Şimdi Ara

La Casa de Papel'de sadece 5 milyar dolar yüzünden İspanya'nın batması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
976
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Olayda bir gariplik yok mu sizce? Soygunda sadece 90 ton altın soyuluyor. Altının kilosu 57 bin dolar civarında. 5.13 milyar dolar gibi bir para ediyor.


    Bu 5 milyar doların geri konulamadığı takdirde ülkenin iflas edeceği ve zaten 1 günde ekonominin %20 eridiği, eğer altın yerine konmazsa 1-2 haftada ülkenin iflas edeceği bir durum oluşuyor.


    Benim bildiğim bir ülke var. Bu paranın 25 katını çatır çatır eritti.


    Şimdi bu paranın 25 katını eriten ülkenin brüt rezervini kontrol ettiğimde İspanya'dan %25 daha fazla. Net rezervinin de ekside olduğu söyleniyor.


    Brütle net arasındaki farkı da şöyle söyleyeyim. Cebinizde 10 TL var diyelim. Bankadan 20 TL kredi çekerseniz, brüt rezerviniz 30 TL olur. 30 TLlik ticaret yapıp para döndürebilirsiniz ama sonuç olarak size ait olmayan bir 20 TL ile alışveriş yaparsınız.


    Negatif rezerv nasıl oluyor? 20 TL kredi çekip şu an cebinde 10 TL kaldıysa net rezervin -10TL olur gayet basit. Net rezervinin negatif olması battığın anlamına gelmez. Borcun olan 20 TL'yi ödeme vaktin geldiğinde başka bir yerden yine 20 TL bulabiliyorsan çarkı döndürebilirsin, bu senin kredibilitene bağlı. Neyse bu konu uzar gider.


    Sonuç olarak varmak istediğim nokta. Benzer iki ekonomiden birini 5 milyar dolar batırırken diğerini katlarca fazlası batırmıyor.


    Sizce olay La Casa de Papel'de mi abartılıyor, diğer ülke çok daha mı güçlü, yoksa diğer ülkenin halkı olaylara çok daha soğuk kanlı yaklaşıyor veya durumun vehametinin farkında mı değil?


    Tabiki ekonomik bir olay bir ülkede gerçekleşse de aslında dünyadan bağımsız hareket edemez, yani sadece o ülkenin halkının davranışıyla açıklanamaz, artık her şey global. La Casa de Papel altı üstü bir dizi ve durum abartılmış olabilir ama bilemedim şimdi.








  • https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Yunan_h%C3%BCk%C3%BBmeti_bor%C3%A7_krizi

    Çark döndürme diyelim ona

    İspanya gidip avrupa ülkelerinden borç istiyor dizide, keşke kuveyt ile de iletişime geçselerdi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jocko Willink -- 4 Aralık 2021; 22:55:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yunanistan küçük bir ülke. İspanya'nın 1/9u kadar brüt rezervi var. Ayrıca kredibilitesi de çok düşük. Yunanistan'a kimsenin borç vermeyip batması anlaşılır bir durum.


    Benim bahsettiğim ülkede halk ne kadar fakir de olsa, çok bilinmese de ekonomik anlamda itibarı çok yüksek. Çünkü Almanya'nın bile 2 kere iflas edip borçlarını ödemediği dönemi var (bir ekonomistten dinlemiştim) hatta ABD bile yaşamış bu durumu sanırım. Dünyada 1-2 tane hiç iflas etmemiş ülkeden biri. Adeta bir fakir Lannister itibarı var.


    Çark döndürme, döndürebilme yeteneği ve dünyanın sana çark döndürebileceğine dair itibarı olması ayrı bir durum ama yine de arada 25 kat fark varken durum yine de ilginç hala benim için.


    Bu arada bahsettiğim ekonomik itibarın son hükümetle bir alakası yok. Ülkenin kuruluşundan bugüne olan bir itibar. Yanlış anlamasın bazı arkadaşlar.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.