Şimdi Ara

Binamıza (11 daire) için jeneratör tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
23.671
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba binamızı yapıyoruz. Az yakan sorunsuz ve tüm elektriği çalıştırabilme kapasitesinde bir jeneratör tavsiye eder misiniz. Tüm elektrik derken apartman içinin asansörü felan ve her daireye sanki hiç elektrik gitmemiş gibi her şeyi çalıştıracak. Teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Şimdi gerekli elektriksel bilgi elimizde olsa hesap yaparak ilerlerdik. 11 daire demişsinşz, 1 daire ne yakar asansör ne yakar bilmiyorum.
    Evvela asansörler için kurtarıcı upsler var. Yani elektrik kesildiğinde en yakın kata kabini götürecek kadar elektrik sağlayan kaynaklar. Yani elektrik kesintisinde asansörü çalıştırmayı düşünmeyin, bu upsden alıp içinde kalanların çıkabilmesini sağlayın. Yalnız bu upslerden bir tanesinin üretimini biliyorum gayet dandik. Aldığınız upse güvenebilmeniz lazım.

    Kesinti anında ütü elektrik sobası gibi güç harcayan aletle olursa jeneratör büyür. Kesinti anında sadece aydınlanma gibi temel ihtiyacı karşılasanız gayet küçük jeneratörle işi bitirirsiniz. Ama kesintide de güç harciyacaksanız, yani hayat kaldığı yerden devam edecekse o zaman her dairede çekilecek maksimum gücün bilinmesi lazım ve buna göre jeneratör güç hesabı yapılması lazım.

    Benim tavsiyem kesinti anında minimum güç kullanın. Bunun için tesisatınızı modifiye edebilirsiniz. Aslında sadece ve sadece aydınlanma(ledli) için daha önce elektrik depolanmış aküler bile düşünülebilir. Sonuçta 1 yıllık kesintiyi karşılamicak.




  • 1 daire ortalama 10 kwh max diye biliyorum 10 kw X 11 daire =110 kwh lık jeneratör lazım hatta 130 kwh lık daha iyi olur.



    Birde elektrikler ayda yılda bir kere kesiliyor. Sürekli elektrik kesilse o zaman eyw derim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • jeneratör için 10kWh değil 10kW tipi bilgi önemlidir. Yani güç bilgisi önemli enerjik değeri değil. Hem daire için de max 10kWh diye sınır yok. Çünkü 10kWh=5TL fatura yapıyor. Siz de belki 10 kilowattsaat değil 10 kilowatt demek istediniz.
  • jeneratör seçimi biraz duygusal konu... misal laleli çevresinde çok uzun yıllardır bu elektrik sorunu yaşanır ve sokaklarda sürekli gürültü yapan mini canavarlar bulunur. bazılarının sesi oldukça oldukça rahatsız edicidir.
    Bu tür sistemi kurmadan önce zemin desteği ve egsoz susturucu kısımlarını düşünün. kendiniz için elektrik hesaplarken komşularınız içinde gürültü sebebi olmasın yapacağınız iş

    gelelim termal enerji makinesine..
    kusura bakmayın ama dolaylı olarak tavsiye etmiyorum.. ha mutlaka bir adet alın. her zaman lazım termal enerji. ama bunun yerine hem çevre dostu hemde çok daha uzun amartismanlı olan güneş enerjisi ile ... yanında da rüzgar enerjisini elektriğie çeviren hibrid bir sistem ekletmeniz hem çevreye huzur hemde çok daha uzun bakımı da o canavarlara göre daha basit olan sistemler kurabilirsiniz... tabiki yer imkanı var ise.

    bu jeneratör dediğimiz cihazlar ki çalıştığım fabrikada 500 kW lık serisi var... ilk olarak uzun süre çalışmada maliyeti yüksek. gürültüsü de ayrı..

    eğer çatınız müsait ise her daire başına acil aydınlatma ihtiyacını gidermek için 500W lık olarak... yatırım yapma imkanınız var ise de daire başına 3kW lık bir sistem düşünebilirsiniz. Tabiki buna göre güç devresini ve akü beslemeleri için apartmanda uygun yer ve tesisatını yapacak kişi de lazım...

    Panelleri koydunuz, pervaneyi taktınız iş bitmiyor.. Arabaya benzin doldurmak ile herşey bitmiş olmayacağı gibi.. onlarında dönemsel bakımları ve aşırı güç durumunda zarar görmeleri.. fabrikasyon veya kurulum hataları.. kullanım hataları olur...

    en basit kullanım hatası.. daire başına 500W süşündünüz ama nasılsa parayı verdim dibine kadarrrrrrrrrrrrrr... diyen biri çıkıp gün boyu çamaşır makinesi gibi yüksek kapasiteli cihaz çalıştırıp hem akülerin hızlı boşalmasına hemde kapasite üstesine çıkmak ile herkesi tehlikeye atabilir

    başarılar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tosuntosun -- 4 Mayıs 2017; 9:52:52 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: tda 1562q

    1 daire ortalama 10 kwh max diye biliyorum 10 kw X 11 daire =110 kwh lık jeneratör lazım hatta 130 kwh lık daha iyi olur.



    Birde elektrikler ayda yılda bir kere kesiliyor. Sürekli elektrik kesilse o zaman eyw derim.

    Daire başı 5 kw yeter diye düşünüyorum.



    10kw ulaşması için ütü, soba, fırın hepsinin çalışması lazım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bina üstü alanda güneşin verebileceği maksimum enerji var ve her dairenin ne kadar enerji harcayabileceği baştan belli. Kafamıza göre bilmemkaç kW lık sistem kuralım diyemeyiz yani.
  • kusura bakmayın ama bazı arkadaşlar hayal kurmuş. 11 daireyi güneş enerjisiyle yada rüzgarla beslemek hayalden öteye geçemez. Ups yada güneş yada rüzgar.. bunların hepsinde elektriğin aküye toplanması ve gerekli durumda kullanılması gerekiyor. Yani elektriğin DC den AC ye dönüştürülmesi gerekiyor. 100kW yükten bahsedersek maliyetli bir işe girilmiş olur. Güneş panellerinin nereye konulacağını geçtim, Bu sistemlerde birçok elektronik devre var, dahası akünün kendisi bile bikaç seneden sonra güvensiz olmaya başlar. Bu tarz sistem daha maliyetlidir ve daha az güvenilirdir.Ben şahsen tavsiye etmiyorum özellikle bu denli büyük güçte hiç tavsiye etmiyorum. 1-5kVA'lık pc ups'inden bahsetmiyoruz. Arkadaş zaten bunları düşünmüş ve sadece sizden jenaratör tavsiyesi istemiş,konuyu gereksiz farklı konulara taşımışsınız bence.

    Şimdi gelelim jeneratör seçimi konusuna. birileri çıkmış jeneratör çok ses yapar falan demiş. doğru yapar ama bu sistem gece gündüz çalıştırılacak değil ya. Elektrik kesintisi oldukça çalıştırılacak. Zaten o sesi başkaları da yapıyor özellikle mağaza sahipleri.

    Bana sorarsanız komple 11 daireyi jeneratörle besleme işine girmeyin. Çünkü ciddi maliyet ve işçilik çıkar. Şebeke ve jeneratör kontaktörleri kullanmanız lazım. Jeneratör elektriği çok kaliteli değildir birisinin bir cihazına bişey olur gelip başınıza ekşir. Dahası jeneratör seçimi de zordur. Mesela 11 dairenin kurulu gücüne göre jeneratör seçilse çok büyük jenaratör seçilir ve ciddi maliyet çıkar. Kış ayında tüketimler fazladır, buna göre hesap yaparsanız ve tüm dairelerde birileri oturuyor gibi hesap yaparsanız uçuk güçler ve maliyetler çıkar. Bence en güzeli, her daireye jeneratörden 1 priz hattı çekmek, ve her daireyi hızlı sigorta üzerinden beslemek, hızlı sigorta da maksimum 10A olsun. Yaklaşık 2kW güç yapar, bu prize büyük ısıtıcı takmayın sadece elektrik kesintilerinde aydınlatma vb ihtiyaçları karşılamak için kullanın dersiniz. Normalde jeneratör prizinde elektrik olmaz, elektrik kesintisinde jeneratör otomatik çalışır ve oraya elektrik gelir.Tabi evdeki herşey çalışmaz ama uzatma kablo ile buzdolaplarına elektrik taşıyabilirler. Böylece şebeke - jeneratör kocaman kontaktörlerine de gerek kalmaz. Tüm daireler aynı anda 10A çekmez düşüncesiyle tüm daireleri 80A gibi bir otomatla beslenebilir. Bu yükün üzerine çıkılırsa dairelerde elektrik gider ama asansör ve merdiven aydınlatması gibi elektrikleri beslemeye devam edersiniz ve devasa jeneratör seçimine gerek kalmaz.

    Devasa jeneratörü taşımak zor olur, tamiri zor olur, kapalı ortama koyarsanız havalandırması yetersiz olursa ısınabilir,açık ortama koyarsanız yağmur gelirse paslanıp bozulabilir,üstünü kapatmak yanlarını açmak şarttır, büyük jeneratör fazla yakıt tüketimidir, yakıt ödemelerinde biz kesintilerde evde değildik biz kullanmadık diyenler çıkabilir. Fazla abartmaya gerek yok bence.Ama bu maliyetin altına girebiliriz, kapıcımız elektrik kesintilerinde jeneratörü kontrol edecek derseniz güzel bir iş olur. 100kVA üzeri bir jeneratör seçmenizde fayda var.rastgele fiyatlara baktım 20bin tl üzeri sadece jeneratör. bunun kablajı, kontaktörleri, sigortası, panosu, yakıtı, bakımı.....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pokajy -- 7 Mayıs 2017; 20:11:7 >




  • Jeneratörler kabinli oluyor dış ortamda da rahatlıkla çalışıyorlar. Çürüme pek mevzu değil yani.
    Güneş enerjisinin sadece kesinti anında destek olmasından bahsediliyor. Yoksa güneş enerjisi devamlı ihtiyacı karşılasa zaten şebekeye lüzum kalmaz.

    Kesinti anında güç tüketimi minimuma indirilerek güneşle depolanmış ve ya şebekeden daha önce depolanmış enerji kullanılabilir. Hatta kesintide sadece led lamba tipi aydınlatma ve ya sadece bir iki alet kullanılsa pek sorun olmaz.
  • quote:

    Jeneratörler kabinli oluyor dış ortamda da rahatlıkla çalışıyorlar. Çürüme pek mevzu değil yani.

    ek maliyetle dış ortamda çalışan (outdoor) tipini alırsanız tabiki çürüme mevzu olmaz.Dahili (indoor) tiple harici tipin fiyatı aynı değil.

    quote:

    Güneş enerjisinin sadece kesinti anında destek olmasından bahsediliyor. Yoksa güneş enerjisi devamlı ihtiyacı karşılasa zaten şebekeye lüzum kalmaz.

    Bende 100kW'ı sürekli güneşten beslenmeyeceğini biliyorum.o yada bu şekilde 100kW gücü bikaç saat bile güneşle karşılamaya kalkarsanız bu bir oda dolusu akü, yığınla elektronik kart ve devasa güneş paneli demek.100 değil 30kW bile olsa bu sistemler güvenilmez. 3-5 sene içinde çoğu akü belki hepsi atıl duruma geçer, tabi çok kaliteli akü almazsanız.Herşey süper gibi görünür elektrik kesintisi anında aküler cortlar ve fiyasko olur. kaliteli akülerin fiyatları da cep yakar.sistemdeki elektronik kartlar canı sıkıldıkça gümler.tam bir başbelasıdır.bu nedenle güneş işine girmeyin. güneş işi, elektrik kablosunun ulaşamayacağı çok uzak dağ başında otoyolda, ledli aydınlatma, tarla sulama projeleri ve sıcak su temini için mantıklı. yada hektarlık verimsiz sıcak arazileri güneş panelleriyle doldurup enterkonntekte sisteme elektrik verme de mantıklı olabilir. ev kullanıcıları için uygun değil bence.




  • Merhaba bizim binamızda 27 daire var. tabi bunu desteklemek amaçlı dizel jeneratörümüz var.
    tüm dairelerin elektrik ihtiyacını karşılamak için gereksiz büyüklükte bir jeneratöre ihtiyacınız var.
    bizim binadan örnek vermem gerekirse.

    jeneratör aşağıdakileri besliyor.
    3 adet otomatik garaj kapısı
    kapı otomatları ve megafonları
    her daire içinde bulunan 2 adet aplik
    her dairenin kombisi
    bina iç dış aydınlatmalar.
    hidroforlar
    uydu anteni dağıtıcıları ( ortak santral kurmuştum yöneticiyken. 3 uydu 3 ayrı dağıtıcıdan her eve 2 kablo şeklinde gidiyor.)

    asansörlerde ups var. jeneratör gereksiz besleme olur.
    tüm dairelerin elektrik ihtiyacını karşılamak için gerekli olan jeneratörün yakıt masraflarını da karşılayacaksınız unutmayın.
    bizim jeneratör 80 litre ile yaklaşın %65 kapasite ile hiç durmadan 56 saate yakın çalışıyor. hesabı siz yapın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acheron34 -- 8 Mayıs 2017; 13:19:13 >




  • Akülerin ömürleri sağladığı fayda ile kıyaslanmalıdır. Bina elektrik kesintisi anında sadece aydınlatma vb için düşük güçle düşünülebilir. Ama tabi güç gayet düşük olursa jeneratör de ufalacaktır ve ucuz bi jeneratör işi bitirecektir.

    Aslında aküde elektrik depolamaya alternatif Hidrojen ve oksijen depolama düşünülebilir. Depo hidrojen ve oksijen yakıt pilinde elektriğe dönüştürülebilir. Hatta güneş panellerinden fazla bir elektronik devreye ihtiyaç kalmdan da bu iş bitirilebilir.
  • quote:

    Akülerin ömürleri sağladığı fayda ile kıyaslanmalıdır.

    2-3 yıl sonra akülerin çoğu çöp olur,şarj tutmaz,dolu gibi gözükür yük altında hemen boşalır.komple aküleri yenileme maliyet ve çok can sıkıcı bir durumdur ben biliyorum o durumları.

    quote:

    Aslında aküde elektrik depolamaya alternatif Hidrojen ve oksijen depolama düşünülebilir. Depo hidrojen ve oksijen yakıt pilinde elektriğe dönüştürülebilir

    bir hayal-rüyalar,bilimkurgu ve teoriler dünyası var. Bi de gerçekler ve pratikler dünyası var. Senin anlattıkların hayaller dünyasına giriyor.
  • Herşey hayalle başlar....
    Ayrıca yakıt hücreli, hidrojen-oksiyen den elektrik üreten piller zaten satılmakta.

    2-3 yıl sonra şarz tutmayan akünün 2-3 yıl boyunca sağlayacağı elektriksel fayda ne durumda?
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    kullanımı yaygın olmayan herşey kazıktır ve standart ev kullanıcısına hitap etmez.

    2-3 yıl boyunca hiç elektrik kesintisi olmazsa hiçbir faydası olmaz.direkt aldın taktın ve 2-3 yıl sonra çöp.değiştir hepsini.
  • Eleltrikler eskisi gibi çok kesilmiyor.

    Tabi bu oturduğunuz yere göre değişir.

    Eğer tahmin ettiğim gibi az kesiliyorsa boşuna masraf yapmış olursunuz.

    Jeneratör alarak değil büyük alarak

    Elektrik kesintisinee fön kettle bulaşık ve çamaşır makineleri gibi çok elektrik harcayan aletler yerine kombi lamba gibi önemli ihtiyaçları karşılayacak kadar bi sistem yeterde artar bile

    Örneğin lambaların kombi bilgisayar tv buzdolabı gibi aletler toplam 2kw 3 kw arası harcar
    11 dairede toplam 30 kw diyelim arada lambası tv si kapalı olanda olur. Çamaşır makinesi açık olanda bunun için yine ortalamayı 30 yaptım.
    Asansör ne kadar yakar bilmiyorum.
    Ama apartman lambaları asansör varsa su hidrofor u falan hepsi 40-50 kw lık bir jenaratör gerekir.
    Ama ben bunu bol bol hesapladım tabi

    En iyisi bu işlerde usta birisi ile görüşmek dürüst birisiyse size en uygun olanını söyleyecektir zaten



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iCrush -- 8 Mayıs 2017; 22:29:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • iş baya detaylı uzadı ama herkesin ortak kanaati bu kadar büyük bir jeneratör almamanız yönünde gördüğüm

    siz nasıl düşünür veya nasıl maliyet hesaplarsınız bilmem ama.. yukarda bir arkadaşımızın bahsettiği gibi sadece zorunlu ihtiyaçları karşılayacak bir kapasite uygun olur.

    bende güneş panellerini 500W/daire olarak belirtirken bunu düşünerek söyledim... yani herkesin şebeke yok iken her türlü motorlu araçları çalıştıracağını kabul edip de sistemi kurmayın. ve mutlaka her daireye giren elektrik akımını limitleyin. çünkü ne kadar söylerseniz söyleyin, halkımızda "verdiğim paranın fazlasını almam gerek" düşüncesine engel olamaz ve başkasının zorunlu ihtiyacını bloke edeceğini düşünmeyeceğini de unutmayın. yasaklar ve kanunlar var ama ... insanlar hala kendilerine yanan kırmızı ışıkta trafik kazası yapmasına hiç bir polis ve kanun engel olamıyor.

    ufak bir jeneratör ile temel aydınlatma ve garaj kapısı gibi yerler
    veya hem güneş paneli hemde rüzgar enerjisini yedeklicek bir hibrid sistem

    paranız ne kadar çok olursa olsun termal enerjili sistemin üzerine tüm devreyi inşa etmeyiniz. Alternatifli ve beslemeyi de dağıtarak yapmanız arıza veya bakım durumunda sizin hayatınızı kurtaracaktır.




  • depo enerjiyi kullanmak için başka bir enerjinin kesilmesi şart değil.
    Mesela bu depolanan enerji elektrik kesilmese bile alan ısıtmasında kullanılabilir. Bu sayede doğalgaz vb ihtiyacından tasarruf sağlayarak elle tutulur kazanç sağlayabilir..
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    hoca bakıyorum işi gücü bıraktın bana laf yetiştirmeye çalışıyorsun, bu sırada da alakasız yazılar yazıyorsun. Akülerle elde edilen 220VAC ile şebeke 220VAC yi paralel bağlayamazsın,onun için ayrı düzenek ve maliyet gerekir.Çareyi alan ısıtmasında bulmuşsun. Napıcan her daireye ups'den gelen ısıtma prizi mi koyucan.İster ısıt ister soğut aküler 2-3 yıl içinde çöp olur. Akü maliyetini zor çıkarırsın... Komik oluyorsun. Zihni sihir projelerini kendine saklamanı tavsiye ederim. Daha sana cevap yazmıycam. Yok yakıt pili, yok hidrojen bilmemneyi. Uranyum plütonyum taksın adam binaya,nükler elektrik santrali kursun mini tip.... Yani gerçeklik ihtimali olmayan şeyleri ben bu konuyu da biliyorum edalarıyla ortaya atmak sadece komiklik dostum.Cevap yetiştirmek için alakasız şeyler yazıp adamın konusunu işgal etmesen iyi edersin. Devam ediyorsan da sen bilirsin. hadi eyvallah.
  • olabilecek ihtimalleri ortaya atarız ki diğer destek verenlerle projeler hayata geçer. Yoksa burası bakkal mı ki 2kg peynir alıp gitsin adam?

    Hidrojen pili çok akla yatar. Hatta bu tip projeler için gerekli teçhizat da üretilir. Birileri bizden duyup da yapmaya başladığında bu konuyu hatırlarsın. Ve dünyaya fikirlerin şekil verdiğini anlarsın.

    Elektroliz ile hem hidrojen yakıt pili ile kullanılıp elektriğe çevrilebilir hem de hidrojen direk yakılıp alan ısıtmasında kullanılabilir. Hatta hidrojen yakılarak soğutma bile yapılabilir.

    Akü masrafını hadi hadi karşılayacaktır. AMa maliyetli olduğundan vazgeçilebilir akü depolama işinden. Şebekeye vermek de bir yoldur ya da ısıtma soğutmada kullanmak da. Her daireye tesisat da çekebilirsin merkezi sistemde de kullanabilirsin.

    Yol çok...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.