Şimdi Ara

Araç satışı para transferi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
519
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yıllar sonta ilk kez araba satacağım. Haberlerede dıyduğuma göre araç satılırken eft yapıp imza attıktan sonra eft ipral edip parayı iade alıyormuş bazı dolandırıcılar. Böyle birşey var mı? Parayı nasıl almam lazım dolandırılmamak için?

• Aracı expertize sokturmadan satma , gizli kusur varsa alıcı bilmiyordum deyip senden masrafı ve değer kaybını talep edebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aliveli90 -- 16 Ekim 2024; 5:33:35 >
  • aliveli90 kullanıcısına yanıt

Ekspertize sokmayacak alıcı. Nasıl bir kusur?

• Güvenli ödeme sistemi kullan, alıcı parayı havuza atacak, satış tamamlanınca otomatik senin hesabına geçecek.
  • Güvenli ödeme sistemini kullanmalısınız.

Bazı açık bırakılan noktalar olsa da bu sistemi kullanmanız artık zorunluluk.

Ayrıntılı bilgiyi aşağıdan okuyabilirsiniz.

https://portal.tnb.org.tr/Sayfalar/GuvenliOdemeHiz.aspx

• ravrav kullanıcısına yanıt

Ekspertiz satıcının sorumluluğundadır. Araçtaki açık kusurları bildirmek zorunda olduğu gibi, sonradan ortaya çıkabilecek gizli kusurlardan da sorumludur. Örneğin, ciddi yağ kaçağı olan bir aracı katkı vs idareten tamir ettirip sattığında, bunu alırken anlayamazsanız ve bu bir süre sonra açığa çıkarsa bu gizli kusurdur.

Alıcının Ekspertiz İncelemesi Yaptırma Zorunluluğu Yoktur

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin 2016/26690 E. ve 2019/9299 K. Sayılı kararında da hükmedildiği üzere;

Davacının, satın aldığı araçla ilgili olarak Trafik Şube Müdürlüğü’nce tutulan kayıtları, aracın sigorta kayıtlarını, TRAMER kayıtlarını inceleme, TRAMER’e SMS atarak bilgi edinme yükümlülüğü de yoktur. 

Söz konusu karara göre satıcı sonradan ortaya çıkan gizli ayıplar hakkında alıcının gerekli sorgulamaları yaptırmadığını (ekspertiz, sigorta kayıtları, tramer kaydı vb.) bu nedenle de gözden geçirme yükümlülüğüne aykırı davrandığını iddia ederek sorumluluktan kurtulamaz.

https://www.adahukukburosu.com/ikinci-el-araclarda-ayip/

• ravrav kullanıcısına yanıt

Eksper olmayacak ise alıcının bunu istemediğini, arabayı olduğu gibi kabul ettiği kesinlikle sözleşmede belirtilmeli. Bu yazılmadan satış yapmayın kesinlikle.

Para transfer olayı da güvenli ödeme sistemi üzerinden yapılacak.

• Para transferini alakasız bir sepele yapsanızda EFT iptali talimatını/isteğini bankanız size bildirir doğru mu geri gönderelim mi şeklinde.

Siz onay vermedikten sonra iptal falan edemez. Araç satışına da gerek yok, dava açması gerekir.

Ancak imza - para sırasında tekinsiz tipler gibi gelirse size güvenli alım satım olayını yapın bankanız yardımcı olacaktır. O zaman başınız hiç ağrımaz.

Normal para transferi ile satış yapacaksanızda arabayı alıp satanlar kimse transferler onların hesapları arasında gerçekleşecek.

Sizin duyduğunuz olay aslında şöyle;

Alıcı parayı kuzenim gönderecek der, yada satıcı parayı kuzenime gönder der. Para transferindeki üçüncü şahıs akraba falan değildir alakasız bir adamdır.

Sonra bu üçüncü şahıs icra takibi başlatı arabanın parasını ödedim arabamı vermedi yada arabayı verdim paramı vermedi diyerekten.

• Öncelikle iki tarafa da hayırlı olsun. Alıcının ve satıcının aynı bankada hesabı olması gerekiyor. Akbankta yaptım ben satışı ciddi sorunlar yaşadık. En sonunda bankada gişe memurunun bir saate yakın uğraşı sonunda hallettik. Eğer bu bankayı kullanacaksanız direk alıcı satıcı olarak şubeye gidip hallettirin. Başka banka ise satıcı güvenli ödeme yazıyo arama bölmesine orda bilgilerini giriyor aracın satış bedeli alıcı tc si gibi. Bilgileri girdikten sonra size bir referans kodu veriyor sistem. Bu kod alıcıya da gidiyo. Daha sonra alıcı aynı alandan kendi bilgileri ve referans kodunu giriyor. Okeyledikten sonra hesabından satıcının yazdığı rakam havuza aktarılır. Bundan sonra noter satış işlemi başlar. Oradaki memur bu rakamda mutabık mısınız der (rakamı kendi sistem üzerinden görmesi gerekir eğer görmezse satış olmaz 1 tl farklı rakam dahi söyleseniz yine işlem devam etmez). Siz evet dedikten sonra imzalar atılır satış noter sistemi üzerinden gerçekleştikten sonra para satıcı hesabına aktarılır ve işlem sonuçlanır.

• cileli_sofor C kullanıcısına yanıt

27.09.2024 den itibaren güvenli satış zorunlu diye biliyorum.

• cileli_sofor C kullanıcısına yanıt

"Alıcının ve satıcının aynı bankada hesabı olması gerekiyor."

böyle birşeye gerek yok satıcı hizmeti veren bir bankadan işlemi başlatıyor. oluşan referans kodu alıcıya iletiyor. alıcı bu referans kodu ile yine hizmet veren herhangi bir yerden alıcı işlemlerine devam ediyor.

daha bugün Arkadaşın aracı sattık biz Takasbank uygulaması kullandık orası daha kullanışlı geldi.

alıcı Albaraka dan parayı attı satıcının QNB hesabına geçti

• Güvenli satis kullanacaksiniz tee mayis ayinda ben araci boyle aldim
    Kabaca söyle oluyor

Satici internet sitelerindeki alışveriş sistemine benzer sekilde (mail ordet benzeri) kendi banka uygulamasindan arac plakası ve ucreti şeklinde referans kod olusturacak alicinin tcsi ve cep no girilecek
    Kod alicinin telefonuna gidecek

Alici kendi bankasinin sisteminden ges üzerinden bu kodu girecek ve para havuza gidecek para blokeli yani
    Notere gecilecek islemler yapilinca bloke kalkiyor para havuzdan saticiya aktariliyor
    Bitti gitti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nerd Miner -- 16 Ekim 2024; 20:51:20 >
  • güvenli ödeme sistemi çıktı zaten mecbur öyle yapılıyor

• Önce hesap sonra ruhsat
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.