Şimdi Ara

İşten çıkarma yasağı uzadı, Kod29 %70 arttı.Yasak böyle deliniyor..!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
1
Favori
2.986
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kod29 olarak adlandırılan, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerden işten çıkarmalar pandemide haksız yere kullanılıyor ve insanlık dramlarına sebep oluyor.

İşten çıkarma yasağı uzadı, Kod29  %70 arttı.Yasak böyle deliniyor..!

İşten çıkarma yasağı iki ay daha uzatılırken işçilerin pandemideki kabusu Kod29 oldu.

Yüz kızartıcı suçlar işten çıkarma yasağında istisna olarak tanınmış durumda ve işveren çalışanlarına karşı son dönemde giderek daha fazla bu yöntemi kullanıyor. Kod29'dan haksız yere atıldığını ortaya koyup tazminat hakkını almak 3 yıllık bir dava süreci gerektiriyor. Üstelik işverenin ‘kara çaldığı' ortaya çıksa bile herhangi bir ceza uygulanmıyor.

YASAK BÖYLE DELİNİYOR

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, daha önce de sendikalaşmayı engellemek için sıkça kullanılan Kod29'un pandemi döneminde ise işten çıkarma yasağını delmenin adı olduğunu söyledi. Çerkezoğlu, “Bizim DİSK olarak talebimiz işten çıkarma yasağı tüm istisnalar kaldırılarak devam etmeli, işçileri cezalandırma yöntemi haline gelen ücretsiz izin uygulamasına da derhal son verilmeli” dedi. 

Pandemiden en fazla kadınların etkilendiğini, Kod29'un yüz kızartıcı suçları kapsaması nedeniyle kadınlar için ek sıkıntılar doğurduğunu da vurgulayan Çerkezoğlu, “Kadınlar için haksız yere böyle bir madde ile çıkartılmış olmak yaşanan şiddet olayları da göz önüne alınırsa haksız yere hak ve gelir kaybının yanı sıra ekstra riskler de getiriyor. Bu madde büyük insanlık dramlarına neden oluyor” diye konuştu.

İFTİRANIN CEZASI YOK

Dev-Turizm-İş Marmara Şube Başkanı Turgay Özdemir, pandemide Kod29'dan işten çıkartmanın yüzde 70 oranında arttığını söyledi. Özdemir, Kod29'dan atılan işçinin dava açtığını, dava sonunda haksız yere Kod29'un işletildiğinin ortaya çıkması halinde işverene hiçbir ceza verilmediğini, sadece işçinin hakkı olan tazminatı ödediğini belirterek, “İşverene bu iftiranın bir cezası olmalı. O zaman böylesine sık kullanılan bir yöntem olmaz” dedi.

Özdemir, “Kod29 bu dönemde tazminatsız işten çıkarma yöntemi haline geldi. Devlet de buna göz yumuyor. Siz birini işten çıkardığınızda tazminatını ödemek zorundasınız, sonrasında o kişi işsizlik maaşını da alabiliyor. Ama Kod29'dan attığınızda tazminat da yok işsizlik maaşı da” ifadelerini kullandı.

Özdemir halen işçiler tarafından işverene karşı açılmış davaların yaklaşık yüzde 80'inin Kod29'dan olduğunu kaydetti.

İŞKUR DA SGK DA İDDİA DOĞRU MU DİYE İNCELEMİYOR

Doç. Dr. Aziz Çelik, Kod 29'un çalışma yaşamının kanayan yaralarından biri haline geldiğini söyledi. Çelik şu bilgileri verdi: “Kod 29 ile işten çıkarmaların önemli bir bölümü işverenin tazminattan kurtulmak için gerçeğe aykırı iddialarına dayanıyor. Pandemide işverenler işten çıkarma yasağını delmek için Kod 29'u kullanıyor.

Ancak bu şüpheli duruma rağmen iddiayı ne İŞKUR ne de SGK inceliyor. Bu durum büyük mağduriyetlere yol açıyor. İşverenin Kod 29 başvurusunu SGK ve İŞKUR incelemeli, otomatik olarak kabul etmemeli. İnandırıcı ve kanıta dayanmayan başvurular işleme alınmamalı.”

Kaynak:https://www.patronlardunyasi.com/haber/Isten-cikarma-yasagi-uzadi-Kod29-yuzde-70-artti/245081

• 3 YIL önce, çalıştığım işyerinden 29 kodu ile işten çıkarıldım.. Yüz kızartıcı suç vs olmadı. Tamamen işverenin kahpeliği.
    İşveren adam sözde hacı ve 5 vakit namaz kılıyor. Karısı ile arası bozuktu ve açık açık, herkesin içinde benden ve bir bayan çalışandan, karısının aleyhine yalancı şahitlik yapmamızı istedi. Eğerki bunu yapmazsak bize tazminat vermeyeceğini ve bize iftira atacağını yüzümüze açıkça söyledi. Tabiki kabul etmedim. Suçsuz bir kadına bu nasıl yapılır? Ayrıca ben neden karı koca arasına giriyorum, banane diyerek karşı çıktım. Hatta tartıştım, bağırdım benden bunu nasıl istersin diye. Sizi mahkemelerde süründürürüm, iş bulamazsınız dedi.
    Bir sonraki sabah noterden ihtar gönderdim kendisine ve birkaç hafta sonra öğrendim ki 29 kod ile işten çıkarılmışım. Öyle bir öfkelendim ve kinlendim ki... Ayrıntıya girmeyeyim, 2 sene süren boşanma davaları, adamdan iftiralar yalanlar vs,
    karar: adam yüzde 100 suçlu, eşine büyük miktar tazminat, sağlam nafaka ve tüm mallarda mal paylaşımı uygulandı. Kadına avukatı ben buldum..
    Sen misin benim hakkımı gasp eden.?
    Hiçbir yalan yanlış olmadan karısına şahitlik yaptım. Gerçek neyse anlattım. Adamın kadını dövdüğünü, odalara kapattığını, herşeyi.
    2 YIL MAHKEMEDE SÜRÜNDÜRDÜM.

29 kod ile böyle tanıştım. Şimdi sıra geldi benim açacağım davaya. Burnundan getirmeye devam edicem. Öyle kolay değil bir insana iftira atmak.
  • Gayet normal.

Ya böyle bir yöntem bulunacaktı, ya da ücretsiz izine çıkaracaklardı.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şaşırmadık

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Omö işsizlik %15

• Bir dava ortalama 4 yıl sürüyor.4 yıl boyunca şirket o parayı çalışanına vermek yerine işletiyor.4 sene sonra ise vereceği para çerez parası oluyor.Eskiden yasalar işçiden yana olurdu.

• Yasaklar kalksin siz issizligi ozaman gorun.

• Cem kullanıcısına yanıt

biden gelirse durum vahim olur :( :(

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: 9600_G_T

biden gelirse durum vahim olur :( :(

Bakalim hayirlisi.

• Dezgaha bak, yeni işe alacak yerler son çalıştığı kurumdan sgk kaydı istiyor.Orada yazar mı bilmem ama bazıları işten ayrılış nedenlerini sormak için son çalışılan kurumun telefon numarasını da istiyor.

• Bunu mutlaka istismar edenler vardır ama gördüğüm bir çok şirket batmış veya batma aşamasında. Adamlar mecbur bir bahane bulup, bütün herkesi işten çıkarmayı çalışıyorlar.

• Jeopol kullanıcısına yanıt

Jeapolum ozel sektor dingonun ahiri is kanunu hak getire. Allah belasini versin ozelin boyle kanununda sozde kanun. Ne denetleme ne kontrol ne yaptirim, sen tsk daki sistemi uyarla bakalim sivile kanali kontrol ustten asta denetleme kim kimi kullanip atiyor.

• Babam mali müşavir. Yaklaşık 20-25 müşterisi var küçüklü büyüklü. Kendisi söylüyor, neredeyse tüm müşterilerinde, işten çıkarma yasağı kalktığı anda işten çıkarılacaklar listesi hazır diye. Bu yasağı kaldırdıkları an işsizlik fırlayacak bunu biliyorlar o yüzden boyuna uzatıyorlar. Şimdilik ücretsiz izinle 1000 lira vererek baskılıyorlar bu durumu. İnsanlar da 1000 lirayla nasıl geçinebiliyor anlayabilmiş değilim. Bazı işverenler de işte bu Kod29 ile çıkarıyor.

• 3 YIL önce, çalıştığım işyerinden 29 kodu ile işten çıkarıldım.. Yüz kızartıcı suç vs olmadı. Tamamen işverenin kahpeliği.
    İşveren adam sözde hacı ve 5 vakit namaz kılıyor. Karısı ile arası bozuktu ve açık açık, herkesin içinde benden ve bir bayan çalışandan, karısının aleyhine yalancı şahitlik yapmamızı istedi. Eğerki bunu yapmazsak bize tazminat vermeyeceğini ve bize iftira atacağını yüzümüze açıkça söyledi. Tabiki kabul etmedim. Suçsuz bir kadına bu nasıl yapılır? Ayrıca ben neden karı koca arasına giriyorum, banane diyerek karşı çıktım. Hatta tartıştım, bağırdım benden bunu nasıl istersin diye. Sizi mahkemelerde süründürürüm, iş bulamazsınız dedi.
    Bir sonraki sabah noterden ihtar gönderdim kendisine ve birkaç hafta sonra öğrendim ki 29 kod ile işten çıkarılmışım. Öyle bir öfkelendim ve kinlendim ki... Ayrıntıya girmeyeyim, 2 sene süren boşanma davaları, adamdan iftiralar yalanlar vs,
    karar: adam yüzde 100 suçlu, eşine büyük miktar tazminat, sağlam nafaka ve tüm mallarda mal paylaşımı uygulandı. Kadına avukatı ben buldum..
    Sen misin benim hakkımı gasp eden.?
    Hiçbir yalan yanlış olmadan karısına şahitlik yaptım. Gerçek neyse anlattım. Adamın kadını dövdüğünü, odalara kapattığını, herşeyi.
    2 YIL MAHKEMEDE SÜRÜNDÜRDÜM.

29 kod ile böyle tanıştım. Şimdi sıra geldi benim açacağım davaya. Burnundan getirmeye devam edicem. Öyle kolay değil bir insana iftira atmak.

• Sebepsiz yere sadece Kod29'dan benim calistigim otelden 3 kisi isten cikarildi.Ulkedeki isten cikarilan insanlarin sayisini varin siz dusunun !
  • Haber doğru. Bir arkadaşımın Eylül ayında istifa edip ayrıldığı ve sözde kurumsal olan yabancı bir lojistik firmasında da geçen hafta 7-8 kişiyi Kod29 ile işten çıkartmışlar. Sanırım kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin de artık kurtarmıyor insanları ve bu duruma mecbur kalıyorlar. SGK İŞKUR bu konu hakkında çalışanın gerçekten haklı bir sebep ile işten çıkartılıp çıkartılmadığını denetlemiyor bile. Mesela ücretsiz izne çıkartılan insanlar da SGK'da kayıtlı olduğu için işsiz sayılmıyor ama işten çıkartma yasağı kalkınca direkt işsiz kalacaklar.

Zaten devlet özel sektörü patronların insafına bırakmış durumda. Pandemi öncesinde de insanlara her türlü kepazeliği reva görenler bu zor durumu fırsata çevirip her türlü mobbing durumunu acımadan sonuna kadar köklüyor. Pandemide de anlaşıldı ki kurumsal bir firmada çalışmıyorsanız özel sektör resmen insanın kendi hayatı ile kumar oynamasından farksız.

• Ozel sektor iyice kolelik sistemine dondu, bu ulkede kamuda degilsen hicbir hakkinin garantisi yok

• 2016 aralıkta haklı fesih iddası ile şirrketimize dava açtık. 2019 aralıkta davayı kazandık. Diyeceklerim bu kadar

• quote:

Orijinalden alıntı: flyer_mig

Jeapolum ozel sektor dingonun ahiri is kanunu hak getire. Allah belasini versin ozelin boyle kanununda sozde kanun. Ne denetleme ne kontrol ne yaptirim, sen tsk daki sistemi uyarla bakalim sivile kanali kontrol ustten asta denetleme kim kimi kullanip atiyor.

Öyle deme kardeşim millet iş beğenmiyor. Sen kimsin sesini çıkartıyorsun?

• quote:

Orijinalden alıntı: 9090XWB

Ozel sektor iyice kolelik sistemine dondu, bu ulkede kamuda degilsen hicbir hakkinin garantisi yok

Bunu bazı mallara anlatamıyorsun işte. Zaten ülkede her ay bir konuda kaos oluyor insanlar geleceğini garantiye almak istiyor. Özel şirketin 1 yıl sonra ne yapacağı belli değil. Zaten Marmara dışında bir yer de yok doğru dürüst iş bulabileceğin

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.