Şimdi Ara

Işığın Kütlesi Var Mıdır , Yok Mudur ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
93
Cevap
0
Favori
10.830
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: frt-_-ctn

quote:

Orijinalden alıntı: ` quaD.

quote:

Orijinalden alıntı: Prestor

isik hizini gecen cismin (kutlenin) enerjiye donustugu bilinen bir gercek. karadelige giren bir cisim isik hizina cikiyor ve cisim yok olarak enerjiye donusuyor. bu 2+2 =4 gibi bisi bunda benim fikrim bu yonde degil desek. evet benim fikrim bu yonde degil demis oluruz. isigin herhangi bir kutlesi yok sadece enerjiden olusuyor. belki eskiden kutlesi vardir bunun hakkinda sadece fikrimizi soyliyebilirz

Belli bir yerden kopan bir varlığın örneğin büskiden kopan kırıntının bir kütlesi varsa o zaman güneşten kopan bir ışığında kütlesi olmaz mı ? Çünkü güneşinde belli bir kütlesi , hacmi vardır ?

yanlış bir düşünce bunu bisküvi kırıntısına benzetirsen güneşten kopmuş diğer gezegenleri örnek olarak vermelisin ışığı kastetmek içince bisküvinin yaydığı ısıyı örnek vermelisin.

Bisküviyi örnek vermek istedim , bu konulara çok meraklıyım aslında.. Fakat hala kafamda bazı sorular var..

• quote:

Orijinalden alıntı: MRyldz

quote:

Işık geldiği yer güneş. Eğer bir maddeden kopan birşey varsa ve o maddenin bir kütlesi varsa o zaman kopan cisminde bir kütlesi vardır.. Güneşten kopan ışıktır. O zaman ışığında kütlesi olmalı.. Örneği bisküvinin kırıntılarınında bir kütlesi vardır , çünki kütlesi olan bir merkezden kopmuşlardır.. Yanlış mı düşünüyorum arkadaşlar ?

yanlış bi mantık yürütüyor olabilirim ama o zaman baya hassas bi teraziye güçlü bi ışık kaynağı tutalım ve sonuca bakmak yeterli olurmu.

Ama terazi kütle değil ağırlık ölçer

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mysteriofan1907 -- 12 Aralık 2009; 22:33:20 >

• onu demek istemedim eğer bisküvi örneği veriyorsan bu kırıntılar güneşten ayrılan enerji değil kütlesi olan parçacık olmalı(dünya gibi) güneşten yayılan enerjiyide bisküviden yayılan enerji gibi düşünmeliyiz.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: KKochaKK

ışık güneşten kopmaz.
    hidrojenlerin helyuma dönüşüme sırasında enerji açığa çıkar güneşte. ışık : enerji

Işığın kaynağı güneş değil midir ?

Hayır güneş demek yanlış olur çünkü ışığı açığa çıkaran şey,elementler arasında gerçekleşen tepkimedir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mysteriofan1907

quote:

quote:

Işık geldiği yer güneş. Eğer bir maddeden kopan birşey varsa ve o maddenin bir kütlesi varsa o zaman kopan cisminde bir kütlesi vardır.. Güneşten kopan ışıktır. O zaman ışığında kütlesi olmalı.. Örneği bisküvinin kırıntılarınında bir kütlesi vardır , çünki kütlesi olan bir merkezden kopmuşlardır.. Yanlış mı düşünüyorum arkadaşlar ?

yanlış bi mantık yürütüyor olabilirim ama o zaman baya hassas bi teraziye güçlü bi ışık kaynağı tutalım ve sonuca bakmak yeterli olurmu.

kütlesi olan her şeyin yer çekimi ivmesi olan yerde ağırlığı olur.

• Einstein'nin görecelik kuramında yani E=mc2 formulüne göre enerjisi olan herşey kütleye sahiptir..Foronların bir momentumu (itme gücü) var.Uzayda denenen güneş yelkeni buna bir örnek.Fakat burada günümüz kuantum fiziğine göre M yani kütleyi ne aldığımız önemli durağan bir foton yani ışık parçacığı sadece elektromanyetik bir dalga gibi düşünün durağan bir kütlesi yoktur.sadece her fotonun frekansına karşılık gelen bir enerjisi ve momentumu vardır.Ama yine bir çelişki şöyle ortaya çıkıyor.Elektron ve pozitron yüklü iki parcacık - ve + birbirini yokeder.bu sırada çıkan yüksek enerji yüklü durağan gama ışınları kütle korunumu yasasına göre bu fotonların bir kütlesi olmak zorunda.Kaldıki fotonların e=hf formulüğne göre sonsuza gidemez sonsuz derken sonsuzu kim hesaplamış oda ayrı bir muamma.
    Bana göre KÜtlenin tanımını yeniden yapmak lazım fotonda parçacıktır elektronda parcacıktır birnin kütlesi var diğerinin yok.Biz günümüz teknolojsiyle bile şu fotonlar hakkında çelişkiye düşyoruz.Allahın sonsuz kudreti elbet bunuda bir sebebe bir kanuna bağlamıştır ama biz daha öğrenemedik o ayrı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LE10 -- 12 Aralık 2009; 22:53:45 >

• quote:

Orijinalden alıntı: FadeToßlack

quote:

quote:

ışık güneşten kopmaz.
    hidrojenlerin helyuma dönüşüme sırasında enerji açığa çıkar güneşte. ışık : enerji

Hayır güneş demek yanlış olur çünkü ışığı açığa çıkaran şey,elementler arasında gerçekleşen tepkimedir.

Işıkta bulunan elementler dünyada başka cisimlerde var ise ve o cisimlerin kütlesi olduğu kabul ediliyor ise o zaman ışıkta niye olmayasın ?

• quote:

Orijinalden alıntı: frt-_-ctn

quote:

Orijinalden alıntı: mysteriofan1907

quote:

quote:

kütlesi olan her şeyin yer çekimi ivmesi olan yerde ağırlığı olur.

Ozaman terazinin gösterdiği değeri 9,8 e bölersek kütlesini bulabiliriz. Tabi varsa.

• ışıkta foton denilen yüksek enerjili parçacıklar bulunuyor. fakat bu parçacıklar sadece ışık hızında var olabilir ve kütlesi yoktur.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: FadeToßlack

quote:

quote:

ışık güneşten kopmaz.

Işıkta bulunan elementler dünyada başka cisimlerde var ise ve o cisimlerin kütlesi olduğu kabul ediliyor ise o zaman ışıkta niye olmayasın ?

Yanlış anladın.Güneş'in içinde bulunan elementlerin reaksiyona girmesi sonucu ışık açığa çıkıyor.Aynı elementler Dünya'da da bulunuyor ancak illa aynı elementlerin tepkimesiyle ışık çıkar diye bir şey yok.Örneğin;Mg'un HCl ile tepkimeye girmesiyle de çok parlak bir ışık çıkar...

Ayrıca ışığın kütlesi yok ki içinde element olsun.Benim bildiğim ışığın içinde sadece fotonlar var.Ve bu fotonlar sayesinde ışık bir yerden diğer yere iletiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FadeToßlack -- 12 Aralık 2009; 22:51:30 >

• quote:

Orijinalden alıntı: áshtráy

Bunu neden kafaya takıyosun onu anlamadım...Yani ışığın kütlesi olsa ne olur olmasa ne olur?

Yok artık LeBron James.

Soruya gelirsek;bilgim yok ama mantıklı bir açıklaması vardır mutlaka.İlk aklıma gelen ışığı kütlesi olan bir maddeye çevirip enerjisinden yararlanmak.Vardır işin bir püf noktası.
  • ışığın kütlesi yok demekte yanlış bana göre eğer kütlesi yoksa bir enerjide yok.peki bu foronları hareket ettiren güç nedir?kütlesi var isede ışık hızında hangi madde enerjiye dönüşüp yokolmadan kalabilr?
  • quote:

Orijinalden alıntı: LE10

ışığın kütlesi yok demekte yanlış bana göre eğer kütlesi yoksa bir enerjide yok.peki bu foronları hareket ettiren güç nedir?kütlesi var isede ışık hızında hangi madde enerjiye dönüşüp yokolmadan kalabilr?

Sorunda burda başlıyor işte.Bende dediğiniz gibi düşünüyorum.
  • arkadaşlar tamam şu an beyin fırtınasından öteye geçtik forumda
  • iyi ama var olan herşeyin kütlesi vardır diyemeyiz.
  • Tübitak'ada sorulmuş bu soru.
    Verilen cevap ise

quote:

Orijinalden alıntı:

Evet, ışığın kütlesi yoktur. Bu ne yanılgı, ne de kimsenin şahsi görüşü. Tersine, fizik biliminin hem şu andaki en hassas deneyleriyle, hem de "ayar değişmezliği" denen derin bir teorik ilkesiyle uyumlu olan bir temeltaşı. Einstein'ın 1905 Özel Görelilik teorisine göre ışık hızında giden bir parçaçık kütle sahibi olamaz (kütlesi varsa ışık hızına ulaşması için ona sonsuz enerji aktarılması gerekir) fakat momentum ve enerji sahibi olabilir. Bunlar tam yüzyıldır biliniyor;
    yeni ve devrimci bilgiler değil.

Cihan Saçlıoğlu
  • @BaRo55;Yoktur dersek hata ederiz bence. Çünkü ışığın kütlesini bulmak için kati suretle hassas bir ölçüm yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu da bol sıfırlı ve virgüllü çok küçük sayılara denk gelebilir. Bu da imkansız gibi. Ama direk yoktur dersek ki bu sıfır demek olur o zaman mantıken ışığı ve onu oluşturan fotonları yok saymış oluyoruz.
  • varolan herşeyin bir kütlesi vardır.Şimdi biri de diyecek kütlesi olan herşeyinde yerçekimi kuvvetine görede bir ağırlığı vardır.Evet vardır.fotonlar doğrusal bir düzlemde ya parçacık halinde yada dalga boyu halinde ilerler yer çekimine kapılmaz.foton elektromanyetik dalganın kuantumudur yani alanıdır..Fakat arkadaşın yukarıda paylaştığı fotondanda örnek ışığın gezegenler etrafından geçerken yerçekimi etkisinde kaldığı gösteriliyor.Ki kara deliklerin ışığı yutması gibi.Bu apayrı bir konu en iyisi bunu ehli insanların eline bırakmak bizim kafada biyerde duruyor.Ne siz ne biz buna karar verebilirz.günümüzde bile hala tartışılmakta
  • peki ışık enerji ise ve ağırlığı yoksa (m=0) ;

e=mc²'de m'e 0 verince enerji (e) 0 çıkıyor

e=0.c²
    e=0

ışık enerji değil miydi ?
  • Böyle konuları sadece düşünerek çözemezsin.Burada tartışarak bir şey çıkmaz yani.Gerçekten merak ediyorsan daha farklı şeyler yapman lazım.Ayrıca bisküvi örneğini verebilecek bir durumdaysan zaten bunu çözmen imkansız.Yanlış anlama.Demek istediğim bisküvi örneğini verebilecek kadar bilgisizsen(bu konuda araştırma yapmamışsan) burada tartışarak hiçbir merakını gideremezsin.Ben de seviyorum böyle şeyleri düşünmeyi ama sadece vakit kaybı şu durumda.Şimdilik başka şeyleri düşünüp,bu olayları düşünebilecek yerlere gelmeye bakmalıyız.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.