Şimdi Ara

Çocuğuna yabancı isim koyan Türkler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
207
Cevap
3
Favori
49.876
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yasalarımıza göre Türk ana ve babadan dünya'ya gelen çocuklara yabancı isimli konulabiliyor mu? Ben eskiden konulamıyordu diye biliyordum. Böyle bir taleple giden ebeveynlere, nüfus müdürlüğü red cevabı veriyordu. Şimdi değişti mi? Örneğin şu an Türk bir aile çocuğuna Robert veya Jennifer gibi isimler verebiliyor mu? Galiba değişti.Zira son günlerde yabancı kökenli isimlere çok rastlıyorum. Jasmin, Melissa, Hilda, Alara vb gibi. Zannetmeyin ki annesi yada babası yabancı. Aksine analarıda babalarıda Türk.

Şimdi biri çıkıp diyecektir. Arapça isimler konuluyor da, farklı bir dilde isimler neden konulamasın? Evet ama, Mustafa, Samed, Muhammed, Abdullah, Hatice, Ayşe, Fatma gibi isimler o kadar Türkler'le içiçe olmuş ki, kimse bu isimlere yabancı isim gözüyle bakmıyor. Neden? Çünkü dinimiz aynı. Ve aynı dinin mensubu farklı iki ırkın, aynı dini isimleri kullanması doğal. Siz ne düşünüyorsunuz?

Örneğin siz de ilerde çocuğunuza kalkıp yabancı bir isim verir miydiniz? (Yabancı'dan kastım, ingilizce ya da Avrupa'daki diğer dillerdeki isimler)

• Yapay Zekanın Yanıtı

Çocuğa Yabancı İsim Koymak: Türk Kimliğine Etkileri ve Yasal Durumu

Çocuğa yabancı isim koymak konusu, Türkiye'de sıklıkla tartışılan ve farklı görüşlerin öne sürüldüğü bir konudur. Türk kimliğine yabancı isim koymanın uygunluğu ve yasal durumu hakkında merak edilenler şöyle:

Türk Kimliğine Yabancı İsim Koymanın Etkileri

Bazı kişiler, çocuğa yabancı isim koymanın Türk kimliğini zedeleyeceğine ve kültürel değerleri aşındıracağına inanmaktadır. Türk ismiyle yabancı ismi arasındaki farklılıkların, çocuğun milliyetini ve kültürel aidiyetini belirginleştireceğini öne sürerler.

Çocuğa Yabancı İsim Koymak Yasal Mı?

Türkiye'de çocuğa yabancı isim koymak yasal olarak yasak değildir. Ancak Türk Medeni Kanunu'na göre, çocuğa verilecek ismin "ahlaka ve düzene aykırı olmaması, küçük düşürücü olmaması ve çocuğun cinsiyetine uygun olması" gerekmektedir.

Türkler Yabancı İsim Koyabilir Mi?

Evet, Türkler istedikleri gibi çocuklarına yabancı isim koyabilirler. Ancak bazı belediyeler, çocuğun adının ahlaka ve düzene aykırı olmaması için ön inceleme yapabilmektedir.

Yabancı İsim Koymak Yasak Mı?

Türkiye'de yabancı isim koymak yasak değildir. Ancak yukarıda belirtilen kısıtlamalar çerçevesinde, belediyeler çocuğun adının ahlaka ve düzene uygunluğunu inceleyebilir.

Sonuç

Çocuğa yabancı isim koymak, Türk kimliğine ve yasalara uygunluk açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur. Türk kimliğine yabancı isim koymanın etkileri ve yasal durumunu göz önünde bulundurarak, ebeveynler çocukları için en uygun isim seçimini yapabilirler.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Türkiyede yaşıyorsam vermem, ancak yurtdışına yerleşmişsem ve karım da yabancıysa neden olmasın. Çocuk orda Türkçe adla zorlanır mutlaka.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Annihilan -- 27 Aralık 2011; 14:15:08 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Annihilan

Türkiyede yaşıyorsam vermem, ancak yurtdışına yerleşmişsem ve karım da yabancıysa neden olmasın. Çocuk orda Türkçe adla zorlanır mutlaka.
    burası özgür bir ülke isterse kara sülo bile koyar
  • quote:

Orijinalden alıntı: Annihilan

Türkiyede yaşıyorsam vermem, ancak yurtdışına yerleşmişsem ve karım da yabancıysa neden olmasın. Çocuk orda Türkçe adla zorlanır mutlaka.
    Benim yegenimin adı Safiye Almira fakat yengem Ukraynalı, Türk isimlerinin köküne kıramp mı girdi yabancı isim arıyosunuz bizim üniversitede börteçine diye isimli olan şahıs var o nedir arkadaş ya ilkokulda çocuk hayata küsmüştür zaten
  • Bender koyacam ben. Yani koyabilirim, en azindan dusunuyorum beybi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • evet konulabiliyor kanunda herhangi bir sınırlama yok bunun için

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Opium Mar -- 27 Aralık 2011; 14:20:49 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: tahago

Benim yegenimin adı Safiye Almira fakat yengem Ukraynalı, Türk isimlerinin köküne kıramp mı girdi yabancı isim arıyosunuz bizim üniversitede börteçine diye isimli olan şahıs var o nedir arkadaş ya ilkokulda çocuk hayata küsmüştür zaten

Alıntıları Göster
    elzem ne demek?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: South Korea

elzem ne demek?

vazgeçilemeyen, mutlaka olması gereken anlamında
  • quote:

Orijinalden alıntı: Eren

Bender koyacam ben. Yani koyabilirim, en azindan dusunuyorum beybi.
    Melissa
  • quote:

Börteçine yabancı bir isim değil ki
  • quote:

Orijinalden alıntı: comm

quote:

Alıntıları Göster
    Rabitcan diye arkadaşım var

• quote:

quote:

Alıntıları Göster
    Sene sonunda mezun olup yüksek lisans için Abd gideceğim.Ordada ırkçılık ve benzeri durumlarla karşılaşmamak için 2. isim olarak bir yabancı isim almayı düşünüyorum.

• quote:

quote:

Alıntıları Göster
    türkçe isim tabiride yanlışki , karşılaştığınız isimlerin büyük bölümü farsçadan , belki arapçadan ve başka dillerden girmiş , nüfus memuruna gidince adam o sözcüğün kökenini bilecek kadar eğitimmi görmüş acaba?

yada yıllardır duyduğu tanıdık gelen isimleri türkçe sanıpta öztürkçede olan bir kelimeyi isim olarak seçtiğinizde adamın o kelimeyi bilmediği için geri çevirme faktörü olurdu

böyle birşey saçmalıktır, çocuğuma istediğim ismi veririm. ister grissom koyarım ister levent kim ne karışır

• quote:

Orijinalden alıntı: South Korea

elzem ne demek?

Alıntıları Göster
    Ben koymazdım.Ama tabi ilk mesajda geçen yabancı isimlerde kötü değil.Sadece bana garip geldiği için koymazdım ben.
  • Oğlum olursa adını 'Alex' koyucam.

• quote:

Orijinalden alıntı: Moonstarr

Oğlum olursa adını 'Alex' koyucam.
    Mis gibi Türk isimleri dururken hiç gerek var mı yabancısına ya? Yasalarla korunma altına alınması bile gerekir,kültürümüz böyle böyle elden gidiyor bence.
  • quote:

quote:

Aslında eski bir isim.. Dişi kurt ismi bildiğim kadarıyla.. Göktürkler tarafından Ergenekon Destanı'nda konulmuş olsa gerek..

Börteçine kurdun adı, Ergenekon yurdun adı diye bir slogan vardı..

Ama siyasete malzeme oldu malesef hepside...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Propranolol -- 27 Aralık 2011; 14:54:00 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Propranolol

quote:

quote:

Aslında eski bir isim.. Dişi kurt ismi bildiğim kadarıyla.. Göktürkler tarafından Ergenekon Destanı'nda konulmuş olsa gerek..

Börteçine kurdun adı, Ergenekon yurdun adı diye bir slogan vardı..

Ama siyasete malzeme oldu malesef hepside...

Alıntıları Göster
    Ben çocuğumun adını Barbaros koyacağım. Bu tip ismi olanları yesin tek lokmada diye.

• quote:

Orijinalden alıntı: neccko

Ben çocuğumun adını Barbaros koyacağım. Bu tip ismi olanları yesin tek lokmada diye.

Alıntıları Göster
    Konuyu açan arkadaşın belirttiği şekilde yabancı dile düşkün düşük IQ'lu halkımızın bir popülarite gösterisi gibi çocuklarına "gavur" isimleri takması beni de rahatsız ediyor. Çocuğun adını Michael koy, belki ilerde NBA'da forma giyer.. Ya da ne bileyim Brad, Tom vs.. Sinema yıldızı da olabilir. Saçma, çok saçma.. Zaten dilimizi katleden bir toplumuz, herkes almış başını gitmiş bir İngilizce sevdasına.. İngilizce öğrenmek güzeldir, yabancı bir dil öğrenmek. Ancak bu, Türkçemiz için sürekli İngilizce kelimeleri sokup dilimizi yozlaştırmak demek değildir. Hele ki çocuğunuza böyle bir isim vererek bunu yapmak...

Bazı arkadaşlar garip isimler yazmış... Bende 1-2 ekleme yapayım bari..
    Üniversitede bir arkadaşım vardı. Adı Aydın. Soyadı Aydın. Memleket? Tahmin edeceğiniz üzere...
    Komşumuzun börek fırını var. Börek ustasının babasının adını hayatınızın hiçbir anında, hiçbir yerde, hiçbir ülkede duyamazsınız. Yani o adama soyisim bile vermeye gerek yok, zira bu ismi Türkiye'de ondan başkası kullanmıyordur herhalde.. İsim ne mi? Söyleyeyim: Allahyer...

• quote:

Orijinalden alıntı: elzemsin

Yasalarımıza göre Türk ana ve babadan dünya'ya gelen çocuklara yabancı isimli konulabiliyor mu? Ben eskiden konulamıyordu diye biliyordum. Böyle bir taleple giden ebeveynlere, nüfus müdürlüğü red cevabı veriyordu. Şimdi değişti mi? Örneğin şu an Türk bir aile çocuğuna Robert veya Jennifer gibi isimler verebiliyor mu? Galiba değişti.Zira son günlerde yabancı kökenli isimlere çok rastlıyorum. Jasmin, Melissa, Hilda, Alara vb gibi. Zannetmeyin ki annesi yada babası yabancı. Aksine analarıda babalarıda Türk.

Şimdi biri çıkıp diyecektir. Arapça isimler konuluyor da, farklı bir dilde isimler neden konulamasın? Evet ama, Mustafa, Samed, Muhammed, Abdullah, Hatice, Ayşe, Fatma gibi isimler o kadar Türkler'le içiçe olmuş ki, kimse bu isimlere yabancı isim gözüyle bakmıyor. Neden? Çünkü dinimiz aynı. Ve aynı dinin mensubu farklı iki ırkın, aynı dini isimleri kullanması doğal. Siz ne düşünüyorsunuz?

Örneğin siz de ilerde çocuğunuza kalkıp yabancı bir isim verir miydiniz? (Yabancı'dan kastım, ingilizce ya da Avrupa'daki diğer dillerdeki isimler)

melisa ve alara yabancı mıydı ya? Çok gördüm ben

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.