Şimdi Ara

Kadın sürücü radar cezasını böyle iptal ettirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
849
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Eskişehir 1’inci Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil, çevre yolunda otomobiliyle giderken radara yakalanıp kendisine kesilen 172 lira para cezasına itiraz eden S.P. adlı kadın sürücüyü haklı buldu. Cezanın iptaline karar veren hakim Karanfil, "Öncelikle kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla yapılması gereken trafik denetimlerini yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan kural ihlali yapmasını beklemek, araç sürücülerine tuzak kurulması anlamına gelecektir. Bu çağdaş hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmaz" dedi.

Hakim, cezanın kesildiği yerde kendisinin de değişik zamanlarda deneme amaçlı aracıyla seyrettiğini, buradaki trafik akışının ortalama 80-90 kilometre hızla seyrettiğini gözlemlediğini ifade etti.

Geçtiğimiz 5 Ekim’de Gündoğdu Mahallesi’ndeki çevre yolunda 70 kilometre hızla gitmesi gerekirken 78 kilometreyle giderek radara yakalanan sürücü S.P.’ye Emniyet Müdürlüğü Trafik Şubesi ekipleri 172 lira para cezası kesti. Sürücü S.P. 1’inci Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak cezaya itiraz etti.

Eskişehir 1’inci Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil, S.P.’yi haklı bularak verilen cezanın iptaline karar verdi. Karanfil, ceza amacıyla sürücülere tuzak kurulmasının çağdaş hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayacağını belirterek şöyle dedi:

'TUZAK KURMAK ANLAMINA GELİR'

"Radarla hız denetiminin karayolunun hangi kesiminde ve hangi sürelerde yapılacağı konularında sürücülerin her şeyden önce trafik işaret levhaları ile bilgilendirilmesi zorunludur. Öncelikle kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla yapılması gereken trafik denetimlerini, yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan kural ihlali yapmasını beklemek, araç sürücülerine tuzak kurulması anlamına gelecektir. Bu çağdaş hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmaz. Ayrıca kabahate konu olan fiilin işlendiği ileri sürülen çevre yolunda bir yaya trafiği bulunmadığı gibi alt ve üst geçitlerle desteklenmiş ve kavşaklar kaldırılarak trafik dalçıklar ile kesintisiz akar duruma getirilmiştir. "

MİLLETVEKİLİ VE HAKİMLERE CEZA DÜZENLENMİYOR

Hakim Kemal Karanfil, Yargıtay 7’nci Ceza Dairesi’nin içtihadı uyarınca radarla hız kontrolü yapılması durumunda radar aracının karayolunun her iki yönünden kolayca görülebilecek ve trafiği tehlikeyi düşürmeyecek şekilde konuşlanması gerektiğini belirterek kararında şu ifadelere yer verdi:

"Önceden radar uyarı levhası olmaksızın ve saatte 50-70 km gibi çoğu kimsenin ihlal edebileceği düşük hız limitini ölçü alarak ki bu limitlerin ihtiyacı karşılamadığı, düşük kaldığı nedeniyle 19 Şubat 2014 tarihinde resmi gazetede yayımlanan düzenleme ile şehir içi hız limitleri yeniden düzenlenerek 20 puan arttırılması yönünde Bakanlar Kurulu almıştır.

'ÇEVRE YOLUNDA RADAR KONTROLÜ OLMAZ'

Çevre yolunda radar kontrolü yapılması Yargıtay içtihadına ve hukuk devleti ilkesi ve adalet ilkesine aykırıdır. Bu düzenlemenin makul olmamasına rağmen kanun koyucunun Şubat 2014’te bu imkanı tanıdığı halde UKOME üyelerinin sorumluluk almaktan çekinmeleri olduğu gibi, protokol araçlarına genel olarak trafik cezasının düzenlenmemesi, milletvekili ve yakınları ile hakim ve cumhuriyet savcılarına ceza düzenlenememesi gibi nedenlerle, bu tutanakların vatandaşın yüreğinde ve ekonomik durumlarında doğurduğu ızdırap ve sıkıntının bu nedenle yeterince hissedilmemesi yatmaktadır. Tüm mahkemelerin girişlerinde ve duruşma salonlarında hakim kürsüsünün üstünde ’Adalet mülkün temelidir’ ilkesi yazılı olmakta olup, mahkemeler adalet dağıtmak için kurulmuştur. Hakkaniyete ve adalet ilkelerine aykırı olarak düzenlenen bir cezanın mahkemelerden vize alması en başta tüm mahkeme salonlarında yer alan mülkün temeli olan adalet ilkesine aykırılık teşkil edip yargıya olan güveni zedeleyeceğinden, yukarıda belirtilen ilkelere ve Yargıtay 7’nci dairesinin 8 Temmuz 2014 tarihli içtihadına aykırı olduğu anlaşılan 172 liralık idari para cezasının iptaline karar verilmiştir."

KENDİ ARACIYLA DENEME SÜRÜŞÜ YAPTI

Eskişehir 1’inci Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil, S.P. adlı sürücüye cezanın kesildiği yerde kendisinin de değişik zamanlarda deneme amaçlı aracıyla seyrettiğini, buradaki trafik akışının ortalama 80-90 kilometre hızla seyrettiğini gözlemlediğini ifade ederek şöyle dedi:

"Tarafımızdan, kullandığımız araçla değişik zamanlarda deneme amacıyla saatte 70 kilometre ile gidildiğinde, süratle arkadan gelen araçların arkadan çarpması tehlikesini doğurduğu gibi, akan trafiği de tıkadığı, dolayısıyla arkadan gelen araçların şerit değiştirmek zorunda kaldıkları, radar kontrolü yapıldığına ilişkin olarak da yeteri kadar uyarı ikaz levhalarının olmadığı gözlemlenmiştir. Sürücülerin yüzde 90’ından fazlasını kapsayacak ve cezalandıracak derecede hız limitlerini belirleyerek, trafiğe çıkan kişilere bu şekilde ceza düzenlemek adil olmadığı gibi, sürücüleri taciz niteliği de taşımaktadır."

• Memlekette arada böyle haberler duymak keyif veriyor.
  • Sayın hakimi kutluyorum. Sadece trafik cezası konusunda değil, tüm hukuk alanlarında böyle yorum yapabilen cesur, akıllı hakim ve savcılara ihtiyacımız var.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hakim cesur ve adil bir karar almış.
  • Kamu spotu gibi olmuş
  • Hakim dogru söylemis tamam da bizim sucumuz ne ? Neredeyse her yerde boyle 70 ile sag serit haric bir yerden gidilmiyor .

Ya su radar isini komple kaldırsınlar ya da 2015 Yılına uygun yapsınlar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O kadın cezadan kurtuldu tamam peki ya diger ceza yiyenler?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ülkede ara sıra da olsa adaletin yerini bulması güzel.
  • Bırakın çevreyolunu, duraklamanın dahi yasak olduğu otobanda bile trafiği tehlikeye atacak şekilde radar kuruyorlar emniyet şeridine. Esasında bu tip radar tuzaklarını cezalandırmaları gerekir çünkü vatandaşın can ve mal güvenliğini tehlikeye atıyor.
  • O yolu chpli belediye (bunu özellikle belirttim Ankara ve İstanbul'da çok daha güvensiz yolların limiti arttırıldı) 70km olan hız sınırının arttırılması için teklif götürüldüğü halde güvenlik gerekçesi ile reddetti. Yaw kardeşim eskişehirde zaten bi tane çevreyolu var başka yol yok gidin irdan geçin burası şehir içinden geçiyor dese. Zaten yol 3 şerit her yer bariyer ama o yolda ısrarla radar kuruyorlar. Zaten şehirde doğru düzgün yol yok olan yolunda akışını yavaşlatıyorlar.

• düşük hızlar için olan radarlar özellikle 50 için olan radarlar tam bir tuzak. Okul çevresi vs eyvallah ama koca 4 şeritli yolları 50 yapıyorlar deli oluyorum.

Ankarada 82 ye çıkardılar tabi bir de yüzde 10 ile 90 a çıktı limitler. Gayet rahat gidiliyor. ( radarın altından yine de 70 ile geçenler mevcut )

iptal olması sevindirici, emsal olsa keşke...
  • Helal olsun çok yerinde bir karar.
  • Çok şükür çevre yollarımız da 80 limit koyuldu da rahat ettik. Arkadaş 70le bazı yer oluyor 4e düşmek zorunda kalıyorsun bazı yer oluyor 5te gitmek gerekiyor 80 üstü stabil yol alıyoruz en azından.

• quote:

Orijinalden alıntı: replastone

Kemal Karanfilden sonrasını okumadım

Neden ki?
  • O yolda 70 ile gidince beni artık kamyonlar solluyor. Karar mantıklı en azından 90 limitli bir yol bence. Zaten 3 şerit gidiş 3 şerit geliş geniş bir yol.

Bu arada bana 26 Kasım tarihinde bir ceza yazılmış ve 5 Ocak itibariyle tebliğ edildi. Aradan bunca zaman geçmiş yaklaşık 45 gün. İptal etme veya itiraz hakkımız var mı? Lütfen cevap verin öyle bir hakkım var ise başvuru yapacağım.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cagdas hukuk devleti derken?

• o yolda hız sınırının kaç olması gerektiğine hakim karar veremez.
    hakim de deneme sürüşüne çıkmışta, hız sınırları çok düşük kalmışta,
    böyle şey m olur yahu.
    ben mi yanlış yorumladım acaba?
    hiç tasvip etmedim.
    haaa, tabela konulması konusunda katılyıorum.
    ama hız sınırına hakim karar vermemeli.
  • quote:

Orijinalden alıntı: derememo

o yolda hız sınırının kaç olması gerektiğine hakim karar veremez.
    hakim de deneme sürüşüne çıkmışta, hız sınırları çok düşük kalmışta,
    böyle şey m olur yahu.
    ben mi yanlış yorumladım acaba?
    hiç tasvip etmedim.
    haaa, tabela konulması konusunda katılyıorum.
    ama hız sınırına hakim karar vermemeli.

Katılıyorum. Hakim bence karara ek olarak yorumunu katmış. Yoksa hukuk öyle olmaz tabi. Bunun bilirkişisi var ilgili kurumuna sormak var. Mahkemeye gidilmesindeki amaç aslında uygulanan cezanın yöntemine itiraz bir nevi şekil yönünden sorgulamatmaktır. Aksi halde hakimlere de beyaz kemer versinler, onlar yazsın cezaları, uygulamalarda.

• "...protokol araçlarına genel olarak trafik cezasının düzenlenmemesi, milletvekili ve yakınları ile hakim ve cumhuriyet savcılarına ceza düzenlenememesi gibi nedenlerle, bu tutanakların vatandaşın yüreğinde ve ekonomik durumlarında doğurduğu ızdırap ve sıkıntının bu nedenle yeterince hissedilmemesi yatmaktadır. Tüm mahkemelerin girişlerinde ve duruşma salonlarında hakim kürsüsünün üstünde ’Adalet mülkün temelidir’ ilkesi yazılı olmakta olup, mahkemeler adalet dağıtmak için kurulmuştur. Hakkaniyete ve adalet ilkelerine aykırı olarak düzenlenen bir cezanın mahkemelerden vize alması en başta tüm mahkeme salonlarında yer alan mülkün temeli olan adalet ilkesine aykırılık teşkil edip yargıya olan güveni zedeleyeceğinden, yukarıda belirtilen ilkelere ve Yargıtay 7’nci dairesinin 8 Temmuz 2014 tarihli içtihadına aykırı olduğu anlaşılan 172 liralık idari para cezasının iptaline karar verilmiştir."

bunun için hakime teşekkür ediyorum

• Hakim adaletin uygulayıcısıdır ve yasa boşluklarını kendine göre yorumlayabilir. Bu hukukun bir özelliğidir, yanlış bir şey yok bu konuda.

Bence güzel ve uygun bir karar. Mevcut yönetmelikte radar tabelasının konulması şart ise bu kurala uyacaksınız.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.