Ulan ver tazminatini cikar. Tazminat vememek demek bildigin kul hakki yemektir. Ben gercekten anlayamiyorum bu durumu. Adami isten atarsin, sonrada 1 maas ise 1 maas, 5 maas ise 5 maas tazminat verirsin. Sonucta o verdigin paradan sonra bir daha hic para vermeyeceksin. Millet 3'un 5'in hesabini yapiyor, anlam veremiyorum cidden... Heralde bu yuzden benden patron falan olmaz. |
İşten çıkarma yasağı uzadı, Kod29 %70 arttı.Yasak böyle deliniyor..! (2. sayfa)

-
-
İşten çıkarma yasağı 17.03.20212'e kadar uzatıldı, hazirana kadar da uzuycak gibi. İşveren belli istisnalar dışında işçiyi çıkaramaz diyor Kanun. İstisnaların en temeli de İş Kanunu md 22 (aşağıda) işçinin ahlak ve iyiniyet hallerine aykırı davranışları. md 22'nin SGK çıkışında kodu 29'dur. İşsizlik maaşı da alamazsınız. Kıdem ihbar tazminatı da alamazsınız. Maddede birçok durum sayılmış. Yüz kızartıcı suçlar gibi dar yorumlamamak gerekir.
Bu maddelerden birine girmiyorsanız işveren sizi çıkaramaz. Ha çıkarırsa da feshin haksız olduğuna dair dava açmanız gerek.
İşverenlerin çoğu aman bi pislik çıkmasın diye işçileri ücretsiz izne çıkarıyor. Tek taraflı Ücretsiz izin kanunda yoktu ama fesih yasağının yanında işverene bi güzellik yapalım dediler. İşveren sizi tek taraflı olarak ücretsiz izne çıkarırsa, kardeşim diğer işçileri neden çıkarmadın, neden ayrımcılık yapıyorsun diyerek itiraz edebilirsiniz.
II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı
noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı
halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun
olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.
e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi. ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
-
Yalnız ücretsiz izin desteği 2020 Nisan ayından önce işe başlayanlar için geçerli. Sonrasında işe girenler bu desteklemeden faydalanamıyor. Bunu da belirtmek lazım. Bu tarihten sonra işe başlayanlar (özellikle özel okul öğretmenleri gibi) için işveren ücretsiz izine çıkartınca her hangi bir ücret alamıyorlar. Sadece kısa çalışma ödeneği şartlarını sağlıyorsa onu alabiliyorlar.
-
İşten çıkartma yasak işte çıkartamıyor işveren, arka yollar arıyorlar. Çalışanlar işlerine devam ettikleri halde ücretsiz izinde gösteriyor, kısa çalışma desteği alıyor veya ücretsiz izin desteği alıyor. Yani hem işçinin emekliliğine katkı yapmamış oluyor, işçiyi sömürüyor hem de devleti dolandırmış oluyor.
İşçi için 2 yol var.
1. İşçi kendi istifa edebilir;
- Tazminat ve işsizlik maaşı alamaz.
2. İşçi haklı fesih yapabilir;
- Tazminat ve işsizlik maaşı alabilir.
Haklı fesih yapmanın da şartları var.
Bu durumu tersine kullanmak isteyenler de var. Örnek bir çalışanımız yaptı. İşe gelmedi, izinsiz ve mazeretsiz olarak. Aklınca tazminat almaktı niyeti ama o kadar cahil ki icra dosyaları varken tazminatı hak etse bile eline para geçmeyeceğini bilmiyordu.
Tutanaklar tutuldu, noterden ihtar çekildi. Çekilen ihtarın sonucu gelince işten çıkış verilebildi. Bu da 1.5 ay sürdü. Bu 1.5 ay boyunca gelmediği günler için ayrı ayrı tutanaklar tutuldu.
Sonuç 3 yıllık tazminatını yaktı. 3 ay boş gezdikten sonra tekar işe girmek için gelip yalvardı vs alındı işe. Şimdi benim tazminat yandı mı diyor bi de.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fractal design -- 6 Ocak 2021; 12:29:28 >
-
Aynen öyle. Ayrıca şu da var dediğiniz gibi "şartları sağlıyorsa" kısmı baya bir çetrefilli. Öyle herkese de vermiyorlar. Altı üstü 1000 lira verecekler onun bile bir sürü şartı var. Hatta babamın dediğine göre şartı sağlasa dahi alamayan var.
-
quote:
Orijinalden alıntı: fractal designİşten çıkartma yasak işte çıkartamıyor işveren, arka yollar arıyorlar. Çalışanlar işlerine devam ettikleri halde ücretsiz izinde gösteriyor, kısa çalışma desteği alıyor veya ücretsiz izin desteği alıyor. Yani hem işçinin emekliliğine katkı yapmamış oluyor, işçiyi sömürüyor hem de devleti dolandırmış oluyor.
İşçi için 2 yol var.
1. İşçi kendi istifa edebilir;
- Tazminat ve işsizlik maaşı alamaz.
2. İşçi haklı fesih yapabilir;
- Tazminat ve işsizlik maaşı alabilir.
Haklı fesih yapmanın da şartları var.
Bu durumu tersine kullanmak isteyenler de var. Örnek bir çalışanımız yaptı. İşe gelmedi, izinsiz ve mazeretsiz olarak. Aklınca tazminat almaktı niyeti ama o kadar cahil ki icra dosyaları varken tazminatı hak etse bile eline para geçmeyeceğini bilmiyordu.
Tutanaklar tutuldu, noterden ihtar çekildi. Çekilen ihtarın sonucu gelince işten çıkış verilebildi. Bu da 1.5 ay sürdü. Bu 1.5 ay boyunca gelmediği günler için ayrı ayrı tutanaklar tutuldu.
Sonuç 3 yıllık tazminatını yaktı. 3 ay boş gezdikten sonra tekar işe girmek için gelip yalvardı vs alındı işe. Şimdi benim tazminat yandı mı diyor bi de.
Anladim, ben yurt disinda calisiyorum son 10 yildir, Turkiye'deki ozellikle bu pandemi donemindeki mevzuattan uzagim. Tesekkurler aciklama icin.
O personel ve benzeri cok fazla var. Anlayamiyorum insanlar ya cok akillilar, baskalarini aptal zannediyorlar ya da gercekten cok gerizekalilar ve bu tarz tatli su kurnazliklari yapiyorlar. O kafalardaki kisileri ben anlayamiyorum cidden. Ben hicbir zaman giden personeli geri almam mesela. Alirsamda daha kotu sartlarda alirim. Daha dusuk maasa. En iyi iyi ihtimalle eski sartlarinda.
-
annem TMGD calisani asgari ucret 2800 oldugunda patronu is yerini kapatabilecegini soylemis zaten zamaninda yatirmayip magdur ediyordu simdi daha boka sardi isler birde hayirli olsun yeni asgari ucret diyorlar cildiriyorum cok hayirli oldu cok
-
Valla bizim şirkette bir şerefsiz var. Adı Hüseyin. Aylardır kovamıyordum iti. İşten çıkarma yasak. İstifa etse işsizlik maaşını alamayacak... En sonunda öğrendim ki, şirketi kapatıyorsan, yeni eleman almazsan yapılabiliyormuş. Kovdum şerefsizi. Şimdi önümüzdeki hafta işsizlik maaşı için başvuruda bulunacağım.
Not: Hüseyin benim.
-
İşverenlerin kafadına göre çıkarma kodu vermesi sonlandırılmalı artık. Sgk ya şikayet ediyorsun kafaya takmıyor iş mahkemeleri sadece tazminata bakıyor. Çıkarma kodunu değiştiremiyorsunuz tamamen işveren insiyatifine kalmış, kafasına göre istediği kodu girebiliyor. Bu yüzden işsizlik maaşımı yakmışlardı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Merhaba arkadaslar, esim 2 yıl 2 ay çalıştığı bir işyerinde mail yoluyla yazılı olarak istifa etti. Bunun sonucunda işveren düşün vs diye hem arayıp hemde yazılı olarak dönüş yaptılar. Yaklasık 24 gün gectikden sonra esim işverene tekrar yazılı dönüş yaparak işe devam edemeyeceğini bildirdi. Akabinde işe devam etmedi. Bugun sgk dan gelen bir mesajla 10 gün önce kod 29 koduyla işten cıkarıldıgını öğrendik. Kod 29 kodu kötü anlaşıldığından bunun degişimi için ne gibi bir yollar izlemeniz gerekir. İşveren sanırım devamsızlık nedeniyle kod29 kodunu kullandı diye düşünüyorum. İstifayı kullanmamış sanırım. Yasal yollara basvursak herhangi hak idda edebilirmiyiz yoksa zararlı olan biz mi çıkarız.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Pandemi döneminde de fesih yasağının bulunduğu zaman aralığında işten ayrılma nedenleri arasında en fazla kullanılan kodlardan birisi olan ve Kamuoyunun da “Kod-29” olarak dile getirdiği ve İş Kanununda “işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareket etmesi” olarak da özetlenen işten çıkış kodu, SGK’nın 2021/9 sayılı Genelgesi ile “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık” hallerini detaylandırmış ve yeni kodlar getirmiştir.
Sonuç olarak artık diğer kodlardan çıkış verilecek. Değişen çok d abişey olmadığını söyleyebilirim.
-
OHAL yasalari ile pandemi birlesince ortada tam bir buhran ortami olustu.
Batmak yasak.
Iflas aciklamak yasak.
Konkordato anca mahkeme karari ile.
Isten cikartmak yasak.
Yani ben anlayamiyorum nereye dogru gidiyor bunun sonu. Bu kadar baskilanirsa isveren patladigi zaman cok pis patlar.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X