Şimdi Ara

fan üzerindeki değerler hatalı mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
261
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • masa üstü soğutucusu olarak psu fanı kullanıyor ve bu fanın üzerindeki değerlere göre sipariş vericektim etiket üzerindeki değer doğru mu diye ölçmek istedim ve çıkan sonuc resimdeki gibi

fan üzerindeki değerler hatalı mı ?

• Hatalı değil,, üretici 0.27a demiş,, sizde 0.20a çıkmış,, görünürde verdiği değerden daha az akım çekiyor, bu da iyi,,
    biraz tozlanıp, hava alıp vereceği kapalı ortama monte olunca değerler az daha artar.,
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    fanın hava üfleme gücüyle doğru orantılı değil mi bu değer ne kadar yüksek amperliyse o derece hava üfleme gücü artıyor biliyorum ben , neye göre üfleme kuvveti anlaşılır bu durumda
  • Pervanenin yapısı , şekli , çapı , dönüş devri , bir çok etmen var ama mantık olarak akım arttıkça sirküle edilen hava hacmi de artar.

0.27 amper yazması şak diye 0.27 amper çekeceği anlamına gelmiyor.
    Belki sizin multimetrenin tolerans değeri yüksek ?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dfk24 kullanıcısına yanıt
    bu fanlardan 2 tane var ayrı markalara ait birinde 0.30a diğerinde 0.27 ikisininde kaç amper çektiği ölçtüm 0.20a ikiside mesela bu fan bendekinin 0.60a olan modeli bu şu an ki fandan daha fazla üflemesi gerekiyor mantıken fan tipleride aynı markada aynı zaten yanılıyormuyum ?
    aliexpress.com
    US $3.94 21% OFF|Bilgisayar ve Ofis'ten Fanlar ve Soğutma'de Delta AFB0912VH = AUB0912VH 9 cm 90mm 90*90*25 MM 9225 DC 12 V 0.60A 4 pin pwm bilgisayar cpu soğutma fanı Aliexpress.com'da | Alibaba Grup
    https://tr.aliexpress.com/item/32790882449.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.2d4c2e0eEZ2sfY

• axelfoly kullanıcısına yanıt
    fanın üzerinde yazan akım değeri, maksimum çekeceği değerdir. ölçü aletinde bu değer görülüyorsa, fanın sınırda çalışıyor demektir ki, bu iyi bir şey değildir. çünkü bu değerler, fan kanatçıkları ve yataklarının tozlanması öngörülerek verilmiştir. 2 fan arasında o kadar fazla bir fark yok. fark yaratacak olan şey, akın değerleri değil, senin fanları ne kadar temiz tuttuğun olacaktır.
  • dergul D kullanıcısına yanıt
    öyleyse max değerin altında akım çekiyor fanlar ve bir sorun yok
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    cpu fan yönü doğru mu?
    5 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    evet yok ama, üstü ve yatakları tozlandıkça, üzerine yük bindirir ve çektiği akım artar. senede en az bir kere temizlersen, uzun süre sorunsuz kullanmaya devam edersin.
  • Merhabalar.

Fanın arkası kapalı iken mi ölçtünüz? Masanın üstünde duruyormuş gibi gördüm. Arkası açık,hava akımı varken ölçtünüz mü ?

Saygılarımla...
  • Verilen tüm yanıtlar doğrudur.

Fanınız 200mA çekiyor. Etiketteki nominal akımı 270mA.

Her daim o akımı çekmez.

Zora geldikçe artabilir.

Etiket değerinden fazla çekmesi iyi değildir.

Ölçü aletinizin toleransı da önemli.

Nominal akımı yüksek olan fanlar daha fazla hava sirküasyonu yapabilme eğilimindedirler. Ancak tek etken bu değil. Kanat çapı, sayısı ve yapısı da etkiler.

SON OLARAK:

Fanınızda referans kablosu da var. Bu referans ucu sayesinde fan RPM'i bilgisayar tarafından okunmakta ve ısıya göre otomatik hız ayarı yapılmaktadır. Fanınızın bu referans ucu boşta olduğu için, düşük RPM'de dönüyorsa, etiket değerinden daha az çekmesi normaldir.

Fanınız normal çalışıyor.
  • öyleyse amperi dikkate almam gerek tabi diğer durumlarda sirkülasyonda önemli , bu arada evet referans kablosu haliyle pasif ama sanırım direk güç uyguladığım için fan zaten azami dönüşünde olmalı

evet fanı masanın üzerindeyken ölçtüm arkası kapalıydı ama arkası açıkken de benzer sonucu verdi @klima5505

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi axelfoly -- 18 Temmuz 2019; 17:34:31 >
    Aynen.

Hızlı dönen fanlardan sizinki. Laptop soğutmada yeterli olacaktır tahmin ediyorum.

Bir de yavaş dönenleri vardır onları amperi 200mA bulmaz. 70mA olanı ve 140mA olanından görmüştüm. Bu tip fanlar eski bilgisayarlarda kasa tahliye fanı olarak kullanılıyordu. İçerideki sıcak havayı dışarı atmak için.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.