Şimdi Ara

Debriyaja basmadan vites değiştirmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
9.684
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Daha önce hiç araba kullanmadım ve kullanmayı da hiç bilmiyorum. Aldığımız 2006 moda hyundai accent admire de bugün arabaya binip araç çalışmıyorken debriyaja basmadan vites değiştirdim. 2-3 dk boyunca yaptım bunu. Dediğim giib gaza maza basmadan yaptım bunu, sadece vitesle oynadım.

Başıma büyük bi bela aldım gibi hissediyom, babam aracı bayram sonunda çalıştıracak sorun çıkar mı? Korkuyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kimyongun -- 25 Mayıs 2020; 0:56:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Debriyaja Basmadan Vites Değiştirmek

Debriyaja basmadan vites değiştirmek, yaygın olarak "debriyajsız vites atma" olarak bilinir. Bu teknik, özellikle deneyimli sürücüler tarafından araç hızını ve torku eşleştirerek yapılır.

Debriyaja tam basmadan vites değiştirmek de mümkündür. Bu teknik, debriyaja hafifçe basılarak ve dişlilerin senkronize edilmesi için vites kolunun hızla hareket ettirilmesiyle gerçekleştirilir.

Ancak, debriyaja basmadan vites değiştirmenin hem yararlı yönleri hem de dezavantajları vardır.

Yararları:

• Debriyaj aşınmasını azaltır.
    • Vites geçişlerini daha hızlı ve akıcı hale getirir.
    • Araç performansını ve yakıt verimliliğini artırabilir.

Dezavantajları:

• Vites kutusuna ve şaftlara zarar verebilir.
    • Ani vites geçişlerine neden olabilir.
    • Yalnızca deneyimli sürücüler tarafından güvenle gerçekleştirilebilir.

Debriyaja Basmadan Vites Değiştirme Zararları:

Debriyaja basmadan vites değiştirmek, vites kutusu ve şaftlar üzerinde aşırı gerilime neden olabilir. Bu, özellikle yüksek hızlarda veya aracın ağır yük altında olduğu durumlarda geçerlidir.

Sonuç:

Debriyaja basmadan vites değiştirmek, deneyimli sürücüler için faydalı bir teknik olabilir, ancak yalnızca doğru şekilde yapıldığında. Bu tekniği denemeden önce, vites kutusuna ve diğer bileşenlere olası zararların farkında olmak önemlidir. Şüpheniz varsa veya deneyimsiz bir sürücüyseniz, her zaman debriyaja basarak vites değiştirmelisiniz.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Ben giden arabada değiştiriyordum bazen, istanbul trafiğinde bazen günde 12 saat kullandığım ford transit araçta bir süre sonra debriyaja basmaktan sol bacak çürüyünce 1. Vites hariç diğer tüm viteslere debriyaja basmadan geçiriyordum. Otomobillerde de kolayca geçiyor... çok eskiden kartal varken de yapardım bazen... toyota, vw, reno her türlü arabada mutlaka yapmışımdır böyle debriyaja basmadan geçişler, dururken değil seyir halinde...

Tabi bunun için arabayı iyi tanımak ve uygun devri yakalamak çok önemli, yoksa zorlayarak geçirince çok acı sesler çıkar ve vitese geçince araba hoplar... ama doğru devirdeyseniz debriyaja basıyormuşsunuz gibi pamuk gibi bir geçiş olur...

Bu durum kaşarlanmış sürücüler için hiç sorun olmayan durumdur. Taksici arkadaşlar da yaparlar...
    Özellikle 3. Vitesten 4. Vitese çok kolay geçer bütün arabalarda.... Genelde eğimsiz yolda uygun hızı ve devri yakalayıp gazdan ayak çekip, debriyaja basmadan yağ gibi vites geçirmek gayet mümkündür... senelerce çok yaptım böyle vites değişimleri...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CihangirCanavarı -- 24 Mayıs 2020; 22:37:21 >

• Gaza basmazken geçiyor sanırım bir tanıdık dedi ama hiç denemedim

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Çok güzel geçer ya bu mühendisler hiç birşey bilmiyor. Ne gerek var oraya debriyaj pedal koymaya sekansiyel sanziman gibi cek artsin vur düşsün.

Araç çalışmaz durumda tahrik olmadığı için geçer.

Burada yazanlara inanip denemeyin, senkromecleri ve dolayısı ile şanzımanı elinize alırsınız.

• Ben de debriyaja basmiyorum sanirim otomatik diye

• Atmayı pek denemedim de vitesten boşa çok çok rahat geçiyor. Benzinli aracımda 1500-200 devir arasındayken vitese çok az dokun yağ gibi boşa gidiyor. Arada bir fantezi olsun diye yapıyorum. Tavsiye etmiyorum.

• Vitesin gecmesi cok normal bisey bildigim kadariyla tutan dislileri siyararak ama kolay bi sekilde geciyo ancak debraja basildiginda her hangi bi surtunme durumu vatsa bu surtunmeyi en aza indiriyo buda vitesin daha rahat gecmesini ve sanzumani herhangi bi sorundan uzak tutmani sagliyor debriyajsiz atmak hic saglikli deil.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Türkiye'de neden 2.el araç alınmaz başlığında bugün.
  • ben debriyaja basmadan değiştiriyorum. sağolsun benim yerime robot basıyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Utandırdınız valla

• Babam arabayı bayram sonrası çalıştırcak, sorun çıkar mı

• kimyongun K kullanıcısına yanıt
    Estağfurullah siz bilmediğiniz için yapıyorsunuz, şahsi değil cehaletten dolayı bu. Benim sözüm bildiği halde böyle kullananlara.
    Geçen sene de yakıta tiner koyan vardı; 1000 km sonra yazın dedim,
    Ses seda çıkmadı büyük ihtimal motor yaptırdı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-12B15DEEB

Türkiye'de neden 2.el araç alınmaz başlığında bugün.
    herhalde yanlış anladınız, motor çalışmıyorken oynamış işte vitesle, bir şey olmaz.

ayrıca seyir halindeyken motor ve şanzıman devrini tam olarak eşitlemeyi başarırsanız debriyaja basmadan sanki basmış gibi yağ gibi geçer vites. mutlaka bir hesaplaması vardır
  • Renolar bu konuda iyi, debriyaj yukarda kavradığı için sonuna kadar basmaya gerek olmuyor hızlıca ralli pilotu gibi vites değiştiriliyor.

• Araç calismiyorken yaptığınız için birşey olmaz sonuçta hareketsiz dişlileri takıp çıkartıyorsunuz endişelenmeyin.
    Motor çalışır olsaydı hicbir şekilde geçiremezdiniz zaten.
    Yukarıda arkadaşlar bahsetmiş hareket halinde debriyajsız aracı tanıyorsanız geçirebilirsiniz de deneye deneye 1 şanzıman toplarsınız heralde

• Beyler frene basmadan araba falan durdurmaya çalışmayın sakın. Bu mantıkla onu da yaparsınız

• Baskı balata yer en kötüde şanzıman başka zararı yok

• soru:araç çalışmıyorken vites değiştirdim bişey olur mu

cevaplar:boşuna debriyaj koymuşlar, 2. el araç alınmaz, senkromeç kırılır, şanzıman dağılır, motor yatak sarar

• quote:

Orijinalden alıntı: emir.ksk

soru:araç çalışmıyorken vites değiştirdim bişey olur mu

cevaplar:boşuna debriyaj koymuşlar, 2. el araç alınmaz, senkromeç kırılır, şanzıman dağılır, motor yatak sarar
    Yemin ediyorum millet okumadan yorum yapıyor başkasına sarmaya yer arıyor.

Konu sahibi muhtemelen yaşı küçük arkadaşımız arabaya heves etmiş binmiş araç ÇALIŞMAZ vaziyette evet çalışmaz vaziyette vites yollarını öğrenmiş. Bu hareketi yapabildiğine göre araç en başta viteste değildi yani şanzımanda yük yoktu yoksa zaten vitesten çıkmazdı araba. O yüzden birşey olmamıştır konu sahibi korkacak birşey yok ama debriyaja basmayı alışkanlık haline getir arabayı çalıştırırken de vites değiştirken de

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.