Şimdi Ara

Haksız Kazanç ve Lisanssız Yazılım Kullanma Hastalığı (YENİ VİDEO EKLENDİ) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
131
Cevap
1
Favori
6.824
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • şuana kadar bilgisayarımdaki gelmiş geçmiş tüm yazılımları film ve oyunları hatta mp3'leri orjinal edinmiş olsaydım 500 bin tl'nin üzerinde bi para harcamış olurdum sanırım yada daha fazla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stabwound -- 30 Ocak 2012; 15:36:58 >
  • örneğin biz bir iphone'un maliyeti 100 lira diyebiliriz ama bunun arge çalışmalarının maliyetini hesaba katarsak bu fiyat artar. bir defa alıp kullandığımızdan, alternatifi olmadığından ve elle tutulur bir şey olduğundan dolayı para verip alırız. alternatif olarak çakma myphone falan var denebilir ama teknik destek imkanlarının iphone gibi olmadığını düşünürseniz almazsınız. iphone uygulamalarına gelince ben bir tane uygulama aldığımda ona teknik destek sağlanıyor sürekli güncellemede bulunuluyorsa o ürünü alabilirim. ama bir defa alıp hiç bir güncelleme ve teknik destek sağlanmayacaksa o ürünü almak istemem.

1.Biz internetten film indirip satış yapmadığımızdan haksız kazanç elde ettiğimizi düşünmüyorum(belki bi kar var denebilir ama düşünmüyorum öyle olduğunu)
    2. eskiden kasetler vardı gider onları alırdık, ya da kaset yaptırırdık o zamanlar kimse bu kaset yaptırmanın korsan olmasından şikayetçi değildi.
    3.teamviewer programı gibi kişisel kullanıcılara bazı programlar ücretsiz olup, kurumsal müşterilere satılan ürün ve verilen teknik destek gibi yöntemlerle ücretli olması gerekir.

-1)aslında ürünün maliyeti malzemesi ile ölçülmemeli arge, emek vb düşünüldüğünde ürünlerin satın alınması gerekir.
    -2)ben derste uğraşıp not aldığımda arkadaşımın benden habersiz bunun fotokopisini alıp etrafa dağıttığında rahatsız oluyorsak emek sahipleri de aynı şeyi hissediyordur.(buna çözüm aldığın notu ya saklarsın ya da gider fotokopiciye verir satarsın. emek sahipleride ağlayıp sızlanacaklarına buna alternatif çözümler getirmeliler,)
    başka bir örnekte bakkal mantığıyla büyük marketler açıldı biz işimizden olduk diye şikayet etmek çözüm değil, kardeşim sende işyerini genişletmeye bak, depo al internetten satış yap vs vs. üreticilerde buna çözüm bulmalı ki biz gidip bu kadar kolay ürün elde edemeyelim.

• quote:

Orijinalden alıntı: stabwound

şuana kadar bilgisayarımdaki gelmiş geçmiş tüm yazılımları film ve oyunları hatta mp3'leri orjinal edinmiş olsaydım 500 bin tl'nin üzerinde bi para harcamış olurdum sanırım yada daha fazla.

Şu anda suç duyurusunda bulunuyorsun
  • quote:

Orijinalden alıntı: Michael Wittmann

quote:

Orijinalden alıntı: kendinibil

quote:

Orijinalden alıntı: Firesworn

Kim ister lisanssız yazılım kullanmayı ? Ama gelir seviyesini ve vergileri düşünürsek oldukça normal.

Gelir seviyesi düşük insanlar gidip bir mağazadan lcd televizyon çalmıyorlar ama ne hikmetse aynı gerekçeyle internetten hiçbir bedel ödemeksizin hd film, müzik, program vs. gibi (ç)alabiliyor. Ayrıca şu var ki bu ürün ve hizmetler zorunlu ihtiyaç maddeleri olmadığı için yani yaşamsal bir öneme haiz olmadıklarından dolayı sizin belirttiğiniz şekilde bir bahanenin arkasına gizlenerek yapmanın savunulacak bir tarafı maalesef yok...

örneğiniz mantıksız...o LCD'nin ücretsiz kopya versiyonu vardı da biz mi almadık? Yukarıda iğrenç de olsa bir örnek verdim. BUrada tahrik var. Önümüzde sunuluyor. Ya ücretsiz alın ya da para verip alın deniyor. Biz de çoğu zaman "niye para verelim? borcum harcım bilmem neyim var" diyerek ücretsiz olanı seçiyoruz.

Madem öyle örneği kendi yaptığım bir yanlış üzerinden vereyim. Yıllardır forumun sıcak fırsatlar bölümünü takip ederim. Orası sayesinde birçok ürün aldım ve sattım. Ticarette kazanmanın öncelikli şartı alırken kazanmaktır. Dolayısıyla sıcak fırsatlar bu iş için biçilmiş kaftan. Fakat oradan çok ucuza satın aldığımız bazı mallar firmaların yaptıkları tipografik yani yazım hatalarından kaynaklanan uygun fiyatlarla satıldı. Ben ve pekçok arkadaşta bu ürünleri aldık ve kendimizi bir nevi kahraman ilan ettik pahalı ürünü ucuza aldık diye. Ama bu tip bir hatadan faydalanarak örneğin 1500TL olan bir lcd televizyonu 700-800TL gibi bir rakama almanın doğru olmadığını farkettiğim andan beri bu tip tipografik hata olduğu belli olan durumlarda alım yapmıyorum.

Vergiler konusunda da arkadaşlara katılıyorum çok yüksek vergiler alınıyor. Fakat burada da şunu düşünmek lazım. Tıpkı elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedeli gibi kaçak kullananların faturası kullanmayanlara kesiliyor. Yani vergilerin yüksek olması bir anlamda da herkesin düzenli vergi ödememesinden kaynaklanıyor. Fakat burada devletin de her geçici vergiyi kalıcı hale getirerek yanlış yaptığını belirtmekte de fayda görüyorum.

• O zaman şu şekilde ifade edelim. Peki Windows yazılımını orjinal aldığınızda,

1- windows gereken öteki yazılımları size sağlıyormu. Zira ben Windowsu orjinal kullanıyorum. Ancak birçok video video formatını oynatacak player ı malesef bulamıyorum. Benden bu parayı alan şirket bu uygulamayı yükletip neden yarı yoldabırakıyor. Kaçımız video oynatıcı olarak windowsu sürekli kullanıyor.

2- Hadi diyelim öteki yazılımları içinde para talep eden microsoft acaba hakkı olanımı alıyor veya fiyatı belirleyen kim. Madem korsan kullandırmayacak neden bunu sıkı takip etmiyor.

3- Ben elimden geldiğince orjinal yazılımlar kullanıyorum. Ancak ne olursa olsun bir oyun için 100 tl gibi fiyatlar gerçekten çok pahalı. Zira yazılımlar bile bu kadar pahalı değil ve bir oyun ne kadar işinize yarayabilir. Yani bu biraz kandırmaca gibi geliyor. Tabi bunlar benim şahsi fikrimdir.

4- Bugün windows a mahkumuz malesef ve birçok yazılım ile pclerimizi yedeklediği söylenmekte, eğer böyle ise hakkımız yenmiş olmuyormmu. ayrıca neden alternatiflere izin verilmiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: abdullahors84

O zaman şu şekilde ifade edelim. Peki Windows yazılımını orjinal aldığınızda,

1- windows gereken öteki yazılımları size sağlıyormu. Zira ben Windowsu orjinal kullanıyorum. Ancak birçok video video formatını oynatacak player ı malesef bulamıyorum. Benden bu parayı alan şirket bu uygulamayı yükletip neden yarı yoldabırakıyor. Kaçımız video oynatıcı olarak windowsu sürekli kullanıyor.

2- Hadi diyelim öteki yazılımları içinde para talep eden microsoft acaba hakkı olanımı alıyor veya fiyatı belirleyen kim. Madem korsan kullandırmayacak neden bunu sıkı takip etmiyor.

3- Ben elimden geldiğince orjinal yazılımlar kullanıyorum. Ancak ne olursa olsun bir oyun için 100 tl gibi fiyatlar gerçekten çok pahalı. Zira yazılımlar bile bu kadar pahalı değil ve bir oyun ne kadar işinize yarayabilir. Yani bu biraz kandırmaca gibi geliyor. Tabi bunlar benim şahsi fikrimdir.

4- Bugün windows a mahkumuz malesef ve birçok yazılım ile pclerimizi yedeklediği söylenmekte, eğer böyle ise hakkımız yenmiş olmuyormmu. ayrıca neden alternatiflere izin verilmiyor.

Bu oyunların 100 lira gibi fiyatlarda olması oyuncular yüzündende aslında.Adamlar 100 dolarda yapsalar alacaklar 200de. O yüzden çok çaktırmadan kazığı oturtalım diyorlar. Ama 60 dolar değilde 30 yapsalar oyunu alacak olan kitle artar sonuçta ekonomik olarak gelirde artar. Ayrıca ucuz oyunun sürümden getiriside baya fazla

• Video da dinimize atıf yapılmış.

Bir durumu İslamiyette değerlendirirken olay içerisinde bulunan kişilerin inançları tam olarak masaya yatırılmalı.

Bir malın karşılığının verilmeden yani çalma ve bu çalma karşısında hırsızlık ve dolayısı ile haram sayılabilmesi için,

hem malı çalan hem de malı çalınan kişinin kesinlikle Müslüman olması gerekir. Eğer malı çalınan kişi Müslüman değil fakat Müslümanlara cizye ( vergi ) ödüyor ve/veya Müslümanların himayesi altında olması gerekiyor.

Malın hangi yollardan hangi şartlar altında elde edildiğinde ganimet olarak nitelendirilebileceğini tam olarak bilmiyorum ve yazılım ile ilgili konularda yani fikri eserlerin lisanssız olarak kullanılmasının haram/helal diye nitelendirebileceğim şekilde bilgim yok. Bunu net olarak şu anda söyleyemem.

Ancak adam bol keseden atıp tutmuş. İslamın yaşanmadığı veya islamı yaşamayan bir birey için helal / haram kavramını gündeme getirenlere hadi oradan iki yüzlüler derim de başka bir şey demem...

• quote:

Orijinalden alıntı: kendinibil

Arkadaşlar tamamiyle şahsi görüşlerimdir. Katılabilirsiniz, katılmayabilirsiniz. Seviyeli bir biçimde birbirimizi incitmeden görüşlerimizi belirtebileceğimizi düşündüğüm için Kültür Bilim bölümüne açıyorum konuyu. Saygılar.

Kazanç hukuki olarak bir kişinin mal varlığında oluşan artışa denir.

İkiye ayrılır, şayet kazanç hukuki olarak korunan veya bir hakka dayanan sebepten ötürü doğmuşsa, haklı kazançtır.
    Şayet değilse, haksız kazançtır, yani kazanç haksızdır. Haksız kazancı bir kazanç olarak nitelendirmeyerek bu konuda hukuk lisanına verip veriştirebilirsiniz. Ama kişinin mal varlığında oluşan bu haksız artışa da bir isim vermek gerekmektedir.

Tabii ki kazanç deyince akla gelen haklı kazanç. Haksız kazanç daima istisnadır. Ama haksız kazanç da kişi de bir zenginleşmeye yol açar. Fiilen mevcut artışı ifade etmek için ancak bunu kullanırız.

Bu konuda bunu siz bilmiyor olabilirsiniz, ama bu konuda bu kadar ağır konuşmanız yakışıksızdır.

quote:

Orijinalden alıntı: PHaLaNX.

Hak nedir? Nereden gelir? Neye hakkımızın olup neye olmadığını kim belirler? Bir değeri elde etmek için çok çalışmak veya çok para vermek onu hakettiğimizi mi gösterir?

Hak, kişinin hukuk sistemi tarafından korunun menfaatleri veya edimleridir. Hakkın ne olduğunu kişinin tabii olduğu hukuk sistemi belirler.

quote:

Orijinalden alıntı: antonidas

kitap hariç diğer bütün sektörlerdekiler çok para kazanıyor, biz ise üç kuruş kazanmak için bir tarafımızı yırtıyoruz.Biz emek vermiyor muyuz, bizim emeğimize saygı nerede?Asgari ücret 700 lira, bu parayla tek başına bile yaşayamazsın, 500 lira kira ve aidat versen, 200 lirayla bir ay nasıl yaşayacaksın.Sinemaya gidip 15 tl nasıl vereceksin, asgari ücret alan adam film izlemesin mi, bilgisayar oyunu oynamasın mı, müzik dinlemesin mi,
    film,müzik ve bilgisayar firmaları çok zengin, şarkıcılar ve oyuncular da çok zengin, vatandaşın 3 kuruşuna da göz dikmesinler.

Sizin mantığınızla yol alacak olursak, kişinin uçak alma hakkı engellenemez, bu sebepten dolayı kişiler uçak sahibi olmak için istedikleri gibi çalıp çırpabilirler.

quote:

Kim ister lisanssız yazılım kullanmayı ? Ama gelir seviyesini ve vergileri düşünürsek oldukça normal.

O zaman linux kullanacaksın arkadaşım. Gelir seviyesi ve vergileri düşünürsek Iphone adlı ürünün Türkiye'de bu kadar satması size alım gücünün bariz bir örneği.

quote:

Orijinalden alıntı: Kabuska

Türkiye'de benim bildiğim en çok oynanan oyun Pro Evolution Soccer;

Yurtdışı fiyatı: 55 lira
    Bizdeki fiyat: 90 lira

(Oyun çıkalı bayağı oldu sanırım, o yüzden 90'dır)

Kesinlikle korsanı savunmuyorum ama ülkemizde fahiş fiyatlardan satılıyor.

Yanlış bilgi, bu olay alım gücüne göre oluyor. Pes'in Türkiye satış fiyatı budur. 55 lira olan, Moldova gibi alım gücü düşük olan ülkelerdir. Aynı ürün İngiltere'de 60 pound'a satılıyor. Avrupa'da genel olarak 60 Dolar civarı.

quote:

Elbette o elsidi tivi alanların sığınacağı bir yer kesinlikle yok. Ancak şuda var televizyonu bir defa alıyorsunuz ancak dizi film müzik vs.vs.'de her birine ayrı para vermek zorundasınız.

Bugün bir filme verdiğin para taş çatlasın 10 20 lira, 2 paket sigara parası. Günde 1 paket sigara içen adamlara çok gelmese gerek.

quote:

O zaman şu şekilde ifade edelim. Peki Windows yazılımını orjinal aldığınızda,

Kimse sizi windows kullanmaya zorlamıyor. Adamların sözleşmesi var, alırken bu sözleşmeyi kabul ediyorsunuz. Size bu sözleşmeyi zorla satan olmadı. Bu sözleşmeyi ve ürünü kendiniz alıyorsunuz. Hem iradenizle alıyorsunuz hem de memnuniyetsizlik belirtiyorsunuz hak etmiyor o kadar parayı diye. Madem öyle, bir dahaki sefere almayacaksanız, alıyorsanız da şikayet etmeyeceksiniz. Çünkü her şey rıza dahilinde yapılıyor. Adam malını ortaya koymuş alıp almamak sana kalmış.

quote:

Orijinalden alıntı: X Files

Video da dinimize atıf yapılmış.

Bir durumu İslamiyette değerlendirirken olay içerisinde bulunan kişilerin inançları tam olarak masaya yatırılmalı.

Bir malın karşılığının verilmeden yani çalma ve bu çalma karşısında hırsızlık ve dolayısı ile haram sayılabilmesi için,

hem malı çalan hem de malı çalınan kişinin kesinlikle Müslüman olması gerekir. Eğer malı çalınan kişi Müslüman değil fakat Müslümanlara cizye ( vergi ) ödüyor ve/veya Müslümanların himayesi altında olması gerekiyor.

Malın hangi yollardan hangi şartlar altında elde edildiğinde ganimet olarak nitelendirilebileceğini tam olarak bilmiyorum ve yazılım ile ilgili konularda yani fikri eserlerin lisanssız olarak kullanılmasının haram/helal diye nitelendirebileceğim şekilde bilgim yok. Bunu net olarak şu anda söyleyemem.

Ancak adam bol keseden atıp tutmuş. İslamın yaşanmadığı veya islamı yaşamayan bir birey için helal / haram kavramını gündeme getirenlere hadi oradan iki yüzlüler derim de başka bir şey demem...

İslam'da ganimet ancak savaş sonrası olur ve ordu tarafından taksim edilir. İslam'a göre lisanssız program kullanmak haramdır. Bu mürşit de olsa windows da olsa haramdır. Zira bu insanlar bir ticari faaliyet içerisinde. Adamın hakkı 1 000 000 Dolar kazanmak ise, sen bu adama hop hemşehrim bir milyon dolar çok fazla para, sen o kadarını hak etsen de biz sana çalar çırparız hakkettiğini sana yedirmeyiz. Adamın hakkı 1 milyon dolarsa o adamın o parayı kazanmasına kimsenin söz söylemesine hakkı yok. Adamın yaptığı iş hoşuna giderse ödersin parasını çatır çatır kullanırsın. yok hoşuna gitmiyorsa o zaman kullanma kardeşim.

Bugün o beğenmediğiniz Microsoft olmasaydı şu anda bu mesajı yazamıyor olacaktık. Adamlar insanlığa ne kadar büyük bir katkı yaptılar. Adam kendi emeğine bu kadar fiyat biçmiş, ödeyeceksin ödemiyorsan kullanmayacaksın.

Ev boyamaya bir sürü usta var. Kimisi evini kendi boyar, kimisi günlüğü 50 liraya çalışan bir ustaya boyatır kimisi de günlüğü 500 liraya çalışana. Kapitalist sistem varken boşuna ağlamayın.

• quote:

Orijinalden alıntı: döküntü

quote:

Yanlış bilgi, bu olay alım gücüne göre oluyor. Pes'in Türkiye satış fiyatı budur. 55 lira olan, Moldova gibi alım gücü düşük olan ülkelerdir. Aynı ürün İngiltere'de 60 pound'a satılıyor. Avrupa'da genel olarak 60 Dolar civarı.

Pes 2012 shopto'da Sterlin üzerinden 19.85'e satılıyor. Başka para birimi olmadan sadece Sterlin üzerinden satılıyor olması bu sitenin İngiltere üzerinden satış yaptığını gösteriyor. İngiltere değil de başka bir Avrupa ülkesiyse bile hiç sorun değil, gümrük derdi olmadığı için 2 güne evimde. Kaldı ki İngiltere'de maaş buradakinden yüksek ama fiyat düşük olduğu için alım gücü orada daha yüksek oluyor.

Yukarıda @antonidas'tan sadece bir kısım alıntı yapacağım; ülkemizde 700 lira olan asgari ücret var. Ülkenin %50+'sı asgari ücretle çalıştığı için alım gücüne paralel yüksek fiyattan bahsedilemez. Yüksek fiyatın nedenleri yüksek vergiler ve uyanık satıcılardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kabuska -- 30 Ocak 2012; 19:33:00 >

• Arkadaşlar konuyu açan kişi ile videodaki kişi aynı. :) Yorumlar için çok teşekkür ederim hatalarımın farkına varmamı sağlıyorsunuz. Öncelikle gerçekten niyetimin samimi olduğunu belirteyim. Bu konuşma daha çok dinî hassasiyetlerini referans alan kişilere yapılmış bir konferanstan küçük bir anekdot. Konusu teknoloji ve internetin bilinçli ve etkin kullanımı. Hayatın her aşamasında olduğu gibi teknoloji ve interneti de bilinçli ve etkin kullandığımızda yaşam kalitemizin artacağını düşünüyorum. Ayrıca haksız kazanç ve lisans konusunda asıl çıkmazın bozulan ahlakimizdan kaynaklandığı kanaatindeyim. Yoksa inançla ilgili değil problem.

Tartışma güzel gidiyor. Bakalım daha neler öğreneceğiz.
  • quote:

quote:

quote:

Pes 2012 shopto'da Sterlin üzerinden 19.85'e satılıyor. Başka para birimi olmadan sadece Sterlin üzerinden satılıyor olması bu sitenin İngiltere üzerinden satış yaptığını gösteriyor. İngiltere değil de başka bir Avrupa ülkesiyse bile hiç sorun değil, gümrük derdi olmadığı için 2 güne evimde. Kaldı ki İngiltere'de maaş buradakinden yüksek ama fiyat düşük olduğu için alım gücü orada daha yüksek oluyor.

Yukarıda @antonidas'tan sadece bir kısım alıntı yapacağım; ülkemizde 700 lira olan asgari ücret var. Ülkenin %50+'sı asgari ücretle çalıştığı için alım gücüne paralel yüksek fiyattan bahsedilemez. Yüksek fiyatın nedenleri yüksek vergiler ve uyanık satıcılardır.

Pound ile satılıyor olması İngiltereli birileri tarafından satıldığını gösterir. Mesela ben hep orijinal oyun alırım. Bazen Leveltr adminleri Rusya veya Moldova için düzenlenmiş key'leri de gittigidiyor'dan satarlar. O sitelerde bu ülkelerden alıp kendi ülkelerinde satıyorlar. Fm 2012 82 liraydı, ben gg'den 40 Türk lirasına aldım.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Pound ile satılıyor olması İngiltereli birileri tarafından satıldığını gösterir. Mesela ben hep orijinal oyun alırım. Bazen Leveltr adminleri Rusya veya Moldova için düzenlenmiş key'leri de gittigidiyor'dan satarlar. O sitelerde bu ülkelerden alıp kendi ülkelerinde satıyorlar. Fm 2012 82 liraydı, ben gg'den 40 Türk lirasına aldım.

Bende FM'yi 80(?) liraya aldım

Başka ülkeye ait key alınca o ülkeden oyun almış gibi oluyoruz değil mi? Yani o ülkenin sayacı işliyor?

• @döküntü.

Haksız sayılmazsınız ancak, bunu bu şekilde dayatmak doğrumudur. Fiyat noktasında haklılarmı sizce elinizi vicdanınıza koyun derim
  • quote:

@döküntü.

Haksız sayılmazsınız ancak, bunu bu şekilde dayatmak doğrumudur. Fiyat noktasında haklılarmı sizce elinizi vicdanınıza koyun derim

Adamlar sapına kadar haklı. Dünyaya çağ atlattı adamlar daha ne yapsınlar. Bugün tıp bilimde gelişmeler varsa hepsinin alt yapısında Bill Gates'in yazdığı Windows yatıyor. Adam 1000 lira da istese da hakkı 100 000de. Bu adamın buluşu.

Kaldı ki Bill Gates yılda milyarlarca doları Afrika'daki aç insanlara yardım etmek için harcıyor.http://www.gatesfoundation.org/Pages/home.aspx
    Yıllık ne kadar yardım yaptıkları ortada. Kaldı ki bu yaptığı yardımlar onun insanlığı ziyadesiyle gösteriyor. Yardım yapmasa bile bu adamın fikri, emeği. Dünyaya hiçbir faydası olmayan Messi, Ronaldo gibi futbolcular aylık Milyonlarca dolar kazanırken sorun olmuyor. Ama bugün tedavilerinizden tutun hayatın her alanına sıçramış olan teknolojinin, resmen babası olan bu adamın kazandığı para millete fazla geliyor.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Bende FM'yi 80(?) liraya aldım

Başka ülkeye ait key alınca o ülkeden oyun almış gibi oluyoruz değil mi? Yani o ülkenin sayacı işliyor?

Free zone key'leri var. Leveltr adminleri bu key'leri satıyor.

Rus keyleri daha da ucuz ama satılması yasak.

• quote:

quote:

@döküntü.

Adamlar sapına kadar haklı. Dünyaya çağ atlattı adamlar daha ne yapsınlar. Bugün tıp bilimde gelişmeler varsa hepsinin alt yapısında Bill Gates'in yazdığı Windows yatıyor. Adam 1000 lira da istese da hakkı 100 000de. Bu adamın buluşu.

Kaldı ki Bill Gates yılda milyarlarca doları Afrika'daki aç insanlara yardım etmek için harcıyor.http://www.gatesfoundation.org/Pages/home.aspx
    Yıllık ne kadar yardım yaptıkları ortada. Kaldı ki bu yaptığı yardımlar onun insanlığı ziyadesiyle gösteriyor. Yardım yapmasa bile bu adamın fikri, emeği. Dünyaya hiçbir faydası olmayan Messi, Ronaldo gibi futbolcular aylık Milyonlarca dolar kazanırken sorun olmuyor. Ama bugün tedavilerinizden tutun hayatın her alanına sıçramış olan teknolojinin, resmen babası olan bu adamın kazandığı para millete fazla geliyor.

+1

• quote:

Orijinalden alıntı: KayhanKaan

quote:

Orijinalden alıntı: stabwound

şuana kadar bilgisayarımdaki gelmiş geçmiş tüm yazılımları film ve oyunları hatta mp3'leri orjinal edinmiş olsaydım 500 bin tl'nin üzerinde bi para harcamış olurdum sanırım yada daha fazla.

Şu anda suç duyurusunda bulunuyorsun

herkes benle aynı durumda =) bana hayatı boyunca herşeyi orjinal olarak edinmiş 1 kişi bile gösteremezsin. Zengininden fakirine, hatta korsan aleyhine konuşan insanlar da buna dahil. hayatım boyunca yüzlerce farklı oyun oynamışımdır korsan, orjinal olarak aldığım 30'a yakındır. birkaç orjinal film serimde var. hiç değilse arşivlik orjinal koleksiyonum var hayatı boyunca orjinal 1 film oyun bile almamış olan milyonlarca insan var bu ülkede. ama gidipte bi photoshop'a binlerce tl para veremem. bence suç korsan kullananda değil programı oyunu kıranlarda.

ayrıca bu nedenle herkese dava açılsa dünyadaki bilgisayar kullanan topluluğun %97-98'i hapse girerdi heralde bu birkaç milyar insana tekabül ediyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stabwound -- 30 Ocak 2012; 21:25:22 >

• PC oyunları,işletim sistemleri,3d çizim programları,fotoşop vs. bunlar yanlışlıkla edinilemeyecek kadar ortada olan programlar ve fiyatları da öyle.Peki müzik sektörüne ne diyeceksiniz?Feysbukta paylaştığınız videolar,yolda giderken kulağınıza çarpan farklı yollardan edinilmiş müzik? Bunlar işin en aşırı uçları.Bu konu içerisinde bazılarımızın avatarları dahi hakka giriyor olabilir.

Dijital ortamdaki farklı yoldan edinimi gerçek hırsızlıkla aynı kefeye koymak bir çok hakikati kaçırmamıza neden olur(ve diğer yasadışı farklı yollardan edinilen 'gerçek-yaşam' kazançları) .Yaptırım riskinin '0' olduğu,suç esnasında görülmenizin mümkün olmadığı bir yer.Ayrıca insanların çoğu bunu zaten oldukça normal birşey gibi görüyor.İnternetin nimetleri gibi..Biz bunu sorgulamakla karşımıza internetin varoluşunu sorguluyoruz.O yüzden Amerika'da geçirilmeye çalışılan SOPA deli saçmasını Milyar dolarlık şirketler protesto etti ve bunlar bu işten ekmek(!) yiyor.

Dinsel hak kavramı dışında asıl neden insanlardaki etikten kaynaklanıyor.Şöyle ki:PC oyunları ülkemizde 10TL civarı bile olsa korsan oranı hala yarıdan fazla olur.Büyük çaplı bilgisayar şirketleri sayesinde orjinal oranı %30lara kadar çıkıyor yoksa ben hiçbir 'formatçı'nın orj. işletim sistemi kurduğunu görmedim.

Bundan dolayı dijital ortamı tam olarak kapsamayan yasal terimlerle millete veriştirmek mantıksız.Dünyadaki ilk kapsamlı yasa Amerika'dan çıkacak mı onu göreceğiz.

• Kimsenin bu telif olayına tamamen bağlı kalması beklenemez. Bu mümkün değil. Windows da bunu biliyor. İstese şimdi şuan bütün korsan yazılım kullanan makinaları kitleyebilir, tespit edebilirler. Ama yapmıyorlar. Bunun sebebleri var. Bunlar üzerinde durabilirsiniz mesela.

Hade geçtim kullandığın programlardan winrara kadar; Filmlerden, video kliplerine kadar; Müziklerinden nakaratlara kadar geç bunları.
    Yazdığın cümleler bile muhtemelen telif içeriyordur. Farkında bile değilsinizdir.

Telif olayı modern dünyada çok abartılmış bir kavram.

Özgür paylaşımcı dünyadan yanayım ben
  • bahsedilen konu, çözümsüz bir şey bence. çünkü kapitalist sistemde durum budur. insanlık bunu benimsemiş ki, hala kapitalist sistem işlemektedir. zaten aldığınız şeylerde, "kullanıcı sözleşmesi" var. ne isteyebilirsiniz ki? south park'ın apple ile ilgili bir bölümü vardı, bunu izleyin derim kesinlikle. ancak, benim aldığım bir filmi arkadaşımın da kullanması suç olabilir mi? olmaz ise, torrent sitelerinin paylaşım mantığı da suç sayılmaz gibi geliyor. öte yandan "windows" ya da "auto cad" gibi programları orjinal almak gerekiyor.

bu noktada bir sorun daha önümüze çıkmakta: alım gücü...
    her ne kadar bazı arkadaşlar aksini iddia etmekte diretse de, ülkemizin ortalama alım gücü yerlerde sürünmektedir. çok fazla analiz yapmadan bakacak olursak(yapmamışsın belli diyenlerin diline biber sürerim) da durum şöyle: sanayi devrimini erken yapan ve atılım yaparak emperyalist sistemde önemli birer çark haline gelen ülkeler, refah seviyesini diğer ülkeleri sömürerek artırmaktadır diyebiliriz. ülkemiz, bu elit ülkelerden değil. elit olarak nitelendirdiğimiz ülkelerde bile fakir insanların sayısı azımsanamayacakken, bizim gibi gelir adaletsizliğinin maksimum olduğu ülkelerde, yerlerde sürünen milyonlarca insan vardır. bu insanların hiç bir şey yapma hakkı yok mudur? bu insanlar zar zor adsl sini bağlatmış iken evlerine; bir film indirmeleri ne derece etik dışıdır? suçsuzlardır demek bana düşmez. işin hukuğunu açıklamışlar yukarıda zaten.
    ama çözüm, evrensel hukuk ilkelerinde yatmamaktadır zira. çözüm insanlığın seçimlerinde yatmaktadır. bugün, bazı ilaç firmaları "webbie" arkadaşın da dediği gibi davranıyorlarsa, "biz bulduk istersek 1903820957 liraya satarız" deme hakkına sahipler midir? hukuksal açıdan demiyorum. o konuda yeterli bilgim de yok. diğer insanların yaşam kalitesi düşük zaten, alamayacakları belli. ama ilacı bulan da, "işine gelmediyse alma" diyor. aynı şeyi internet için de genişletebiliriz.
    şu an, bu gibi şeyler haksız kazanç ya da, emek hırsızlığı adı altına giriyor. insanlık kapitalizmi seçti ki, yönetiliyorlar. bizi sömürün dedik ki, sömürülüyoruz. seçimi yaptık, daha da bir şey deme hakkımız var mı acaba?

bir başka problem daha: rekabet ve motivasyon
    bir gün hollywood, torrent sitelerinin ve paylaşımın durması için, stüdyolarını kapattı diyelim. aynı şekilde tüm büyük müzik üreticileri de. çünkü yapımcılar albümlerden ya da, dvd filmlerden para kazanamadıklarını iddia ettiler. ne diyebiliriz? adamlar, "film çekmiyoruz abi artık" demişler ise, zorla mı çektireceğiz?
    ya da sistem öyle bir konuma geldi ki, insanların gelirleri kısmen eşitlendi. bu durumda, dünya çapında iş yapan müzik-film-yazılım firmalarını ne motive edecektir? piyasa yok, rekabet yok.

tüm bunları bir yana bırakınca da o soruya geliyor sıra: ne yapabiliriz peki?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi demonchild -- 30 Ocak 2012; 22:03:53 >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.