Şimdi Ara

Evde hamamböceği sorunsalı ve çözümü

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
1
Favori
4.186
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet gençler,


    Bu forumu bilgi vermek amaçlı bırakmaya ve sadece geyik yapmak için kullanmaya karar vermiştim; ancak bu bir toplum sağlığı meselesi olduğu için paylaşım yapıyorum.


    Yeni geçtiğim 45 yıllık bir binadaki daireye, onca inşaat çalışmasından sonra taşındım. 2 ay kadar huzur içinde oturduktan sonra hamam böcekleri çıkmaya başladı. Tüm evi odalara çerçeve şeklinde raid köpük sıkıp evi terk ettik. Akşam eve geri döndük. 18 ölü topladık. O anda hem bizim dairede, hem de binada bir böcek sorunu olduğunu anladık.


    Sonra profesyonel ilaçlama firması çağırdık. Tüm binayı ikna ettik. Tüm daireler dahil ilaçlattık. Bu arada ucuz bir işlem. Daire başına 75TL, ortak alanlar 150TL (kapıcı dairesi dahil). Ortak alan daire sayısına bölünüyor hali ile. Maliyetinden korkmayın özetle. Bizde daire başına 105TL'ye geldi.


    Bu işlemden sonra her gün 4 ölü toplamaya başladık. 7 gün boyunca böyle devam edince, evde yuvalanmış böceklerin içinden geçtiğimizden, bu ölülerin dışarıdan girdiğinden emin olduk. Ve çalışmaları genişletmeye başladık.


    Öncelikle banyoları evin kalanından izole etmek için kapı altı süpürgeleri aldık. Yere baskı yapacak şekilde monte ettik. Bunu yapınca ana banyodan çıkan böceklerin evin kalanına geçemediğini gördük. Normalde elbet bir açıklık bulup çıkarlar. Ancak banyoya çıktıkları an ilacı yeyip şapşallaşıyorlar. Bu noktada tek yapmanız gereken bariz delikleri tıkamak oluyor.


    Evin tüm zemin giderlerini, duş kanallarını söktük. Hepsinin altına sineklik yapıştırıp geri taktık. Sineklikten sadece yavru hamamböcekleri geçebilir. Kalanı geçemez. Tüm gider deliklerinin (lavabolar, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi giderleri) takozla düzgün kapandığından emin olduk. İki tanesinde açıklık keşfettik. Takozu düzgün bağlamamış usta. Düzelttik.


    Hala günde 2-4 böcek ölüsü toplamaya devam ettik. Bu noktada bina rögarından işkillenmeye başladım. "Temizletelim, ilaçlayalım" dedim. Binayı ikna ettim. Rögarı açtığımızda çektiğimiz sifonun rögara gelmediğini gördük.  Kameralı görüntüleme çağırdım. Bahçedeki kanalizasyon bacalarının yerini, tıkanıklığın yerini tespit ettirdim. Sonra kazı başladı.  Nokta atış kazım yapıp, tüm bacaları açığa çıkardık. Bacalardan birinin diğerine bağlantısında büzün çöktüğünü ve binanın yıllardır kanalizasyon bağının kopuk olduğunu, dolayısı ile binanın yıllardır altına sıçtığını keşfettik. Binayı bilgilendirdim. Para topladık. Tamir etmek için 9000TL para topladık. İKİ GÜNDE. VE BEŞ DAİREYİZ.  Tüm tamirat yapıldı. Şimdi çalışan bir kanalizasyonumuz var. Çeşitli antik medeniyetlerin 4000 yıl önce becerdiği bir şeyi 2022 yılında becerebilmiş olmanın haklı gururunu yaşıyorum.


    Bu arada ilaçlamanın üzerinden 21 gün geçtikten sonra ikinci ilaçlama da yapıldı ve şu anda iki gündür bir tane bile hamam böceği ile karşılaşmadım.


    Acil durum seviyemi DEFCON 5 seviyesinden DEFCON 4 seviyesine indirmiş bulunuyorum. Kalan hamam böceklerinin yuvasında benim "HEİL" selamı verirken çekilmiş, kare bıyıklı bir fotoğrafımın üstünde dart oynadıklarını düşünmekteyim.  


    -----------------------------


    Çeşitli bilgiler vereyim şimdi:


    Çeşitli hamam böceği türü var:


    Türkiye'de en yaygını yerli böceğimiz, doğu hamam böceği. Bu arkadaş bina gider boruları vasıtası ile dolaşıyor. Daireden daireye bu şekilde geçiyor. Sinir bozucu, ancak üreme hızı ve yöntemi diğer hamam böceklerine göre daha insaflı. Rengi koyu kahverengi.


    Amerikan hamam böceği. Bu arkadaş büyük. Amerikada herşeyin king size olması gibi büyük.


    Alman hamam böceği. Bu arkadaş acayip hızlı ürüyor. Mücadelesi en zor olan. Sarımtrak kahverengi ve diğer iki türe göre daha küçük.


    Hangisinden görürseniz görün, genel kural şu: Bir tane görürseniz 100 tane vardır.  Hangisini görürseniz görün, toplu mücadele yapmanız gerekmekte. Bir daire olarak sadece sizin mücadele etmeniz bir işe yaramayacaktır.


    -----------------------------


    Türk tipi hamam böceği (doğu hamam böceği) görürseniz giderlerinizdeki boşlukları tek tek kontrol edin. Lavabolarınızda U borusu yoksa takın. Banyo giderlerinin altına sineklik yapıştırın. Özellikle binanın kanalizasyon bağlantısında sorun varsa, sayıları katlanarak artar. Bizde, tadilat boyunca bahçede ve otoparkta kırdığımız her betonun altından bu şerefsizlerden onlarca çıktı. Toplamda belki 300, belki 500 tane. Şerefsizin yuvası ile bizim göderdiğimiz yemek kaynağı (bozuk kanalizasyon bölgesi) dip dibe. Lan yemeğin önüne hazır geliyor, daha ne benim eve giriyorsun mal? Muhtemelen nüfus çekilmez bir hal alınca birileri mülteci geliyor, yuvalanacak yeni alan arıyorlar...


    ----------------------------


    Son olarak, ben pek kullanamadım ama, kimyasal ile toplu katliam konusunda uzman olan Almanların muazzam bir buluşundan bahsedeceğim: Bayer Maxforce. Bu jel tipi bir zehir. Elemanın tadı böcekler için karşı konulmazmış. Eleman bunu yiyor. Uzun sürede zehirliyor. Yuvasına geri döndüğünde ölüyor. Diğer şerefsizler bunu yeyince zehirlenip ölüyor. Bende pek işe yaramadı, zira ben bu ilacın farkına evimi ilaçlattıktan sonra vardım. Benim eve giren hamamböceği dönemiyordu. O yüzden Jel de pek işe yaramıyordu.








  • Kendi hallerinde yaşıyorlardı ne güzel, oldu mu şimdi

    Benim kaldığım eski yerde , gece ışığı bi açıyorum , elemanlar kıpır kıpır kaçışmaya başlıyordu. Uçanı bile gördüm

    Bi bakıyorum biri tencere içinde , diğer tuvalet terliği yanı vs vs . Mekan onların, biz misafirdik sandi

    İlaçlama ekipleri bi süre vaat ediyorlar. Namussuzlar o süre boyunca hakkaten ortalıkta yok, bi gün sonrasında tekrar üremeye başlıyormuş demişti bi arkadaşım..

    Garanti süresi bittikten bi gün sonra bozulan teknolojik aletler gibi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Çok iyi anlatmışsınız ya okurken epey keyiflendim. Biraz da kaşıntı tuttu tabi

    Eski evdeyken yazın her gece mutfakta karşılaşıyordum. Asla yanına yaklasamazdim. Su içmeye giriyorum pat mutfak kapısının hemen orda simsiyah bir de parlıyor öffff.... Gecenin bir saati hemen elektrikli süpürgeyi çalıştırıp çekiyordum suyun içine

    Çok eski bir binaydi. Şimdi yeni binada oturuyorum, şükürler olsun burda hiç gormedim

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bernoulli Denklemi kullanıcısına yanıt

    Aslında olay şu: O kadar şerefsiz bir hayvan ki, güvenli bulduğu çeşitli yerlere yumurta kapsülü bırakıyor. Bazı türleri yumurtalarını sırtında taşıyor. Ölürayak yumurtasını kuytu köşe bir yere bırakıp, sonra kendisi ortalık yere çıkıp orta yerde ölüyor itin oğlu.


    Bu kapsüller 21 gün sonra yeni hamamböcekleri oluyor.


    Dolayısı ile 21 gün ara ile çift ilaçlama, yuvaların tespiti, toplu mücadele (tüm bina birlikte) ve en önemlisi de kanalizasyon sisteminin kontrolü şart. Nerede yuvalandıklarını, evinizdeki giriş noktalarının nereler olduğunu tespit etmek de şart.


    Ben tespit işini kamera ile yaptım. Allah belamı versin, evin banyosuna çift kamera koydum abi. Sıçmaya girerken kamerayı kapıyorum falan...  Kameralar vasıtası ile nereden nereye gittiklerini anladım. Sonra izolasyona başladım. Böcekleri iki alana (biri salon, diğeri ana banyo) izole ettikten sonra, gene kamera vasıtası ile nereden çıktıklarını buldum. Oraları kapadım falan. 21'inci yüzyıl nimetlerinden faydalandım resmen.


    --------------------


    Her binada en az bir tip çıkar: "Bende hiç yok!?"  Evet, sen öyle san.  Bina gider sisteminin nasıl çekildiğini bilen biri, benim dairemde böcek varsa, senin dairende de gezindiklerini bilir. Ek olarak, benden canını kurtarıp şans eseri gebermeden kaçan sana yuvalanabilir. Bu arkadaşları ikna amaçlı bazı böcük ölülerini kapılarının önüne, katlarında bulunan yerlere, binanın önüne falan bıraktım.  Lan var mı böyle bir şey yani? 5 numara "bende var, günde 2-3 ölü topluyoruz, midem kalktı." diyor. 4 numara Ankara'da değil. 3 numara (ben) günde 3-4 ölü topluyor. 2 ve 1'de hiç yok... Tabii ki mümkün değil. İlaçlamadan sonra abiyi elinde süpürge ile daireden dışarı böcek kışkışlarken gördüm. İçimde havai fişekler patlıyor "bundan sonra her ilaçlamaya olur verir" diye, ama dışımdan "Son kale de düştü! Sizden de mi çıktı!?" diyorum falan. Böcek yemiş abi ilacı. Yarım saate geberecek. Adam hala süpürge ile kışkışlıyor. Ben üstüne köpüğü sıkıp acısına son veriyordum şahsen. Sonra 10 kat kağıt havlu vasıtası ile hissetmeden alıp çöpe...  


    --------------------


    En büyük şansım, ilaçlamadan sonra ne ebeveyn banyosunda, ne ebeveyn odasında tek bir böcek çıkmadı. Aslında şans da değil AK47. Ebeveyn banyosunu komple kırıp sıfırdan kendim yaptırdım. Delik melik yok. Fayans üstüne fayans yok. Cillop gibi sıva üstü fayans. Giderlerin hepsi yeni, hepsi baba gider. Çıkabilecekleri çatlak, boşluk, vs yok. Ana banyoyu yapan mal değneği 60x120 granit seramikler falan kullanmış. Ama kevgir gibi banyo. 7-8 delik tıkadım.  Ulan kafam basmıyor. 60x120 seramikler şu an metrekarede 250 lira falandır. Lan git 30x60 al. Yaptığın ekonomi ile adam gibi kırdır o banyoyu. Arkeolojik kazı gibi mübarek. Kırıyon altından fayans çıkıyor. Kırıyon altından fayans çıkıyor. Banyoda bir tadilat yaptım. Son kat dahil 5 kat fayans var. OHA be arkadaş!


    10 yıl falan kullanırım böyle. Sonra ilk iş o banyonun içinden geçeceğim. Ömrümde böyle dangalaklık görmedim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 3 Mayıs 2022; 23:27:5 >




  • Azmin sonucu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evde bulunan , her türlü haşere, böcek, kene, fare, zararlı hayvanlardan hep korkarım, bi zamanlar evimizde tahta kenesi vardı ziraat ten ilaç alıp bir hafta eve girememiştik ,hayatımda gördüğüm en bitten sonra tiksindiğim en iğrenç böcek. Hamam böceği bir gecede milyonlarca yumurta yapıyor diye bildim profesyonel ilaç yaparak iyi yapmışsınız arkadaşım evleri ahşap dekoratif bir ev hala kurtulamadılar her gün çamaşır suyu ilaçlama ekipleri geldi kendileri ilaçladı RAİD tablet kullandılar , ama hala sonuç yok,

  • evdeki tüm delikleri kapattım

    tüm giderleri valfli yaptım u borularını tamir ettim.

    bütün evi bayer k-otrine ile ilaçladım ve kurtuldum.

    her yaz tatile gittiğimde k-otrine ile ilaçlıyorum.

  • Eski bir binada yaşıyorum, hamam böceği sorunu yaşadım maalesef. (Evim temiz ama bina eski)


    Kesin çözüm, çoluğun çocuğun ulaşamayacağı yerlere K-othrine. Kaç ay geçti hala hamamböceği öldürmeye devam ediyor namussuz ilaç. Bayer mühendisleri cennetlik :)


    Ulaşılamayan yerler: Mutfak dolaplarının altındaki boşluklar, petek altları, banyo ve tuvalet pencerelerinin çerçevelerinin dış kısımları, eski bacaların iç kısımları :)

  • Fabrikatör zengin bir arkadaştın galiba 40 yıllık binada ne işin var.komple binayı alıp sıfırdan dikseydin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • robotica R kullanıcısına yanıt
    Hocam ben bu K-Othrine denilen ilacı önceki yıllarda da görmüştüm ve okumuştum ama sonradan bir sebepten vazgeçmiştim (sebebini tam hatırlayamıyorum). Sanırım böcek dışında insana verdiği zarar riski nedeniyle.

    Şöyle bir açıklama var, Bayer K-Othrine SC 50 için; 50 ml K-Othrine® SC 50'yi 5 L su ile seyreltiniz ve 5 L karışımı 100 m2`ye uygulayınız.

    5 lt su ile seyreltmek önerildiğine göre epey güçlü bir kimyasal değil mi yanlış kullanımı açısından? Siz hangi oranda karışım yaptınız?

    Not: Şimdi tekrar baktım. 500 ml olarak sprey formunda da satılıyor ve çok daha ucuza geliyor ama sanırım seyreltilmiş püskürtmeye hazır olduğu için daha pratik. 50 ml SC 50 tüp alsak püskürtmek için sprey bulmamız lazım değil mi ayrıca?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 24 Ağustos 2023; 23:3:49 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.