Şimdi Ara

Amd Ryzen İşlemcilere OC Yapanlar Her An Bozulabilir (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
87
Cevap
4
Favori
4.427
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Tabi z anakart ve soğutucu masrafını da unutmamak lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vatov -- 17 Ekim 2019; 5:32:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayırlı günler arkadaşlar
    Şimdi sizden ciddi anlamda yardım bekliyorum, zaten Amd ye antipatim vardı şimdi iyice huzursuz oldum , sizin tavsiyelerinize göre iade edip para iadesi talep edeceğim

Anakartım Pazartesi geleceği için , Bu hafta teslim aldığım kutusunu açmadığım Ryzen 3700x i iade edip 9600k mı alayım
    Anakart msi b450 gaming plus max

Ben overclok falan bilmiyorum stok hızlarda kullanacaktım ama konuları okuyunca huzursuz oldum
    Stok değerlerde kullansak bile işlemci de bu voltaj dalgalanmalarından dolayı ileriyle dönük performans düşer mi?

Ya da voltaj sabitlemek ile bu sıkıntı aşılacak ise bana ne yapmam gerektiğini adım adım anlatabilir misiniz
    Hatta istanbul içi bu işlerden anlayan bir arkadaş varsa anakart ve cpuyu getirsem bana yardımcı olur mu
    Yada bana forum üzerinden ne yapmam gerektiğini adım adım anlata bilir mi

Zaten Amd satın alırken milyon kere düşündüm şimdi iyice paranoyak oldum

• Schi20phrene kullanıcısına yanıt
    Benim tavsiyem çok bilmiyorsunuz madem Amd Ryzen Master programı üstünden voltaj ayarı yapın. 1.35 volta getirin frekansı da ona göre gittiği yere kadar yükseltin. 1.35 voltta da bozulursa artık garantiden değiştirirsiniz. 3 ay aralıksız 1.375 vermişler 7/24 saat %100 kullanımda bozulmamış. Ama bundan yukarısı sakat gibi.

• L.J kullanıcısına yanıt
    Hocam öncelikle sabahın bu vaktinde vakit ayırıp tavsiye verdin için teşekkür ederim şimdi ben de internette araştırıyordum geceden beri huzursuz oldum inanır mısın rüyama bile girdi bilgisayar yanıyordu
    Burada video anlatım var sadece 1 dk lık bişi gibi benim anakart ta Msi Eğer aynı ayarlar varsa aynı Voltaj ayarlarını yapıp kullanmaya devam edeceğim

https://www.google.com/url?q=https://www.tech///nopat.net/2019/04/02/amd-ryzen-undervolting-rehberi/amp/

Reklam olmasın diye /// koydum linke ,
    Aslında çokta zor değil gibi geldi

• GODLİİKEE kullanıcısına yanıt
    Halamı xenon dostum konunu sildiler bıkmadınmı

• Technical.assistance kullanıcısına yanıt
    Kapitalist düzenin k*peği değilim dostum.
    Ruslar hala Xeon kullanıyor aliexpressde 7000 e yakın satış var.Tr de arastirma yok yeni nesil çıktı hemen al yeni iyidir mantığı

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 3 aya yakındır 1.37voltajda 4.1ghz de kullanıyorum r5 2600ü daha bir problem olmadı.çok nadir 4 5 saniye sistemde yığılma oluyor.Oyun sırasında FPS 10lara kadar inip ha kitlendi ha kitlenecek gibi oluyor anlam veremedim.Hdd den yapma ihtimali varmıdır acaba? Dedikleri gibi aşırı voltajdan gidiyorsa işlemci ona göre voltaj ayarı yapayım.

• doblosman D kullanıcısına yanıt
    HDD'den olabilir bu durum.

Bu arada herkesi bir telas almisgibi ama 3-4 ay bu voltajlarda 7/24 %100 kullanim senaryosunda islemcilerin cortladigini okuyosunuz di mi?

Siradan kullanici voltaj verdiginde;

1) Yuksek kullanim degerine ulasmadiginiz surece tam manasiyla ayni senaryonu yaratmis olmuyosunuz. Bu islemciler %100 kullanima anca cok agir render islemlerinde veya Torture Testler ile ulasabiliyor. Gidipte %50-70 arasi kullanim degeri elde ettiginiz oyunlar yuzunden kimse islemcisini yakmaz, mumkun degil.

2) Hadi diyelim oynadiginiz oyunlar, %100 kullaniyor, kac saat bu kullanim oranina cikiyoruz ki? gunde 3-5 saat ile 7/24 3 ay araliksiz %100 kullanimi karsilastiriyoruz. En baba hiz asirtmayi yapsaniz bile oran-oranti kurunca islemcinizin bozulmasinin yillar alacagini gorursunuz.

Bi anda AMD'ye on yargi, acilmamis islemlerin iadesi dusunceleri falan cok komik geldi acikcasi. Islemciyi stok kullaninca 3 ay sonra bozuluyor dense hadi neyse..(3900x i ayri tutuyorum)

Xeon ucuz demek değil. Aldın xeon için x58 anakart, bu kart 10 senelik aşağı yukarı ve halen 100 doların üstünde fiyatı. Bozuldu diyelim nolacak? Yenisini alacaksın. Ee aynı fiyata veya biraz pahalıya yepyeni mal alsan yıllarca kullanırsın sorunsuz garantili. Yokluktan alıyorsanız ucuz diye bilemem ancak bir avantajı yok üstelik satamazsın 3 sene kullanıp.

Yeni orta sınıf ürün>eski high end ürün bu her zaman böyledir bilgisayar işinde. Tecrübeliyim diye düşünüyorum bu konuda.

Ayrıca alt orta sınıf ürün de önermem kimseye satamazsınız. Bugün işlemci için en az 3600 9600K, ekran kartı için en az 2060 super 5700 1660ti en aşağı alın ki son sahibi olmayın.

• L.J kullanıcısına yanıt
    X58 250 TL ye aldım 150 TL de işlemci sen x58 rampage extreme anakarta bı göz at istersen bozulacak türden bir anakart değil.
    Gidip de 1300 1400 TL dandik ryzene para vermem 1 2 sene sonra ne olacağı belli değil voltaj versen yanar gider.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • yaklaşık 1 yıldır 1.36v 4.1 de ryzen 2600 kullanıyorum hic bir sıkıntı yok

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Kullan kullan sabah kalktığında start verince ekran gelmeyince xenonnnn diye bağır

• Yanlış hatırlamıyorsam intelin 32nm zamanlarından beridir 1.40-45 volt üzeri önerilmez, ancak hardcore overclockçular yapardı ki günlük kullanım için zararlı notunu düşerlerdi.

Belki de AMD çipleri için de bu böyleydi, şu an böyle gözüküyor keza, maddenin yapısından kaynaklı mıdır acaba merak ettim, sonuçta kumdan geliyor silikon , bi araştırmak lazım.

Aslen ben yıllardır downclock yaparım, biosların turbo ayarları bozuktur genelde, saçmasapan voltlarda çalıştırır yorarlar aleti. Mesela şu an 6700k'yı 4.5hz'de 1.285'de kullanıyorum, düşünün default 4.2hz@1.35v filandı, büyük rezillik.
  • kardeşim sağol paylaşımın için. msi b450a da 3600x için otm 1.44v veriyordu cpu offset voltage den -0.1v çekince hem cpuz benchmark skorlarında bir miktar artış oldu hemde sıcaklıkta düşüş vede en önemlisi cpu degeneration benimde 1.44v dan dolayı endişe ettiğim bir konuydu. fabrikasyon auto da gerektiği kadar verir diyordum ama ucuz amd nin ucuz yahnisinde biraz işler yarı amatör ilerliyor dikkatli olmasak al başına belayı
  • CCaaNN kullanıcısına yanıt
    Sabit 4.1ghz de günde ortalama 4 saat kullanıyorum.2 saat anca oyun oynarim.Bnde ihtimal vermiyorum böyle birşey olacağına.Vatan bilgisayar sağolsun HDD yi papates yollar gibi kargolamislardı.Garentiye vericem gelince ins aynı problem olmaz.

Beyler adam banlanmış
    Reis fazla zıplarsan olacağı bu xenonda xenon
    Adam 3600 e dandik dedi yahu
    Yersin böyle banı

• Asus tuf b450 plus gaming r7 3700x kullanıyorum 8gb ram ile fabrika ayarlarında cinebanch 20 tek çekirdek puanı 502 ama 1.52 anlık voltaj veriyor işlemciye testlerde 86 dereceyi görüyor
    ben de 0,0875 volt düşürdüm 1.42 voltu anlık görüyor puanım 487 ye düştü sıcaklık ta biraz düştü 4.392 mhz hızı görüyor yoğun işlem gücü gereken işlem yapmıyorum bilgisyarla
    Şimdi pbo yu kapatayım mı sıkıntı olabilir mi yoksa kafaya takmayalım mı?
    Cevaplar için teşekkür ederim

• 147 geri dönüşten sadece %4 olumsuz puan var ve 147 geri dönüşten sanırım sadece 2 tanesi arızalı çıkmış okadar da laf ettiğinize deymez bu oran.

www.amazon.com
    Amazon.com: AMD Ryzen 9 3900X 12-core, 24-Thread Unlocked Desktop Processor with Wraith Prism LED Cooler: Computers & Accessories
    https://www.amazon.com/AMD-Ryzen-3900X-24-Thread-Processor/dp/B07SXMZLP9/ref=sr_1_1?keywords=3900x&qid=1571346845&sr=8-1#customerReviews

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 18 Ekim 2019; 0:15:42 >

• Panik havası yaratmana gerek yok. Çünkü 3. nesil Ryzen işlemcileri overclock etmeyip, kendi haline bıraktığında çıktıkları voltaj değeri 1.420V civarı :) Yani 3. nesil bir Ryzen'a overclock yapıp, daha güvenli bir voltaja sabitlemek degrade riskini daha da düşürüyor. Mesela ben 4.12GHz ve 1.316V'a overclock yaptım. Manuel halinde, PBO'ya bıraksam, hem yüke girdiğinde 4.000MHz ile 4.150MHz arasında kararsız bir grafik çiziyor ve sabit hızda çalışmıyor hem de yüke girmediğinde 1.420V voltaja kadar çıkıyor. Yüke girdiğinde ise yanlış hatırlamıyorsam, 1.285V - 1.350V civarlarında takıldığını gördüm. Yani manuel haliyle hem 1.420V'a çıkıyor hem de ani voltaj dropları yaşanıyor.

Overclock yaptığımda ise, işlemci en ağır yükte 1.287V'da, boşta ve normal kullanımda ise 1.306V - 1.312V'da seyrediyor.

Yani telaş yapılacak bir durum yok. Eğer telaş yapılacaksa, 3. nesil Ryzen'ları manuel haline bıraktığında telaş yapman lazım :) Kaldı ki 2. nesil Ryzen'lar ile 3. nesil Ryzen'lar arasında karakteristik farkı var. Birbirleriyle kıyaslaman net tabirle yanlış olur. AMD'nin resmi teknik desteğinin açıklamasına göre, 3. nesil Ryzen'lar 1.500V'lara kadar safe kalıyor fakat bizler yine de 1.325V voltajı geçmiyoruz.

Yani bu durumda degrade olma (aşınma) ihtimali binde bir bile değil. İçin rahat olsun. 1.325V voltajı geçmeden, overclock denemeleri yapan herkesin de içi rahat olsun.

Bu arada "yamaci1771" nickli arkadaşın yorumuna hitaben; kimse Ryzen'ları 3-5 FPS için overclock etmiyor. Amaç, daha stabil bir voltaj ve performans kazanımı. 3. nesil Ryzen'lara overclock yaptığımızda, ilginç bir şekilde manuel halinden daha az voltaj vermiş oluyoruz. Yani 3. nesil Ryzen'larla birlikte, aslında alışılmışın dışında bir durum ortaya çıktı. Bu yüzden arkadaşları da suçlamak istemiyorum. Çünkü overclock deyince, akıllara hep daha çok voltaj ve daha çok sıcaklık geliyor ama 3. nesil Ryzen'larda bu durum farklılık gösterdi.

Açtığım konuya da beklerim. Orada daha detaylı bir anlatım yaptım: https://forum.donanimhaber.com/ryzen-5-3600-u-daha-stabil-voltaj-ve-performansta-calistirma-rehberi--140409941

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Foley -- 18 Ekim 2019; 5:0:51 >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.