Şimdi Ara

Ilk Arızalı Jasper;Yine Gpu (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
311
Cevap
0
Favori
22.861
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090501045224AA2QsXE

ingilizcesi basit okuyun.... sonuçta gene de jasper makınemı haftaya alıcam....
  • quote:

Orjinalden alıntı: harmonyoa

Valla zephryler diyorsunuz ama zamanında halo makinamda dashboard donması yapıyordu.
    Bazen keşke ps3 e geçmeseydim xbox ta kalsaydım diyorum ama bu yazılanları gördükçe pekte yanlış bi karar almamışım...

Özellikle bu ülkede asla ps3'ü xbox 360 a tercih etmezdimbu kendi düşüncem nedenlerine gelirsek;
    orjinal kopya olayına girmeyeceğim bir konsolu kopyası yok diye eleştirmek haksızlık olur

Fakat türkiyede ps3 sahibi olarak yeni bir oyun çıktıgında bunu yakınımdaki teknosadan temin etmek istersem 180 tl ödüyorum yurtdışında satılan fiyatın 2 katından fazla bir fiyat bu.
    Playasia'dan istesem gelene kadar stres yaşıyorum
    Yani paramla rezil oluyorum
    üstelik oyunlarda türkçe dil desteği yok

Teknik servise gelirsek Sony Türkiye Berbat
    yurtdışı fiyatının 1.5 katına aldıgım ürünun lensi bozuluyor
    ülkenin başkentindeki servise gidiyorum ne ps 3 açmayı bilen nede yedek parça var
    topu topu 20 dakikalık iş için kutusuyla getirin 33 gün sonra büyük ihtimal yenisini alırsınız diyorlar(olay gerçektir hala bekliyorum)
    Yani ankarada lens-uzman olmadıgı gibi istanbula gönderilen ürünüme oradada lens değişimi yapılmıyor 1 ay bekletip yenisini veriyorlar
    Garanti olmasa lens alıp kendim yapacağim satarken sorun çıkmasın diye sabrediyorum

Ayrıca xboxın live gibi inanılmaz bir sistemi ve konsol tarihinin en başarılı controllerı büyük artılar
    bence 360 ın tek eksisis bu tarz anakart problemleri.
    Bu sorunlar can sıkıyor fakat xbox 360 gerçekten çok başarılı bir cihaz

Bu ülkede xbox 360 kullanan-kullanmak isteyen ama bu sorunlardan rahatsız çok kişi var;
    Şimdi büyük bir yatırımla Reballing (gpu değişimi cihazı) siparişi verdik
    Zaten satışlarda sundugunumuz sogutma modu büyük bir kullanım güvenliği sağlıyordu
    şimdi buna ek olarak gpu değişimi imkanıyla hem tamirlerde hem satışlarda çok geniş bir teknik destek vermeyi planlıyoruz(bu destek geçmişe de yönelik olacak hiçbir müşterimizi mağdur etmeyeceğiz)
    ayrıntıları yakında paylaşacağız amacımız xbox 360 kullanıcılarını bu kadar para verdiğim xboxım çöp olur stresinden büyük ölçüde kurtarmak

• quote:

Orjinalden alıntı: 2n4...4Life

millet falconları sattı yeni anakart daha iyidir diye o da gümmmmmmmmmmm....

hep söylerim eskisini satıp yenisi almak akıl karı değil patlayana kadar kullan işte

Elimdeki elite makinayı 660TL'den satmak için neredeyse 1 ay ilan verdim ve satılırsa niyetim 1-2 ay sonra jasper anakartlı
    xbox360 almaktı ancak piyasa öyle bir hal aldı ki konsollar jasper yüzünden satılmaz oldu.

Şimdi ise aylardır beklenen jasper 3k ile yeniden karşımızda.

Bu microsoft'un avrupa standartları gereği kurşunsuz lehim kullanmaya devam etmesi ve bu kadar basit bir iç dizayn ile yoluna
    devam etmesi daha çok canlar yakmaya devam edecek.

Aslında çözüm yolu belli, nasıl ki kendimize bilgisayar sistemi toplarken gidip işlemci alıp "socket" yapısında olan bu işlemciyi anakartımıza
    montajlıyorsak aynı yapıda, yani socket yapısında gpu üretilecek ve gpu geliştirilip "aynı işlemcilerde olduğu gibi" o şekilde satılacak, bizlerde
    istediğimiz hız ve grafik kalitesindeki gpu'lardan satın alıp xbox360 anakartımıza montajlayarak kullanacağız.

gpu aşşağıdaki gibi olsa sizce bu sorunlar yaşanırmıydı?

Ilk Arızalı Jasper;Yine Gpu
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Ben Jasper makianyı aldıktan sonra jelatinini bile sökmeden soğutma modu için Konsoltürk'e Can'a yolladım. Bundan önce ise Falcon kullanıyordum. GPU dan göçtü. Falcon soğutmasızdı. Şimdi arada farklar gözlemledim ve paylaşayım. Falcon makinamın altını boş tutuyordum ve çok ısınmıyordu. Mainanın arkasından gelen hava ise serin sayılabilecek bir seviyedeydi. Havayı ılık üflediği için Falcon az ısınıyor diye düşündüm. Daha 20-30 saat oyun oynatmadan göçtü makina. Jasper'de soğutma modu var. Altı yine hava alacak şekilde duruyor ve kullanımda ılık, elle dukununca rahatlıkla hissediliyor. Arkasından çıkan hava Falcon'dan en az iki kat daha sıcak. Bunu net söyleyebilirim. İlk kullanımda tırstım ama sonra Can'ın daha önce anlattığı aklıma geldi. Soğutmadaki amaç sıcak havayı dışarı atmak devir daimi sağlamak demişti. Bu bağlamda Falcon'da sıcak havanın tam dışarı atılamadığı düşüncesindeyim. Soğutma etkili bir yöntem bunu anladım. Microsoft Jasper'da 65 nm ile 3-5 derece ısı düşürerek bize yine adam gibi bir iş çıkaramayacağını kanıtladı. Falcon ve Jasper arasında uçurum yok. Belki GPU daha dayanıklıdır ama anakart yine çöp malzeme. Soğutma şart.

• quote:

Orjinalden alıntı: BeyazBüyü

Elimdeki elite makinayı 660TL'den satmak için neredeyse 1 ay ilan verdim ve satılırsa niyetim 1-2 ay sonra jasper anakartlı
    xbox360 almaktı ancak piyasa öyle bir hal aldı ki konsollar jasper yüzünden satılmaz oldu.

Şimdi ise aylardır beklenen jasper 3k ile yeniden karşımızda.

Bu microsoft'un avrupa standartları gereği kurşunsuz lehim kullanmaya devam etmesi ve bu kadar basit bir iç dizayn ile yoluna
    devam etmesi daha çok canlar yakmaya devam edecek.

Aslında çözüm yolu belli, nasıl ki kendimize bilgisayar sistemi toplarken gidip işlemci alıp "socket" yapısında olan bu işlemciyi anakartımıza
    montajlıyorsak aynı yapıda, yani socket yapısında gpu üretilecek ve gpu geliştirilip "aynı işlemcilerde olduğu gibi" o şekilde satılacak, bizlerde
    istediğimiz hız ve grafik kalitesindeki gpu'lardan satın alıp xbox360 anakartımıza montajlayarak kullanacağız.

gpu aşşağıdaki gibi olsa sizce bu sorunlar yaşanırmıydı?

Ilk Arızalı Jasper;Yine Gpu

Evet jasper yüzünden xbox 360 piyasası 4 aydır yarım devirle dönüyor
    hem 0 hem 2. el olarak

yanlız bu yazdıgınız kurşun olayı yanlış
    zaten tüm elektronik aletler standartlar gereği belli bir kurşun oranını geçemiyor
    yani ps3-nvidia-ati bütün chipset üreticileri belli bir oranı geçemez ki 2006 yılında ms 360 ürünlerindeki kursun oranını limitler oranında arttırdı
    Evet daha fazla kurşun içeren lehimler daha zor çatlardı ama çözüm değil olsaydı 1 ay içeriside başlayacağımız gpu yenilenemelerinde istenilen lehimden kullanır sorunu %100 çözerdik

Bu sorunun fabrikasyon çözümü ms elinde yapmak isterse 1 günde bitirir
    firma olarak tercihleri bu yönde olmadıgına göre garanti dışındaki standart kullanıcının yapacağı iki şey var ya oluruna bırakıp kullanmak ya da alette henuz hasar oluşmamışken sogutma konusunda önlemler almak-aldırmak
    buj sorunları bitirmez ama oldukça azaltır....

• geçmiş olsun ne diyelim
  • quote:

Orjinalden alıntı: bugsymaloone

Ben Jasper makianyı aldıktan sonra jelatinini bile sökmeden soğutma modu için Konsoltürk'e Can'a yolladım. Bundan önce ise Falcon kullanıyordum. GPU dan göçtü. Falcon soğutmasızdı. Şimdi arada farklar gözlemledim ve paylaşayım. Falcon makinamın altını boş tutuyordum ve çok ısınmıyordu. Mainanın arkasından gelen hava ise serin sayılabilecek bir seviyedeydi. Havayı ılık üflediği için Falcon az ısınıyor diye düşündüm. Daha 20-30 saat oyun oynatmadan göçtü makina. Jasper'de soğutma modu var. Altı yine hava alacak şekilde duruyor ve kullanımda ılık, elle dukununca rahatlıkla hissediliyor. Arkasından çıkan hava Falcon'dan en az iki kat daha sıcak. Bunu net söyleyebilirim. İlk kullanımda tırstım ama sonra Can'ın daha önce anlattığı aklıma geldi. Soğutmadaki amaç sıcak havayı dışarı atmak devir daimi sağlamak demişti. Bu bağlamda Falcon'da sıcak havanın tam dışarı atılamadığı düşüncesindeyim. Soğutma etkili bir yöntem bunu anladım. Microsoft Jasper'da 65 nm ile 3-5 derece ısı düşürerek bize yine adam gibi bir iş çıkaramayacağını kanıtladı. Falcon ve Jasper arasında uçurum yok. Belki GPU daha dayanıklıdır ama anakart yine çöp malzeme. Soğutma şart.

Standart haliyle xboxın 2 blower fanı genel olarak cpu arkasındaki havayı atıyor
    çünkü oraya bakan kısım gpuya bakan kısmın en az 3.5 katı
    ki çıkış tarihinden beri xbox 360ın tasarım hatası olarak bahsedilen sorunu bu;
    sistem gpuyu sogutacak kapasite ya da yapıda değil
    özellikle falcon sonrası cpularında 34 derecelerde çalıştıgını düşünürsek arkadan atılan havanın hiç ısınmıyor olması çok doğal
    biz hem ek fan ile gpu ya standart fanlar atacak şekilde hava üflettiğimizden hemde kasa içinde duran havayı çekip boşa güç harcayan delikleri yalıttıgımızdan gpu ya çarpan daha fazla hava sıcak olarak dışarı çıkıyor dilenirse stok fanlarında hızı arttırılarak bu hava standart halinden bile soguk hale gelir ama gerek yok (Ses artışı olarak rahatsız eder)
    gerçi size açıklamama gerek kalmamış zaten kendiniz kavramışsınız

• İşte beklenen haber gelmiş ne diyelim valla yazıklar olsun MS
  • hemen önyargılı olmayın bence illaki bozulan olucak jasper diye bozulmıcak anlamına gelmiyoki sadece biraz bilinçli kullanın yeter misal en kötüsü nyko ile kullanın yada fan modları yaptırın alıyan kendi yapsın bana göre makinayı sabit olarak havalı bir yerde kullanın örneğin benim makine aldığımdan beri kendi yaptığım dışardan adaptörlü nyko fan modu ile çalışma masına sabitli bir şekilde duruyor 1 yıldır yerinden 1 cm bile oynatmadım fanları ayarlı adaptör ile 12w sürekli çalıştırıyorum makineyi kapattıktan sonra 10 -20 dakka civarı fan modları içerden yapılması bana göre zarar lı neden bi kere içerden alına güç makinenin gücünden yiyo üstelik makinanın içi alınca özellikle anakartı yerinden oynatmak bozulmalara davet çıkarıyo valla makinenin içi açmaktak korktuğum için 1,51 fw bile yaptırmıyorum 1,4 lü duruyo ama bakalım 1,4 de patleyip kullanıyorum 1,5 leri malum makine os... nem kapan bi cihaz ha bu şekilde yapınca 3k vermiyekmi illaki verekcek ama xboxsunu sağlam kazığa bağla microsoftu hırsız etme misali

• quote:

Orjinalden alıntı: Neso

hemen önyargılı olmayın bence illaki bozulan olucak jasper diye bozulmıcak anlamına gelmiyoki sadece biraz bilinçli kullanın yeter misal en kötüsü nyko ile kullanın yada fan modları yaptırın alıyan kendi yapsın bana göre makinayı sabit olarak havalı bir yerde kullanın örneğin benim makine aldığımdan beri kendi yaptığım dışardan adaptörlü nyko fan modu ile çalışma masına sabitli bir şekilde duruyor 1 yıldır yerinden 1 cm bile oynatmadım fanları ayarlı adaptör ile 12w sürekli çalıştırıyorum makineyi kapattıktan sonra 10 -20 dakka civarı fan modları içerden yapılması bana göre zarar lı neden bi kere içerden alına güç makinenin gücünden yiyo üstelik makinanın içi alınca özellikle anakartı yerinden oynatmak bozulmalara davet çıkarıyo valla makinenin içi açmaktak korktuğum için 1,51 fw bile yaptırmıyorum 1,4 lü duruyo ama bakalım 1,4 de patleyip kullanıyorum 1,5 leri malum makine os... nem kapan bi cihaz ha bu şekilde yapınca 3k vermiyekmi illaki verekcek ama xboxsunu sağlam kazığa bağla microsoftu hırsız etme misali

Tabiki kullanım aldıgınız önlemler eminim ömründe yararlı olacaktır
    siz zaten belirtmişsiniz dışardan aldıgınızı ama açıklayayım
    nyko tarzı dışardan takılan fanlar aletten gelişi güzel voltaj çalar
    aşırı yüklenme halinde gerekli bir chipten alacakları güç xboxı bozabilir ki internet üzerinde bu konuda açılmış onlarca konu mevcut
    yani çalışan sistemi bozabilirsiniz
    fan modlarında ise konsolda kullanılmayan chipler kullanıldıgından(en azından bizimkinde) güvenlidir

• quote:

Orjinalden alıntı: Konsolturk

quote:

Valla zephryler diyorsunuz ama zamanında halo makinamda dashboard donması yapıyordu.
    Bazen keşke ps3 e geçmeseydim xbox ta kalsaydım diyorum ama bu yazılanları gördükçe pekte yanlış bi karar almamışım...

Özellikle bu ülkede asla ps3'ü xbox 360 a tercih etmezdimbu kendi düşüncem nedenlerine gelirsek;
    orjinal kopya olayına girmeyeceğim bir konsolu kopyası yok diye eleştirmek haksızlık olur

Fakat türkiyede ps3 sahibi olarak yeni bir oyun çıktıgında bunu yakınımdaki teknosadan temin etmek istersem 180 tl ödüyorum yurtdışında satılan fiyatın 2 katından fazla bir fiyat bu.

ülkenin başkentindeki servise gidiyorum ne ps 3 açmayı bilen nede yedek parça var
    topu topu 20 dakikalık iş için kutusuyla getirin 33 gün sonra büyük ihtimal yenisini alırsınız diyorlar(olay gerçektir hala bekliyorum)
    Yani ankarada lens-uzman olmadıgı gibi istanbula gönderilen ürünüme oradada lens değişimi yapılmıyor 1 ay bekletip yenisini veriyorlar
    Garanti olmasa lens alıp kendim yapacağim satarken sorun çıkmasın diye sabrediyorum

Ayrıca xboxın live gibi inanılmaz bir sistemi ve konsol tarihinin en başarılı controllerı büyük artılar

Bu ülkede xbox 360 kullanan-kullanmak isteyen ama bu sorunlardan rahatsız çok kişi var;
    Zaten satışlarda sundugunumuz sogutma modu büyük bir kullanım güvenliği sağlıyordu
    şimdi buna ek olarak gpu değişimi imkanıyla hem tamirlerde hem satışlarda çok geniş bir teknik destek vermeyi planlıyoruz(bu destek geçmişe de yönelik olacak hiçbir müşterimizi mağdur etmeyeceğiz)
    ayrıntıları yakında paylaşacağız amacımız xbox 360 kullanıcılarını bu kadar para verdiğim xboxım çöp olur stresinden büyük ölçüde kurtarmak

Valla hocam sizde bunu söylediniz ya oyunları neden playasia dan alıyorsunuz shopto diye bi site var aylardan beri burdan alışveriş yapıyoruz, donanımhaber 2.el bölümü var teknosada 180 lira oyunu kim alıyor cidden merak ediyorum ve playasia dan oyun alan kaldımı shoptodan sonra acaba benim şuana kadar en yüksek para verdiğim oyun Killzone 2 Limited Edition oda 87 lira verdim ve bana verilen takip numarasıyla 5 günde kapıma teslim edildi

İkincisi ben herzaman şunu savundum 150 200 lira daha fazla verip hiçbir zaman gidipte garantili makina almam gider daha ucuza spot makina alırım sony nin servisinde uğraşıcağıma dışarda çogu yerde 100 liraya lens değiştiriyorlar zaten ps3 bugüne kadar başka arıza verdiği çok nadirdir

Yukarda yazdıklarımla size katılmıyorum ancak xbox kullanmış biri olarak evet live gibi bir sistem psn den kat ve kat üstün durumda kontrollerde buna dahil bazıları ps3 kontrollerinin daha ergonomik olduğunu iddia etsede asla katılmıyorum xbox controller ile oyun oynamanın zevki bambaşka

Reballing olayını uzun zamandır xbox bölümünü takip etmediğimden bilmiyorum ancak kesin çözümmüdür 3k ya karşı maliyeti ne kadardır ve microsoft bu makinaları kurtarma gibi bir şansı varsa yurtdışında neden 3k gören makinaları sorgusuz sualsiz garanti kapsamında değiştirip yenisini veriyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi harmonyoa -- 8 Mayıs 2009; 17:34:14 >

• Hocam diyosun shopotodan al ama şu an bırak shoptoyu takasçıları bile bilmiyen bir çok ps3 kullanıcısı var.
    Yeni okulda serviste 2 ps3 sahibi var 2sinin toplam 10 oyunu var ve sordum oyunları nerden aldınız teknosa ve d&r dediler.Dedim takasçılar veya shopto dan niye almıyorsunuz.O ne dediler.
    Beni tanıyanlar bilir baya bir çile çektim ps3 servisinden servisler bu ülkede garantili mal satılmasını istemiyor sanki hem pahalıya satıyolar hemde çok yavaş hareket ediyorlar 30dklik bir bd değişim için 20-30gün bekletiyorlar.
    Ayrıca bd sorunundan başka birde yeşil ışık var şu ana kadar 3arkadaşım yeşil ışık gördü

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Atatürk_1881 -- 8 Mayıs 2009; 17:41:08 >
  • quote:

Valla hocam sizde bunu söylediniz ya oyunları neden playasia dan alıyorsunuz shopto diye bi site var aylardan beri burdan alışveriş yapıyoruz, donanımhaber 2.el bölümü var teknosada 180 lira oyunu kim alıyor cidden merak ediyorum ve playasia dan oyun alan kaldımı shoptodan sonra acaba benim şuana kadar en yüksek para verdiğim oyun Killzone 2 Limited Edition oda 87 lira verdim ve bana verilen takip numarasıyla 5 günde kapıma teslim edildi

İkincisi ben herzaman şunu savundum 150 200 lira daha fazla verip hiçbir zaman gidipte garantili makina almam gider daha ucuza spot makina alırım sony nin servisinde uğraşıcağıma dışarda çogu yerde 100 liraya lens değiştiriyorlar zaten ps3 bugüne kadar başka arıza verdiği çok nadirdir

Yukarda yazdıklarımla size katılmıyorum ancak xbox kullanmış biri olarak evet live gibi bir sistem psn den kat ve kat üstün durumda kontrollerde buna dahil bazıları ps3 kontrollerinin daha ergonomik olduğunu iddia etsede asla katılmıyorum xbox controller ile oyun oynamanın zevki bambaşka

Reballing olayını uzun zamandır xbox bölümünü takip etmediğimden bilmiyorum ancak kesin çözümmüdür 3k ya karşı maliyeti ne kadardır ve microsoft bu makinaları kurtarma gibi bir şansı varsa yurtdışında neden 3k gören makinaları sorgusuz sualsiz garanti kapsamında değiştirip yenisini veriyor...

Açıkcası shopto yu duydum ama girip bakmışlıgım yok :)
    playasiayı örnek olarak verdim anlatmak istediğim uygun sayılabilecek fiyatlarla orjinal oyun bulunuyor ama bunun için ekstra uğraş veriyoruz
    orjinal alırken bunlar yaşanmamalı bir oyun orjinal çıkış tarihinde ülkenizde bulunmuyorsa ya da resmi yollarla alırken 2 kat para veriyorsanız birde dil desteği bile sunulmuyorsa(benim için önemli olmasada piyasa açısından önemlidir)
    Sony ps3'le bu ülkenin vatandaşından aldıgı paranın hakkını vermiyor demektir
    aynen xbox 360ın bu ülkede aldıgı paranın hakkını vermediği gibi....

Reballing konusuna gelirsek;
    Bu %80 olan xbox 360 gpu hatalarında tamir olarak kesin çözümdür
    Ms bozulan konsolunuzu bazı bölgelerde direk yeniler bu doğrudur bazı bölgelerde ise reballing uygulanıyor hatta söylentilere göre ms sadece reflowing uyguluyor
    neye göre tamir görüyor neye göre yenileniyor bilemiyorum
    sanıyorum donanımlı teknik merkezlere yakın yerlerdeyseniz tamir görüyorsunuz

Değişim gören makinalara eskiler atılmıyor mesela reballing uygulanıp temizlendikten sonra refurbished olarak satılıyor

Burda bir şey yanlış anlaşılmasın reballing yapıllan konsolda sorunlar biter diye bir şey yok
    çünkü bu konsolun gpusu zaten alındıgında sıfırdı ve bir süre sonra bozuldu
    reballing sorunu düzeltir ama sorunu oluşturan etmenleri ortadan kaldırmaz
    Zaten bizim düşüncemiz reballing+soğutmayla çok uzun ömürlü sonuçlar almak

Maliyete gelirsek;reballingde birim başı maliyet düşük fakat
    cihazların maliyetleri inanılmaz yüksek
    direk rakam vermeyeceğim ama full fonksiyon bir makina çok ciddi bir yatırım

Şimdi 3k-e74 - görüntü yok ileride ps3 sarı ışık hatası tamirleriyle bu maliyeti çıkartabileceğimizi umuyorum

• quote:

Orjinalden alıntı: Konsolturk

quote:

hocam güzel yazmışınız extra soğumayı ne kadara yapıyorsunuz yeni getirceğiniz makine teknolojisi ile beraber.

• ah jasper vah jasper
  • quote:

Orjinalden alıntı: mehmetsary

hocam güzel yazmışınız extra soğumayı ne kadara yapıyorsunuz yeni getirceğiniz makine teknolojisi ile beraber.

henüz ürün elimize ulaşmadıgından;
    Ne kadar işçilik süresi alacak -birim başı maliyet gibi konuları net bilmiyorum
    tahminlerimiz ölçüsünde çıkarttığımız rakamlar var ama kesinleşmeden yayınlamayalım
    şunu söyleyeyim amacımız olabildiğince memnun bir müşteri kitlesi oluşturabilmek dolayısıyla fiyatları yine olabildiğince aşağıda tutacağız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Konsolturk -- 8 Mayıs 2009; 18:33:31 >
  • Dakika 1,gol 1.
  • Falcon forever
  • xbox360 donanımsal hatasına devam ediyor arkadaşlar. falcon,jasper hikaye. bozulana kadar oyuna devam
  • Adamların 3Kyı engellemek gibi bir derdi yok. Tek isteği üretim maliyetini düşürerek daha ucuz konsol üretip aynı ücretle satıp kar yapmak.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.