Silverstone SFX 600W Gold SX600-G Sata Kablo Sorunu
Bu Elektrik zamlarından sonra Bilg. Satıp Laptopa Gecme Niyetim var.
Ekran Kartından Feragat Edebilirim.6Gb VRAM a Sahip bir Ekran Kartı Yeterli Olur.Ekranı Kaliteli Parlaklık 300nit ve ustu,Sarjı Fena Gitmeyen 2 saat ve uzeri olursa iyi olur,Tabii Ses Kartı ve Hoparloru de Kaliteli olsa daha iyi olur ama tabii ki de 3 Kurusa 5 Kofte olmuyor.
10-16 bin bandında Hangi Laptopları Tavsiye Edersiniz?
Intel 12. Nesil On Bakıs ve Sorunlar Artısı,Eksisi
Merhaba Dun Aksam Anakartım Geldi.Ve Sabah Sistemi Kurdum.
Fikir Vermesi Acısından
Asus TUF Z690 Plus (Dolar 18 iken 7000 bini gecti su an 5000 civarlarına indi)
Intel I5 12600K (Dolar 18 iken 5500 gecti Cıkısı 3600 civarıydı su anda 4000 civarlarında)
16GB (8X2) Corsair LPX DDR4 3200 Ram (Anlık 850TL İncehesapta)
ID-COOLING IS-27i Low Profile 27mm 4Pin PWM 65W 1700 Plaketi oldugu ve yarın obur gun baska bir fan ustune takılabilir diye aldım 350TL civarı fiyatı var.
Thermaltake T35 Mid Tower Kasa Atx,M Atx,Itx destegi var.Genislemesine boyutuna gore E Atx de takılabilir. (Dolar 18 iken 2500 civarı idi simdi 1700 lere kadar bulunuyor)
750W Gold Seasonic X Series PSU Elimdeki Mevcut PSU , kasadaki 650W Cıkarıp bunu taktım.
Kasaya uste 2 tane 200MM fan,One 140MM 3. Fanı taktım.
1 TB Crucial P2 M2 SSD
500 GB Samsung 970 Evo M2 SSD
8 TB WD HDD
6 GB MSI Ventus 1660 VGA
Sistem Genel Olarak Boyle Oldu.
Anakartın Biosu 503 du.Son Bios a guncelledim.2 tane Ram ile denedim.Corsair 3600 CL16 Micron Modul ve Corsair 3200 Samsung Modul, ikisinde de direkt 2133 acılıyor.Buna canım sıkıldı.XMP yaptıgımda ise Corsair 3600 Micron Modul de asla acılmadı.Elle deger girdim 1.35V verdim yine acılmadı.
Samsung da ise XMP de 3200 acıldı.Ayrıca Aida64 de Bellek Gecikmesi 85ms diyordu.O da garip geldi.TUF Plus D4 u olan ya da Asus u olup da bu sorunu yasayan var mı?Varsa onlar da durum nedir?Cozduler mi?Cozdulerse nasıl cozduler bilgi verirlerse sevinirim.3200 de yaptım onda da 77 cıktı.
Su an icin Ram kısmında ciddi bir hayal kırıklıgı icindeyim.Anakartta 4 tane M2 SSD var.3 tanesi kapalı 1 i acık ve Sata dan bagımsız diyor.Yani pratikte 4 HDD 4 SSD kullanılabiliyor olması anlamı cıkarıyorum.Ben 2 tane 1TB SSD ya da 4 tane 1 TB veya 2 Tane 1 TB 2 tane 500GB SSD ve 8TB WD HDD ile kullanmayı dusunuyorum.
Bir diger kotu olan yan ise ALC 1220/A gibi Ses kartı yerine ALC897 gibi bana gore kotu bir ses yongası kullanması ben daha iyi bir Ses chipi beklerdim.Gerci ben Harici Ses Kartı ile kullanacagım icin cok da onemi yok ama Onboard Ses Kullanmayı dusunen icin zayıf bir kart olmus.
Hala ya yok ya da cok nadir LGA 1700 CPU Fanı mevcut, bir kısmında kit bekleyeceksiniz bir kısmında da olan kit ile kullanacaksınız.Su an Sogutucu Kısmı sıkıntılı durumda mevcutta cok az ve genelde Sıvı Sogutma CPU Fan lar mevcut, ayrıca Alder Lake dusunuyorsanız Anakarttan amiane tabirle kazık yemeyi goze alacaksınız.
Ben Anakartı alacagım zaman Dolar 18 e cıktı ve 7500 liraları gordu Anakart su anda 5000 civarında aynı Anakartı AMD ya da Z590 da 2000 li rakamlara alabilirsiniz.Ama tabii onlarda kullanmayı dusunen icin 4M2 Oldugunu sanmıyorum.
Kasaya Gelirsek 2500TL gibi bir fiyatı vardı.Su anda 1700-2000 bandında ve TT S2 650W 80+ PSU ile geliyor.PSU Cover mevcut ben icindeki PSU yu cıkardım benim Emektar Seasonic 750W 80+ Gold X Series i taktım.Anakartta 8+4 CPU Guc Girisi var.Hepsini takmıs oldum.Corsair Carbide 100R ile yanyana koyunca aradaki fark goruluyor.Onde 2 tane 140 ARGB Fan arkada 120 lik TT fan ile geliyor.Ustte fan yok.Ben Uste 2X200 Coolermaster Fan Koydum.One de 140 Corsair Fan Ekledim.Anakartta Fan yeri bol 4 tana kasa Fanı,1 Water Pump,1 CPU Opt. diye baya fan girisi var.Kasanın yan tarafı Temperli Cam ve CM MB 520 de kullanmıstım ve hosuma gitmisti.Havalandırma olarak belki sıkıntı olabilir ama ben seviyorum.Uzunluk olarak degil ama yanlamasına genis E ATX Anakartlar bile belki olabilir.Coolermaster Hyper 212 Black Edition Fanım var.Aparatı gelince onu takabilirim.Ayrıca LGA 1700 Aparatı oldugu icin belki ustune daha iyi fanlar da takılabilir diye ID Cooling IS27İ Aldım.Merak Eden icin icinde LGA 1700 ve LGA 1200 Plaketi var.Thermal Macun var.65W ve hem HTPC hem ITX Sistemler icin bicilmis kaftan cok ince,kibar ve yuksekligi cok dusuk 300TL gibi bir fiyatı var ben Gelbura dan aldım.Ertesi gun elime geldi.
Z690 Tuf Plus D4 ya da benzerini kullanan Z690A Strix ,Z690P gibi arkadasların Ram konusunda sıkıntı yasayıp yasamadıklarını,nasıl bir perf. aldıklarını ve sorunu cozduler ise nasıl cozduklerini deneyimlerini okumak isterim.
Sonuc olarak benim Z690 ve 12. Nesle gecmemin tek nedeni 5600X fiyatının artması ve 12600K ile aynı duzeyde olmasıydı.Fakat 2600-3000 bandında iken Anakart alamamam ve o arada Doların Ucması ve giris MSI Z690A nin bile 4500 olması Anakart konusunda sıkıntı yarattı.Su anda da Ram sorunu dısında bir sıkıntı gozukmuyor.UD770 Onboard VGA ile kullanıyorum.Cumartesi gunu 1660 Ekran Kartı ile kullanacagım insallah...
Evga Titan Z Hydro Copper Sıvı Sogutma Denemesi
Merhaba Evga Titan Hydro Copper Ekran Kartım vardı.Sogutması Olmadıgı icin kullanamıyordum.
Sıvı Sogutmanın S sinden anlamayan biri olarak Veysi kardesimin ve Biraderin katkıları ile iyi kotu gozu karartıp bir deneme yaptık.
280mm Corsair H110İ GTX Radyatörü
Alphacool NexXxoS XP³ Light Cpu Blok (AM4 kitini kendim yaptım intel kiti de mevcuttur)
Bykski B-CT50-MBK-150 150mm rezervuar
Bykski 15w 450 L/H dc12v Pompa Hız kontrollü
2x140mm Corsair Sp140 Fan (Fanlardan biri arada tıkırtı yapıyor) ikisi
3 adet sıkmalı hortum rakoru
4 adet geçmeli hortum rakoru
1 Adet geçmeli döner dirsek
Veysi Kardesimden bunları aldım.Sagolsun her turlu montajda da kahrımızı cekti.
Sonra Sanayiden Saf Su Aldım.1LT si 7.5TL yaklasık 600ML sini kullandık.
Aslında Garanti icin radyatoru ileri cekmistik fakat Veysi nin verdigi borular kısa kalıyordu.1M si 20TL den 1.5M 30TL ye hortum aldım.Fakat ici aynı olsa da dısı daha kalın oldugu icin hortum ve rekorlar uymadıgı icin Radyatoru geri cektik.Eldeki hortumları kullandık.
6 tane de conta aldık yakısıklı adı Oring deniyor 1TL den 6TL de ona verdik.
Kafasında olanlar icin az cok bir fikir ve fiyat tahmini olussun.
Seti 1100TL ye aldım.20TL de kabaca harcadım.Hortumu ise bosa almıs oldum.
Aslında teknik becerisi ve bilgisi olanlar bu isi cok daha uyguna halledebilir diye dusunuyorum.Amiane tabirle satılan urunler biraz Sosyete isi oluyor.D5 EKWB Pompa diyor mesela sadece Pompa ya 2000TL istiyor firma mesela, Rezervuar vs bakıyorsunuz Thermaltake,Corsair DIY hazır yap Sıvı Sogutma 6000TL-9000TL falan yazılmıs.halbuki bu isten anlayan meraklı olan daha uyguna yapabilir diye dusunuyorum.Mesela TB de Dark 120/240/360 Radyator 300-550 arası idi gecen baktıgımda bilmiyorum arastırmak lazım belki dalgıc pompası vs olabilir.
Amacım sadece Ekran kartını calıstırabilmek oldugu icin sadece ona denedik.1 saat Furmark da 56C leri gordum.Bosta 25-27C lerde calısıyor.GPU 1 genel olarak GPU 2 den 5C daha sıcak calısıyor.
Kasa TT V51 Onde Fan yok Anakartta fan girisi kalmadı coklayıcı vs de kullanmak istemedim.
Asus Z270G Gaming, İ7 7700K,16GB Ram var.Seasonic X Series 750W Gold PSU var.
Arkada Egzoz TT 120MM fan var.
Oyle bir deneme yaptık.Sonucta Ekran Kartını Calıstırabildik.
Merhaba
1600W Highpower Gold Psu m bozuldu.Teknobiyotik 1270TL istedi.
Max. 500 TL ye kadar yaptirabilecegim, bildiginiz güvenilir,saglam bir firma var midir?
8GB Casper DDR4 3200 SO DIMM ÖN Bakıs ve Genel Sistem Bakısı
Merhaba arkadaslar Asrock A300 Barebone Sistemden Kalma 8GB Kingston DDR4 3200 Impact SODIMM Rami Intel Sistemim İle Kullanıyordum.
Yanına aynısından almak istedim fakat fiyatları 400-450TL arasında idi.Kingston 8GB Impact SODIMM Micron Cipli ve CL20 gecikme degerine sahipti.2. elde bulmakta zorlanıyordum.Yine Micron Cipli Ozellikle Asus laptoplardan cıkma Ram satan arkadaslar vardı.Onlar da 350-380TL arası fiyatlar istiyorlardı.Micron olarak Crucial almak istediginde de 380-400 civarı fiyatlar odemek gerekiyordu.
Ben de AliExpress den 8GB Casper DDR4 3200 SODIMM Siparis ettim.Urunun fiyatı 26USD idi ve 2USD magaza Kuponu ile 24USD ye Kargo Ucretsiz aldım.Urun Yaklasık 1 ayda geldi.Bugun Ogleden sonra aldım 186TL Ram+25TL Vergi ile 211TL ye Urunu almıs oldum.Hynix Cipsetli 3600 Neoforza DDR4 Ramlerimi 2400MHZ de acıyordu MSI B460M-A Pro ve OC ile max. 2800MHZ yapabilmistim.Fakat Elimdeki Micron Cipli kingstonu Direkt 2933MHZ acıyordu.Neyse urunu bugun ogleden sonra teslim aldım.Ve digerinin yanına takarak 16GB Dual olarak sorunsuz calıstı.
Resimlerden bakarsak Casper in da Modulu Micron gozukuyor gibi geldi.Tabii ki gecikme suresi cok daha fazla Kingston da CL20 iken bunda CL23 gozukuyor.CL23 olarak Dual calısıyorlar.Ve Sıfır Ayar 60.9ms Gecikme Suresi Var.Elimdeki tum Ramleri sattıgım icin su an 2 8GB, 1 tane 4GB Micron DDR4 2400 SODIMM ve 1 tane de 4GB Micron DDR4 2400 DDR4 var.Normal DDR4 u AMD sistemde kullanıyorum.Intel de ise DDR4 Cevirici ile Laptop Ramleri Sorunsuz Calısıyor.AMD de calısmıyor.Almayı dusunen olursa bilgisi olsun.Ayrıca DDR4 Ceviricileri Turkiyede gormedim hep DDR3 var 60TL civarlarında satılıyor.Ben DDR4 u tanesi 75TL den 4 tane Aliden almıstım.9TL de Vergi cıkmıstı.
Biraz da sistem hakkında genel bilgi vereyim.Dusunen arkadaslar olursa kafasında sekillenmis olur.
Anakart :MSI B460M-A Pro LGA 1200 670TL Vatan (Su An 750TL Civarında)
İslemci :Intel 10900ES (2500-4600MHZ) 380USD AliExpress 3000TL (Su anda 300USD civarında 100TL de vergisi cıksa 2500TL ye alınabilir.)
Ram: 16GB (2X8) DDR4 3200 SODIMM Dual 350 Kingston+210 Casper 560TL (Normal Fiyatı 400 Kingston+210 Casper 610TL)
SSD:256GB Kingdian M2 SSD 1700/1100 Okuma Yazma 26USD+Vergi 235TL (Su an saglık %97 , %90 altına inince para iadesi ya da yenisini alıp indirim isteyecegim bir sıkıntısını gormedim su ana kadar)
Kasa :CoolerMaster MB 520 650W 80+ 1000TL ( Su Anda 1300TL Civarlarında)
Fan : Akasa Standart LGA 775/1156 Fan 85TL Sıfırı K32 diye geciyor.Benim Elimde Mevcuttu.
Termal Macun :Vipben 30GR Olması Lazım 16TL Ya da 18TL Ben 2 Adet Aldım.Birini yedek tutuyorum.
Burada bilmeyen arkadaslar icin ES Engineering Sanple yani Muhendislik Ornegi Oluyor.Normal Calısan fakat Son Kullanıcıya Sunulmadan Onceki Son Asama Oluyor.Ornegin Benim İslemci İ9 10900ES 25Carpanı ile 2500MHZ Hızda Calısıp 46 carpanı ile 4600MHZ e cıkarken , İ9 10900 2800MHZ Calısıp 5200MHZ e cıkıyor.İkisi de 65W ikisinde de Onboard VGA var.ES Intel Confidential olarak yazıyor CPU uzerinde benim icin cok onemi yok acıkcası cunku zaten Intel islemciler genelde 4.7GHZ den sonra TDP ve Sıcaklık ucusa geciyor.Duzgun bir B460 ya da Z490 Board ile 103FSB ile 4740 MHZ e kadar cıkarabilirsiniz.
Neden bu Ramleri kullanıyorsun diyecekler icin oncelikle normalde CPU yu satmak icin almıstım olmadı.Sonra 3600MHZ Ramler ile Hem AMD hem Intel de 3600 ve 2933 MHZ de calıstırmayı basaramadım.Calıstırıcam sistemi tekrar acıcam derken HDD in biri de sıkıntılı oldu.Hem para ihtiyacı hem istedigimi alamam tum Ramleri sattım.Dolayısi ile bu Ramleri kullanıyorum.
Neden o Anakart ve Sogutucu diyecekler icin ki haklılar 1.Para kalmadı ondan bu Boardu aldım.2.Normalde kullanmak icin almadıgım icin ve Ekran Kartı dahi takmadıgım icin zaten CPU ısınmıyor 28-40C arasında bosta calısıyor.Birtek İslemciyi Cinebench 23 de zorladım.Orada fan gercekten yetmedi.Oyun sistemi kuracak olsaydım daha iyi bir Sogutucu takardım.İdaretenli taktım ve yetiyor.Ayrıca 5.2-5.3GHZ ler gormedigim icin yetiyor.
İslemciyi ben aldıgımda 380USD 2650TL ediyordu fakat ben Biradere aldırdım.Ve Dolar 8.5 iken odedim.Dolayısı ile 3200TL leri gorduk.O zaman İ9 10900 Burada 4400TL idi.
Hem Kingston Impact e hem de Crucial a Bozuk olan GsKill 1GB DDR3 2000MHZ in sogutucalarını keserek bir Ram Sogutucu benzeri birsey yapmaya calıstık.Neden derseniz Ram Sogutucu SODIMM tek adeti 5USD leri buluyor Alide ve ciddi kargo ucreti de var 8-10USD gibi en az 20TL de Vergi koysanız cok pahalıya geliyor.Dolayısı ile boyle bir sogutucumsu tarzı birsey yapmaya calıstık.Cunku Statik Elektirikten Cıplak Ramler Cok Etkileniyor ve Bozulan Ramlerim Oldu.
Bu da elimdeki tek DDR4 Ram cıplak haldeydi.1GB KingstonDDR3 un Sogutucusunu taktım.COk da guzel oldu.Bunun cok daha basit olanını adeti 2 Dolardan Aliden almıstım ve Kargo Gumruk falan cok para tutuyordu.
Tek 16GB Casper DDR4 3200 aldım o da yolda Normal fiyatı 45USD Kuponla 42-43 USD ye alınabilir.Ben 39 USD ye aldım.Gelince onu da AMD ye takarım.39USD 315TL para yapar kabaca Vergisi ile 350TL ye gelir ki bana cazip geldi.
Almayı dusunenlere fikir olsun diye kendi capımda paylastım.Goruldugu gibi sistem 5,5GHZ e nasıl cıkarım,Mastergel ve daha iyi Termal macun aldım 250TL verdim Sıcaklık su kadar oldu.360 AIO aldım ustune Kasaya 8 fan dosedim gibi performans sisteminden ziyade uygun fiyata duzgun bir sistem toplayabilir miyim sistemi, bu sisteme bir 4GB 1650,8GB 5500XT ve ustu Ekran Kartı takıp gayet rahat oyun da oynayabilirsiniz.
İkinci Elde uygun fiyata aldıgım 4GB Inno3d 1650 var gerekirse takıp oyun oynayabilirim.
Umarım kafasında olanlara bir fikir olusturmustur Aliexpress hakkında...
Merhaba Arkadaslar
Yaklasık 1 yıldır kullandıgım Asus B450I Strix Anakartımın gecen hafta 1 Ram Slotu Calısmamaya Basladı.Ben de servise gonderdim.Bana Musteri Hatası denildi ve 143TL para talep ediliyor.
Biliyorsunuz ki AMD İslemcilerde Anakart ve İslemci uzerinde bir Centik var.Ona gore tek bir sekilde islemciyi takıyorsunuz.Pinler de Anakartın icinde gormuyorsunuz zaten, İsleciyi takıp mandalı kapatıyorsunuz.Ya da Mandalı Acıp islemciyi Cıkarıyorsunuz.
Simdi ben Asla ve asla Musteri hatasını Kabul etmiyorum.Kendilerine de bu durumu soyledim.Gormedigim pinlere zarar vermemin mumkun olmadıgını da belirttim.Ben islemci degistiremeyeceksem ya da pinler gider bozulur korkusu ile montajı yapıp dokunmayacaksam bir daha zaten bir anlamı yok.
Her neyse sizden ricam Asus Turkiye de bu Teknik Kısımdan sorumlu kim bilgisi olan var mı?Ona ulasmak istiyorum.Olmazsa da Asus Global,Sikayet Var vb bu isin pesine dusecegim.
Cunku kendi hatam oldugunu asla kabul etmiyorum.Intel de olsa pinler Anakartın uzerinde hadi kırdın egdin denilip musteri hatası denip para talep edilebilirdi onu anlardım.Ki orada bile pinleri yamuk olan 2. el aldıgım Z390 MSI Anakartımın Soketini Servispoint Musteri Memnuniyeti kapsamında ucretsiz degistirmisti.İstese Asus da bunu yapabilirdi ki konu da o degil zaten Tek Sekilde Oturan ve Pinleri İceride Olan Gormedigim Pinlere ben nasıl zarar vermis olabilirim?1331 tane pin var 9 tanesi gitmis sanırım simdi ben ozellikle 9 tanesini secip bunları koparayım mı dedim?
Neyse Yarın Sizin de Basınıza gelebilir.Bilginiz Olsun.Bana gonderilen resmi de buraya ekleyecegim.Garantili diye urun alıyoruz ve ustune Su,Kola dokmedikce,Tornavida kacırmadıkca bariz kusurlu olmadıgımız surece urunumuzun Garantisi olması lazım ya da var diyoruz.Ama Garantili Urunlerde Bile boyle Musteri Htası denip ucret talep edilmesi can sıkıcı, Bu Intel olsaydı ve pinlerini kırıp yamultsaydım ucret talep edilseydi anlayısla karsılardım.Ama burada asla hatam oldugunu dusunmuyorum.
AMD Ryzen 9 3900X Kırık Pin Tamir Hakkında
Urunun 3 pini kopuk 2 pini yamuktu.Cok inandıgım ve saygı duydugum birisi bana Ardo Elektonigi tavsiye etti.Ben de gorustum ve urunu gonderdim.urunu aksam taktım ve su an kullanıyorum.
15$ 120TL para odedim.Toplam 5 pin yeniden Fabrikasyon gibi takıldı.Firma ile hicbir alakam yoktur.Bu sorunu yasayabilecek arkadaslara yardımcı olmak amacıyla yazıyorum.
Orico 2520U3 2.5" USB 3.0 HDD Kutusu Ufak Bir Bakıs
|
Ram Sogutucu Bakış
|
Asus X38 P5E3 Deluxe|İntel E7200||Sparkle Calibre 512MB 8800GTS||2*1GB Corsair DDR3 1333MHZ@1500MHZ||Creative Xfi FATAL1TY Platinium Champ1on| |
Msn kullanmıyorum.Eğer ürünler için iletişim kuracaksanız lütfen sadece PM atınız... |
Son Giriş: 3 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: dün
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 18.813
İkinci El Bölümü Mesajları: 910
Konularının görüntülenme sayısı: 51.218 (Bu ay: 506)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 17.336 (Bu hafta: 1)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Spor