Şimdi Ara

Boş Taksi yolcu almak zorunda mıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
52
Cevap
0
Favori
7.405
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "Hukuk bilimi açısından ise bunların tamamı tartışmasız birer icaptır.

Yolcu bu icabı kabul eder, semeni öder, tip sözleşmenin tarafı olur, sözleşme ifa edilir ve hukuki ilişki sona erer."

"Hizmetlerin sunumundan da haklı bir sebep olmaksızın kaçınılamaz (m.5/II).
    Örnek olarak durakta bekleyen veya güzergahında seyretmekte olan bir dolmuşun yolcu almaması ancak “haklı” bir sebebe dayanması halinde mümkün olabilir.

Elbette, sebebin haklı olup olmadığı, uyuşmazlık halinde, mahkemece ve hakkaniyet ölçüleri içinde belirlenecektir" (Yahya DERYAL, Tüketici Hukuku, Ankara 2008).

Örneğin:"İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Ulaşım Daire Başkanlığı Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü TİCARİ TAKSİ VE TAKSİ DOLMUŞ YÖNERGESİ" madde 9, L bendi:

Alıntı:
    l) Taksi ve taksi dolmuş şoförleri, mesafe, trafik yoğunluğu ve iklim şartları gözetmeksizin yolcu çağrılarına cevap vermek mecburiyetindedir

http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=69963

Oldukça ilginç bir tartışma.Tartışmanın sonucuna göre hukuki olarak yolcuyu almak ve istediği yere götürmekle yükümlü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oldsalt -- 2 Şubat 2012; 11:19:39 >

• Mecidiyeköy Şişli endüstri meslek lisesinn Yanındaki Durakta Karayolları Şişli 49 numaralı Otobüsü 9 civarları beklemeye başladım 2 otobüste özel halk otobüsüydü Ve hiç bir şekilde durmadılar Hızları çok yüksekti kırmızı ışık ihlali yaptılar Durakta durmaları gerek güzergahları o kadar hızlıydı ki 2 otobüste plakalarını göremedim..
  • Yüzyüze ders almış birisi olarak Yahya Hocamla ilgili bir yazıyı burda görmekten mutluluk duydum ... ayrıca bu konu hakkındaki hukuki yorumu da doğru buluyorum.
  • Çok güzel, boş taksi yolcu almak zorunda.

Sorun şurada başlıyor: Boş taksi yolcu almazsa en yapacağız?

Hukukta yaptırımsız yasak teoride üzerine saatlerce konuşulabilecek malzemeye sahiptir, ama pratikte hiçbir işe yaramaz.

Yaptırımın etkili olabilmesinin en önemli unsurlarından biri, çabuk olmasıdır. Çabuk olmayan yaptırımın çok etkili olduğundan söz edilemez.

Yağmurda ıslanan adamı almayan taksi için derhal bir yaptırım söz konusu olamadığı için pratikte kuralın ihlali sonuçsuz kalıyor.

Meslek odaları ve belediyenin ilgili birimlerine şikayet ne kadar etkili, orasını bilemem elbette.
  • Kurallara göre evet, çalışıyorsa almak zorundadır. Hele arabanın içine bindiğinizde oraya gitmem, buraya gelmem dememesi gerekir. Tabi ki, insanlık hali, müşteri de hava-yol durumlarına göre makul olmalı, parayı verdim istediğim yere gir dememeli ama defaatle taksicilerin bu konudaki terbiyesizliklerine şahit oldum. Plakayı alıp şikayet edebiliyorsun ama it iti ısırmaz diye bişey var, ne kadar etkili oluyor bilinmez.

Şu bir gerçek ki, bilhassa İstanbul'da taksici esnafı, eğitim seviyesi, şeref ve insanlık seviyesi olarak en düşük mahlukat sınıfını oluşturur. Önüne gelen taksici olduğu için sonuç böyle oldu. Taksiciler ona-buna kızacağına içlerindeki yabani otları ayıklasınlar ve mesleklerine leke getiren kişileri uzaklaştırsınlar. Ekmek parası edebiyatına sığınmakla olmuyor bu işler.
  • Müşteriyi görünce aniden fren yapıp , arkadakini tehlikeye atan kişiler bunlar
    Siz müşteri almamaktan bahsediyorsunuz . Görsün yeter yani
  • Toplu taşıma hizmeti aynı zamanda bir kamu hizmeti sayılır. Bu işte hizmet veren (para kazanan) belli kurallar çerçevesinde bu hizmeti verir ve kendi insiyatifinde hizmeti aksatamaz. Aksatma durumu için mücbir sebep gerekir.

Fakat bazı arkadaşların dediği gibi toplu taşıma aracı sizi almadı gitti ne yapacaksınız?

Hiç.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Şikayet etsen nolcak, adam görmedim der yırtar.
  • Bence sorun müsait/meşgul ışıklandırma sisteminin çalışmamasından kaynaklanıyor.

Tepe lambası yanıyorsa müşteri alır demektir herkesi her istediği yere götürmek zorundadır. Götürmezse şikayet edilmeli ve ceza verilmelidir.
    Tepe lambası yanmıyorsa müşteri almaz demektir.Öyle ya adam evine gidiyordur yemeğe gidiyordur muayeneye gidiyordur aracı teslime gidiyordur durağa dönüyordur veya rezervasyonlu müşteriye gidiyordur.

İstanbul B.Ataşehir gibi yerleşim yerlerinde pek çok taksi siz elinizi kaldırdığınızda durmuyor. Çünkü duraklarında beklerken atıyorum papatya d5 bloktan çağrılmış oluyor ve duraktan çağrıldığı yere gidiyor.
  • ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burakkagan -- 1 Mart 2016; 23:33:53 >
  • plaka rantı üzerinden şöförlerin köleliği devam ettikçe hiç bir şey olmaz,

dayak yemediğinize şükredin.
  • Heç bir şey yapamazsınız...Burası Türkiye..(. Öteki şöför kahvede bekliyor..Arabayı teslim edeceğim geç kaldım..) ( Çok acil müşteriye gidiyorum.Yolumun üstü olsa alırdım..) ( Motor hararet yaptı servise yetişmem lazım.)Hele yağmur yağıyorsa yandınız....( Nereye gideceksiniz ?...Aslı yok mah. ara bul sokak..Ben durağa dönüyorum. O yana gitsem alırdım. Durakta müşteri bekliyor. ) (.İçinden...Bin dolmuşa get lannn iki adımlık yer..)..Hepsi yalan...Hepsi yalan yine yalan..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taşkafa -- 3 Şubat 2012; 16:58:09 >
  • Ben bıktım taksicilerden.
    KORSANA EVET!
    Resmen paramızla rezil ediyorlar bizleri.
    Adam gibi hizmet vermedikleri sürece zorunlu değilsem normal taksiye binmem.
    Aralarında seyrek olan adam gibi taksi şoförlerini tenzih ederim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: AiQUiDiE

Ben bıktım taksicilerden.
    KORSANA EVET!

Adam gibi hizmet vermiyorlar diyorsunuz da adamlar 12 saat boyunca direksiyon başında trafikle boğuşuyorlar. Günde yüzlerce kişiyle uğraşıyorlar. Günlük net kazançları 30 lira ya oluyor ya da olmuyor. Ve de vergilerini veriyorlar.
    Korsanın devletimize ne yararı var. Aksine zararları var. Bunlar yüzünden taksiciler günlüklerini çıkartamıyor ya da çıkartmakta zorlanıyorlar. Amcamın da taksisi var arada o da taksiye çıkıyor. Bilip bilmeden konuşmak yakışmamış. Diyeceksiniz anlattıklarım yalan mı illaki doğrudur ama birkaç kişi görüp bu mesleğe, sürücülere laf edemezsiniz. Haksız kazançlarından bahsetmiyorum bile.

(Kırıcı konuştuysam kusura bakmayın, kırıcı konuşmak istemedim ama konuşmanız yakışmamış.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onurcandmt -- 3 Şubat 2012; 15:23:51 >

• quote:

Orijinalden alıntı: onurcandmt

quote:

KORSANA EVET!y

Adam gibi hizmet vermiyorlar diyorsunuz da adamlar 12 saat boyunca direksiyon başında trafikle boğuşuyorlar. Günde yüzlerce kişiyle uğraşıyorlar. Günlük net kazançları 30 lira ya oluyor ya da olmuyor. Ve de vergilerini veriyorlar.
    Korsanın devletimize ne yararı var. Aksine zararları var. Bunlar yüzünden taksiciler günlüklerini çıkartamıyor ya da çıkartmakta zorlanıyorlar. Amcamın da taksisi var arada o da taksiye çıkıyor. Bilip bilmeden konuşmak yakışmamış. Diyeceksiniz anlattıklarım yalan mı illaki doğrudur ama birkaç kişi görüp bu mesleğe, sürücülere laf edemezsiniz. Haksız kazançlarından bahsetmiyorum bile.

(Kırıcı konuştuysam kusura bakmayın, kırıcı konuşmak istemedim ama konuşmanız yakışmamış.)

Ne yazikki soylediginizin tam tersi durum.
    Arkadas hakli arada duzgun bir kac kisi sadece, onun disinda adam gibi hizmet yok.

Taksiden para kazanilmasa kimse plakaya milyarlar vermezdi. Ayrica kazanamiyorlarsa bile bu musteriye kotu davranma hakki vermez kimseye. 10 saat direksiyon salliyor diye ben bindigimde bana kotu davranma hakki mi elde ediyor. Ben 10 saatten fazla calistigim gunlerde taksiye bindigimde taksiciyi dovebilirim bu mantikla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hemican -- 3 Şubat 2012; 15:50:52 >

• 15 gün önce istanbulu iptal eden kar yağdığı gün,
    Üsküdardan saat 18:00 - 21:30 arası bir tane taksi bulamadım.

Adamlar burnundan kıl aldırmıyor, boş boş geziyorlar almıyorum yolcu diyorlar.. Ya da gidilecek yeri beğenmiyorlar (18-20 tl arası yazıyor taksimetre)

Sırf ego tatmini yaptı o gün bir çoğu.. Yolcu alan taksiler de taksimetre çalıştırmıyor, pazarlık yapıyor. "Üsküdar'dan senin gideceğin yer 50 lira.. İşine gelirse, yoksa yat otelde.." dedi adam yahu.. Korsan taksileri gönülden destekliyorum..

O gün 3.5 saat içinde belki 60-70 tane taksi geçti önümden. Hadi yuvarlak 50 olsun.
    Bunların hepsi mi "istisna"?

Artık taksicilerin arasında "esnaf" lık nedir bilen, işini hakkı ile yapan kişiler "istisna" dır..

Taksiciler kimseye suç bulmasın.. Suçu kendilerinde arasınlar.. Onlar öyle olduğu sürece "ÖZEL ŞOFÖRLÜ KİRALIK OTOMOBİL" hizmetini devam ettirecek bu halk.. Ben de canı gönülden destekliyorum.

• 10 saat direksiyon sallayıp kimi düzgün hizmet verebiliyorsa, demekki o kadar saat direksiyon sallamak bir mazeret değil.
    Ben de gün boyu saatlerce kod yazıyorum, bug çıkınca ne yapalım bu kadar çalışınca bu kadar oluyor diyemiyorum.
    Oturup paşa paşa hatamı düzeltiyorum.
    Hakkıyla yapamıyorsa da yapmayacak o mesleği.
    Vergi konusunda da problem var bence.
    10 taksiciye sorun bakın kaçı fiş veriyor...
    Trafik olur almazlar, yağış olur almazlar, çılgın gibi araç kullanırlar vs vs...
    Bu durum genelde durak taksilerinde daha az oluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: berk984

quote:

Orijinalden alıntı: onurcandmt

quote:

KORSANA EVET!

Ne yazikki soylediginizin tam tersi durum.
    Onurcandmt arkadas hakli arada duzgun bir kac kisi sadece, onun disinda adam gibi hizmet yok.

Taksiden para kazanilmasa kimse plakaya milyarlar vermezdi. Ayrica kazanamiyorlarsa bile bu musteriye kotu davranma hakki vermez kimseye. 10 saat direksiyon salliyor diye ben bindigimde bana kotu davranma hakki mi elde ediyor. Ben 10 saatten fazla calistigim gunlerde taksiye bindigimde taksiciyi dovebilirim bu mantikla.

Taksi plakası alımından bahsetmişsiniz bu zamanda plaka alan ben ne gördüm ne duydum. Piyasadaki plakaların belkide %80 i eskiden alınmıştır. Mesela amcam plakasını 82-85 yılında almıştır o zamanlar fiyatı bu kadar fahiş değildi.
    Dediklerinizde elbette haklısınız zaten ben size kötü davranmalıdırlar. Demek istediklerimi yanlış anlamışsınız sanırım ben sadece zorluklarından bahsettim. Eğer size kötü davranırlarsa isterseniz daha beterini yaparsınız isterseniz polise şikayet edersiniz ve de dediğiniz gibi davranmaya elbetteki hakları yoktur.

• Biniyorum suraya diyorum yok ben oraya gotutemem diyor cok sira bekledim sirami orasi ocin kaybedemem diyor. Ya da butun yol surat yapiyor iste su kadar sira bekledim vs vs. Boyle musteri secen insanin gunde kazandigi 30 lira bile fazla bence.

Hala sahin kullanan taksiler var once araclara yas siniri gelmeli bence. Sonra taksici olacaklara belirli sartlar standartlar gelmeli lisans gibi bir sey olmali. Gostermelik degil tabi Bu lisansin iptakinden korkmali taksici ceza alacagini bilmeli. O zaman paramizin karsiligi kadat hizmet gelir. Yoksa paranizin karsili su an icin ancak ozel soforlu araba hizmeti ile mumkun.
  • Geçen taksiye bindim . Afedersin şerefsiz köşede bıraktı beni özellikle trafiğin içinde 8 lira tutmuştu 50 lira verdim iki lirayı geri verdi tam indim bastı kaçtı.

Evet hayatımda max. 10 kere taksiye bindim. 1 kere bile insanı denk gelmedi.

Artık ölsem taksiye binmem. Otobüse binerim , dolmuşa , vapura

At arabasına binerim taksiye binmem.

Korsana evet.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.