Şimdi Ara

Kac KM hızda Cift Emme Subapı Acar.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
5.687
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bir cok kanal arastırmama ragmen net bir cevap alamadım, Sunu istiyorum bir arac marka model fark edermi bilemiyorum ama KAÇ KM HIZDA YADA HANGİ DEVİRDE İKEN MOTOR CİFT EMME SUPABI ACAR. bunu bilsem pedala o derece basacagım.

Şimdiden tesekurler.

• < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zoom-Zoom -- 25 Mart 2010; 2:02:29 >
  • :)

Eğer araçta çift emme subabı varsa ve değişken subap zamanlaması yoksa araç rölantide dahi çift emme subabı açar. Yani sürekli çift emme subabı çalışır. Değişken subap zamanlaması varsa yalnızca zamanlama değişir. Her silindirdeki her çift emme subabı birlikte açılmaya devam eder.

Pedala yine de az bas.

Merak ettiğimse sana böyle bir fikri kimin verdiği...
  • arac 2000 focus ghia 1.6 motor

vites gecislerinde 3000 deviri gecince yada 110 km den sonra cift emme acarmı varmı boyle bir soru
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozzytnt

arac 2000 focus ghia 1.6 motor

vites gecislerinde 3000 deviri gecince yada 110 km den sonra cift emme acarmı varmı boyle bir soru

hocam bu zımbırtıların açılıp kapanması gibi birşey yok. O.B.K hocamında belirttiği gibi bunlar tekte olsa çiftte olsa birlikte çalışırlar sürekli.
    sen 2500 devir civarında, 90 km ile git ekonomi istiyorsan.
    en kestirmeden aradığın cevap bu.
  • her seyi devrinde kullanmak gerek anlasılan.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

her seyi devrinde kullanmak gerek anlasılan.

aynen öyle, arabayı bayıltmadan olabildiğince düşük devir yüksek vites ve gaz pedalına çok nazik davranarak
  • pekala lpg beyni için ben kendi laptopuma programını kursam kablo baglantısını nasıl yaparım ?
  • quote:

pekala lpg beyni için ben kendi laptopuma programını kursam kablo baglantısını nasıl yaparım ?

pcnin com portuna takılıyor sanırım onun içinde usb converter alman gerekicek

Ne yapıcaksın bağlayıp :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: !KO

quote:

pekala lpg beyni için ben kendi laptopuma programını kursam kablo baglantısını nasıl yaparım ?

pcnin com portuna takılıyor sanırım onun içinde usb converter alman gerekicek

Ne yapıcaksın bağlayıp :)

Kendi ayarlarımı yapmak için bana sanırım su kablo lazım

Tabi neyin ne oldugunu ogrenmek lazım ki desteklerinizle.

bir cok yazılım mevcut illaki ureticinin uygulama yazılımı gerekli degil sanıyorum ayarları standart detaylandırabliriz .

• quote:

Orijinalden alıntı: suicide

quote:

hocam bu zımbırtıların açılıp kapanması gibi birşey yok. O.B.K hocamında belirttiği gibi bunlar tekte olsa çiftte olsa birlikte çalışırlar sürekli.

hayir yeni vvt motorlarda marka model belirtemicem belli devre kadar silindir ici akisin girdapli olmasi icin tek emme valfi aciliyor belli bi devirden sonra da ikisi birlikte sonuna kadar aciliyor.yeni teknolojide valflerin acilip kapanmasini kontrol edebildiklerinin yaninda liftini de devre gore ayarlayabiliyorlar.dusukdevirde hem tek valf calisiyor,tek calisan valf de belli bi devre kadar yarim aciliyor.nette engine swirl diye arastirirsaniz daha cok bilgi edinebilirsiniz.

• Sayın O.B.K.'ya katılmak ve kendisine teşekkür etmekle beraber şunu da eklemek istiyorum:

1993 model TEMPRA SX'te Çift Boğazlı Karbüratör vardı, 90 km/h'ya kadar tek boğaz emiş, 90 km/h'dan sonra da çift boğaz emiş çalışıyordu (Alm. "Fallstromvergaser").

Tabi bu tür ifadeler (tek boğaz, çift boğaz vb.) her Türk erkeğini ötedenberi büyüleyen otomobil dünyası efsaneleri içerisinde yerini almış, zamanla evrimleşerek başka yer ve ortamlarda modifiye edilmiş olarak karşımıza çıkmıştır.

Çoklu valf sistemleri daha kısa sürede silindirlerin içerisine daha fazla taze hava emmek ve silindirlerin içerisinden daha fazla yanmış gaz tahliye etmek için geliştirildi ve kullanılmaya başlandı. Motorlar zaten eskiden silindir başına 2 valfti ve zamanla bu 3-4-5-6 adede kadar çıktı. Bir avantaj elde etmek için konulan bir mekanizma şayet ileride dezavantaja dönüşecek olsa veya olsaydı baştan konulmazdı. Sözkonusu valfler her zaman çalışmak için ve bu görevi yerine getirmek için zaten oraya konulmakta. Kaldı ki bunlar "ek" veya "yedek" valfler değil, tam kapasite ile çalışması için öngörülmüş düzenekler.

Bir ara Amerikalıların (Cadillac) SİLİNDİR KAPATMA gibi bir merakları çıkmıştı ortaya. 1972 Petrol Krizinde fistanlı Araplar pompanın musluğunu kapatınca 8 silindir bir arabayı sırası ile 6 ve 4 silindirli çalıştırma gibi bir dahiyâne düzenek geliştirmişlerdi ancak 1970'li yılların kaba teknolojisi buna elvermemiş ve bu sistemler bitmek tükenmek bilmeyen Otomobil Efsaneleri Dünyasında unutulmaz yerini aldı. Şimdi bu sistemler geri döndü. Bazı 2010 model USA arabalarında bu CYLINDER SHUT OFF yine gündemde.

Böyle bir şey belki bazı şartlar altında kabul edilebilir. Bizim zaten 4 silindirimiz var. Yakıt tasarrufu için 1-2 tanesini kapatamayız, o zaman tüm motorlar az silindirli olsun. Fakat emme valflerinde bu böyle değil, olmamalı da. Bir avantaj elde etmek için konulan sistem dezavantaj olarak addediliyorsa hiç konulmazdı.

VVT Motorlarındaki ENGINE SWIRL olayını inceleyeceğim ancak bunun emme valflerinde değil de emme manifoldunda meydana geldiğini düşünüyorum. TwinPort ve FSI gibi teknolojiler de buna dayalı çünkü.

İşe gitme vakti. Selam ve sevgiler,

Taner Göde

• Hocam benim bildiğim VVT-i motorlarda böyle bir düzenek yok. Bu motorlarda dual vvt-i değilse sadece emme süpapları bir arada hareket etmekte. Biri düşük profilli, diğeri daha yüksek profilli kam lobu olan tek bir kam mili kullanılıyor ve bu kam mili de her 2 süpabı aynı anda açıp kapıyor. Senin dediğinin dual vvt-i motorda olabilmesi için teknik olarak 3 kam miline ihtiyaç var ama bu motorlarda 3 kam mili yok, 2 kam mili var yanılmıyorsam. Demek istediğim şu: bir süpabın diğerinden bağımsız çalışabilmesi için geleneksel egzantirik sisteminde her bir emme süpabı için ayrı bir egzantirik miline ve ayrıca bu millerden birini tahrikten ayıracak kavrama mekanizmasına ihtiyaç var ama geleneksel kam mimarisi içinde bu kadar kam miline ve diğer gerekli mekanizmaya silindir kafası içinde yer yok. Bu işlem kam milini ortadan kaldıran pnömatik veya elektro-hidrolik kam aktüatörleri ile başarılabiliyor ama vvt-i böyle bir motor değil, bildiğimiz tek egzantirik üzerine her bir emme süpabı için 2 ayrı kam lobu taşıyan basit bir sistem nihayetinde vvt-i.

Benim bildiğim vvt-i'de böyle bir mekanizma yok, yanılıyorsam düzeltiver bir zahmet...

quote:

Orijinalden alıntı: daturkishulan

quote:

Orijinalden alıntı: suicide

quote:

hayir yeni vvt motorlarda marka model belirtemicem belli devre kadar silindir ici akisin girdapli olmasi icin tek emme valfi aciliyor belli bi devirden sonra da ikisi birlikte sonuna kadar aciliyor.yeni teknolojide valflerin acilip kapanmasini kontrol edebildiklerinin yaninda liftini de devre gore ayarlayabiliyorlar.dusukdevirde hem tek valf calisiyor,tek calisan valf de belli bi devre kadar yarim aciliyor.nette engine swirl diye arastirirsaniz daha cok bilgi edinebilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: tralles

Hocam benim bildiğim VVT-i motorlarda böyle bir düzenek yok. Bu motorlarda dual vvt-i değilse sadece emme süpapları bir arada hareket etmekte. Biri düşük profilli, diğeri daha yüksek profilli kam lobu olan tek bir kam mili kullanılıyor ve bu kam mili de her 2 süpabı aynı anda açıp kapıyor. Senin dediğinin dual vvt-i motorda olabilmesi için teknik olarak 3 kam miline ihtiyaç var ama bu motorlarda 3 kam mili yok, 2 kam mili var yanılmıyorsam. Demek istediğim şu: bir süpabın diğerinden bağımsız çalışabilmesi için geleneksel egzantirik sisteminde her bir emme süpabı için ayrı bir egzantirik miline ve ayrıca bu millerden birini tahrikten ayıracak kavrama mekanizmasına ihtiyaç var ama geleneksel kam mimarisi içinde bu kadar kam miline ve diğer gerekli mekanizmaya silindir kafası içinde yer yok. Bu işlem kam milini ortadan kaldıran pnömatik veya elektro-hidrolik kam aktüatörleri ile başarılabiliyor ama vvt-i böyle bir motor değil, bildiğimiz tek egzantirik üzerine her bir emme süpabı için 2 ayrı kam lobu taşıyan basit bir sistem nihayetinde vvt-i.

Benim bildiğim vvt-i'de böyle bir mekanizma yok, yanılıyorsam düzeltiver bir zahmet...

Haklısınız hocam.

Eğer toyota'nın vvt-i'ını kastediyorsak, her iki emme subabının zamanlamasının birlikte geciktirilmesi veya öne alınması var. Dual vvt-i'da ise egsoz subabı da bu sisteme dahil olup tüm onlar da birlikte öne alınıyor. Tabi ki gaz kelebeğine ve devire göre...

Honda'nın v-tec'inde ise yine her iki çift subap birlikte çalışıyor, belirli bir motor devrinden sonra da daha erken açılıyorlar.

En nihayetinde emme veya egsoz subablarını kendi içlerinde birbirinden bağımsız olarak çalıştıran bir sistem bilmiyorum. Yani iki emme subabını farklı zamanlayan bir sistem reelde görmedim. Tabi ki elektro-hidrolik sistemler devreye girerse tabi ki olur. Ama günümüzde yaygın olarak kullanılan bir silindir kapağı bilmiyorum.

Kolay gelsin.

• Evet O.B.K. hocam, benim bildiğim Honda'nın VTEC'i VVT-i'den daha kompleks bir sistem. Öyle olduğu halde VTEC'de bile bağımsız emme süpabı kontrolu yok. VVT-i'nin 1 ve 2. kuşakları sadace kam zamanlamasını (süpap bindirme açısı) değiştirebiliyorken, VTEC'de hem kam zamanlaması hem de süpap lifti değiştirilebiliyor ve bu nedenle Toyota 3. kuşak VVT-i üretmeye başladı diye biliyordum ama benim bilgilerim güncel değil, o nedenle şüpheye düşmüştüm ama eski VVT-i'lerin emme süpaplarının her ikisini de aynı anda açıp kapadığımdan eminim. VVT-i tüm değişken kam zamanlaması sistemleri içinde görece en yalın olanıydı bir kaç yıl öncesine kadar. Sadece benim haberim olmadan Toyota Lexus gibi premium serisinde yeni bir motor kullanımına mı başladı acaba diye şüpheye düştüm ondan teyid bekledim.
  • Sanırım elektro-hidrolik sistemler devreye girmeye başladı. bakınız Fiat Multiair
  • quote:

Orijinalden alıntı: Taner Göde

Sayın O.B.K.'ya katılmak ve kendisine teşekkür etmekle beraber şunu da eklemek istiyorum:

1993 model TEMPRA SX'te Çift Boğazlı Karbüratör vardı, 90 km/h'ya kadar tek boğaz emiş, 90 km/h'dan sonra da çift boğaz emiş çalışıyordu (Alm. "Fallstromvergaser").

Tabi bu tür ifadeler (tek boğaz, çift boğaz vb.) her Türk erkeğini ötedenberi büyüleyen otomobil dünyası efsaneleri içerisinde yerini almış, zamanla evrimleşerek başka yer ve ortamlarda modifiye edilmiş olarak karşımıza çıkmıştır.

Çoklu valf sistemleri daha kısa sürede silindirlerin içerisine daha fazla taze hava emmek ve silindirlerin içerisinden daha fazla yanmış gaz tahliye etmek için geliştirildi ve kullanılmaya başlandı. Motorlar zaten eskiden silindir başına 2 valfti ve zamanla bu 3-4-5-6 adede kadar çıktı. Bir avantaj elde etmek için konulan bir mekanizma şayet ileride dezavantaja dönüşecek olsa veya olsaydı baştan konulmazdı. Sözkonusu valfler her zaman çalışmak için ve bu görevi yerine getirmek için zaten oraya konulmakta. Kaldı ki bunlar "ek" veya "yedek" valfler değil, tam kapasite ile çalışması için öngörülmüş düzenekler.

Bir ara Amerikalıların (Cadillac) SİLİNDİR KAPATMA gibi bir merakları çıkmıştı ortaya. 1972 Petrol Krizinde fistanlı Araplar pompanın musluğunu kapatınca 8 silindir bir arabayı sırası ile 6 ve 4 silindirli çalıştırma gibi bir dahiyâne düzenek geliştirmişlerdi ancak 1970'li yılların kaba teknolojisi buna elvermemiş ve bu sistemler bitmek tükenmek bilmeyen Otomobil Efsaneleri Dünyasında unutulmaz yerini aldı. Şimdi bu sistemler geri döndü. Bazı 2010 model USA arabalarında bu CYLINDER SHUT OFF yine gündemde.

Böyle bir şey belki bazı şartlar altında kabul edilebilir. Bizim zaten 4 silindirimiz var. Yakıt tasarrufu için 1-2 tanesini kapatamayız, o zaman tüm motorlar az silindirli olsun. Fakat emme valflerinde bu böyle değil, olmamalı da. Bir avantaj elde etmek için konulan sistem dezavantaj olarak addediliyorsa hiç konulmazdı.

VVT Motorlarındaki ENGINE SWIRL olayını inceleyeceğim ancak bunun emme valflerinde değil de emme manifoldunda meydana geldiğini düşünüyorum. TwinPort ve FSI gibi teknolojiler de buna dayalı çünkü.

İşe gitme vakti. Selam ve sevgiler,

Taner Göde

Taner bey iyi günler;
    Hemi motorlarda bu teknoloji yıllardır kullanılıyor. 300c modelini araştırabilirsiniz...

V-tec içinde, hondanın şu anki civic modelinde de kullandığı 2005 çıkışlı yapının resmi çalışma videosu:

http://world.honda.com/HDTV/news/2005-4050705a/

• quote:

Orijinalden alıntı: ___Murat___

Sanırım elektro-hidrolik sistemler devreye girmeye başladı. bakınız Fiat Multiair

Tek eksantrikli multiair de elektro-hidrolik sistem sadece emme subablarını kontrol ediyor.Kam mili, araçta egzoz subablarını kontrol ediyor ve emme subablarına uyartı yolluyor.Emme subabları ile kam mili arasındaki elektro-hidrolik itici sayesinde,kam milinin monoton hareketinden bağımsız olarak emme subablarının açık kalma sürelerini,bu uyarımdan sonra ecu kontrol ediyor.

Gaz kelebeği olmadan yük kontrolu yapılabiliyor ancak gaz kelebeği araçta mevcut.Ecunun subabları kontrol etmesi demek, motorun rölantiyi bozmadan dereceli eksantrik mili varmış gibi davranması demek. Yani önü açık

• hidrolik iteceklerin kontrolü mümkündür.aynı set üzerine basan emme sübaplarının birine hidrolik sistem yerleştirilirse bahsi geçen olay gerçekleşir düşüncesindeyim.amma sıradan araçlara uygulanırmı uygulanırsa artıları nedir onu bilemem.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.