Şimdi Ara

Bedelli, astım ve askerlik erteleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
5.743
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Beyler askerlik hakkında danışmam gereken bir şey var. Kafama çok takılıyor. Tecrübesi olan varsa lütfen yardım etsin

    4 yıllık lisans bitirdim, tahminen bu hafta sistemde mezun görüneceğim ve 31.12.2021 olan tecilim otomatik düşecek.

    Alerjik astım hastasıyım. Sigara, polen, toz, parfüm vb. kokular duyunca nefesim daralıyor. Ayrıca koşmaya ya da spor yapmaya başlayınca da nefesim daralıyor, ciğerlerim şişiyor gibi hissediyorum. 5 dk. dinlenmeden nefesim düzene girmiyor. Fakat ilaç vb. kullanmıyorum

    Bana kalsa askere hiç gitmeyeyim, ailem de hastalığım yüzünden korkuyor. Çünkü gidersem her gün astım yüzünden stres yapıp en ufak egzersizde nefesim zorlayacak ve kalp ritmim hızlanacak.

    Sizce aile hekimine gitmeden önce göğüs doktoruna gidip durumu anlatıp ilaç mı alayım yoksa direkt aile hekimine gidip beni göğüs hastalıklarına aktarmasını mı isteyeyim?

    Heyete gönderirler mi göndermezler mi bilmiyorum. Elverişli raporu verirlerse bedelli yapmaya mecbur gibiyim, ama 2 erteleme alırsam 3.de muaf tutuyorlarmış.
    Sizce erteletmek ya da muaf ettirme için nasıl bir süreç işlemeliyim?

    Sağlık durumum böyle lütfen kötü niyetli algılamayın







  • Astım için eğer ki saatte bir ilaca ihtiyaç duymuyorsanız %90 gidersiniz askere.Orada belirtirsiniz benim astımım var, revire gönderirler eğitime gitmezsiniz.Gittiğiniz yere göre eksik işleri kitlerler temizlik olur belki nöbet, bilgisayar alanında okuduysanız yazıcı felan olursunuz diye düşünüyorum ama dediğim gibi gittiğiniz yere bağlı.
  • Cross Marian kullanıcısına yanıt
    Kışlaya girdikten 2-3 gün sonra doktorlar herkesi tekrar muayene ediyormuş galiba. Bu doğru mu hocam? Arkadaşım anlattı her kışlada yapılıyor diyor.

    Orada doktor soruyormuş ne hastalıkların var diye. Spor yapamaz belgesini orada mı veriyorlar yoksa askere gitmeden biz mi alıyoruz tam anlayamadım
  • phorever kullanıcısına yanıt
    Şubede muayene esnasında söylüyorsun hastalık, rahatsızlık durumunu (ama sen yine de bir hastahaneye gidip muayene ol önce). Kışlaya girerken de sağlıkla ilgili, kötü alışkanlıklarla ilgili sorular soruyorlar. Uyuşturucu kullanıyor musun, ciddi sağlık problemi olan var mı tarzı. Orada durumunu güzelce açıklarsan sana uygun bir görev verirler, ha yine vermezlerse bile komutanlarına durumu izah edersin seni sağlığından etmezler merak etme, komutan da olsa, yeri gelince hak edeni azarlasa da, onlar da insan ve halden anlarlar.

    Kaldı ki en kötü ihtimalle hiç kimse anlamadı diyelim halinden (olmaz ya), ve eğitimde nefesin kesildi yattın kaldın yere, bu durumda ne diyecekler ki, gönderecek revire alacan ilacını, gerekirse alacan raporunu sonuçta eğitime çıkamayacak durumda olduğun anlaşılır.

    Sonuç olarak askerlikteki şartlardan bu kadar korkmaya gerek yok. Peygamber ocağı diye boşa dememişler, bedelli de yapsan komando da olsan askersin ve vatanın bir evladısın orada, hiç kimse de evladına kıyamaz merak etme.




  • Tecilin otomatik olarak düşmüyor. Birkaç ay sonra tecil için şubeye gitmen gerekecek. Seni aile hekimine yollayacak sağlık raporu için. Aile hekimine anlat durumunu seni devlet hastanesine sevkedecek. Orda doktora rahatsızlığınla ilgili bütün belgeleri göster, ilaç reçetesi vs herşeyi götür. Olumsuz görüş verirse seni heyete yollayacak, günün gelince heyete girersin, işin heyete kalırsa ya erteleme ya muafiyet alırsın zaten.
  • Bende bedelli olarak askerliğimi yaptım nisan ayında bir çok astım hastası filan vardı genelde onlar spordan muaf oluyor. Çok ileri düzey bi hastalığın varsa heyet raporu alman gerekiyor askerlikten muaf olmak için. Onun dışında astım hastalığı yüzünden muaf olan görmedim.
  • sadasc11 kullanıcısına yanıt
    Astım için elimde rapor çıktısı yok ama e-devlet'ten sorgulayınca alerjik astım aşısı için çıkartılan rapor var. 2012-2014 arası geçerliliği varmış. Astım j45 teşhisi konulmuş. Çıktısı alınır hemen

    İlaç kullanmadığım için ilaç raporu vermem de imkansız :)

    Askerlik muayenesi için aile hekimim göğüs doktoruna sevk ederse orada durumu anlatacağım.
    Ventolin vb. ilaçlar varmış. Koşunca vs... nefessiz kalınca hangi ilaçlar iyi geliyor diye sorup ona göre yazdırırım belki.

    Muaf olma şansım sanırım çok düşük. Çünkü hastalık ciddi boyutta görünmüyor. Sadece koşunca ve bazı kokularda tıkanıyorum
  • emc-2 kullanıcısına yanıt
    Spordan muaf olanların spor yapamaz belgeleri devlet hastanesi doktorundan mı alınmıştı?

    Yoksa kışlaya girdikten sonra bir muayene daha oluyormuş. Oradaki doktora söylüyoruz da o mu spor yapamaz kararı veriyor?
  • Benim de alerjik astimim var cocuklugumdan beri, gunes, parfum, toz, makyaj kokusu, camasir suyu vs tonla seye alerjim var, askerlik konusunda bana bir faydasi olmadi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: phorever

    Spordan muaf olanların spor yapamaz belgeleri devlet hastanesi doktorundan mı alınmıştı?

    Yoksa kışlaya girdikten sonra bir muayene daha oluyormuş. Oradaki doktora söylüyoruz da o mu spor yapamaz kararı veriyor?
    Revirden alandı vardı heyet raporlu gelende vardı o hastalığınızın yada heyetin vereceği bir karar.

    Benim tavsiyem Devlet hastanesinden alman yönünde olacak yoksa gittiğin yerde çok uğraşırsın, benim gittiğim yerde sadece pratisyen doktor vardı oda gelene gidene ağrı kesici ateş dürüşü iğne yada serum yazıyordu.
  • bedelli askerlik yaparsan eğer hastalığını belirtirsen eğitimlere çıkmazsın, yatarak geçirirsin.
  • Bedelli yapmasan bile acemi birliğinde hastalığını belirtirsen seni refize Edip geri hizmete alırlar.
    Geri hizmette spor falan yok. Yata Yata bitirirsin.
    Bence muaf almaya falan uğraşma ben askerde ne hastalıklı adamlar gördüm hepsi yaptı vallaha.
    Eğer sürekli sürekli revire çıkıp kendini hastaneye sevk ettirirsen alırsın ama bana sorarsan değmez.
    Acemilikte size bir hastalığı olan var mı diye sorarlar astımı ve alerjiyi belirt refize ol geri hizmete git.
  • henüz askere gitmeden, daha vaktin geldiğinde bulunduğun ildeki askerlik şubesine gidince sana hastalığın var mı diyecekler zaten. sonra seni bağlantıda oldukları hastanede heyete gönderecekler. orada senin astımına dair alerji ve nefes testleri yapılıp, sonuçlarına göre heyetin önüne çıkacaksın. bu heyet 3 yıl boyunca askerlik yapmaya elverişli değildir derse muaf olursun.
  • Tecilin otomatik düşmez, askeriyeye kendin gideceksin o durumu bizzat kendin söyleyeceksin. Eğer askere gitmek istersen zaten önce doktor kontrolünde geçip, askere elverişli olup olmadığını kontrol edecekler, orada rahatsızlıklarını belirt ve yaşadığın sıkıntıları anlat, doktor seni orada yönlendirir. Rahatsızlıkların askerliğe engelse rapor verip muaf ederler..

    Fakat ben muaf olmayacağını düşünüyorum, askere gittiğinde de zaten kapıdan girer girmez yat sürün koş demeyecekler :) Orada da kapsamlı olmasa bile gerekli sağlık kontrollerinden geçeceksin, aynı şekilde orada da sıkıntılarından bahset, muhtemelen revirden sana belli istirahatler verilir. Daha sonra sizden sorumlu komutan kimse ona da gidip rahatsızlıklarından bahset, sana gerekli dikkati gösterirler ve ona göre görev yönlendirme eğitim vs olur...

    Sıkıntı yapmanı gerektirecek bir durum yok, askeriye de olsa sağlık her şeyden önemli ve orada da ona dikkat ediyorlar...




  • Adı üstünde allerji. Allerjenlerden uzak duracaksın, gayet normal bir hayat yaşarsın.
    Birincisi sen azıcık sporla o hale geliyorsan başka hastalıklar da araştır. Allerji ile alakasız o dediğin.
    İkincisi çeşitli allerjileri olmayan insan yok gibi bir şey. Askerde pek aldırmıyorlar allerjilere. Elli çeşit farklı hastalık söyleyen elli farklı ere novaljin yapıp gönderiyorlar zaten. Şöyle fenalaştım ay mahvoldum filan diye revire gittin diyelim, sonu belli: Novaljin

    Hatta şunu da yazayım. Antibiyotik yazan doktora “penisilin allerjim var kollarımın içi şişip kızarıyor, hatta kusturuyor penisilin, küçükken de allerji tespit edilmişti” dedim. “Hayır senin dediğine göre ilaç yazmam, sen kızar, şiş sonra bakarız” dedi
    Almadım tabi




  • Astımı çok umursamıyolar askeriyede öyle söyleyim polen hastalığı olan arkadaşıma komutanı çim biçtirdi böyle de bi ****lik yapıyolar yeterki adam kalmasın hastalığına bakmazlar
  • Astım çok umursanmıyor. Sen hastalığınla ilgili evrakları yetkin bir doktordan alıp öyle askerlik sağlık kontrolüne git.

    Aile hekimine durumunu anlatırsın.

    Askerliğin başladıktan sonra askeri hastanelere yada diğer hastanelere gidersin. Mutlaka kullanman gereken ilaçların varsa sabırla arama yapan askerlere durumu izah et. Bazı durumlarda ilaçlar çok geç geliyor.

    Şöyle bir not düşeyim. Benim tertibimle birlike teslim olmayan bir arkadaş vardı. Gelmeden önce köyünde tetik parmağını biçer dövere kaptırıyor. Sevk tarihinden itibaren tedavisi bitmemişti, Tedavisi bitince teslim oldu hoş geldin vs derken askeri hastanede doktor tedavisi bitince askerlik yapmak istiyormusun diye sormuş. Arkadaşta evet demiş, geri hizmette takıldı 1 sene. Çay götür getir kantini temizle vs vs.

    Yapmak isteyene parmağı kopsa bile yaptırtıyorlar. Zira bu adama çürük raporu verilmesi gerekiyordu.




  • cemsinan kullanıcısına yanıt
    Kalpten şüpheleniyorum spora başlayınca ritmi fazla artıyor gibi. Aile hekimine hepsini söyleyeceğim. Heyete kadar gider miyim bilmiyorum ama mecbur uğraşacağım. Teşekkürler hepinize
  • Eğer raporunuz var ise eğitimden muaf sayılırsınız ama rapor vs yoksa zatürre olsan bile eğitime çıkarsın bizimkiler bölükte bir çocuk zatürre oldu adamın raporu yok diye sabah içtimasına çıktı bu iş böyledir askerde ölsen bile rapor istiyorlar yoksa hiç birşeyin yoktur adamların düşünce yapısı bu
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.