Şimdi Ara

Her Şey Dahil Otellerde Çalışan Bir Aşçının İtirafları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
60
Cevap
2
Favori
5.670
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Eğer her şey dahil sistemin uygulandığı bir otelde tatil yapacaksanız kulak kabartınız. Aşağıdakileri peşinen kabul etmiş oluyorsunuz.

Kırmızı et olarak genelde hindi eti kullanırız. Bu da yapısı gereği fazla süner. Ne kadar pişirirseniz pişirin elastiki bir yapısı vardır. Müşteriler genellikle çok az pişmesinden şikayetçidir.

Balık olarak Alabalık ya da Kuzu Balığı vardır. Kuzu Balığı da tercihen tuzda pişmiş olarak verilir. Aslında tükettiğiniz şey, köpekbalığıdır. Ben hiç kuzu balığı pişirdiğimizi hatırlamıyorum. Tuzda pişirmemizin nedeni, lezzet farklılığını ortadan kaldırmaktır.

Donmuş balıklarda genelde Sudak ve Kalamar kullanılır. Ahtapot, Ege Bölgesi’nde daha yoğundur. Tabii ki bunları biraya bastırıyoruz.

Bir gün akşam büfesinde kalan 50 – 60 kg. eti, tabii ki çöpe atmıyoruz. Bu, müsrifliktir. Stajyerlere sosu yıkatıyoruz ve başka bir sos ile bağlayarak ertesi gün büfeye sunuyoruz. Örneğin Demiglace sos ile pişmiş bir yemeğin etlerini alıp Hollandez sos ile tekrar büfeye sunuyoruz. Ama Hollandez sos öyle kolay değildir. Emeğe saygı lütfen…

Pastane bölümü… Hani bir pastaneye gittiğinizde vitrindeki o devasa boyuttaki tatlıları gördüğünüzde ve fiyatını sorduğunuzda içinizi tuhaf bir sevinç kaplar ya… Eve gittiğinizde tüketirsiniz, tadı da çok lezzetlidir ya hani…

Ya da her şey dahil sistemini uygulayan bir otele gittiğinizde büfede devasa boyutlarda, krem şanti ile kaplanmış yaş pasta tarzında pastalar karşılar ya sizi. Kime sorsanız ismini bilmediği, herkesin birbirinin yüzüne aval aval baktığı, maşa ile tabağınıza koyarken stajyer çocukların kikirdeyerek sizi izledikleri pastalar vardır ya hani…

Evet evet onlar işte, doğru bildiniz. Biz onlara ”DOYURAN” deriz.

Bir akşam önceden kalan artıkları çocuklar büfeden toplar, pastanedeki demi chef’ler bu tatlıları bir güzel yoğurur ve akabinde üzerine pralin, damla drop, çırpılmış krema, en sonunda da meyve aromalı krem şanti ekleyerek tekrar büfeye gönderirler.

Bu durumdan müşteriler şikayetçi değildir çünkü ilk önce biten pastamız bu Doyuran’dır. Hatta takviyesi olmadığından mütevellit, bazı müşteriler şikayet ederler alamadıkları için.

Pastanelerde bu olay biraz daha hijyeniktir. Eğer sahibi çok iğrenç bir adam değilse sadece vitrindeki pastaları kullanır.

Kasaphanede işler, bütün gelen parçalara bakar. Genelde köftelerde dana döş ve gerdan kullanılır. Eğer menüde Adana Kebap ya da Urfa Kebap var ise yemeyiniz. Tekrar söylüyorum, her şey dahil sistemin olduğu bir otelde Adana Kebap yemeyiniz. Elinizi bile sürmeyiniz.

Soğuk bölümünde ise işler çığrından çıkmıştır. Genel olarak, yapılan portör muayenelerinde gaita oranı çok yüksektir. Bunun nedeni, mutfak personelinin hijyeninin yanı sıra mayonez içerikli yiyeceklerin bu bakterilerin gereğinden fazla üremesini sağlamalarıdır. 2000 kişilik bir otelde yapılan rus salatasını, aşçıların elleriyle harmanlamadığını düşünmez birazcık saflıktır.

Eğer Türk Gecesi var ise ve menüde çiğ köfte de mevcutsa hemen koşa koşa gidip atlamayın. Önce bir düşünün. 1 kg. çiğ köfte 2 saatte yapılıyor. Orada bulunan çiğ köfte en az 20 kg.’dır. Eğer tam kıvamında olduğunu düşünüyorsanız işler sandığınızdan daha kötüdür. Stajyerler ayaklarına poşet giyer ve büyükçe bir kazanın içinde bir güzel yoğururlar. Kıvamı mükemmel oluyor ama tadını bilmiyorum. Müşteriler iyi olduğunu söylüyor.

Bütün bunlara karşın büfede hiçbir masraftan kaçınılmaz. Müşterileri aldatmak için bol bol karpuz ve kabak dekoru yaparız. Bir gün saydığımda büfede 20 çeşit yemek olmasına rağmen 50’ye yakın dekor vardı. Önce gözünüzü doyurmak nedir, bunu çok iyi biliriz.

Patates içeren yemekler bol kalorilidir ve tokluk hissi verirler. Çalıştığım mutfakta en az üç kişiyi patates çuvalının başına dikerim. Sabahtan akşama kadar patates soydururum. Bir öğünde en az üç yemeğim patates içeriklidir, siz fark etmezsiniz de patates gördüğünüzde saldırıyorsunuz. İçgüdüsel bir şey galiba…

2000 kişilik bir otelde, sıcak büfede en az 20 kişi çalışması gerekir. Akşamları yemek yediğiniz büfenin önünde bekleyen aşçıların sayısı 4’ü geçmiyorsa ve kılık kıyafetleri temiz ama düzensizse orada işler pek iyi gitmiyor demektir. Ben, mesleğimi saklayarak hemen muhabbete girerim ve sıcak bölümünün yemeklerinin diğer bölümlerden iyi olduğunu söylerim, çok yorulduklarını tahmin ettiğimden bahsederim. Hemen kaç kişi yapar, nasıl yapar, maaş durumu nedir dökülürler. Bu şekilde otel değiştirdiğim çok olmuştur.

Mümkün olduğunca şov olarak tabir edilen, o anda hazırlanan yemekleri tercih edin. Sıra bekliyorsunuz, biliyorum. Lezzetsiz ama hijyeniktir.

Pasta tüketecekseniz dilimlenmiş yaş pastalara ağırlık vermeyiniz. Detayına girmeyeceğim, başım belaya girebilir.

D.N.SON CÜMLEDE NEYDEN BAHSETTİĞİNİ ANLAYAN VAR MI ACABA?

• Dandik bir otelde çalışıyordur.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Midem bulandı be

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

İphone 7 32GB Mat Siyah
    Playstation 4 500GB l Psn:Omers25
    Xbox One 500Gb l Gamertag:Omers25
  • quote:

Orijinalden alıntı: Blind Man

Dandik bir otelde çalışıyordur.

herşey dahil denilen otellerin çoğu dandik zaten bro ben normal lokantada bile tanımadığım bir yer değilse çok zor yemek yiyorum otellerde hiç yiyemem. o yüzden bu yazı çok dikkatimi çekti. yani şuan inanmadım değil
  • Biri her şey dahil olmak üzere iki otelde çalıştım. Evet her şey dahil oteller yarım pansiyonlara göre kötüdür ama oteline göre değişir. Benim çalıştığım bu kadar değildi ama yarım pansiyondan baya kötüydü. Bunun bir sebebi de yarım pansiyon çalıştığım yerin bölgenin en köklü otellerinden birisi olmasıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xginxa -- 19 Temmuz 2015; 0:00:27 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Ham, pişkin, olgun kişinin hâlini hiç mi, hiç anlayamaz; Öyleyse sözü kısa kesmek gerek vesselâm.
    -Mevlana
  • Konunun özeti

Önemli olan para kazanmak

İnsan dediğin nedir, önüne ne koyarsan koy, yiyecektir.

Herşey taze olmak zorunda. Otel turızm bakanlıgı tarafından sureklı denetlenır. En ufak eksık veya uygunsuzlukta otele mühür vurulur ceza kesilir.

Nereden mi biliyorum

Yanlıs bilinen bişi var bide. Belboy un bahsisi kendisine kalır paylasılmaz. İşin raconu budur.

Aşçı stajyerin hocasıdır abisidir. Herşey titizlikle işler bi yandan öğretir bi yandan işi yapmaya ugrasır.hiçbir ascı yemedigi yemegi baskasına sunmaz.

Bulasıkcılıktan yükselen ascıları saymıyorum.
    Stajyerlerin yüzde 95 i kızdır ve genellikle güzellerdir sizi gidi abazolr had bakim gün dogdu içinize. Lise son sınıf

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rovingox -- 19 Temmuz 2015; 0:27:16 >

• Her sey dahilden kasit baskaysa demek ki...

• Krem şanti basılmış pasta beni doyurmuyor, ilk çöktüğüm şeyde bonfile tarzı et ve bol sirkeli salata oluyor genelde.sebzelerin diriliğine dikkat ederim, hindiyi çok severim.köpekbalığı beni bozar sadece

Edit: ayıptır söylemesi gittiğimiz otel nashıra oteldi namı diğer recep ivedik 1 in çekildiği otel belki de o yüzden yemekleri güzeldi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nape -- 19 Temmuz 2015; 0:31:40 >

İlk maddede kırmızı et yerine hindi eti kullanıyoruz demiş. Hindi eti bembeyaz bir şey, 80 tane sos döksen de kırmızı ete benzemez ne tadı, ne görünüşü.

Dünden kalan yemekler asla servis edilmez. Atıyorum otelde 1000 kişi mi var, 1000 kişilik yemek hazırlanır, servis edilir. Yemek artarsa personel yer, yenmeyen çöpe gider.
    Kırmızı etler depodan sayılı çıkar, sürekli envanter sayımı yapılır. Yani ne kadar et girip çıktığı bellidir. Açık büfe değil de a la carte sistemde zaten sizin verdiğiniz siparişe göre yemek yapılır. Ne eksik ne fazla.

Çiğ köfteler mutfakta yoğrulmuyor. Fabrikalarından hazır alınıyor. Paketler halinde geliyor. Ayrıca bir daha yoğrulmasına gerek yok.

Turizm bakanlığı, sağlık bakanlığı çok ciddi denetimler yapar, ürünlerden numune alır, havuz suyundan yediğimiz ekmeğe kadar analiz eder. Bir yanlış varsa çok sağlam ceza yersiniz ya da tesisiniz mühürlenir. Çalıştığım otelde havuz suyu 0,2 ph yüksek çıktığı için havuz kullanıma kapatılmıştı, üstüne ceza yedik.

Son olarak müşteri gözünde itibar çok önemlidir. Otelleri ayakta tutan kalite ve itibarıdır. Hiç bir otel kolay kolay 1-2 kuruş kar etmek için risk almaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bundeskanzler -- 19 Temmuz 2015; 0:33:15 >

Dji Mavic Air 2

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.