Şimdi Ara

Her yaştan 'YouTuber' vergi ödeyecek

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
112
Cevap
0
Favori
6.666
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
20 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Her yaştan 'YouTuber' vergi ödeyecek



    YouTuber'ların vergilendirilmesi mercek altına alındı ve "18 yaşın altında olan bir YouTuber gelir elde ediyorsa gelir vergisi mükellefi olacaktır" denildi.



    Koranavirüs günlerinde sanal dünyaya ilgi biraz daha arttı. Gelir İdaresi Başkanlığı gelir uzmanları İhsan Durlanık ve Naci Yıldırım, YouTuber'ların vergilendirilmesini mercek altına aldı.

    Vergi-algı sitesinde yayımlanan, "YouTuber'ların Vergilendirilmesi: Vergi Mükellefi Olmak şart mı?" başlıklı yazıda, vergi mükellefi olmak için herhangi bir yaş sınırının olmadığı kaydedilerek, "18 yaşın altında olan bir YouTuber gelir elde ediyorsa gelir vergisi mükellefi olacaktır" denildi.
    Hürriyet gazetesinden Neşe Karanfil'in haberine göre çalışmada, YouTube üzerinden gelir elde edenlerin en büyük yanılgısının, "Vergi kaydım yok, bir sınır varmış ben o sınırın altında para kazanıyorum, 18 yaşından küçüğüm, her ay para kazanmıyorum, sponsorum vergimi benim yerime ödüyor, mükellef olmayı da düşünmüyorum, Maliye beni nereden bulacak" olduğu belirtilerek, banka hesapları üzerinden tespit yapılabildiği belirtildi.

    TİCARİ KAZANÇ

    Durlanık ile Yıldırım'ın ortak çalışmasında, izlenme sayısı ve süresine göre kazanılan gelirlerin reklam geliri olarak değerlendirildiği belirtilerek, şöyle devam edildi:

    "İster sponsorlarla anlaşıp videolarda sponsor reklamı yapılsın, isterse herhangi bir sponsor ile anlaşmadan sadece videoların izlenmesinden gelir elde edilsin, bu gelir reklam geliri olarak değerlendirilmekte ve Gelir Vergisi Kanununda yer alan 7 gelir unsuru arasındaki (Ticari Kazanç) hükümlerine tabi olmaktadır. Bu şekilde gelir elde eden bir içerik üreticisinin, mahalledeki marketin ya da AVM'deki bir kahveci dükkanının vergilendirilmesinden farklı olmayacak şekilde vergi mükellefiyeti tesis ettirmesi gerekmektedir. Zira, elde edilen gelirin serbest meslek kazancı ya da arızi kazanç hükümlerine tabi değil (Ticari Kazanç) hükümlerine tabi olması gerektiği verilen bir yazılı görüş ile netliğe kavuşmuştur. Bu senaryoda para, Google S. Limited Ireland tarafından YouTuber'ın banka hesabına aktarılmaktadır. Yine yayınlanan videolarda eğer bir şirket ile sponsorluk anlaşması yoluyla gelir elde ediliyorsa sözleşmenin muhatabı doğrudan YouTuber olmaktadır."

    İSTİSNA SINIRI YOK

    Ticari kazançlarda mükellef olmak için herhangi bir istisna sınırının olmadığının hatırlatıldığı çalışmada, "Arızi kazançlar ile ilgili olan 2020 yılı için 40 bin lira sınırının bu şekilde elde edilen gelir ile herhangi bir ilgisi yoktur" denildi.

    Periyodik olarak bankaların Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bilgi vermesinin zorunluluk olduğu hatırlatılarak, banka hesaplarıına uygulanacak basit bir filtre ile Google Limited Ireland'dan gelen paraların, kimlerin, ne zaman banka hesaplarına geldiğinin tespit edilebileceği vurgulandı.

    10 BİN TL GELİRE 1500 TL VERGİ ÖDENMELİ

    Yazıda, "Geçtiğimiz yıllarda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından banka hesaplarina Google Limited Ireland'dan ödeme yapılanların tespit edilip vergi dairelerine görüşme yapmak için çağrıldıkları unutulmamalıdır. Vergi müfettişlerine sağlanan veriler ile uzaktan denetim yapmak gelişen teknoloji ile son dönemde çok kolay hale gelmiştir" denildi.

    Vergilendirmenin yıllık tarifeye göre olacağının anlatıldığı çalışmada, yıllık 10 bin lira vergi matrahı olan bir YouTuber'ın yüzde 15'lik vergi dilimine gireceği ve bin 500 lira vergi ödeyeceği kaydedildi.

    quote:

    https://www.ntv.com.tr/ekonomi/her-yastan-youtuber-vergi-odeyecek,DoIBOtauME6j4VuCgUovRA

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • 2600 aboneli elektronik inceleme, hayvanlar ve pratik bilgiler üzerine yoğunlaşmış bir kanalım var. Aylık gelirim 100-200tl aralığında. Kamera alırken dolar yüzünden bir ton para ver (şu an cep telefonu ile çekiyorum) ses sistemi parası, saatlerce emek harca sonunda bir gelir elde et ve onun bir kısmına da devlet çöksün.
    Peki ben bir girişimci olarak devlete soruyorum. Video çekerken yayınlarken bana hangi aşamada devlet yardımcı olmuş? valla soruyorum.
    İnternet ucuz mu? ya da bedava?
    Ekipmanları mı üretmiş? ya da dolar normal seviyesinde mi?
    Teşvik mi etmiş?
    Yük olmamak için bir şeyler yapıyoruz ama yok. Devlet diyor ki, yük ol, işsiz ol, bir şey üretme ya da başının çaresine bakma...
    Tamam popüler kültüre ayak uydurmuş ve ruhunu satan bir çok youtuber var. Belliler zaten... Bir limit koy üstüne vergi al fakat bizim gibi üreten youtuberlerin işini neden zora sokuyor anlamıyorum. Büyüyemeden küçülüyoruz. Zaten box makinesine yumruk atmadığımız ve osurma challenge yapmadığımız için kitlemiz geniş değil...
    Yazılacak çok şey var... Reklamın iyisi kötüsü olmaz mantığıyla şuraya kanalımı BIRAKIYORUM.
    İnceleyin bakalım. Boş beleş, faydasız bir kanal diyorsanız direkt kapatın ekranı... Dediğim gibi gülmeme challenge yapmadığımız için ya da ergen seviyesinin 1 tık üstü erkek ya da kadın olmadığımız için popüler kültürün altında eziliyoruz.
    10000 TL gelire 1500 TL ödemiyorsun

    Vergi ödeyebilmek için şirket kurmanız gerekiyor

    Eğer şirket kurarsanız büyük ihtimalle senelik masrafınız + vergi 10000 TL'ye yakın çıkacaktır.

    Bu yüzden internet kazançları için vergilendirme sistemi baştan sona değişmeli ve şirket kurma zorunluluğu kesinlikle ortadan kalkmalı

    İnternet kazançlarının (adsense youtube vb.) vergi ödemesi bence ev kirası geliri ödemesi gibi olmalı. Şu kadar kazandım deyip kredi kartı ile vergi öde ve olay tamamdır. Mevcut sistemde senelik 10000 TL kazanandan vergi almayı beklemeleri hayal.
    Dükkan kurduğunda T.C topraklarından bir yer almış oluyorsun. Ruhsat gerekiyor, devletin verdiği elektriği suyu kullanıyorsun. Bunu youtuber olmak ile karşılaştırmak asıl cahilliktir bana göre. Youtube'a içerik yüklerken ek olarak devlete ait ne kullanıyorsun mesela? Ki bu dükkan falan değil, altında birini çalıştırdığın işyeri de değil.
  • Doğduğumuz için vergi mi dedi birisi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yetmez , izleyen, abone olan, beğenen beğenmeyende vermeli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ticari gelirin her türlüsü vergilendirilir. Bu normal. Yani evini kiralayan nasıl vergi veriyorsa youtubedan para kazanan da verir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ali222 -- 24 Nisan 2020; 19:30:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 10000 TL gelire 1500 TL ödemiyorsun

    Vergi ödeyebilmek için şirket kurmanız gerekiyor

    Eğer şirket kurarsanız büyük ihtimalle senelik masrafınız + vergi 10000 TL'ye yakın çıkacaktır.

    Bu yüzden internet kazançları için vergilendirme sistemi baştan sona değişmeli ve şirket kurma zorunluluğu kesinlikle ortadan kalkmalı

    İnternet kazançlarının (adsense youtube vb.) vergi ödemesi bence ev kirası geliri ödemesi gibi olmalı. Şu kadar kazandım deyip kredi kartı ile vergi öde ve olay tamamdır. Mevcut sistemde senelik 10000 TL kazanandan vergi almayı beklemeleri hayal.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SECourses -- 24 Nisan 2020; 15:32:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu açılmışken bir şey soracağım ben mesela kendim oyun yapımı ile ilgileniyorum (mobil) ama benim yarın öbür gün yapacağım bir oyunun tutup tutmayacağı belli değil. Bu durumda şirket açmak çok saçma değil mi? Bu bahsettiğim iş hizmet olarak geçiyor sanırım. Bunda da Google veriyor parayı (Android için). Bu konudaki gibi ticari gelir sayılsa daha iyi değil mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulton -- 24 Nisan 2020; 14:43:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yurtdışındaki hesabına alırsa ödemeleri?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • oh harika haber
  • Türkiye'de tek başına biri, bu vergi adı altındaki soygun yüzünden hiç bir alanda gelişme sağlayamaz. Vatandaşa hiç bir konuda para kazanma imkanı sağlamıyorlar. Sen ne halka kazanca dahil oluyorsun ki? Youtube devletin malı mı? Youtuber devlet yetkilileriyle görüşüp mü video yapıyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aylık 40 tl reklam geliri vergilendirilecek mi yani? Tamam hesaplar incelensin güzel ama zenginlerin milyarlarca, milyonlarca liralık vergi borcu olanın borcuna af getirip silerken garibanın 40 tlsinden vergi alınmasını doğru mu buluyorsunuz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bomboş clicbait haber. Zaten vergi veriyoruz yeni birşey değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: veni60

    Bomboş clicbait haber. Zaten vergi veriyoruz yeni birşey değil.
    bom boş haber değil

    artan bir şekilde gelir elde edenlere maliye incelemesi başlatıyorlar. artan şekilde derken inceleme başlattıkları gelir miktarları azalıyor. henüz senelik 10000 TL'ye belki şu anda başlatmıyor olsalarda o seviyeye bile inebilirler.

    ha sonu ne olacak derseniz çok dava açılacak. uygulanmak istenen vergi sistemi çok eski. mutlaka düzenleme getirilmesi şart.


    benim önerim tıpkı kira gelir vergisi ödendiği gibi internet kazançları vergisi ödenebilmeli. şirket maliyeci defter vs zorunluluğu olmamalı. edevlet yeterli alt yapıya sahip.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SECourses -- 24 Nisan 2020; 15:36:37 >
  • Yurtdışında banka hesabı açıp paraları orada tutmak daha mantıklı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ipli jeton

    Yurtdışında banka hesabı açıp paraları orada tutmak daha mantıklı.
    gözlemlediğim kadarıyla iyi kazananlar hep yurt dışı şeklinde daha az vergi ödedikleri çözümler buluyorlar

    en çok sıkıntıyı gene az kazananlar çekiyor :)

    mesela adam aylık 2000 TL kazanıyor işte en büyük sıkıntıyı bu kesim çekiyor çünkü şirket kurmak ve gelen maliyetler geriye çok az şey bırakıyor.

    adam aylık 50000 TL kazanıyorsa yurt dışı çözüm üretiyor

    sonuçta Türkiye'ye gram bağımlılığı yok internet kazançlarının
  • Her beğeni ve yorum ücretlendirilisin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu ülkede en çok vergi aklını kullanandan alınmalı çünkü onları dinle kandıramazsın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok güzel bir karar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • RElS kullanıcısına yanıt
    Evet doğru, sistem 100 yıldır böyle işliyor ki yeni olan birşey değil

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • iamburak kullanıcısına yanıt
    Sen iş kurduğunda yada dükkan açtığında devletin malı mı oluyor ama yine de vergi veriyorsun değil mi.biraz kafanız çalışsın boş yorum yapmayın ya

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.