Şimdi Ara

Kaliteli MP3 yapma hk.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
176
Cevap
0
Favori
25.553
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar forumda bunca anlatılan şeyden sonra yurt dışından bende UM1 sipariş ettim. Bu hafta içinde elimde olur sanırım. Kulaklığı 512 mb`lık Shuffle ile kullanıcam.
    Benim Asıl sormak istediğim CD den çok kaliteli dinlediğimiz müzikleri en az kayıpla nasıl MP3 formatına dönüştürebiliriz. Farklı yöntemleri olan veya kullandığı güzel programlar olan arkadaşlar bizimle paylaşırsa seviniriz.
    Birde tecrübeli arkadaşlardan bir ricam var;
    Shuffle`yi cebime koydum, kulaklığım bu hafta elimde. Bu ikilinin hakkını verebilecek, şöyle çok kalite demo mp3 `ü olanlar bizimle paylaşırsa sevinirim.

• Aynı ikili bende de var aynı soruya cavabı ben de sabırsızlıkla bekliyorum..... (Albümden itunes direkt olarak ceviriyor ama max 192 olarak....)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lethien2 -- 4 Nisan 2006; 16:58:22 >
  • Bence süper bir topik. Lütfen burada player yarışına girmeyelim. Kesin olan birşey var en kaliteli ses orjinal CD den kendimizin hazırladıklarında elde ediliyor. Ancak burada pek çok seçenek karşımıza çıkıyor. Hangi program kullanılacak, hangi format tercih edilecek, hangi sıkıştırma oranı kullanılacak (elbette sıkıştırma oranı arttıkça kalite düşüyor yüksek kphs kullanıp cihazın kapasitesini de boşu boşuna yememeli optimum oran nedir) ve bazı arkadaşlar bahsetmişti sesi düzenleyici programların etkileri (aşırı tiz ve bas noktalarında ayarlama yapıyormuş).
    çeşit çeşit mp3 e çevirme programları var. Her mp3 çalar yanında bir CD veriyor ayrıca internette dolaşan yüzlerce program var. Aynı ayarlarda aynı sonuçlar mı elde ediliyor. Sony nin atract ı gerçekten kalite de fark yaratıyor mu.Eminim bu konuya emek vermiş arkadaşlar vardır. Anlayacağınız aslında konu çok geniş.
    Bunları paylaşalım. Pahalı playerlar alıyoruz Türkiye deki kulaklıklar ile yetinmeyip kulaklık getirtiyoruz bunları bilmedikten sonra bir anlamı kalmıyor gibi. Bir kere eminim kullanıcıların %80 i bu konuda hiçbir ayar değişikliği yapmıyor. Aldıkları playerların programları neye ayarlı ise onu kullanıyor.

• peki ben bişey sorucam
    mesal sarkılardaki kbps belli ama benım khz hakkında fıkrım yok
    h320de normal cogu sarkı 44khz ama alet 400khz yue kadar calabılıyor ama ben daha 44khz nın üstünde sarkı bulmadım
    bu konuda bılgısı olan arkdas varmı?
    hersey kbps ıle ılgılı degıldır sanırım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maniac1987 -- 4 Nisan 2006; 19:08:06 >
  • Forumlarda yazılanlardan öne çıkan yazılım LAME.
    http://jthz.com/mp3/ bilgilendirici bir sayfa olmuş.

MP3'te CBR (constant bit rate) yerine VBR (variable bit rate) kullanmak daha avantajlı. VBR'ın da bir kaç kalite seviyesi var. VBR'ın en önemli özelliği CBR'a oranla aynı kalitede sesi daha sıkışık bir şekilde encode etmesi. iTunes'un da VBR ayarları var.

VBR ve LAME için diğer adresler:
    http://www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?showtopic=28124
    http://wiki.hydrogenaudio.org/index.php?title=LAME

MP3 dışındaki formatlara da ilgi var. Apple iTunes sitesinde şarkıları 320 kbps AAC formatında sunuyor. Audiophile seviyesindeki meraklılar için Lossless formatlar var (Apple'ınki gibi). AAC ve Apple Lossless encoding iTunes'da var ama Shuffle Lossless'ı desteklemiyor.

Herkes için geçerli tek bir formül yok bence. En doğru yöntem deneme yanılma. Bir müddet değişik formatları ve araçları denedikten sonra en uygununa karar vermek. Kesin emin olmak için ABX diye bir dinleme testi metodu var. Onu da uygulayabilirsin.

Kaliteli bir kulaklıkla dinlemek için daha yüksek kalitelerde VBR MP3 ya da VBR AAC kodlamakta fayda var. Bunlar iTunes programında ayarlanabiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi escamillo -- 4 Nisan 2006; 23:22:28 >

• quote:

Orjinalden alıntı: escamillo

Forumlarda yazılanlardan öne çıkan yazılım LAME.
    http://jthz.com/mp3/ adresinde bu konu işlenmiş.

MP3'te CBR (constant bit rate) yerine VBR (variable bit rate) kullanmak daha avantajlı. VBR'ın da bir kaç kalite seviyesi var. VBR'ın en önemli özelliği CBR'a oranla aynı kalitede sesi daha sıkışık bir şekilde encode etmesi. iTunes'un da VBR ayarları var.

MP3 dışındaki formatlara da ilgi var. Apple iTunes sitesinde şarkıları 320 kbps AAC formatında sunuyor. Audiophile seviyesindeki meraklılar için Lossless formatlar var (Apple'ınki gibi). AAC ve Apple Lossless encoding iTunes'da var ama Shuffle Lossless'ı desteklemiyor.

Herkes için geçerli tek bir formül yok bence. En doğru yöntem deneme yanılma. Bir müddet değişik formatları ve araçları denedikten sonra en uygununa karar vermek. Kaliteli bir kulaklıkla dinlemek için daha yüksek kalitelerde VBR MP3 ya da VBR AAC kodlamakta fayda var. Bunlar iTunes programında ayarlanabiliyor.

Lossles format Sony de de var. Atract formatında "advanced lossles" format diye geçiyor. Söylediğin gibi deneme yanılma ile bakmak lazım . Yada deneyenlerin yanılanların bilgilerinden faydalanarak.Benim denemelerimde kırılma noktası 192 kphs çıktı. Bir alt oranla (128 ve 132 kphs) farkedilir bir fark vardı. Ses daha akıcı, mekanik gelmiyor. Analog sesin bir güzelliğivar ya onun gibi bir şey. 192 nin üzerinde ise ben bir fark göremedim. Boşu boşuna player in kapasitesini de düşürmeye gerek yok. Fark iyi bir kulaklık ile kesin daha iyi anlaşılır. O da yakında gelecek (UM1). Atrac ile mp3 arasında ben bir fark göremedim. Sıkıştırma oranı daha etkili. Bu fikrimi forumda başka bir yerde daha söyledim bir arkadaş bilmem ne grafiğini inceleseydin atrac ın farkını görürdün dedi.Daha iyi bir kulaklık ile duyardın da dedi. Ne kadar doğru bilemiyorum.

• Sennheiser CX300 topicinde bir arkadaşın yazdıkları bilgilendirici. Faydalı olur diye quote'luyorum. rvng arkadaşı da topice davet edelim.

quote:

Orjinalden alıntı: rvng

Öncelikle belirtmem gerekirki bu cx300'ler mx serilerinden çok farklı, mx serilerinin bazılarında yada diğer markaların düşük model kulaklıklarında sesteki ayrıntıları algılayamıyorsunuz. Bu nedenle dinlediğiniz mp3 lerdeki kısmi bozukluklar kulağınıza gelmiyor; fakat daha üst model kulaklıklarda(özellikle IEM) sesleri çok ayrntılı bir şekilde duyuyorsunuz; öyleki daha önceden defalarca dinlemiş olduğunuz mp3lerde farklı sesler duymaya başlıyorsunuz. Bu seslerdeki bozuklukların sebebinin mp3 kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Söyle bir gerçek var ki çoğu kişi mp3 leri internetten indirdiği gibi yada riplediği haliyle dinliyor. Mp3 lerde normalizing işlemi yapılmaz ise seslerde bozulma olması son derece normaldir. Çeşitli yerlerde(clipping olan yerlerde) bass'lar patlayacak gibi çıkar, tizler bozuk gelir, vokal tuhaflaşabilir. Ayrıca ripleme şekli, rip yapılan parçanın kaynağı(source), kbit değeri de ilk başta gelen en önemli faktörlerdir.
    Uzun lafın kısası: çoğu insan mp3'ün temelinde yatan çok önemli parametrelerden bihaber olarak müzik dinlemekte. Bu da seste problem çıkması durumunda ilk olarak player/kulaklık gibi donanımların suçlanmasını beraberinde getirmektedir. Eminimki bu şekilde mp3 dinleyenlerin oranı 99% dur.
    En kaliteli release gruplarının mp3 leri bile normalizing işlemi yapılmamış bir şekilde dağıtılıyor.

Arkadaşlar, mümkün olduğunca 192kbits'in altına düşmemeye çalışın, nasıl ki divx filmlerde bitrate düştüğü zaman görüntüde karelenmeler başlıyor ise, benzer durum mp3lerde ses bozulması olarak karşımıza çıkıyor. En çok da tizlerde hissedersiniz bu bozuklukları.

Mümkün olduğunca yüzeyi temiz olan ORJİNAL müzik cdlerinden rip yapın, mp3lerden oluşturulmuş Audio CD leri(piyasada korsan olarak satılanların nerdyse hepsi) encode etmek ojinal cd ye göre çok farkedecektir, sebebi de gayet basit aslında: ne kadar çok encoding/decoding işlemi yapılırsa o kadar çok veri kaybı olur.

Başta yazdığım gibi normalizing işlemi pek bilinmeyen ama çok çok önemmli bir işlemdir, istediğiniz kadar yüksek bitrate ile ripleyin yada en baba codecleri kullanın(lame vs.) ama normalizing yapmazsanız seslerde bozulmayı her donanım ile hissetmeniz çok doğal olacaktır(özellikle düşül volume'da bile bass'larda patlama yapar). İngilizce bile arkadaşlar normalizing işlemini yabancı audio forumlarından/sitelerinden öğrensinler. Ben bazı terimleri nasıl uygun olarak türkçeye çevirip de anlayabileceiğinz tarzda size aktaracağımı bilemiyorum. Söyle anlatayım, her mp3 ün bir ses seviyesi vardır(db=desibel cinsinden). Bu ses seviyesi yer yer maksimum çıkabileceği değerin üstüne çıkar, buna clipping(kırpılma) deniyor. Clipping olan yerlerde ses bozulmaları yaşanır çünkü maksimum değerin üzerindeki sesler çıkartılamaz. İşte normalizing dediğimiz işlem bu maksimumun üzerine çıkan kısımları normal seviyelere çekmektir(maksimuma yada altına). Bir x-y eksen sistemi düşünün, Y ekseni db(desibel değeri) olsun, X değeri ise time(zaman) olsun. Zamana(X) karşılık db(Y) değeleri müzik parçası boyunca değişiklik gösterir. Dolayısıyla düzensiz inişleri çıkışları olan bir çizgi grafik elde ederiz. Normalizing işlemi yapıldığı zaman bu çizgisel grafiğimizi belli bir db değeri kadar aşağıya yada yukarı öteleriz(shifting). Yani grağimiz şekil olarak ilk haliyle aynı kalır fakat en alt ve en üst(peak) noktların db değeri değişir. Matematikte doğru/eğri öteleme(shifting) işleminde yapıldığı gibi. Bu grafik kısmını gözünüzde canlanması açısından anlattım. Önemli olan en üst noktanın(peak) değeridir. Bu nokta en fazla maksimuma eşit olmalıdır. Maksimumun üzerine çıkarsa basslar patlama yapyor.
    Ayrıca dikkatinizi çekmiştir, bazı parçalar diğerlerine göre daha yüksek yada alçak sesli gelir, bu nedenler player'dan ses açarsınız yada kısarsınız. İşte bunu her seferinde yapmaktan kurtulmak istiyorsanız tüm mp3 lerinizi belli bir db değerine normalize edersiniz, bu da diğer bir kullanılışıdır.

Normalizing işlemini en iyi yapan/en meşhur program mp3gain adlı programdır. GPL lisansına sahip olması nedeni ile tamamen ücretsizdir ve sanırım kaynak kodlarına da ulaşabiliyorsunuz.

Aklınıza takılacaktır ve hemen soracaksınız "normalizing yaparsam kalite kaybı olur mu?" diye, HAYIR normalizing işlemi tamamen kayıpsız bir işlemdir çünkü herhangi bir encoding işlemi yapılmamaktadır. Yapılan iş grafik ötelemekten başka birşey değildir. İlk değerler mp3 lerin tag bilgilerinin yazıldığı yere kaydedilir, bu sayede dilediğiniz an ilk haline geri dönebilirisniz(return to default).

Ben Target Volume olarak tüm mp3lerim için 93db kullanıyorum, defult değeri 89dur ama 93 çoğu forumlarda kabul görüş bir rakamdır. 93e indirdiğim halde bazı track'lerde clipping olabiliyor, böyle bir durumda yapılacak iş "Apply Max No Clip Gain" ile o parçayı bozulma olmayan en yüksek seviyeye çekmek oluyor.

mp3gain hakkında

bilgi için: http://replaygain.hydrogenaudio.org/
    download için: http://mp3gain.sourceforge.net/

Çoğu ripleme yazılımı kendiliğinden normalize yapabiliyor ama ben mp3gain'i tercih ediyorum, bu program audiophile tabir eden ses/müzik hastlarının takdirini kazanmış bir programdır, hiç tereddütsüz kullanılabilir.

Hazır başlamışken başka bir tavsiyede bulunayım: mp3 leriniz tag bilgilerini toplu halde internetten alarak yazdırmak için kullanabileceğiniz en baba program Tag&Rename dir. Bu programın özelliklerini tek tek anlatmam olanaksız, o kadar kapsamlı ki, kullandıkça özelliklerini keşfedik hayran kalacaksınız, ilk başta arabirimi ve buttonları çok karışık gelecektir, korkmayın.

download için: http://www.softpointer.com/tr.htm
    ücretli bir programdır

Sonuç olarak clipping kalmayacak şekilde normalizing yapmayı kesinlikle ihmal etmeyin.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    mp3 çalar tavsiye ihtiyacım var
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Converting programları arasında Lame tercihimdir fakat size şöyle bir şey önereyim.. Winamp ın bir çok eq plug-in i var.. Bu plug-in ler ses kalitesini çok bariz bir şekilde arttırıyor.. Bu plug-inleri kullanan arkadaşlar vardır belki ama benim tavsiyem "Dee2" P2P programlarında aratırsanız bulursunuz. Winamp ile paralel olarak çalışan bir eq programı.. Winampta output seçeneğini disk writer yaptığımız zaman winampın o plug in le birlikte çalışarak verdiği sesi waw olarak kaydedebiliyoruz.. Biraz uğraştıran bir işlem ama emin olun mp3 lerin orjinal ses kalitesinden çok çok daha güzeL ses kalitesi sağlıyor.. İlerleyen günlerde arzu edilirse daha geniş bi şekilde döküman halinde foruma açıklayabilirim..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FrontLiner -- 6 Nisan 2006; 14:58:27 >
  • Bu topik e katılıma bakınca sanırım herkes sadece dinlemeyi biliyor. "Benim player güzel, senin ki yaramaz" yarışı yaparken aslında ses kalitesine en çok etki eden etmenleri başında gelen müziğin kayıt kalitesi üzerinde kimsenin ya düşüncesi yok yada karşılıklı atışma olmayacağı için ilgi çekmiyor. Ya da bunların hepsi.
  • mp3 gain kullanıyorum, ya da kullanmaya calışıyorum diyelim. çünkü normalizing biraz uzun süren bir işlem. mumkunse geceden bırakın. özellikle toplu düzenlemelerde.
    topigin uzun ömürlü olmasını ben de cok isterim.
  • Yazilanlarin hepsi cok cok iyi, kaliteli bir topik icerigi olmus, emegi gecenlere tesekkurler.
  • En kaliteli MP3 codec olarak Fraunhofer (kırık hali Radium) biliyordum. Lame Fraunhofer'i solladı mı?
  • Şu mp3 gainin kullanımını ayrıntılı bir şekilde anlatacak biri yok mu?
    Program basit ama.....
  • Merhabalar

mp3gain in help kisminda basit bir tutorial var,
  • quote:

Aynı ikili bende de var aynı soruya cavabı ben de sabırsızlıkla bekliyorum..... (Albümden itunes direkt olarak ceviriyor ama max 192 olarak....)

Bende itunes kullanıyorum ama import CD yapınca direk "bit rate" kısmında 128 kbps yazıyor. Sen max 192 diyorsun. 192 yapabilmek için ayrı bir ayarmı yaptın acaba?
  • quote:

Orjinalden alıntı: tayyarb

quote:

Aynı ikili bende de var aynı soruya cavabı ben de sabırsızlıkla bekliyorum..... (Albümden itunes direkt olarak ceviriyor ama max 192 olarak....)

Bende itunes kullanıyorum ama import CD yapınca direk "bit rate" kısmında 128 kbps yazıyor. Sen max 192 diyorsun. 192 yapabilmek için ayrı bir ayarmı yaptın acaba?

Bitrate oranını şöyle ayarlıyorsun. Edit-preferences-advanced-importing-settings ten ayarlıyorsun.bence ipod için 192 en iyi ayar.
  • En iyisi tabiki FLAC ve OGG, ama Shuffle desteklemiyor onları, o yüzden:

LAME + Cdex 320k Ripping =

http://sourceforge.net/projects/cdexos/
    http://lame.sourceforge.net/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Melik -- 8 Nisan 2006; 23:24:09 >
  • Peki arkadaşlar Windows media player`i kullananlar ne düşünüyor acaba. Orda 320 kbps`ye kadar seçebiliyorsunuz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Melik

En iyisi tabiki FLAC ve OGG, ama Shuffle desteklemiyor onları, o yüzden:

LAME + Cdex 320k Ripping =

http://sourceforge.net/projects/cdexos/
    http://lame.sourceforge.net/

aynı olayı bende yıllardır kullanıyorum çok yer kaplıyor ama babalar gibi ses veriyor yok kulaklıkta cazırtı cuzurtu falan hikaye oluyo özellikle kaliteli kulaklıklarda ve ses sistemlerinde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi achfighter -- 9 Nisan 2006; 21:05:32 >

• Lame+Cdex 320K sonucunda şarkılar mp3 formatında mı çıkıyor. iRiver da kullanabilirmiyim diye soruyorum. Lame yi verdiğiniz sitede tam olarak nereden download edeceğimi de bulamadım. Çoğu kullanıcılar cihaza dünyanın parasını veriyor. üstüne ilave kulaklık alıyor ve sonra düşük kphs lerde hazır mp3 ler kullanıyor. Şu Lame programının üstüne düşmek lazım.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.