Şimdi Ara

Haksız Kazanç ve Lisanssız Yazılım Kullanma Hastalığı (YENİ VİDEO EKLENDİ) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
131
Cevap
1
Favori
6.825
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • @döküntü İslamda ganimetin savaş sonrasında paylaşılabileceği şeklinde bir tarifte bulunmuş.

Oysa o günkü koşullara bağlı kalarak meseleleri dar bir çerçeveden ele alırsak hükümleri verirken 1400 sene gitmekten bahsetmiyorum ama şartları 1400 sene öncesi ile aynı şartlara getirmek lazım.

Bugün bir adamın gusül alması için en son baş vuracağı yöntem teyemmüm dür ama bana Türkiye'nin pek az noktasında su bulamayacağınız yer gösterebilirsiniz. Bu durum teyemmüm kolaylığını tatil mi edecek yani ?

Savaş hali demişiz, zaten savaş halinde değilmiyiz ? Siber savaş dedikleri noktada kılıçla yapılmadığı için bu savaş hükmünü kayıp mı ediyor ? Bu meseleleri daha da örneklendirebiliriz.

Bugün o beğenmediğiniz Microsoft olmasaydı şu anda bu mesajı yazamıyor olacaktık.

Nereden biliyorsun bunu ? Kader yazılırken oradamıydın yoksa sana bir yerlerden vahiy falan mı geldi ? Rabbim bir şeyi nasip etmişse Microsoft u sebep etmiş, biz sebepleri ilah etmeyiz. Rabbim başkasını nasip etseydi, Microsoft olmasaydı başkası olurdu. Sen yine aynı kelimeyi kullanırdın ben yine aynı şeyleri yapardım.

Yukarıda belirttim, haram/helal meselesi için ve bu meseleden bahsetmek için önce Müslüman olmak lazım. Ve hükmün ne getirdiğini bilmediğimi de açıkça söyledim. Şimdi kendi malını yaymak için önce basit bir xml dosyası ile veya basitçe bir dll dosyasının internet erişimini engelleyerek ürünü korsan olarak kullanılmasına olanak verecek şekilde piyasaya dağıtacaksın, ürün yaygınlaşacak, yaygın olduğunun belirli ölçülerde lisans satacağını bileceksin sonra vay efendim deyip lisans ve haktan hukuktan bahsedeceksin.

Bizim karnımız bunlara tok.

Peki ürünü ederinden daha fazlasına satmak helal midir ? Nasıl oluyor da hangi know-how ile iphone u 3bin TL ye ( Veya 2 bin TL ) bir Windows u 500 TL ye satıyorsun ?
    http://www.vatanbilgisayar.com/%C4%B0%C5%9Fletim%20Sistemi/microsoft-glc-00294-windows-7-ultimate-turkce/productdetails.aspx?I_ID=40289

Soruyorum kardeşim bu haklı bir kazanç mıdır ?
    Efendim, hatalı kodlama yaparsın güncelleme için internet lazım :) Yetmez güncellersin PC leri çökertirsin. Antivirüs yazılımı alırsın sistem dosyalarını siler falan, Amerika da McAfee Intel e satılmadan önce bir hatası yüzünden bir günde 40 bin den fazla pc yi çökertti. Hangi birine tazminat ödedi ?

Allah aşkına diyorum, idealist görüşlerinizi İslam diye anlatmayın, Yahudi ile savaşmıyorsan Müslüman değilsin, Müslüman değilsen bana ne akıl veriyorsun ?

• quote:

Orijinalden alıntı: X Files

@döküntü İslamda ganimetin savaş sonrasında paylaşılabileceği şeklinde bir tarifte bulunmuş.

Oysa o günkü koşullara bağlı kalarak meseleleri dar bir çerçeveden ele alırsak hükümleri verirken 1400 sene gitmekten bahsetmiyorum ama şartları 1400 sene öncesi ile aynı şartlara getirmek lazım.

Bugün bir adamın gusül alması için en son baş vuracağı yöntem teyemmüm dür ama bana Türkiye'nin pek az noktasında su bulamayacağınız yer gösterebilirsiniz. Bu durum teyemmüm kolaylığını tatil mi edecek yani ?

Savaş hali demişiz, zaten savaş halinde değilmiyiz ? Siber savaş dedikleri noktada kılıçla yapılmadığı için bu savaş hükmünü kayıp mı ediyor ? Bu meseleleri daha da örneklendirebiliriz.

Bugün o beğenmediğiniz Microsoft olmasaydı şu anda bu mesajı yazamıyor olacaktık.

Nereden biliyorsun bunu ? Kader yazılırken oradamıydın yoksa sana bir yerlerden vahiy falan mı geldi ? Rabbim bir şeyi nasip etmişse Microsoft u sebep etmiş, biz sebepleri ilah etmeyiz. Rabbim başkasını nasip etseydi, Microsoft olmasaydı başkası olurdu. Sen yine aynı kelimeyi kullanırdın ben yine aynı şeyleri yapardım.

Yukarıda belirttim, haram/helal meselesi için ve bu meseleden bahsetmek için önce Müslüman olmak lazım. Ve hükmün ne getirdiğini bilmediğimi de açıkça söyledim. Şimdi kendi malını yaymak için önce basit bir xml dosyası ile veya basitçe bir dll dosyasının internet erişimini engelleyerek ürünü korsan olarak kullanılmasına olanak verecek şekilde piyasaya dağıtacaksın, ürün yaygınlaşacak, yaygın olduğunun belirli ölçülerde lisans satacağını bileceksin sonra vay efendim deyip lisans ve haktan hukuktan bahsedeceksin.

Bizim karnımız bunlara tok.

Peki ürünü ederinden daha fazlasına satmak helal midir ? Nasıl oluyor da hangi know-how ile iphone u 3bin TL ye ( Veya 2 bin TL ) bir Windows u 500 TL ye satıyorsun ?
    http://www.vatanbilgisayar.com/%C4%B0%C5%9Fletim%20Sistemi/microsoft-glc-00294-windows-7-ultimate-turkce/productdetails.aspx?I_ID=40289

Soruyorum kardeşim bu haklı bir kazanç mıdır ?
    Efendim, hatalı kodlama yaparsın güncelleme için internet lazım :) Yetmez güncellersin PC leri çökertirsin. Antivirüs yazılımı alırsın sistem dosyalarını siler falan, Amerika da McAfee Intel e satılmadan önce bir hatası yüzünden bir günde 40 bin den fazla pc yi çökertti. Hangi birine tazminat ödedi ?

Allah aşkına diyorum, idealist görüşlerinizi İslam diye anlatmayın, Yahudi ile savaşmıyorsan Müslüman değilsin, Müslüman değilsen bana ne akıl veriyorsun ?

Beyefendi. Bu forumda takriben altıncı yılım. Özellikle kişiliğimi, mesleki bilgilerimi ve inançlarıma dil uzattırmam. Bu mesajınızdaki hakaret ve söylemleriniz size kalsın. Dileğim o ki Allah sizi ıslah eder. Dini boyutta yazmak isterdim ama forumda dini tartışmalar yasak. Bu sebepten dolayı kişisel bir tartışmaya girmeyeceğim. Ve sizi blok listeme aldım artık mesajlarınızı görmeyeceğim, siz de beni blok listenize alın rahat edin.

Burada Yahudi olarak kimle bir savaş içerisindesiniz bir bilgim yok. Lakin Microsoft hakkında konuşacak olursak, Bill Gates ateisttir. Eşi de katolik. Ayrıca Yahudileri hiç sevmez, yardımlarını da Afrika'daki aç insanlara yapar. Yılda ortalama 3-4 Milyar Dolar gibi bir rakamı Afrika ve Amerika'da aç insanlara yatırmaktadır.

Ayrıca benim Müslümanlığım ve cihat hakkındaki görüşleriniz her kimden fetva aldıysanız, bu konularda açık ayet ve hadisler var, her Müslüman bilir. Şayet fetva almadan böyle bir ahkam kesiyorsanız her iki konuda da tövbe etmenizi tavsiye ederim.

Ayrıca Google, Microsoft gibi devasa şirketlerin sahipleri ya hristiyan yada ateisttir. Ama bizim millet paranoyak vari her zengini yahudileştirip, onları yüceltmeyi de ayrı bir sever.

Size iyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi döküntü -- 31 Ocak 2012; 0:07:45 >

• Adamlar çalışmış üretmiş ise bize de parasını verip almak düşer. Fiyat yüksek geliyorsa ücretsiz alternatifler var onlar kullanılabilir. Şu an linux kullanıyorum, bilgisayardaki herşey ücretsiz ve yasal.

Oyun oynamayan, pc yi gündelik işler için kullananlar için windows gereksiz. Millet yok yere kul hakkına giriyor.
  • @X Files ben videoda ahkâm kestiğimi düşünüyordum ama siz benden de cevval çıktınız. Ben de @döküntü arkadaş gibi sizinle şahsi polemiğe girmek istemiyorum. Sadece şunu bilmenizi isterim. Yahudilik bir ırk meselesi değildir, bir zihniyet meselesidir. Eğer öyle olmamış olsaydı Allah'ın resulü Kâbe'nin anahtarını bir yahudiye vermez, yine aynı şekilde borcundan dolayı zırhını bir yahudiye rehin bırakmazdı. Benim anlatmak istediğim nokta da zihniyet olarak ve ahlaken yahudileştiğimiz ve bu nedenle para için hak hukuk gözetmez bir hale geldiğimizdir. Tabi bunlar şahsi düşüncelerim ve forumda konuyu dinî bir zemine taşımaya gerek yok. Saygılar.

Bu arada arkadaşlar lisanssız yazılım kullanımıyla ilgili facebookta bir sayfa ve bir de grup oluşturdum. Katılım yaparak olumlu olumsuz görüşlerinizi orada da paylaşabilirsiniz. Saygılar.

SAYFA LİNKİ İÇİN TIKLAYINIZ

GRUP LİNKİ İÇİN TIKLAYINIZ

• Bu konuyu sürekli düşünüyorum. Bir filmin yapılmasında kameramanından tutun, para verip sinemasına giden, orjinal olarak alan herkese karşı borçluluk durumu oluşturuyor
  • Öyle bir durum ki tüketiciler de üreticiler de sarpa sarmış.
    Beni en çok sinirlendiren durum ise mecbur bırakılmak.
    Kimisi diyor ki linux kullan, olayın dışından baktığında mantıklı gözüken bu yorum bir bilgisayar kullanıcısı için büyük sıkıntı.
    Microsoft melek değil, piyasa da alternatiflerin oluşmasına izin vermiyor.
    Dolayısıyla her şey de bu firmanın işletim sistemine göre organize olmuş durumda.
    İşte bu dayatma beni korsan yazılıma iten en önemli etken.

Mesela oyun oynamayı seven birisi, bu sezonun başından itibaren Pes'12, Fifa 12 , Nba 2k12, Battlefield, Cod MW, The Run vs.. gibi oyunları orjinal olarak edinip oynamaya kalksa ki bu oyunları oynamak isteyecekler genelde gençler ve öğrenciler, maliyeti ne kadar olur ?

Windows işletim sistemi aldık diyelim, hiçbir program kurmadan tüm işlerini halledebilen var mı ? Yok...
    O halde neye göre ne için benden 300-400 liralık para istiyorlar ? Aynı işler ücretsiz olarak yapılabiliyorken...
    Video formatları için bir program, görüntü formatları için bir program, editörler için bir program, browser için bir program, müzik formatları için bir program bla bla bla...
    Bana işletim sistemi değil işleten sistemi veriyor...

Hem madem üreticiler birbirlerini bu şekilde destekliyor olayı ranta çevirmiş para basıyorlar, o zaman tüketicilerde birbirini desteklemek zorundadır.
    Ben bir programa para verdiysem, başka programa para verenler ile bunu paylaşır yolumuzu buluruz.
    Bunun sebebi de doğal gelişen dengedir. Kimse kendini kandırmasın...

Biraz dağınık oldu ama kusura bakmayın.

• çok açık hırsızlık bu aslında,tartışmaya dahi luzum yok.bu hırsızlığı yapmak şerefsizliktir(ben de yapıyorum malesef),savunmak daha da şerefsizlik.internet ile bu hırsızlığı basitçe suya sabuna dokunmadan yaptığımız için alışmışız,umursamıyoruz durum bu.üreticilerin yaptığı ise bu suçu hafifletici birşey değil,etik değil sadece.yoksa bir üreticinin malını istediği fiyata satma yetkisi var,seninde almama yetkin var.aslında rekaet lazım bu işlerde.yoksa tekel olunca fahiş fiyatlandırmalar olası.

oyun,yazılım sektöründe belkide en büyük iştir.bu yüzden fiyatı normal bence.satış adedi fazla olduğundan dolayı fiyatı uyun bile denilebilir
  • birde sormadan edemedim,bu windows ile işini halledemeyenler ne iş yapıyorda halledemiyor ,merak ediyorum? hangi yazılımın ücretsz alternatifi yokta korsana mecbursunuz,hangi evrende yaşanıyor bu olay,merak ediyorum.
  • Bir de arkadaşlar microsoftun tekel olduğunu belirtmişsiniz ancak bugün bir orjinal win7 home yazılımı 176TL, Office 2007 home student versiyonu ise 99TL dolayısıyla tekel olduğu ifade edilen bir firma için çok da yüksek fiyatlar değil bence....
  • Korsan kullanmak hırsızlık değildir. Korsan kullandığınızda yazılımı üreten kişinin gördüğü tek zarar kendinin satış yöntemi seçiminden kaynaklanıyor. Bu da bizi ilgilendirmez. Ayrıntısını yukarıda açıkladım zaten. Ben yazılımı veya filmi daha önce alan bir arkadaşımdan kopyalıyorsam hırsızlık bunun neresinde?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kendinibil

Bir de arkadaşlar microsoftun tekel olduğunu belirtmişsiniz ancak bugün bir orjinal win7 home yazılımı 176TL, Office 2007 home student versiyonu ise 99TL dolayısıyla tekel olduğu ifade edilen bir firma için çok da yüksek fiyatlar değil bence....

quote:

Orijinalden alıntı: superposition

birde sormadan edemedim,bu windows ile işini halledemeyenler ne iş yapıyorda halledemiyor ,merak ediyorum? hangi yazılımın ücretsz alternatifi yokta korsana mecbursunuz,hangi evrende yaşanıyor bu olay,merak ediyorum.

Bu konuda ben de bir kaç kelam edeyim. İki arkadaşa da katılıyorum

LibreOffice kullanıyorum. Tamamen ücretsiz ve süper bir program.

Bilgisayarımda Antivirüs programım hariç hepsi ücretsiz programlar. Antivirüs programım da Norton 360, Kişi başı 25 liraya aldık. 3 bilgisayarlık paketi 75 lira idi.

Kişi korsan kullanmak istemezse kullanmaz. Bs player kullanma, km player kullan. Tamamen ücretsiz. Nero kullanma ücretsizini kullan.

İlla Microsoft Office kullanacaksan bayılacaksın o parayı. Ama aynı işi ücretsiz yapan programlar var. Sen korsan kullanmak istemedikten sonra kullanmazsın arkadaşım, gerisi hikaye.

• quote:

Orijinalden alıntı: döküntü

quote:

Bir de arkadaşlar microsoftun tekel olduğunu belirtmişsiniz ancak bugün bir orjinal win7 home yazılımı 176TL, Office 2007 home student versiyonu ise 99TL dolayısıyla tekel olduğu ifade edilen bir firma için çok da yüksek fiyatlar değil bence....

quote:

Orijinalden alıntı: superposition

birde sormadan edemedim,bu windows ile işini halledemeyenler ne iş yapıyorda halledemiyor ,merak ediyorum? hangi yazılımın ücretsz alternatifi yokta korsana mecbursunuz,hangi evrende yaşanıyor bu olay,merak ediyorum.

Bu konuda ben de bir kaç kelam edeyim. İki arkadaşa da katılıyorum

LibreOffice kullanıyorum. Tamamen ücretsiz ve süper bir program.

Bilgisayarımda Antivirüs programım hariç hepsi ücretsiz programlar. Antivirüs programım da Norton 360, Kişi başı 25 liraya aldık. 3 bilgisayarlık paketi 75 lira idi.

Kişi korsan kullanmak istemezse kullanmaz. Bs player kullanma, km player kullan. Tamamen ücretsiz. Nero kullanma ücretsizini kullan.

İlla Microsoft Office kullanacaksan bayılacaksın o parayı. Ama aynı işi ücretsiz yapan programlar var. Sen korsan kullanmak istemedikten sonra kullanmazsın arkadaşım, gerisi hikaye.

Alıntıları Göster
    Ben burada programcı arkadaşları topladım, bir ofis programı yazalım dedik, aylarca uğraştık MS Office'ten de haberimiz olmadı, fakat tesadüf bu ya, yazdığımız program MS Office'in birebir aynısı oldu, hatta adını bile farketmeden aynı koymuşuz. Napacağız şimdi kendi yaptığımız programı kullanamayacak mıyız?

Olur mu öyle şey demeyin, bunun uç bir örnek olduğunun ben de farkındayım, ama Dünya'nın başka yerlerinde aynı zamanlarda aynı icatları gerçekleştiren kişiler olduğunu biliyoruz, onlar için de aynı durum geçerli. Burada MS Office yerine telif hakkına mevzu olan herhangi bir materyali koyun, telif hakkının mantıksızlığını ve geçersizliğini göreceksiniz.

• hala hırsızlık bilmem ne diyenler var...anlamıyor musunuz? tahrik var diyorum. Adamlar önümüze hazır koyuyorlar istersen kullan ya da kullan ma diyorlar..Böyle hırsızlık mı olur?

Üreticilerin mücadele etmesi gerekenler biz tüketiciler değiliz. ürünlerinin bizlere ücretsiz sunan aracılar...olay biz de bitmiyor. Daha önce kadın örneği verdim. Hanginiz duyulmayacağından yüzde yüz emin olduğunuz bir kadını reddedebilir?(birlikte olmaktan bahsediyorum) Ben şahsen reddedemem nefsime hakim olamam....

bence burada birbirimizi sorgulayarak boşa kürek çekiyoruz..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Michael Wittmann -- 31 Ocak 2012; 14:29:55 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Michael Wittmann

hala hırsızlık bilmem ne diyenler var...anlamıyor musunuz? tahrik var diyorum. Adamlar önümüze hazır koyuyorlar istersen kullan ya da kullan ma diyorlar..Böyle hırsızlık mı olur?

Üreticilerin mücadele etmesi gerekenler biz tüketiciler değiliz. ürünlerinin bizlere ücretsiz sunan aracılar...olay biz de bitmiyor. Daha önce kadın örneği verdim. Hanginiz duyulmayacağından yüzde yüz emin olduğunuz bir kadını reddedebilir?(birlikte olmaktan bahsediyorum) Ben şahsen reddedemem nefsime hakim olamam....

Bakın üstad en başından beri ben ahlaktan dem vurmaya çalışıyorum. Kur'anda boş yere zina için zinaya yaklaşmayınız hükmü yer almıyor. Yaklaştıktan sonra elbette nefsine hakim olamazsın. Bu yazılımlar vs. konusunda da madem tahrik var, siz de tahrik olan ortamlara girmezsiniz olur biter. Ayrıca yine belirtiyorum bir suçun işlenmesinde var olan tahrik ancak ve ancak hafifletici sebep sayılır. Suçu ortadan kaldırmaz...

• quote:

quote:

hala hırsızlık bilmem ne diyenler var...anlamıyor musunuz? tahrik var diyorum. Adamlar önümüze hazır koyuyorlar istersen kullan ya da kullan ma diyorlar..Böyle hırsızlık mı olur?

Bakın üstad en başından beri ben ahlaktan dem vurmaya çalışıyorum. Kur'anda boş yere zina için zinaya yaklaşmayınız hükmü yer almıyor. Yaklaştıktan sonra elbette nefsine hakim olamazsın. Bu yazılımlar vs. konusunda da madem tahrik var, siz de tahrik olan ortamlara girmezsiniz olur biter. Ayrıca yine belirtiyorum bir suçun işlenmesinde var olan tahrik ancak ve ancak hafifletici sebep sayılır. Suçu ortadan kaldırmaz...

dostum söylediklerin doğru ve verdiğin örnek yüzde 100 doğru. Ancak tekrar söylüyorum burada çözüm noktasında muhatap alınması gerekenler bizler değil, bu korsan ürünlerin bizlere sunulmasında aracılık edenler...OLay biz de bitmiyor...

Sakın "kimse kopya program indirmezse bu durum ortadan kalkar" gibi aşırı ütopik bir söylemde bulunma bana...Kabul etmiyorum şimdiden

• quote:

quote:

quote:

dostum söylediklerin doğru ve verdiğin örnek yüzde 100 doğru. Ancak tekrar söylüyorum burada çözüm noktasında muhatap alınması gerekenler bizler değil, bu korsan ürünlerin bizlere sunulmasında aracılık edenler...OLay biz de bitmiyor...

Sakın "kimse kopya program indirmezse bu durum ortadan kalkar" gibi aşırı ütopik bir söylemde bulunma bana...Kabul etmiyorum şimdiden

Eyvallah ben de sizi anlıyorum ama buradaki söylem sadece biz tüketicilere yönelik değil elbette. Farklı platformlarda sağlayıcılara da gerekli uyarılarda bulunmayı düşünüyorum zaten. Ama öncelikle böyle bir konunun biz tüketiciler tarafından dillendirilmesi, tartışılması ve eteklerimizdeki taşların dökülmesi lazım. Yani önce çuvaldızı kendimize batıralım, sonra da başkalarına iğneyi batırma hakkımız olsun.

• quote:

Orijinalden alıntı: PHaLaNX.

Ben burada programcı arkadaşları topladım, bir ofis programı yazalım dedik, aylarca uğraştık MS Office'ten de haberimiz olmadı, fakat tesadüf bu ya, yazdığımız program MS Office'in birebir aynısı oldu, hatta adını bile farketmeden aynı koymuşuz. Napacağız şimdi kendi yaptığımız programı kullanamayacak mıyız?

Olur mu öyle şey demeyin, bunun uç bir örnek olduğunun ben de farkındayım, ama Dünya'nın başka yerlerinde aynı zamanlarda aynı icatları gerçekleştiren kişiler olduğunu biliyoruz, onlar için de aynı durum geçerli. Burada MS Office yerine telif hakkına mevzu olan herhangi bir materyali koyun, telif hakkının mantıksızlığını ve geçersizliğini göreceksiniz.

Telif hakları ziyadesiyle mantıklı ve gereklidir.

Çünkü telif hakları, bir eseri ilk bulan, keşfeden kişinin hakkını korur. Siz Ms Office hiçbir surette dediğiniz şartlar altında yazamazsınız. Burada hikaye uydurmaya gerek yok. Yazılımcıyım diyen kişi Microsoft'un Ms office diye bir programı olduğunu, bilmek zorundadır. Aksini söylerse bu sadece komik ve yersiz bir iddia olur. Söyledikleriniz ziyadesiyle olanaksız. Evet, buraya yazınca mantıklı geliyor olabilir ama hukuki muhakeme denilen bir şey var. Hiçbir yazılımcı bir yazılım yazarken, Ms Office gibi bir programı bilmediği iddia edemez günümüz koşullarında. Hiç aklınız hayaliniz alıyor mu bunu iddia ederken.

• Nedense insanlar "dinci" terimini genelde insanları ötekileştirmek ve eleştirmke için kullanıyorsa da işine geldiği zaman birdenbire İslam'a atıflar yapmaya başlıyor. Bir malı çalmakla lisanssız yazılım kullanmak aynı kefeye konamaz. Böyle basit örneklerle bir yere varılamaz. Bir malın fiyatının fahiş olması dolayısıyla izinsiz kullanmanın bir hak olduğunu iddia ederek savunma yapmaya da hiç gerek yok.
    Lisanssız kullanılan yazılım lisans sahibine veya lisansa bir zarar vermiyor. Windows'u kullanmak için lisansını almak zorunda olsaydım o miktarda parayı bulamayacak ve Linux'a yönelmiş olacaktım. Microsoft Office yerine Open Office kullanacaktım. Ayrıca yazılım konusunda uzman olmasam da Windows'un korsan ile yeterince mücadele etmediğini düşünüyorum. Bir bakıma pazar payını artırmak veya daha farklı stratejiler izlediği için bireysel kullanımlarda korsana göz yumduğu aşikâr.
  • Telif hakları konusu çok fazla esnetilen ve suistimal edilen bir konu. Apple sürekli samsung a dava açıp duruyor. Neymiş samsung un ürettiği telefonlar iphone a benzeyemezmiş. Tam dikdörtgen veya yuvarlak olması lazımmış çünkü yuvarlak hatlara sahip dikdörtgeni apple keşfetmiş!

Yazılımda aynı şekilde. Bir ofis yazılımı ms office den ne kadar farklı olabilir. İllaki değiştireceksin derseler ne işlevselliği kalır. Allah tan ms uğraşmıyor pek özgür yazılımlarla. Yoksa libreoffice gibilerini zor kullanırdık.
  • quote:

Orijinalden alıntı: döküntü
    Telif hakları ziyadesiyle mantıklı ve gereklidir.

Çünkü telif hakları, bir eseri ilk bulan, keşfeden kişinin hakkını korur. Siz Ms Office hiçbir surette dediğiniz şartlar altında yazamazsınız. Burada hikaye uydurmaya gerek yok. Yazılımcıyım diyen kişi Microsoft'un Ms office diye bir programı olduğunu, bilmek zorundadır. Aksini söylerse bu sadece komik ve yersiz bir iddia olur. Söyledikleriniz ziyadesiyle olanaksız. Evet, buraya yazınca mantıklı geliyor olabilir ama hukuki muhakeme denilen bir şey var. Hiçbir yazılımcı bir yazılım yazarken, Ms Office gibi bir programı bilmediği iddia edemez günümüz koşullarında. Hiç aklınız hayaliniz alıyor mu bunu iddia ederken.

Office örneğine niye takıldınız, bunun uç bir örnek olduğu ortada. Bunun için son derece mümkün olan ve birçok kez yaşanmış Dünya'nın farklı yerlerinde insanların aynı zamanlarda birbirinden habersiz aynı icatlarda bulunmasını örnek verdim. Veya siz bir grafikersiniz ve tasarladığınız logo bir şirketin logosuyla aynı çıktı. Son derece mümkün bir durum. Müzik yapıyorsunuz bestelediğiniz parçanın bir kısmı başka bir sanatçının çalışmasıyla aynı oldu. Bunlar her gün yaşanan durumlar. Sonuç olarak bir insan diğerinden bağımsız olarak bir probleme aynı çözümü bulabilir, bunun 100 yılda bir olan örnekleri vardır, her günkü örnekleri vardır. Burada olanaksız bir durum yok.

@elektro_gadget katılıyorum, insan aklı benzer olduğundan aynı probleme bulunan çözümlerin de benzer olması kadar doğal bir durum yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 31 Ocak 2012; 20:33:43 >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.