Şimdi Ara

Işığın Kütlesi Var Mıdır , Yok Mudur ? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
93
Cevap
0
Favori
10.823
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Işığın kütlesi yoksa fotonlar nedir?Yani olmayan bişey(ışık) Nası olurda olmayan başka bir maddeden(foton) oluşur.Veya fotonların varlığı nasıl bulunmuştur?Eğer bulunmuşsa kütlesi var demektir.Bu bir çelişki değil midir?
  • Işığın kütlesi olsaydı sana çarptığında parçalanırdın.

Ayrıca:
    http://forum.donanimhaber.com/m_35515871/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Einstein -- 12 Aralık 2009; 23:21:16 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: áshtráy

Bunu neden kafaya takıyosun onu anlamadım...Yani ışığın kütlesi olsa ne olur olmasa ne olur?

Elektrige para aldıklaro gibi bir de ışıgın kilosuna yada agırlıgına göre para alırlar.Bence varsa da bulunmasın ha bulunduysa da ...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Prestor

quote:

Orijinalden alıntı: MRyldz

quote:

Orijinalden alıntı: Prestor

einstein in meshur formulu e=mckare yani demek isteniyo her cisim belli bir enerjiye sahiptir. bir cisim belli bir hiza yukseldiginde kutlesi enerjiye donusur. karadeliklerinde asil mantigi budur zaten cisim karadelige girince hizi isik hizina cikar ve kutle yokolup tamamen enerjiye donusur. asil dusunulen nokta boyle bir donusumun tersinin yapilabilmesi bu henuz cevapanamiyo. yani aslinda isikda aslinda bi kutlenin enerjiye donusmus hali olabilir. gene bi bilgi veriyim. cisim hiclaninca belli bi miktar kutlesi enerjiye donusur. buna bizde dahiliz ama isik hiziyla suandaki cisimlerin hizinin arasinda milyarlarca hiz farki olmasinda bu kutle kaybi hesaplanamiycak kadar kucuk oluyor

o zaman ışık önceden bir kalem bile olabilir mi açıklayabilirmisin?

aynen oyle. buna en guzel ornekte belirttigim gibi kara delikler kutle giriyo enerji cikiyo ama enerji girip kutle cikaramiyolar henuz :)

Bişe sorcam hiç karadeliğe girip çıktınmı ??Nerden biliyorsun karadeliğin ne yaptığını ??

• Işık bir enerjidir ve enerjinin kütlesi, hacmi, özkütlesi olmaz. Aksi halde madde olur. Yukarıda ışığın gezegenlerin yerçekimi etkisinde kalarak büküldüğü belirtilmiş. Ben bunun yer çekiminden değil de gezegeni çevreleyen çeşitli gazların etkisiyle oluşan bır sızıntı ve bir kırılma sonucu olabileceğini düşünüyorum. Araştırmadım saçmalamış da olabilirim. Çok ilginç.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 12 Aralık 2009; 23:54:36 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: sonsuzuncu

peki ışık enerji ise ve ağırlığı yoksa (m=0) ;

e=mc²'de m'e 0 verince enerji (e) 0 çıkıyor

e=0.c²
    e=0

ışık enerji değil miydi ?

o formül madde ışık hızına çıktığında açığa çıkaracağı enerjiyi bulmak için kullanılıyor ışığı ışık hızına çıkarırsan enerji vermezki zaten ışık hızında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi `Shadow -- 13 Aralık 2009; 0:45:19 >
  • beyler ışık foton denen patiküllerden oluşmuştur.Bunu ilk olarak ünlü einstein abimiz söylemiştir ve foton hem dalga hem de parçacık özelliği gösteriyor yapılan deneylerde ışığın hacmi kütlesi dolayısıyla basıncı olduğu bulunmuştur(Bazı sıkan elemanlar çıkmış öss hazırlık kitaplarından atom teorisini okuyun hangi deneylere uyduğunu görün) ama evrende kütlesi olmayan bir madde yoktur teorik olarak ışık hızına ulaşılamaz ışık hızına ulaşan maddenin kütlesi 0 deil sonsuzdur ayrıca e=mc2 nin tam formülünü öğrenin o kadar sade deil :)
  • sonuç : var.
  • Ya bu konu amma uzadi, bu sorunun zaten cevabi bilimsel olarak var oda kutlesinin olmayisi, bununla ilgili bilinen baska bir gercekse, bir cismin isik hizina ciktiginda kutlesinin tamamen enerjiye donusmesi
  • Kütlesi vardır. İçinden de geçer. Madde maddenin içinden geçemez diye bir kaide yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nman

Kütlesi vardır. İçinden de geçer. Madde maddenin içinden geçemez diye bir kaide yok.

buda doğru ama konuyla alakası ne.
  • ben bütün soruların cevaplarını biliyorum ama size söylemem
  • işık kütlesizdir..

magnetik ve elektrik alandan sağmamasının nedenıde budur
  • Modern fizik dersi alan biri olaraktan hatırladığım kadarıyla ışığın kütlesi yok fakat moemntumu var. Ayrıca kütlesi olan hiç bir şey zaten ışık hızına çıkamaz.

kütlesi çok çok küçük olan bazı atom parçacıkları zaten ışık hızına yaklaştırılıyor işte bu amerikadaki fermilab ve avrupadaki cern de.

ışıgın kütlesi olmadıgından da ışık hızına çıkıyor.

Bu arada hiç bir şeyin ışıkdan hızlı olamıyacagını biliyomuydunuz? Mesela basit fizikte 5m/s ile gidiyosunuz karşıdan biri 10 ile geliyor onu 15 le geliyo gibi görrsünüz demi?
    Peki diyelim yine 5 le giidiyosunuz karsıdan birisi ışık hızında geliyor. o zaman onu ışık hızı+5 ile görmeniz gerekiyor degilmi?
    Ama işte öyle olmuyor. einstein ın görecelilği böyle manyak bişey. böylece zaman genişlemeleri vs. oluşuyor.
  • yoktur.(nokta)
  • Bence kutlesizdir su gezegenin etrafindan siyrilarak gecmeside kirilma olayi olarak dusunuyorum.

Ayrica kutlesi olsa 300.000 km ile gelirken bize carptiginda oluruz
  • kültür ve bilim konusunda yazmıştım hatta cevabı da var 1 sn açayım o knuyu

mc2 =hc/L (c leri götürelim )
    mc = h/L (mc = P )
    P = h /L

h = P/L ( h sabit)

olduğu için dalga boyu ile momentum doğru orantılıdır =en büyük momentumu olan madde dalgası radyo dalgasıdır deriz

fotonun kütlesi var mıdır ?( görünür ışık diyelim )

m. 3. 10 ^8 = 6.626068 × 10-34 / 7500 A (dalga boyunu alırken sadece 100 nm ile 1000 nm arasından bir foton aldım o da kızıl ötesine biraz yakındı )

kütlesi vardır

m (F) = 6.62 × 10-34 / 7500. 3. 10 ^8

buradan hesaplarsanız kütleyi kg cinsinden bulursunuz

:)
    çünkü plancık sabiti m2 kg / s bu birimlerden meydana gelir hadi hesaplayın bakiim

hesapladım gençler 1 fotonun kütlesi 3x10 ^ - 46 kg çıkıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Irondawn -- 13 Aralık 2009; 14:28:38 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Kapılma Rüzgarıma Sen de Aldanırsın

kültür ve bilim konusunda yazmıştım hatta cevabı da var 1 sn açayım o knuyu

mc = h/L (mc = P )
    P = h /L

h = P/L ( h sabit)

olduğu için dalga boyu ile momentum doğru orantılıdır =en büyük momentumu olan madde dalgası radyo dalgasıdır deriz

m. 3. 10 ^8 = 6.626068 × 10-34 / 7500 A (dalga boyunu alırken sadece 100 nm ile 1000 nm arasından bir foton aldım o da kızıl ötesine biraz yakındı )

kütlesi vardır

çünkü plancık sabiti m2 kg / s bu birimlerden meydana gelir hadi hesaplayın bakiim

hesapladım gençler 1 fotonun kütlesi 3x10 ^ - 44 kg çıkıyor

dün bu konuyu bildiğimi sandığım halde (ki bildiğimlede çelişkiye düşüyordum.)bayağı bir araştırdım.çıkmaza girmemek elde değil ne var ne yok tam paradoksluk bir konu
    Klasik fizikte (momentum = hız x kütle) olarak tanımlandığından ışığın kütlesi var yanılgısına düşebilirsiniz
    Ama relativistik ve kuantum fiziğinde momentum tanımları da değişiyor.
    ( p = h / λ, momentum = planck sabiti / dalga boyu )
    Dolayısıyla, mesela ışık (bir diğer değişle fotonlar) bir elektrona çarpıp onu itebilir

Işığın, daha doğrusu fotonların, durgun kütlesi sıfırdır. Ancak, her fotonun frekansına karşılık gelen bir enerjisi ve momentumu vardır. E=m*c^2 denklemiyle, fotonun enerjisine denk bir kütle hesaplayabilirsiniz, ama bu denklemdeki m, durgun kütle değil. Bu çetrefil ve dikkatli olunmazsa kafa karıştırmaya çok müsait bir konu.

E=mc2 büyük hızlarda göreli olaylara bakmak gerekir

E=c2 * mo/√(1-v2/c2) bunu açtığında şöyle bişey elde edersin

E2 = p2c2 + mo2c4

gibi bir denklemin olur burada fotonun hızı c olduğundan dolayı m=mo/√(1-v2/c2) bu değer sonsuza giderdi haliylede E =mc2 deki enerjide sonsuza giderdi ama biz fotonun enerjisinin sonsuz değil E=hf olduğunu biliyoruz

ve bakıyoruz buradan diyebiliyoruzki fotonun durgun kütlesi sıfır olmalıdır.Durağan olmayan fotonların kütlesi varmıdır ozaman ki kütle korunumu yasasına görede varolmak zorunda var ise o hıza nasıl yokolmadan ulaşıyor

• quote:

Orijinalden alıntı: LE10

quote:

Orijinalden alıntı: Kapılma Rüzgarıma Sen de Aldanırsın

kültür ve bilim konusunda yazmıştım hatta cevabı da var 1 sn açayım o knuyu

mc = h/L (mc = P )
    P = h /L

h = P/L ( h sabit)

kütlesi vardır

hesapladım gençler 1 fotonun kütlesi 3x10 ^ - 44 kg çıkıyor

dün bu konuyu bildiğimi sandığım halde (ki bildiğimlede çelişkiye düşüyordum.)bayağı bir araştırdım.çıkmaza girmemek elde değil ne var ne yok tam paradoksluk bir konu
    Klasik fizikte (momentum = hız x kütle) olarak tanımlandığından ışığın kütlesi var yanılgısına düşebilirsiniz
    Ama relativistik ve kuantum fiziğinde momentum tanımları da değişiyor.
    ( p = h / λ, momentum = planck sabiti / dalga boyu )
    Dolayısıyla, mesela ışık (bir diğer değişle fotonlar) bir elektrona çarpıp onu itebilir

Işığın, daha doğrusu fotonların, durgun kütlesi sıfırdır. Ancak, her fotonun frekansına karşılık gelen bir enerjisi ve momentumu vardır. E=m*c^2 denklemiyle, fotonun enerjisine denk bir kütle hesaplayabilirsiniz, ama bu denklemdeki m, durgun kütle değil. Bu çetrefil ve dikkatli olunmazsa kafa karıştırmaya çok müsait bir konu.

E=mc2 büyük hızlarda göreli olaylara bakmak gerekir

E=c2 * mo/√(1-v2/c2) bunu açtığında şöyle bişey elde edersin

E2 = p2c2 + mo2c4

gibi bir denklemin olur burada fotonun hızı c olduğundan dolayı m=mo/√(1-v2/c2) bu değer sonsuza giderdi haliylede E =mc2 deki enerjide sonsuza giderdi ama biz fotonun enerjisinin sonsuz değil E=hf olduğunu biliyoruz

ve bakıyoruz buradan diyebiliyoruzki fotonun durgun kütlesi sıfır olmalıdır.Durağan olmayan fotonların kütlesi varmıdır ozaman ki kütle korunumu yasasına görede varolmak zorunda var ise o hıza nasıl yokolmadan ulaşıyor

E=c2 * mo/√(1-v2/c2)

işte budur
    bu formül sadece ışık hızına yakın hızlarda hareket edenmaddelerde geçerli son sınıf fizik kitabında geçerli olan herşey şu anda geçerli çünkü

gelelim ışığın elektrona çarpıp onu itmesine veya koparmasına; ( iyonlaşma )

tam burada ışık denen maddenin dalga olduğu bir kez daha anlaşılıyor, nasıl mı ?
    2 tane feneri birbirine doğru tutarsak birbirleri içinden geçtikleri görünür. fakat ışığın kütlesi (madde özelliği , her maddenin kütlesi vardır ama karanlık maddenin kütlesini hala bulamadılar ) olduğundan bunu da tam olarak açıklamak mümkün değil ;hala teorik olarak ,aksiyom olarak kabul ediliyor diye biliyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Irondawn -- 13 Aralık 2009; 14:00:32 >

•  Işığın Kütlesi Var Mıdır , Yok Mudur ?

kara deliklerin ışığı emdiği gibi bilim.com da da kuantum fiziğine göre ayrı yorumlanıyor ,klasik fiziğe göre ışık hızına ulaşan madde enerjiye dönüşür deniyor ...
    tam bir paradoks

fizik =kuantum öncesi + kuantum sonrası

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.