|
Neye göre bir insan iyi insan yada kötü insan olmuş oluyor? |
|

|
Neye göre bir insan iyi insan yada kötü insan olmuş oluyor? |
|
|
Kimse saf iyi veya saf kotu degil. Ying yang felsefesine bak derim. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
Yanlış anlamayın ama 20 yıllık üyesiniz ve hala bunumu sorguluyorsunuz? Sözüm size değil, Bazı temel şeyleri sorgulamak ve diğerlerinden farklı olduğunu düşünmek, kendisini özel zannetmek oldukça yaygın bir durumdur. Kimse bir diğerinden daha farklı veya üstün değildir. Ancak temel şeylerin kavranamaması bana göre kabul edilemez bir eksikliktir.(Tekrar ediyorum sözüm size değil) Şimdi sorunuza cevap vereceğim Bana göre iyi insan çevresiyle uyumlu yaşayabilen(Sosyal cevre değil genel çevre) , tüketme alışkanlıklarıyla çevresine vereceği zararı minimize eden, sürdürebilirliği koruyan, kişidir. İyi insan aklıyla hareket eder, ancak kanserli bir kolu kesmek onu kötü yapmaz. Yine bana göre kötü insan, çevresini korumayan, tek derdi doymayan aç karnına daha fazlasını alabilmek için her türlü yolu mübah gören, bu doğrultuda yaşadığı çevreyi öldürmekten çekinmeyen insandır. Tek derdi kendisi ve çıkarlarıdır. Etik değerlere uymayan insandır. Yine bana göre, gelişen teknoloji ile yapay seçilim oluştuğundan, bu değerlere uymayan insan sayısının doğal yollardan azalma olasılığı düştüğünden, sayılari olağan üstü artış gösteriyor. Yani temel uyumluluk gösteremeyen insanlardan bahsediyorum, yaşamın yüzmilyonlarca yılda oluşturduğu bazı tecrübeyi bir kalemde çizip atabilen insan sayısı aşırı tüketime neden olup insanlığın sonunu getirecek olandır. Simbiyotik ilişki içinde yaşayan bir canlı grubu düşünün, birbirilerine muhtaçtırlar ancak, bir mutasyonlu canlı, benim buna ihtiyacım yok benfarklıyım .s diyip birlikte yaşadıği canlıya zarar veriyor ve sonucunda kaynak eksikliğinden kendi türüde ölüyor, bu durumda sivri zekalı uyumsuz olan canlının kendisini götürmesini geçtim, yanındakileride götürmesi kötü olandır. Eğer bu ilişki bozulacaksa bile, aklıyla hareket eden canlı grubu, gerekli ihtiyaç parametrelerini ortadan kaldırır ve herkes yoluna gider. Bu dünyada akıllı yaşamak en doğru olandır. Tarih, sadece anlatılacak hikayeler değil, ibret alınması gereken, ders çıkartılması gereken ve ileride aynı hataları bize tekrar ettirmeyecek bir avantajdır. Tabi benim bahsettiğim tarih, ideoloji aşılamak için yazılan propaganda içeren değil, insanlık açısından gerçek tecrübelerden oluşan ulaşılması zor olan tarihtir.Aksi taktirde kuzey koreye gidince bambaşka bir tarih propagandasına maruz kalacakken, abd de çok daha farklı bir tarihe maruz kalırsınız.(Biraz uçuk bir örnek ancak net anlaşılmasi adına veriyorum) Gerçek bilgi yani ego gölgesinde oluşturulmamış bilgi, tecrübenin sonraki nesle aktarılmasına ve aynı hataların tekrarlanmamasına olanak tanır, bunu engellemekte bence kötülüktür. İnsanlık eğer sadece günü kurtaracak şekilde yaşayacaksa iyi ve kötü pek bir anlam ifade etmiyor ancak ilerlemek istiyorsak bir ideolojimiz varsa, bazı şeyler anlam kazanıyor. Aklı olan canlılar olarak ilerlerken sistemler kurduk ancak, sistemler karmaşıklaşınca ne için sistemler kurduğumuzu bile unuttuk, ki bu büyük yanlış. Sonuçta doğa öyle yada böyle bu zayıflıkları içerenlerin yok olmasına neden olur, sonra yeniden başlayanlar yine ders almazlarsa tekrar ve tekrar yok olurlar, tâ ki ders alınana kadar. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 11 Ekim 2025; 1:42:49 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|
"Hani böyle aklında kimse ile ilgili kötü düşünce olmayanlar, her şeye pozitif tarafından bakanlar, herkesle ilgili iyi düşünenler vardır ya. Onlar iyi insanlardır diyebiliriz sanırım." Bu kurduğum cümle türünde, farklı bakış açıları ummuştum ama, laf sokmaya çalışıp, ardından "sözüm size değil" diyerek bunu kamufle etmeye karlkışanlarla karşılaştım. Başka farklı yorum yapacak olanlar da vardır belki. |
|
Bencillik empati yoksunu narsist kişiler < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
| _____________________________ |
|
Kişinin iyi yada kötü sayılmasının en önemli göstergesi, hizmetinin yönüdür diye düşünüyorum. Bilenler biliyordur hizmetin yönü ikiye ayrılır: Başkalarına hizmet ve kendine hizmet. Başkalarına hizmet edenler, özgür iradeye saygılı eğilimdedir. Yani iyiliğe meyillidir. Kendine hizmette ise kontrolcülük ağır basmaya başlar. Yani kötülüğe meyillidir. |
|
İnsanoğlu iyi ve kötüyü 3-5 yaşlarına geldiğinde ayırt edebilmeye başlıyor. İyi ve kötü gayet basit bir olgu. Nesini anlamadın. Konu bana çok saçma geldi. Ne dememizi bekliyorsun. "Yere çöp atan insan kötüdür, insanlara yardım eden insan iyidir" bu 3-5 yaşlarında çocukları tartışacağı bir konu. |
|
Bazen mevzu göründüğünden derindir. Ancak bulunduğun yerden büyük resmi göremezsin. "Ne de çok oldum" dersin. |
|
düşünce yapası. |
|
Düşünce yapısıyla birlikte algı seviyesi önemli. Çünkü algı düzeyi kademe kademedir. Bilinci ortalamadan yüksek olan bir insan farklı algılar, bilinci 3-5 yaş seviyesinde olan da ona göre algılar ve hatta her şeyi ona göre yorumlar. |
|