Şimdi Ara

Aracın Model Yılı İle Trafiğe Çıkış Tarihi Arasında 4 Yıllık Fark Var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
31
Cevap
1
Favori
24.121
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

2019 yılında bir galeriden 2003 model Honda Jazz aldım. Bildiğim kadarıyla aracın üçüncü sahibiyim. 2. sahibi aracı 2010 yılı civarında almış.

Birkaç saat önce Tüvtürk'te aracı ilk kez muayene ettirdim, muayene raporunda aracın trafiğe çıkış tarihinin 09.11.2007 olduğunu gördüm. 2003 model aracın trafiğe çıkış tarihi neden böyle olur, bir bilen var mı?

Rapor şu şekilde:

Aracın Model Yılı İle Trafiğe Çıkış Tarihi Arasında 4 Yıllık Fark Var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abandonware -- 5 Ağustos 2020; 18:15:11 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Aracın Model Yılı ile Trafiğe Çıkış Tarihi Arasında 4 Yıllık Fark: Nedir ve Neden Önemlidir?

Tescil Tarihi Nedir?

Tescil tarihi, bir aracın ilk kez resmi olarak trafik tesciline alındığı tarihi ifade eder. Bu tarih, aracın plaka alması ve yasal olarak yollarda kullanılabilmesi için gereklidir.

Trafiğe Çıkış Tarihi Nedir?

Trafiğe çıkış tarihi, bir aracın ilk kez üretildiği ve satıldığı tarihi ifade eder. Bu tarih, aracın model yılıyla aynı olabilir veya farklı olabilir.

Aracın Trafiğe Çıkış Tarihi Model Yılından Sonra

Bazı durumlarda, bir aracın trafiğe çıkış tarihi model yılından sonra olabilir. Bunun nedenleri şunlar olabilir:

• Aracın üretim gecikmeleri nedeniyle daha sonra tamamlanması
    • Aracın satılmadan önce bir süre depolanması
    • Aracın yurt dışından ithal edilmesi

Aracın Trafiğe Çıkış Tarihi Model Yılından Önce

Nadiren de olsa, bir aracın trafiğe çıkış tarihi model yılından önce olabilir. Bu durum genellikle şunlardan kaynaklanır:

• Aracın önceki model yılının sonlarında üretilmesi
    • Aracın zamanında teslim edilememesi nedeniyle?? ?????????????

Trafiğe Çıkış Tarihi Neden Önemlidir?

Aracın trafiğe çıkış tarihi önemlidir çünkü:

• Aracın yaşını belirler, bu da sigorta primlerini ve ikinci el değerini etkileyebilir.
    • Aracın hangi emisyon düzenlemelerine tabi olduğunu belirler.
    • Aracın hangi güvenlik özelliklerine sahip olduğunu belirleyebilir.

Sonuç

Aracın model yılı ile trafiğe çıkış tarihi arasındaki fark, aracın yaşı, emisyonları ve güvenlik özellikleri gibi önemli hususları etkileyebilecek bir faktördür. Bu nedenle, bir araç satın almadan önce her iki tarihi de kontrol etmeniz önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • 2012 yılında sanıyorum araçların fabrika üretim tarihi model yılı oldu. Daha öncesinde trafiğe çıkış tarihi Model yılı olarak geçiyordu. yıl içinde temmuz öncesi trafiğe çıkanlar içinde bulunduğu yıla Temmuz sonrası olanalar bir sonraki yıla model yılı olarak yazılıyordu. Benim 2011 Aralık ayında aldığım aracımın model yılı 2012. Kısacası eski araçlar trafiğe çıkmadan yıllarca depoda tutuluyor daha sonra satıldığında trafiğe çıkarken model yılı geldiği için satıcılar aracı uzun süre ellerinde tutabiliyorlardı. Şimdi model yılı fabrika üretim yılı olmasından dolayı araçları bu kadar bekletemiyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tamerinal

2012 yılında sanıyorum araçların fabrika üretim tarihi model yılı oldu. Daha öncesinde trafiğe çıkış tarihi Model yılı olarak geçiyordu. yıl içinde temmuz öncesi trafiğe çıkanlar içinde bulunduğu yıla Temmuz sonrası olanalar bir sonraki yıla model yılı olarak yazılıyordu. Benim 2011 Aralık ayında aldığım aracımın model yılı 2012. Kısacası eski araçlar trafiğe çıkmadan yıllarca depoda tutuluyor daha sonra satıldığında trafiğe çıkarken model yılı geldiği için satıcılar aracı uzun süre ellerinde tutabiliyorlardı. Şimdi model yılı fabrika üretim yılı olmasından dolayı araçları bu kadar bekletemiyorlar.
    4-5 yıl garajda bekletmiş olabilirler diyorsunuz yani. Hocam 4-5 yıl çok değil mi ya Bana çok enteresan geldi.

Aracın pert olup trafikten çekilmesi, sonra yeniden trafiğe girmesi ya da plaka değiştirmesi nedeniyle böyle bir fark olabilir mi peki?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Sizin arabanıza has durumu cevaplayamayacağım. Fakat benim aracım 2012 model ama 2013 Ocak trafiğe çıkışlı. Galiba bayi getirip bir süre satamamış.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • abandonware A kullanıcısına yanıt
    İnşallah aracınız 3-4 yıl yatmamıştır ancak tamda bu sorunu çözmek adına model yılını Fabrika üretim yılına getirdiler.
  • Belirli dönemde trafikten çekilmiş daha sonra tekrardan trafiğe girmiş olabilir ya da gümrük girişli olabilir. Bir dönem Skoda varken 2006 model araç ama 2008 model trafiğe çıkışı vardı, bayide beklemiş test aracıydı mesela.
  • gümrük girişli olabilir gümrük girişli araçlarda böyle. ya da trafikten çekilmiş olabilir sonra 2007'de yeniden trafiğe girmiştir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • plaka değişmişse trafiğe çıkış tarihi de değişiyor
  • Araçta kaç parça boya değişen var

• Cevaplar için herkese teşekkür ederim.

Aracın 3-5 yıl depoda bekletilmiş olması aklıma yatmıyor. Türkiye'de bulunmayan özel bir araç ya da lüks bir superspor araç olsa yurtdisindan getirilmiş olabilir derdim ama kim niye o yıllarda bir Honda Jazz'ı yurtdisindan getirmeye çalışsın, bir sürü resmi işle uğraşsın bilmiyorum, o ihtimal de pek aklıma yatmıyor.

Yazdıklarınızdan anladığım kadariyla geriye iki ihtimal kalıyor:
    1. Araç pert olmuş, toplandiktan sonra tekrar trafiğe çıkmıştır, ki böyle bir durumda s*çtık zaten.
    2. Aracin sahibi ve plakası değişmiştir, ki böyle bir durumda da ben 3. değil 4. sahibi olmuş oluyorum aracın :(

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abandonware -- 5 Ağustos 2020; 17:47:12 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Polestar191

Araçta kaç parça boya değişen var
    Tramer kaydı yok hocam. Aldığımda da mikron cihazı ile boya kalınlığını ölçtüm, normaldi çıkan değerler. Arabalardan anlayan birkaç tanıdık ile almaya gitmiştik, gözümüze çarpan bir şey de yoktu satın alırken.

-Bildigim kadarıyla- bir kaza geçirmemiş araç. Ama burasi Türkiye yani, belli de olmaz.

• abandonware A kullanıcısına yanıt
    Aracın sahipliği ve plakası değiştiğinde trafiğe çıkış tarihi değişmez.

1. seçeneğin yanı sıra haczedilmiş de olabilir. Haczedilip tekrar satıldığındaki mevzuatı bilmiyorum, bilen arkadaşlar bilgilerini aktaracaktır.
  • Cevabınız burda hocam. Aynı konuyu ben de açmıştım 2009 model aracım 2008 in 8. Ayında trafiğe çıktı diye biri de bana bu linki atmıştı;

https://forum.donanimhaber.com/01-01-2015-cikisli-aracin-2015-model-olmasi--120680846

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: abandonware

Tramer kaydı yok hocam. Aldığımda da mikron cihazı ile boya kalınlığını ölçtüm, normaldi çıkan değerler. Arabalardan anlayan birkaç tanıdık ile almaya gitmiştik, gözümüze çarpan bir şey de yoktu satın alırken.

-Bildigim kadarıyla- bir kaza geçirmemiş araç. Ama burasi Türkiye yani, belli de olmaz.

Alıntıları Göster
    İlginç bi durum gerçekten. Çok da kurcalamayın bence kötü bişey çıkarsa üzülürsünüz. Boya vs yoksa değişen yoksa ve yıllardır da biniliyorsa sorun yoktur bence

• Benim araç 2016 model
    Fakat 2017 yılında aldım bayiden sıfır olarak.

O kadar fark niye olur bilemedim

Pert olup tekrara trafiğe mi çıkardılar sorunuz ile ilgili bu süreci bilen biri aydınlatırsa fikir sahibi olabilirsiniz ayrıca forumda sigortacılar var özel mesaj ile şase no dan sorgulatınca belki bilgi çıkar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrcnd -- 5 Ağustos 2020; 18:1:33 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Liny

Cevabınız burda hocam. Aynı konuyu ben de açmıştım 2009 model aracım 2008 in 8. Ayında trafiğe çıktı diye biri de bana bu linki atmıştı;

https://forum.donanimhaber.com/01-01-2015-cikisli-aracin-2015-model-olmasi--120680846
    Hocam orada bayiye yıl sonunda gelip, yeni yıla geçtikten sonra satilan ya da yılın sonuna doğru gelen yeni modellerin, model yılından bir önceki yılda satılmış olması sonucu oluşan yaklaşık 1 yıllık fark ile ilgili konuşulmuş. Benim muayene belgesinde ise 4 yıllık bir fark var.

• quote:

Orijinalden alıntı: emrcnd

Benim araç 2016 model
    Fakat 2017 yılında aldım bayiden sıfır olarak.

O kadar fark niye olur bilemedim

Pert olup tekrara trafiğe mi çıkardılar sorunuz ile ilgili bu süreci bilen biri aydınlatırsa fikir sahibi olabilirsiniz ayrıca forumda sigortacılar var özel mesaj ile şase no dan sorgulatınca belki bilgi çıkar
    Teşekkürler hocam. Benim sigortacı tanıdıkti, ona sorayım ben bi o halde. Bir bilgi edinebilirsem buraya yazarım, konuya daha sonra giren başkaları da öğrenmiş olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abandonware -- 5 Ağustos 2020; 18:12:49 >
  • Arkadaşlar bir şeyi atlıyorsunuz.Adamın arabasının trafik çıkışı ile model yılı arasında sizin gibi 3-4 ya da 6 aylık fark yok 4 senelik fark var, normal mi bu?

Ilk defa böyle birşey duyuyorum, takip

• Sigortacıyı aradım, kendisi sorgulama yaptığında bir pert durumu, hasar kaydı ya da kaskoya odetilmis bir ücretin olmadığını söyledi. Kaskoda aracın trafiğe çıkış tarihini 01.01.2003 olarak girmişler ben bir onu goruyorum dedi. Duruma bir açıklama getiremedi, ben bilemedim dedi. Plaka ya da araç sahibinin değiştiği durumlarda trafiğe çıkış tarihi değişmez dedi bana ama. Yukarıda yorumu olan powermoon hocamı doğruladı yani.

Aracın benden önceki sahibinin 2018 yılında yaptırdığı muayene raporunu buldum, onda da trafiğe çıkış tarihi yine aynı şekilde yazıyor (bugün benim rapora sehven yanlış yazdılarsa diye kontrol etmiştim ama farklı bir istasyonda muayene edilmesine rağmen eski rapoda da durum aynı yani).

Sonra 5664'e DETAY PLAKANO yazıp gönderdim, su mesaj geldi:

****** plakali HONDA JAZZ 1.4 ES markali araca ait detay bilgileri: Trafige Cikis Tarihi: 01/01/2003, Son Sahip: Sahis, Son Sahiplik Suresi: 1 yil 1 ay Kasko: Yok, Kaskolu Toplam Sure: 12 yil, Kaskosuz Toplam Sure: 5 yil 7 ay, Arac Tur Degisimi: Yok, Plaka Il Degisimi: ANKARA,ANTALYA,BURSA, Plaka Degisimi: Var

Burada anladığım kadarıyla aracın 3. değil 4. sahibiymisim :( Rapordaki Kasım 2007 tarihi muhtemelen aracın Ankara'daki sahibinden Antalya'daki sahibine geçtiği tarih. Çünkü aracın Antalya'li sahibinin 2010'lu yıllarda aracı benden önceki sahibine sattigina eminim.

Daha başka bir açıklama getiremedim. Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi, haciz durumu olabilir mi acaba? Dh'de başka bir yerde okudum, galericinin biri MTV ödememek için trafikten çekmiş olabilir yazmışlar, ne dersiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abandonware -- 5 Ağustos 2020; 19:33:25 >

• quote:

Orijinalden alıntı: 41gokhan41

plaka değişmişse trafiğe çıkış tarihi de değişiyor
    tescil işlemlerinde plaka değil şase numarası baz alınır
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.