Şimdi Ara

Intel'in Meltdown ve Spectre yamaları eski PC'lerde sorun çıkarıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
85
Cevap
1
Favori
3.129
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Intel bu yılın başında ortaya çıkan Meltdown ve Spectre açıklarını gidermek için gerekli güvenlik güncellemelerini yayınladı ancak Windows ve Ubuntu yamalarında olduğu gibi bazı PC'lerde beklenmedik yeniden başlatma sorunlarına neden oldukları görülüyor.

     

    Ayrıca Bkz.iPhone, Android ve Windows'daki tarayıcılar Spectre açığına karşı korumalı mı? Test edin!
    Şirket bu durumdan etkilenen sistemler için henüz bir çözüm bulamamış olsa da, sorunun farkında olduğunu ve halen araştırıldığını doğruladı. Intel Veri Merkezi Grubu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Navin Shenov, Broadwell ve Haswell işlemcilerinin bu hatadan etkilendiğini açıkladı. Kendisi detay vermese de etkilenen sistemlerin sonsuz yeniden başlatma döngüsüne girdiği belirtiliyor.

     

    Henüz hiçbir çözüm yok


    Sorunu gidermek için herhangi bir çözüm önerilemese de Intel yetkilisi şirketin soruşturmasının sonucuna bağlı olarak önümüzdeki haftalarda yeni firmware sürümlerinin yayınlanabileceğini söyledi.

     

    Peki bazı güncellemelerin yeniden başlatma sorununa neden olabileceği artık doğrulandığına göre bahsi geçen işlemcileri kullananlar ne yapmalı? Intel sistemi bozma riskine rağmen hala yamaların yüklenmesini önerdiğini söylüyor. Navin "Son kullanıcılar sistem ve işletim sistemi sağlayıcıları tarafından önerilen güncellemeleri uygulamaya devam etmelidir" dedi.








  • Yükledikten sonra bir kere mavi ekran ardından kapanma sorunu yaşadım, bunun dışında kullanığım programlarda performans düşüklüğü hissettim ve yeni sitem kurma işlerini hızlandırdım. Yani artık sistemim eskidi yenisine geçmem gerekir hissiyatını yaşadım bunu milyonlarca kişi yaşayacak ve sonuçta adamlar ceplerini dolduracak. Birilerinin bu firmalara bir şekilde yaptırım uygulatması gerekir.
    Bunlar o kadar lanet açıklar ki sizden herhangi bir şey sızdırılsa bile bunun Spectre ya da Meltdown nedeniyle olduğunu hiçbir zaman bilemiyorsunuz. İz sürülemeyen, herhangi bir virüs ya da malware uygulamasına yakalanmayan çok sinsi açıklar. Ve siz bütün bu microkod ya da işletim sistemi güncelleştirmeleri ile sadece korunmuş olduğunuzu varsayacaksınız ama asla korunduğunuzdan emin olamayacaksınız. Herhangi bir sızdırılma vakasında bunun bu iki açıktan kaynaklandığını da iddia edemeyeceksiniz. Herşey varsayım üzerine kurulmuş anlayacağınız. Bu açıkların kasten arka kapı olarak bırakıldığı konusunda da ciddi şüphe duyuyorum. Şahsen ben ne yaparsak yapalım birileri bizden birşey almak istediği sürece alacağını, güncellemelerin gereksiz olduğunu, güncelleme yaparak sadece performans kaybına uğrayacağımızı düşünüyorum. Bu da bir varsayım ve aksini söyleyecek olan da yine başka bir varsayımda bulunmaktan öteye geçemeyecektir. Ruslar boşuna kritik pozisyonlarda daktilo kullanmaya başlamadı.

    Ben kendimce soğuk depolama şeklinde önemli kişisel bilgilerimi muhafaza etmeyi düşünüyorum. Online yapılan her işlem risk altında kalmaya devam edecek ve bence yeniden tasarlanan işlemciler de çıksa hiçbir zaman güvende olmayacağız.
    Artık daha intel işlemci kolay kolay almam. Bir sistem dizersem amd olacak. Adam yama yayınlıyor sistemim boyna reset atıcak ve para iadesi alamıcam. Kaç yıldan beri bilinen bir açık var ve o mimariyi bu zamana kadar üretim yapmışlar. Yani bilgi çalmışlar. Ve yamalar ile açığın kapanaca meçhul.
    Ona bile gözü dönmüş intel fanları bir mazeret bulmuştu. Hisse düşer diye korkmuştur, onu Amerika düşünsün falan diyorlardı şaka gibi :D Şimdi yine üst düzey intel yöneticileri açıklama yapıyor ama burada yine daha yeni 8700 aldığı için içine yediremeyen değişik intel fanları gelir, intelin kendi açıklamalarına rağmen inteli savunur.
    Intel, son kullanıcıların gerekli BIOS güncellemelerini kurmaya devam etmesini öneriyor önermesine de WSJ'ın haberine göre üst düzey birkaç firmayla temasa geçerek söz konusu "boot loop" nedeniyle BIOS güncellemelerini şimdilik askıya almaları için "sessizce" uyarıda bulunduğu da söyleniyor.

    https://www.neowin.net/news/intels-fix-for-meltdown-and-spectre-had-a-bug-of-its-own
  • Adamlar hakli mesela benim pcde i5 4460 var. Guncelleme yapip saglam diye iteledikleri islemciyi iyice bozmam lazim ki adam bana i5 8400 satsin. Daş mı yesin intel. Hemen guncellemeyi yapip i7 8700 k kuyruguna giriyorum. Intel diyecekte biz yapmayacagiz ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi l4her0 -- 15 Ocak 2018; 15:25:46 >
  • Yükledikten sonra bir kere mavi ekran ardından kapanma sorunu yaşadım, bunun dışında kullanığım programlarda performans düşüklüğü hissettim ve yeni sitem kurma işlerini hızlandırdım. Yani artık sistemim eskidi yenisine geçmem gerekir hissiyatını yaşadım bunu milyonlarca kişi yaşayacak ve sonuçta adamlar ceplerini dolduracak. Birilerinin bu firmalara bir şekilde yaptırım uygulatması gerekir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Escapetolife -- 15 Ocak 2018; 15:26:40 >
  • 1000 böbreğim olsa 1ini vermem.

    Celeron N3050 denedim en son. XeonPhi x400 çıkana kadar daha Intel denemem.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 15 Ocak 2018; 15:32:34 >
  • Birazdan damlarlar inteli intele rağmen savunanlar
  • tek çözüm işlemcileri açık olmayan yenileriyle değiştirecekler tek yol bu...
  • yani benim işlemcim sonsuz yeniden başlatma döngüsüne girerse yeni yama çıkana kadar pc'yi rafa mı kaldıracağım? ne lan bu saçmalık? intel iyi s.çmıştı ama şahane sıvamış valla.

  • Intel, son kullanıcıların gerekli BIOS güncellemelerini kurmaya devam etmesini öneriyor önermesine de WSJ'ın haberine göre üst düzey birkaç firmayla temasa geçerek söz konusu "boot loop" nedeniyle BIOS güncellemelerini şimdilik askıya almaları için "sessizce" uyarıda bulunduğu da söyleniyor.

    https://www.neowin.net/news/intels-fix-for-meltdown-and-spectre-had-a-bug-of-its-own
  • Dükkanda 6.nesil i5 var, performans düşüşü var geçenlerde ne hikmetse windows onarma ekranından çıkmadı ve en son formatı yedi. Bilgisayarcı getirdi güncellemeler kapalı ama sanki eski hız yok, logo muhasebe programında bariz ağırlaşma var acaba bu mevzudan dolayı mı
  • Normalde ticari itibarları zedelenmesi gerek ama bu dönemde daha çok işlemci satarak bol bol kar yapacaklar. Dolayısıyla İntel ya da Amd için birbirinizi yemeyin burda.
  • tam e7400 e kuracaktım vazgeçtım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jimhendrix -- 15 Ocak 2018; 16:43:23 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: l4her0

    Adamlar hakli mesela benim pcde i5 4460 var. Guncelleme yapip saglam diye iteledikleri islemciyi iyice bozmam lazim ki adam bana i5 8400 satsin. Daş mı yesin intel. Hemen guncellemeyi yapip i7 8700 k kuyruguna giriyorum. Intel diyecekte biz yapmayacagiz ...

    i7 8700 alman de yetmez. Neden dersen onlarda en son yayınlanan Windows güncellemesi sonrası sıkıntı var. Masaüstü değil ama 3 ay önce alınma dizüstü bilgisayarım var ve işlemci i7 8700 ve son güncelleme sonrası çoklu işlemlerde kasma olmaya başladı. Ciddi perfonmans düşüşleri var
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sınav_testmis_kanka


    quote:

    Orijinalden alıntı: Çağdaş

    Dükkanda 6.nesil i5 var, performans düşüşü var geçenlerde ne hikmetse windows onarma ekranından çıkmadı ve en son formatı yedi. Bilgisayarcı getirdi güncellemeler kapalı ama sanki eski hız yok, logo muhasebe programında bariz ağırlaşma var acaba bu mevzudan dolayı mı

    BIOS update yapılmış ise ondan olmuş olabilir.

    BIOS sürümünün kontrol ettiniz mi?

    :))) Yapmıştır Bios Update, siz bir kontrol edin ve eğer sizden izinsiz de yapmışsa artık siz bilirsiniz...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: l4her0

    Adamlar hakli mesela benim pcde i5 4460 var. Guncelleme yapip saglam diye iteledikleri islemciyi iyice bozmam lazim ki adam bana i5 8400 satsin. Daş mı yesin intel. Hemen guncellemeyi yapip i7 8700 k kuyruguna giriyorum. Intel diyecekte biz yapmayacagiz ...

    Hocam siz güncelleme falan yapmadınız değil mi ? Bende de 4670 var. Bir iç organlarımız kaldı. Gelsin onu da işlemci arka kapısından alsınlar a..nı satayım ya. Uygulama falan yüklemedim. Windows ile gelmiyordur inşallah bu asıl yavaşlatan güncelleme ? Onunla ilgili detayı haberlerde bir göremedim. Intel Engine bilmem nesini mi yüklemek lazım bu yamaları yapmak için ?
  • sınav_testmis_kanka S kullanıcısına yanıt
    Yok hocam para mara yok ya. Sistem mistem alamam. Zaten gpu falan da yok. hd 4600 le stardew valley oynamaya çalışıyorum da iyice rezil olmasın diye şey etmiştim. ShutUp10 uygulaması yüklemiştim update falan kapatmış sanırım. Açtım update'i ama güncel diyor pc en son 12.ayda güncelleme almış. Bize gelen bir güncelleme falan yok yani. Herhalde update bozuldu benim. Neyse daha iyi böyle. Bilgilendirme için eyvallah. Alamasam da yakın takipteyim zaten.
  • Escapetolife kullanıcısına yanıt
    sadece basit excel tablosu, outlook ve internet kullandığım pc şuan beni öldürüyor.

  • Güncelleme ile sistemin bozulup, sonsuz yeniden başlatma döngüsüne giren bilgisayarı yeni bir güncelleme ile yaşadığı durumdan kurtarmanın herhangi bir şekilde imkanı var mı ki? Yoksa bu güncelleme ile yarattıkları sorunlardan kurtulmanın tek yolu format görünüyor.

    Ben bu kafayı anlayamadım; insanlara zorla format attırmak için mi hâla bozuk yamaları yüklemelerini öneriyor bunlar? Kişi, format sonrası güncellemeleri tekrar yapsa, aynı sorunla karşılaşıp yine format atmak zorunda bırakılacak. "Bu işi çözene kadar hata yaratan güncellemeleri askıya alalım" diyeceklerine "güncellemeleri yükleyin" demek, "biz sorunları giderene kadar bilgisayarlarınızı kullanmayın" demek ile aynı şeye geliyor. Çok saçma.

  • ONY86 kullanıcısına yanıt
    Yok hocam olur mu öyle şey. Intel sevdalısı arkadaşlar sizi öyle olmadığına ikna etmek için gelir şimdi. Distopya gibi yemin ediyorum...
  • Bunlar o kadar lanet açıklar ki sizden herhangi bir şey sızdırılsa bile bunun Spectre ya da Meltdown nedeniyle olduğunu hiçbir zaman bilemiyorsunuz. İz sürülemeyen, herhangi bir virüs ya da malware uygulamasına yakalanmayan çok sinsi açıklar. Ve siz bütün bu microkod ya da işletim sistemi güncelleştirmeleri ile sadece korunmuş olduğunuzu varsayacaksınız ama asla korunduğunuzdan emin olamayacaksınız. Herhangi bir sızdırılma vakasında bunun bu iki açıktan kaynaklandığını da iddia edemeyeceksiniz. Herşey varsayım üzerine kurulmuş anlayacağınız. Bu açıkların kasten arka kapı olarak bırakıldığı konusunda da ciddi şüphe duyuyorum. Şahsen ben ne yaparsak yapalım birileri bizden birşey almak istediği sürece alacağını, güncellemelerin gereksiz olduğunu, güncelleme yaparak sadece performans kaybına uğrayacağımızı düşünüyorum. Bu da bir varsayım ve aksini söyleyecek olan da yine başka bir varsayımda bulunmaktan öteye geçemeyecektir. Ruslar boşuna kritik pozisyonlarda daktilo kullanmaya başlamadı.

    Ben kendimce soğuk depolama şeklinde önemli kişisel bilgilerimi muhafaza etmeyi düşünüyorum. Online yapılan her işlem risk altında kalmaya devam edecek ve bence yeniden tasarlanan işlemciler de çıksa hiçbir zaman güvende olmayacağız.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • -dehşet- kullanıcısına yanıt
    Internete bağlanan hic bir cihaz güvenli değil. Devlet vb intranet ile güvende olabilir. Fiziki olarak farklı omurga kurulmalı. Sıradan sitelerin alacağı veriler çok sorun değil. Sanal Kart vb kullanırsınız ancak biraz daha derin işlerde fotolarinizin olduğu pcyi kullanmayı onermem. Dediğiniz gibi arka kapılar her zaman olacak ama paranoya ya gerek yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.