
Buna karşılık kişi başı servet 2013'e göre yüzde 55.2, toplam servet ise yüzde 47.1 geriledi.
YılGSYH (milyar $)Kişi başı GSYH ($)2012880,5116972013957,8125082014938,9120202015864,3108522016869,6107342017858,910464

Asus vivobook pro oled 5900hx rtx 3050 22k
Meslek: Eczacı
İlgi Alanları: Donanım , Oyun , Film , Muzik ingilizce içerik
Her lafa verilecek bir cevabım var elbet. Lakin bir lafa bakarım, laf mı diye? Birde söyleyene bakarım, adam mı diye? |
REFERANSLARIM HEPSİ BİRBİRİNDEN DEĞERLİ İNSANLAR ......: tansel, kyorhan, ekobravo, bilim70, FREEMAN, pharmacist, kelesh469 |
tansel, GOLDFALCON,Diamonx, lazo, kyorhan, faberge, sdurust, gokhantoros, ekobravo, Kirvana, safakhan, bilim70, esnafim35, oray, Asuntay, Ataruz, Vitro, AbsoluteZero, Monq, Alper_İleri, Woxed,Starbilgisayar, @coyote, konsey, Speedbuster007, amdlinux, VemreV, Solid?, vespasianus, xboxminatör, Demirkanali, yasinemrah, recyclebin,sharloot, VEYSELİPEK, cesaretiolanlar, Cose Turche, Signomis, 19 ,edacsac, nebulabado, ufukdemirci35, digitaldrop, cardiomania, arbiter, Athlon, Oversleep, FREEMAN, Dost Acı Söyler, KOND, kabukkinen, ormanci, Nightmare_6, Mj_pelit, Heycan, Mindloop, Soad_sefa, HyperActive, Devil_Bozzo, bimekan, altanis, cumayi, Burakunal,vernoncougar, qop, Albatros1, iMHoTep, Celenay, pharmacist, Expander, Master KENOBI, Red Devil, hiachi, Kankokan, Player, Ozan Başeski, ozgrozt, neo2004,Erdson, Java, Serhatiskodra, AlperMeric, owbilo, enmisafir, Zephr, Benign2004, Oceancaptain, Victorist, Ozden, Xboxminatör, CengizVga, Cenova, Plextor, ABSOLUT, Mc.Ersin, Hiickimse, R635X, Eagle66, Cenova, Malachi77, pSy!, OkKesh2,Dthbrn, (((uğur))), Kasanova_forever, ceset114, hserdark,ABUX, AliTopal, BEFED, qzwxec, Leop, Recklessdark, TT, Ndursun, Mahapurusha, Mene, Falex, GkNeSn, X-Gen, LprMrtKck, Mareshall, Kadiryıldız84, finitura, kelesh463, bado6100, soldier_x, burak9006, Brscngznc ,whamx, yasin eskici, Vision, Thevincent, ZIVANA, geforcemx, ÇAĞRI, sewger, sugarcocuk1, Kaganus, Malachi77, lacrymatoire, maverick_2006, elaman, Alcanzar, Soad_sefa, Radical_Dreamer, tonymontana3242, coupant, retrofit, ahmetsen19, possecat VE ADINI HATIRLAYAMADIGIM NİCE FORUM KARDEŞLERİM SORUNSUZ ALIŞVERİŞLERİMİZ İÇİN HEPİNİZE TEŞEKKUR EDERİM.. |











Son Giriş: 1 dk. önce
Son Mesaj Zamanı: 9 sa.
Mesaj Sayısı: 2.974
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 6.514
İkinci El Bölümü Mesajları: 1.969
Konularının görüntülenme sayısı: 119.657 (Bu ay: 7.197)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 3.268 (Bu hafta: 5)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: İkinci El

