Şimdi Ara

Bios güncellerken elektrik kesilmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
3.332
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Msi marka yeni bir anakart aldım,sitesinden bakınca yeni bios sürümü görüyorum ve harici güç kaynağım olmadığı için güncellerken elektrikler gider diye işlem yapamıyorum.işlem sırasında kesinti olursa sadece servis eski haline getirir diyorlar.bios pilini söküp taksak yada sıfırlama gibi birşey söz konusumu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• sürekli güç kaynağı yani ups olmadan o işi yapmayın.
  • Biosu güncelleyince bir performans artışı olmucak gerek yok güncellemene.

• Sırf bu yüzden Gigabyte anakartlarda "Dual Bios" var. Biri çökerse diğeri devam ediyor.
  • bios güncelleme 1 dk bile sürmüyor,
    riski göze alabilirsin yani o arada elektriklerin gitme şansı baya düşük

o arada elektrikler giderse servise göndermen gerekiyor
    pil çıkarmayla olmuyor
  • valla bugüne kadar 500 den fazla bios güncellemişimdir.anakart satışı yapıyorum. burdan ve sanalpazardan.
    şeytan kulağına kurşun hiç elektirik kesilmedibu esnada..
    bulunduğum semtte kış aylarında da sürekli elektirik gider..
    insanoğlu acayip korkak bir yaratık.
  • asus b350 anakarta yaprken basıma gelen olaydır.. kesildi namussuz
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Anakart, BIOS, elektirik sorunu!!!
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bios güncelleme kısa süreli bir işlem sistemin hızına bağlı olmak koşulu ile 1-2 dk anca sürer bu sürede elektrik kesilirse fena şanssızlık olur.

güncelleme esnasında elektrik kesilirse anakart çöp olur garantisi varsa derhal göndermek gerekir.
  • Gigabyte'ta Dual Bios, Asus'ta Bios Flashback var, MSI'da durum nasıl bilmiyorum ama yeni ve orta veya üst segment anakartlarsa mutlaka bu tarz bir teknolojileri vardır. Bir diğer durum ise bios güncellemesini OS üzerinden değil de mümkün mertebe bios ortamında yapmakta fayda var.
  • Elektriklerin gitmesi kötü bir şanssızlık olur ama bu riski göze almak istemezsen tanıdıklarından kesintisiz güç kaynağı olan birini bulup, BIOS güncellemesini onun mekanında yaparsın. Ola ki evde yaptın ve güncelleme sırasında elektrik gitti. En kötü senaryoda anakartı teknik servise gönderirsin ve BIOS'u yeniden yükleyip sana geri gönderirler.
  • Elektrik dağıtım şirketinin (Örnek: BEDAŞ) kesinti listesine de bakabilirsiniz.
    En azından planlı kesintilerden haberiniz olur. O saatlerde güncelleme yapmazsınız.
    Plansız bir arıza kesintisi olursa artık şansınıza. :)
  • axe190780 kullanıcısına yanıt
    Usta şuan aynı anakart benim başıma geldi ne yapmalıyım. Sen nasıl çözdün

• Dünya para verip aldığınız sistemlere bir UPS almaya paraya kıyamıyorsanız diyecek söz yok sadece bios güncellerken değil pc açıkken elektrik gidince ani kapanmalardan doğacak arızalardan diğer sistem birleşenlerini de korur hdd ssd anakart gibi

NOT: lafım konuyu açana değil tüm boş verenleredir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 18 Mayıs 2020; 3:6:26 >
  • mito1172 kullanıcısına yanıt
    Mito kardeş merhaba online ups olmazsa ki onlar çok pahalı standart ups lerde voltaj simule edilir ve iç değer ölçümleri günlük kullanım için kalitesiz güç çıkışları sağlayabilir.

Online ups olmazsa 7/24 kullanmak pek iyi fikir değil.

Ama elde birtane bios güncellemeleri için ucuz ups lerden olması iyidir.

• Timeguard T kullanıcısına yanıt
    15 yıldır kullanırım hiç bir pc yi bozduğunu görmedim yanlışın var sadece online ups iyidir demek doğru değil kaliteli upsler de var ve zaten elektrik giderse devreye girer ups 2 yada 3 dakika bile sürmez pcyi kapatmak bu sürede upsnin pc ye zarar verdiğini ne duydum nede şahit oldum
  • mito1172 kullanıcısına yanıt
    "Şehir şebekesinin elektrik-elektronik cihazlara 2 türlü tehlikesi vardır:

1-Voltaj dalgalanmaları
    2-Ani voltaj bindirmesi

Şimdi bunları açalım:
    1-Voltaj dalgalanması sanıldığı gibi tehlike arzetmez. Modern elektrikli cihazların çoğu geniş bir voltaj aralığında sorunsuz çalışırlar.
    Voltaj dalgalanması trafoya uzaklığınız, çevrenizdeki işyerleri, bu işyerlerinin yoğun elektrik kullanımı vs gibi sebeplerle voltajın gün içerisinde değişmesidir. Bu değişim yavaş olduğundan (örneğin sabah 220 olan voltaj saat 8-9'dan sonra yavaş yavaş 160-170 voltlara düştükten sonra gece 11-12'den sonra 240'lara kadar çıkar) cihazlarınız için hiç bir tehlike arzetmez.

Bu şekilde aşırı uçlarda dalgalanmayı görmeniz için çok anormal bir elektrik şebekesinin olduğu yerde oturuyor olmanız lazım. Çoğunlukla şebekelerde 210 civarında elektrik vardır ve bu 15-20 volt oynar.
    Yani ciddi bir tehlike yoktur. Cihazlarınız bu oynamaları çok rahat tolare eder.
    "İçim rahat etsin" diyen uyduruk ta olsa basit bir regülatör ile bu sorunu halleder.

2-Ani voltaj bindirmesidir asıl korkmamız gereken. Bu bir dalgalanma değildir! Saliselik bir olaydır.
    Aniden, birden aşırı yüksek voltaj gelir. Elektriğin sık kesildiği ve geldiği yerlerde karşılaşılır.
    Saliselik olduğu için cihaza zarar vermeside o salise içinde olur. Siz o yükselmeyi hissetmeden cihaza ciddi zararlar verir. Cihazın sigortası atsa bile sızbildiği yere kadar zarar verir.

Bu tür voltaj fırlamalarını, parlamalarını regülatör ile önleyemezsiniz!
    Regülatörlerin reaksiyon zamanları çok uzundur. Regülatör voltaj yükselmesini algılayıp onu regüle edene kadar voltaj vereceği zararı on kere verir.

Akım korumalı prizler de ne kadar iyi olurlarsa olsunlar bir yere kadar koruma sağlayabilirler. Onlarında reaksiyon süreleri vardır ve yetersiz kalabillirler.

Regülatörler voltaj fırlamalarında işe yaramadığından onu ha doğrudan şebekeya, ha UPS'e bağlamışsınız bir fark yoktur. Line-interaktif UPS'ler normalde şebekeyi by-pass verdiklerinden ups çıkışına regülatör koymanın hiç bir esprisi yoktur.

Bir elektronik cihazı mutlak olarak korumanın tek bir yolu vardır: şehir cereyanı ile muhattap etmemek!

Yani akımınızı bir aküden alacaksınız, akü çıkışındaki DC akımı bir invertör vasıtası ile AC akıma çevireceksiniz. Şehir cereyanını sadece ve sadece aküyü şarj etmek için kullanacaksınız.

Akü çıkışı sabit ve harmoniksiz olduğundan invertör çıkışında tertemiz 220V,50Hz cereyanınız olur. Şehir şebekesi isterse 30 volta düşsün isterse milyon volta vursun. En ufak bir şey hissetmezsiniz. Ayrıca bu cereyan mükemmel sinüs olduğundan ses sistemlerinde de çok temiz ses alırsınız.

İşte bu akü-invertör sistemine Online UPS deniyor.
    Line-interaktif UPS'lere göre çok pahallıdırlar.
    En basiti bile 500-600 liradan başlar.

-------------

Online UPS'ler genelde gürültülü çalışırlar çünkü fanları sürekli devrededir.
    Verim kaybından dolayı da ısı üretirler.

Ayrıca UPS'lerinizi asla yattığınız, yaşadığınız odalarda tutmayın!
    Yaşam alanlarında akü bulundurmak hiç de iyi değildir.
    Sızan gazlar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. "

Alıntıdır

CHIP Online
    Kesintisiz Güç Kaynagı (ups line) - İş Donanım ve Yazılımları Forumu
    https://www.chip.com.tr/forum/kesintisiz-guc-kaynagi-ups-line_t182885.html

• Timeguard T kullanıcısına yanıt
    güzel bilgi bulmuşsun da ben bunları 15 yıldır hiç yaşamadım demek ki eve gelen akım kötü değil. ayrıca yazıda sanki ups artı regülatörü gömüp online ups yi göklere çıkarmış gibi ben hem ups hem regülatörü yıllardır kullanırım hiç bir sorununu görmedim ki zaten yatarken ups leri kapatırım kuru aküler artık yazıda denildiği gibi zararlı değil deniyor. beence pc kullanıyorsan ups de olmalı tabi bu benim düşüncem isteyen kullanır isteyen kullanmaz
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.