hayır elektronun kütlesi 9,10 x 10üssü-31 kg bu belli zaten ama fotonun durgun kütlesi yok.
quote:
Orijinalden alıntı: Özgür Can
benim bildiğim kütlesi var ama çok düşük bir değer olduğu için ağırlığı 0 kabul ediliyor tıpkı elektron gibi
quote:
Orijinalden alıntı: speedy_
hayır elektronun kütlesi 9,10 x 10üssü-31 kg bu belli zaten ama fotonun durgun kütlesi yok.
quote:
Orijinalden alıntı: Özgür Can
benim bildiğim kütlesi var ama çok düşük bir değer olduğu için ağırlığı 0 kabul ediliyor tıpkı elektron gibi
hayır eldeki imkanlarla ölçülmesi mümkün olmadığı için yok sayılıyor yoksa onunda bir kütlesi var hatta yapılan deneylerle 10 üzeri -51 gramdan daha düşük mü ne olduğu hesaplanmıştı ama tam kütlesi hesaplanamıyor. ayrıca bununla ilgili bir konu daha var
okudum anladığım kadarı ile var olduğu ispatlanamayan ama olması gerektiği zannedilen bir kütle bu
foton kütlesizdir. bilim teknikte okumustum ögür canın dediğini aslında.. foton sanal parcacık oldugu icin kütlesi yoktur. enerji karsılıgı vardır.ve foton en yüksek hızda kabul edildiği icin kütleyle ulaşılamayan bir hıza sahip olan enerji paketidir.
bende 2. mesajda var demisim o konuda hatta bu 10 üzeri -51 gramdan daha düşük oldugunu okudugum icin:D
Foton bir madde değil. Maddenin tanımında ise kütleden bahsedilir.
peki kütlesi olmadığını kabul edersek kütlesi olmayan birşeyin momentumu nasıl oluyor
quote:
peki kütlesi olmadığını kabul edersek kütlesi olmayan birşeyin momentumu nasıl oluyor
O kısmını ben de çok ayrıntılı bilmiyorum. Ancak klasik mekanikteki vektörel momentumla, kuantum mekaniğindeki momentum eşdeğer değil. Yani incelenme alanları farklı.
P(cisim) = mV (çizgisel), mVr (açısal)
P(foton) = h/λ
Güneş sistemi dışında ki gezegenleri göremiyoruz ama yıldızlarına yaptıkları etkileri gözlemleyebiliyoruz. Göremediğimiz halde bu gezegenlerin nasıl orada olduklarını biliyorsak kütlesiz olduğu halde fotonun kütleye sahip bir tanecik gibi davranışlarını izleyebiliyoruz.
yukardaki linkte konuyu tartışmıştık 2 yıl geçmiş üstünden bana çok daha uzun gibi gelmişti
Öncelikle fotonun durgun kütlesi olamaz, zira foton durursa foton olmaz. başka bir açıdan daha düşünürsek, cisimlerin kütlesi hızlarının bir fonksiyonudur. Aynen havadaki cisimlere etki eden sürtünme kuvvetinin hıza bağlı olması veya bir kablonun empedansının içinden geçen sinyalin frekansına bağlı olması gibi kütle de hıza bağlı olarak değişir. Durgun kütlesi olan bir cisim ışık hızına ulaştığında, o hızdaki teorik kütlesi de sonsuzdur. Işık hızına ulaşan bildiğimiz tek parçacık fotonlardır ve bu hızda kütleleri de sonsuz olmadığına göre durgun kütleleri yoktur.
quote:
Orijinalden alıntı: ferdinnand
Öncelikle fotonun durgun kütlesi olamaz, zira foton durursa foton olmaz. başka bir açıdan daha düşünürsek, cisimlerin kütlesi hızlarının bir fonksiyonudur. Aynen havadaki cisimlere etki eden sürtünme kuvvetinin hıza bağlı olması veya bir kablonun empedansının içinden geçen sinyalin frekansına bağlı olması gibi kütle de hıza bağlı olarak değişir. Durgun kütlesi olan bir cisim ışık hızına ulaştığında, o hızdaki teorik kütlesi de sonsuzdur. Işık hızına ulaşan bildiğimiz tek parçacık fotonlardır ve bu hızda kütleleri de sonsuz olmadığına göre durgun kütleleri yoktur.
bende çok uğraştım ama fotonun kütlesi olduğunu ısrarla savunuyorlar çıkış noktaları ise bir deney
deneyde fotonun kütlesi eğer varsa bile on üzeri eksi bilmem kaç gramdan daha az olmalıdır çünkü biz o hassaslığa kadar ölçtük bişey bulamadık diyor yani bunun altında bir kütlesi var demiyor ki
fotonun kütlesinin olması fizik teorilerine kökten ters bir durum
foton enerji paketidir ya. ne kutlesi. kütle dedigniz sey yer kaplar burdan gidin bari:))
ornek gunesten gelen ışınlardır. o ışınların kütlesinin oldugunu düşünsenize oyar adamı kevgire donderir maaazallah. :))
quote:
quote:
There are two interesting cases of this last equation:
1-If the particle is at rest, then p = 0, and E = m rest x c2. 2-If we set the rest mass equal to zero (regardless of whether or not that's a reasonable thing to do), then E = pc.
quote:
It is almost certainly impossible to do any experiment that would establish the photon rest mass to be exactly zero. The best we can hope to do is place limits on it. A non-zero rest mass would introduce a small damping factor in the inverse square Coulomb law of electrostatic forces. That means the electrostatic force would be weaker over very large distances
şu an her saniye nötrino denen parçacıklar içimizden ışık hızlarıyla geçiyor zaten ama yüksüz oldukları için bize zarar vermeden yollarına devam ediyorlar...
quote:
Orijinalden alıntı: fizisyen
foton enerji paketidir ya. ne kutlesi. kütle dedigniz sey yer kaplar burdan gidin bari:))
ornek gunesten gelen ışınlardır. o ışınların kütlesinin oldugunu düşünsenize oyar adamı kevgire donderir maaazallah. :))
kütlesi yok onunda ... yani miktar olarak yok kabul edilicek kadar zarasız ve kucuk.
olay sadece yukle olmaz cunku. vücudunuzdan bi kütle gecmesi!!
nötrinoların kütlesinin bulunduğuna dair yazı
Neutrino mass discovered Jul 1, 1998
A team of US and Japanese physicists has obtained convincing evidence that neutrinos have mass, finally settling one of the most fundamental questions in particle physics. Results from the SuperKamiokande experiment in Japan suggest that neutrinos have a mass of 0.1 eV or greater, compared with about 0.5 MeV for the electron. The findings, reported at the Neutrino 98 meeting in Takayama, Japan and submitted to Physical Review Letters, have important implications for both cosmology and particle physics.
quote:
Orijinalden alıntı: fizisyen
kütlesi yok onunda ... yani miktar olarak yok kabul edilicek kadar zarasız ve kucuk.
olay sadece yukle olmaz cunku. vücudunuzdan bi kütle gecmesi!!
ayrıca elektron nötrinosu olan pozitron (e+) un da kütlesinin 3 ev den küçük olduğu biliniyor