Şimdi Ara

DonanımHaber Hukukçular Platformu [ 59 Kişi... ] (39. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
822
Cevap
24
Favori
61.154
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Giriş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Alienware AW3418DW 34" 120 hz Curved, AMD Ryzen 9 5900x ,ASRock x570 Taichi ,Asus Rog Strix Helios GX601, XPG 32 GB 3200 Mhz RGB Ram , MSI RTX 3070 Suprim - FSP Aurum PT 1000W Psu , Samsung 980 PRO nVme 512 GB , Netac 1 TB Nvme (depo) , Corsair K95 RGB platinum Klavye Logitech G502 Hero Mouse, Corsair MM800 RGB mousepad, Corsair Void Pro RGB Wireless Kulaklık, GIGABYTE AORUS LIQUID COOLER 360 mm Sıvı Soğutma, Creative Sound BlasterX Kratos S5 RGB Ses Sistemi
  • Deü Hukuk ile aranızdayım arkadaşlar.

Orijinalden alıntı: Sudolfin

quote:

Orijinalden alıntı: döküntü

Yeni gelenlere hayırlı olması dileğiyle.

Hocam merhabalar. Sanirim selcuk universitesinde gorev yapiyormussunuz. Bende omude okuyorum ve henuz birinci sinifim. Bizim unide hocalarin yarisi selcuk mezunu ya da selcuktan gelme. Selcugun egitiminin cok kaliteli ve ayni zamanda cok zor oldugunu soyluyorlar. Farabi yapabilirsem bir sene ben de selcukta okumak istiyorum.

Bu arada hukukculara bir sorum olacak. Ayirt etme gucune sahip bir kucuk cekilisten araba kazaniyor ancak cekilis sartlarinda 18 yas siniri var. Bu kucuk bu arabayi velisinin icazeti ile alabilir mi? Eger alirsa velisi arabayi kucugun istegi olmadan bir vakifa bagislayabilir mi? Evet medeni hukuk calisiyorum :D
    Tesekkurler

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 16. maddesine göre "Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça, kendi işlemleriyle borç altına giremezler. Karşılıksız kazanmada ve kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları kullanmada bu rıza gerekli değildir."
    Olayda iki farklı durum söz konusu olabilir:
    1- Çekilişe katılmak için bir borç altına girmek gerekiyor mu (bilet almak, belli şartları yerine getirmek vs.)
    2- Çekiliş herhangi bir borç altına (yalnızca para borcu olarak bakma) girmek gerekmiyor mu?

a- Eğer çekilişe katılmak için herhangi bir borç altına girmek gerekmiyor ve ismini yazdıran kişi yapılacak çekilişle arabayı kazanabiliyorsa kanun hükmüne göre kimsenin rızasına ihtiyaç duymaz. Dilediği gibi arabayı almayı kabul edebilir.

b- Eğer çekilişe katılmak için borç altına girmek (örneğin bilet satın almak, birgün akşama kadar çalışmak, en az 100 TL'lik alışveriş yapmak vs.) gerekiyorsa o halde olaydaki küçük, yukarıdaki kanun maddesine göre yasal temsilcisinin rızasına ihtiyaç duyar. Bu rızayı almadığı sürece yapacağı işlemler askıda hükümsüzdür. Bileti satın alarak çekilişe girse ve çekilişi kazansa dahi işlem askıda hükümsüz olduğu için yasal temsilcisi rıza verene kadar işlem gerçekleşmez. Eğer ki yasal temsilcisi rıza vermezse kazandığı arabayı iade ederek, bilet parasını geri alabilir.

İşlem askıda geçersiz olduğu için satıcının "sen 18 yaşından küçükmüşsün, o yüzden işlem geçersiz" diyebilmesi mümkün değil.

Buradan sonrası 2. sınıftaki Borçlar Hukuku ve seçimlik ders olan Tüketici Hukukuna ilişkindir:
    Bir diğer husus ise çekiliş herhangi bir borç altına girmeyi gerektirmiyor olsa bile çekilişe katılım şartları arasında "18 yaşından küçükler katılamaz" şeklinde bir şart bulunabilir. En altta da "çekilişe katılmak istiyorum seçeneğine tıklayarak çekiliş şartlarını kabul etmiş sayılırsınız" diye bir ibare bulunabilir. Yani taraflar arasında kurulmuş olan sözleşmede 18 yaşından küçüklerin katılamayacağına dair bir ibare bulunuyor olabilir. Bu durumda ise 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 20 vd. maddelerinde yer alan genel işlem koşulları ile 6502 sayılı Türketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 5. maddesinde yer alan haksız şart bakımından denetim yapılması gerekecektir. Eğer ilgili hüküm bu denetimlerden geçerse, yani hukuken hüküm doğuracak nitelikte ise küçüğün arabayı alabilmesi mümkün olmayacaktır. Bu halde arabayı verme borcu altına giren kişi, borcunu ifadan kaçınabilir.

Son olarak da TMK madde 2'de yer alan dürüstlük kuralı bakımından bir inceleme yapılmalıdır. Yukarıda verdiğim örnekte, satıcı çekilişe girenin 18 yaşından küçük olduğunu bildiği halde çekilişe girmesini kabul ediyorsa ve ancak ödülü kazandığı zaman "ama sen 18 yaşından küçüksün" derse, bu dürüstlük kuralına aykırılık teşkil edebilir. Bu nedenle ödülü vermek zorunda kalabilir. Özellikle de yedek talihli gibi bir uygulaması olmayan ve ödülü kazananın ödülü alamaması halinde çekilişin tekrarlanmayacağı bir çekiliş için satıcının ödülü vermekten kaçınması genel itibariyle dürüstlük kuralına aykırı denilebilir.

Video: Epson TW-9100W | Epson TW-5910
    Audio: Pioneer LX-85 | Monitor Audio Silver (5.1)
    Photo: Sony a7 ii | 35 f:1.4 | 24-70 | 55-210
    Car: BMW 420i Coupe - G22 (2023) | BMW 118i - F40 (2021)
    Phone: Samsung Galaxy 24 Ultra

• quote:

Orijinalden alıntı: stkgcl

ikinci sınıf öğrencisiyim seçmeli derslerden criminology yada europian union law bu ikisinden hangisini almam gerekiyor sizce izmir ekonomi

geç kaldım biliyorum ama bundan sonraki arkadaşlar için faydalı olabilir diye yazayım:
    Ben öğrenciyken bu derslerin ikisini de almıştım. Şu anda da avukatlık hayatımda bana kriminoloji dersinin pek faydası olmadı. ancak AB Hukuku dersinde öğrendiklerimi ise üzerine de ekleyerek halen kullanıyorum.

• ##.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sudolfin -- 23 Mart 2016; 15:53:49 >

Orijinalden alıntı: Sudolfin

Hocam cok tesekkur ederim cok aydinlatici oldu. Yarin vize var ve boyle bir soru bekliyorum. Bunu yazinca hoca sasirir.

tekrardan hatirlatayim ki medeni hukuk bilgim cok iyi degildir. sen yine de bir teyit et benim verdigim cevabi derim.

• quote:

Orijinalden alıntı: avukatolucamben

Ben de marmara hukuk kazanarak aranıza katıldım :)

Final haftanız nasıl geçiyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sudolfin -- 22 Mart 2016; 19:03:14 >
    http://forum.donanimhaber.com/m_102576183/f_//tm.htm#102576544 HUKUKÇU ARKADAŞLAR LÜTFEN LİNKTEKİ FORUMA GİRİP DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIR MISINI? SİZE İHTİYACIM VAR...

Orijinalden alıntı: gokhyildiz

Aranızda bi hukukçu varsa danışmak istediğim birşey var, bir konudan muzdaribim.

Özel mesaj atabilirsiniz bana.
    Türkçede cümleler büyük harfle başlar, nokta ile biter.Bi, diil, ii, gelio, gelcem, ole Türkçe değildir; Bir, değil, iyi, geliyor, geleceğim, öyle denir. Türkçede q, w, x harfleri yoktur dolayısıyla we denmez ve denir. Soru ekleri kelimeden ayrı yazılır: Oldumu denmez oldu mu? denir. Dahi anlamındaki de ayrı yazılır. Bende denmez ben de denir. Yani "de" ekini cümleden attığınızda anlam bozulmuyorsa o zaman ayrı yazmanız gerekir. Ayrıca mesajlarınızdaki vurgular da ifadelerinizle hayat bulur, parmağınızın bir tuşa basılı kalmasıyla değil. Seviyoooommmmm yaaaaaaaaaaa denilmez, gerçekten çok seviyorum denir. Klavyeniz İngilizce ayarlı değilse i, o, s, g, u, c harfleri ı, ö, ş, ğ, ü, ç yerine kullanılmaz. Türkçede -bilite diye bir ek yoktur, bu tarz yazımlar Türkçeyi yozlaştırmaktan başka bir şeye yaramaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: döküntü

quote:

Orijinalden alıntı: gokhyildiz

Aranızda bi hukukçu varsa danışmak istediğim birşey var, bir konudan muzdaribim.

Özel mesaj atabilirsiniz bana.

pm atıldı.

Beni de 60. Sıraya yazın hocam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi avcelikbilek -- 5 Nisan 2015; 12:05:27 >

• https://forum.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=102576183&p=1#102576183

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

Hukukçular ve hukuk ile ilgilenenler için mobil mevzuat uygulaması hazırladım. Ücretsizdir, güle güle kullanın.

Google Play Store Indirme Linki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.