Şimdi Ara

BMW iX xDrive40 Elektrikli Otomobil Uzun Yol Eziyeti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
211
Cevap
4
Favori
25.196
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
63 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şirketimizin Borusandan uzun dönem kiralık araçları var,bize deneme amaçlı 1 haftalığına BMW ix xdrive 40 verdiler.Araç 2.000 kmde daha yeni kokusu üzerinde harikulade etkileyici bir otomobil.Sessizlik,ivmelenme,iç mekan kalitesi gerçekten çok iyi bir otomobil.

Dün Ataşehir=>Foça yolculuğuna çıktık. Elektrikli araç heyecanıyla gittiğimiz yol,bizim için maalesef bir eziyete dönüştü.

Ataşehirde aracın şarjını fulledik.Bilmeyenler için söylüyorum aracın katalog verisi menzili 425 km.

Ortalama hızımız 104 km,klima çok düşük seviyede açık,Araçta 2 yetişkin,2 çocuk (4 ve 5 yaşlarında iki çocuğun toplam ağırlığı 38 kg),bagaj dolu değil 1 tek valiz var.

Hiç dur kalk trafiğine maruz kalmadan,Ataşehirden =>Bursaya (yaklaşık 150km) kadar geldik 110 km menzilimiz kaldı.

Neyse Bursa'da şarj edelim dedik,1 saat sıra bekledikten sonra ,1 saat şarjda kaldı.

Bursa'dan=>Aliağaya geldik.(~290 km).
    Son dakikalarını klimayı tamamen kapatıp,radyoyu vs herşeyi kapatıp pedalı okşayarak kullandık korkumuzdan.
    30 km menzil kaldı ve Aliağadaki şarj istasyonuna geldik.1 saat daha şarj ettik Foçaya gittik.

4-4.5 saatlik yolu, basmaya da korkarak 8.5 saatte gittik.Pil çabuk bitmesin diye sollamaya,basmaya,klima açmaya,telefon şarj etmeye korkuyorsun.Biz yol uzamasın çabuk ve kolay gidelim diye köprü,otoban vs dünyanın parasını harcıyoruz,sonra 4 saat aracın elektriğini tamamlamaya uğraşıyoruz.Tamamen saçmalık.

Sözüm ona bu araç premium segment bir elektrikli otomobil,katalog verisi menzilden bu kadar sapması çok mantıklı değil.Sonuçta 70 km hızla yokuşsuz yolda kullanmak üzere satın almıyor kimse otomobili.

Bu tecrübemden sonra söylüyorum ki,bu kadar premium diye satılan bir elektrikli otomobil bile menzilden bu denli sapıyor ve böyle bir kullanım zorluğu var.

Şu anki pil ve şarj teknolojileriyle şehiriçinde ve kısa mesafede kullanılmak üzere elektrikli olabilir.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Hep söyledim hep de söylemeye devam edeceğim. Elektrikli araçlar bizim gibi ülkeler için değil, avrupa-amerika gibi refahı daha yüksek olan, şehir içinde kullanımlık ikinci bir otomobildir.

İnsanlarımız araç alırken her işe kullanmak için alıyor Türkiye’de. Maalesef elektrikli araçlar özellikle ülkemizde uzun yol yapamaz. Batı kesimlerinde dediğiniz gibi yaptı diyelim, şanlıurfa, gaziantep yada artvinden kalkıp istanbula gitmeniz neredeyse imkansız.

Yemişim emisyonunu, benzinli-dizel candır.
    Acil bir işim çıktı, apar topar evden çıktım. Neyi ne zaman planlayacağım? Aracımın şarjı o sırada full olacak mı? Bunları bilemem. Böyle saçmalık olmaz ki hocam.

Kullandığım aracın deposunda 5 litre mazot olsun, uzun yola çıkarım. Çünkü en azından 5 kilometre içerisinde aracı en fazla 5 dakikada fulleyeceğimi bilirim. Yeter ki param olsun. Maalesef bu sorun çözülmedikçe elektrikli bir araca sahip olmayı mantıklı bulmuyorum.

Ama şehir içi kullanım için ikinci araç olur, ona bir şey diyemem aksine mantıklı bulurum.
    Planlama kısmında bir miktar tecrübesizliğimiz olabilir ancak 425 km menzili olan aracın şarjının 150 km sakin uzunyol kullanımı sonucu 275 kalması gerekirken,hadi 200 kalsın kabul edelim,110 kalması normal değil.

Üslubunuzu gözardı ederek şu cevabı da vermek isterim,otomotiv sektöründe aktif olarak çalışmış,otomobil meraklısı bir mühendisim ve "şarjı fulledim hadi beni götür"demeyecek kadar bu konularla ilgiliyim.
    Premium segmentin önemli oyuncularından Bmw'nin,vaat ettiği menzilden normal şartlarda %40 sapmasını normal kabul edemeyeceğim.

Daha doğrusu günümüzde bu menzil hesaplanma metodlarının daha rasyonel ve kötü ihtimalleri de kapsıyor olması gerekir.

5 saat 15 dakikada planlı olarak gidilebilir diye yaptığınız plan,fizik dersinde "sürtünmesiz ortam" olarak varsayılan hesaplamalar gibi bir varsayım.Gerçekte bu bahsettiğim otomobille bence mümkün değil.

Hiçbir markanın,modelin fanatiği de değilim,hayaller ve bu tip varsayımlar üzerinden yanlış bilgilenen kişilere , gerçek tecrübemi paylaşmak için yazdım.

otomobil alınmasının en temel sebebi zaten insanı plan yapma derdinden kurtarmak. ulaşım gibi, hayatdaki temel bir stres unsurunu yok etmek.

elektrikli otomobilin ise bizatihi kendisi yeni bir stres unsuru mevcut haliyle.

a noktasında b noktasına gidebilmek için a-b-c plan yapacak kadar vakti ve zihni boş insan araba almasa da olur.

1 litre dizel yakıtı 10kwh kimyasal enerji iceriyor.

Uzun yolda içten yanmalı modern bir dizel motor bu kimyasal enerjiyi %40 verimlilikle mekanik enerjiye çeviriyor. Elektrikli ise elektrik enerjisini %90 verimlilikle mekanik enerjiye dönüştürüyor

Yani 80 kwlik ix40, 18 litre depo kapasitesine sahip ve 2 saatte deposunu fulleyebildiğin 2.1 ton ağırlığında bir dizel suv pratikliğine sahip . Bu da otoyol bugun yasal sınır olan 150 km/h otoyol hızında tek şarjla 200 km menzil demektir. Tabii şarj edecek istasyon bulabilirsen
  • Merak etmeyin, togg çıkacak seneye tüm problemler halledilecek. Az sabır lütfen…

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• olaya bak, geçmiş olsun. 3,5 milyon-4 milyon arası var herhalde sarı sitede baktım.üstüne bu rezilliği çek. bu parayı bu rezilliği çekecek bi arabaya bağlamaktansa değerlendirip ihtiyaç olduğunda 1. sınıf uçarım daha iyi, hatta taksi tut, araba kirala, özel uçak tut yine de verilmez. premium aga bu arabalar ama gitmiyor. geçen biri vardı sıfır araç konusunda saçmalıyordu 2 tane yedekte bekletiyor falan kızlar için elektrikli mini 150 km menzilli birde.  yanından geçer giderler üzülürsün demiştim hakikaten öyleymiş.

Buhardan içten yanmalıya geçişte nasıl rol aldılarsa bugün de içten yanmalıdan hidrojen beslemeliye geçiştede bence aynı rolü oynayacaklar.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • 1 litre dizel yakıtı 10kwh kimyasal enerji iceriyor.

Uzun yolda içten yanmalı modern bir dizel motor bu kimyasal enerjiyi %40 verimlilikle mekanik enerjiye çeviriyor. Elektrikli ise elektrik enerjisini %90 verimlilikle mekanik enerjiye dönüştürüyor

Yani 80 kwlik ix40, 18 litre depo kapasitesine sahip ve 2 saatte deposunu fulleyebildiğin 2.1 ton ağırlığında bir dizel suv pratikliğine sahip . Bu da otoyol bugun yasal sınır olan 150 km/h otoyol hızında tek şarjla 200 km menzil demektir. Tabii şarj edecek istasyon bulabilirsen

• ortalama bir bataryanın tam dolumu süresi, ortalama bir deponun tam dolumuna eşit süreye geldiğinde ve bir batarya ile uzun yolda 700-800 km yol yapılabildiği zaman işte elektrikli otomobil olmuş derim, yoksa zenginlerin bir oyuncağı olmaktan öteye gidemez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmut_emmi -- 17 Temmuz 2022; 18:12:5 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Paranla rezil olmak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Burakk0131 -- 17 Temmuz 2022; 18:39:3 >

Samsung S10 Plus / Apple iPad Air M2 128 GB Space Gray
    1
  • Yoldaki hizli sarj istasyonlarininda baya pahali oldugundan bahsetmemissiniz
    Sahi ben sadece pahali oldugunu biliyorum siz kullanmissiniz 1 saatlik hizli sarjin fiyati nedir

en hızlı şarj istasyonunda iX40'ın bataryası 10 dk'da sadece 100 km'lik menzile yetecek kadar doluyor. o menzil de tın tın kullanımda geçerli. elektrikli otomobil günümüz şartlarında bir balondur. ha bir dahi çıkar batarya-şarj teknlojisinde çığır açar, anında full dolum gerçekleşir, o zaman balonluktan çıkar.  ben petrolhead bir forumdaş olarak elektrikli otomobillerden nefret ediyorum.

• Ben asıl bu mini cooper se'yi merak ediyorum. Şu anda ÖTV muhabbetine bayağı talep var. Aracın reel menzili 180 km falan o da bahar ayında. Çok yakın yerlere gitmek koşuluyla günlük şarjla kullanılır. Ben yarı depoda mazotu görünce korkudan fullüyorum :)

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.