Şimdi Ara

Amd Ryzen İşlemcilere OC Yapanlar Her An Bozulabilir (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
87
Cevap
4
Favori
4.430
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 3000 serisi çıktığından beri ben başlık açtıkça bu eleman da başlık açıyordu.ben faydalı konu açtıkça bu saçma sapan konu açıyordu yok halama alacaz şöyle mi ki fitne fesat sokuyordu artık nasıl bir kuyruk acısıdır bilemiyorum.

bıktım blokladım en sonunda ama dün yine bu başlığı gözüme soktular.duron sempron zamanlarından beri amd kullanırım her işlemcime voltaj verdim voltaj bizim işimiz oc yarışmasına falan katıldım ben ama bir tane işlemcim bozulmadı.2007'de aldığım athlon 3600 hala çalışıyor kuzende.3000 serisi son ABBA biosu ile adam olmuştur oc falan yapmaya gerek yoktur versin 1.5 isterse çünkü oyun harici 1v'un altında duruyor.kim kullanıyor 7/24 yüksek voltajda 3700x 3800x gibi oyun işlemcilerini burada?yine 3900x geçende de bu işlemci üzerinden vay kutusunda yazan değerleri vermiyor diye tantana ettiler yine bi ben durdum karşısında madara olacaksınız diye ve oldunuz ABBA çıkınca.dalga geçen resim attım bir kişi gelmedi ne diyon birader diye.ABBA severler kulübü açtım ses yok.bunda da her sene bozulmayan 3000 serisi diye burada durduğum sürece kepaze ederim.

salla yalanı belki bir iki kişi kandırırız hesabında.false shepherd ki bu nickte biri vardı Tuğer bunun yanında melek kalır troll değildi en azından.

• İşlemci 2600x boşta 1.415 seviyelerine çıkıyor 1.3 küsür seviyelerine iniyor devamlı dalgalanma var buna bağlı olarak sıcaklıkta artıyor veya azalıyor. Konuda genelde 3. nesil işlemciler üzerinde durulmuş ancak ben mesela 2600x için ne yapmam gerekiyor. Otomatik kullanımı bırakıp manuel voltaj mı vermeliyim yoksa bu şekilde devam etmemde bir sıkıntı yokmu. Akşamlar 2-3 saat oyun oynarım onun dışında 2-3 saatte nette takılmaca gibi düşünebilirsini yani günde maksimum 5-6 saat pc açık kalır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: jac0B0

3900x baştan girdi piyasaya sonra yok oldu,
    Geçen hafta tekrar stoklara girdi.
    Dediğin gibi ilk partide bir hata buldular ki uzun süre stoklara vermediler.
    Bundan sonra çıkan seriyi alanlarda problem olacağını düşünmüyorum.
    yalnız ya hala piyasada sorunlu seri dolaşıyor yada yeni çıkan serilerde sorunlu alt linkteki konuyu açan arkadaş yeni almış 3900x işlemciyi ve 1 saatte gebermiş oc falan da yok bu çok kötü AMD nin başı ağrıyabilir ki ben hiç denk gelmedim yıllardır amd alırım sıfır işlemcinin böyle bozulmasına artı okumadım da

bu arada 1800x işlemciyi 2017 yılında yani ilk çıktığında aldım ayarlar hep auto da ve nadir de olsa arada kısa süre 1.5 voltaj veriyor saniyelik kalıp 1.4 1.3 e düşüyor. artık ilk seride ryzen blanced güç ayarı kaldırıldığı için de dengeli güç seçili ve boşta baya az voltaj veriyor kısaca 1 yıl yukarıda yazdığım voltajlarla ryzen blanced seçili halde kullandım ve bir sorun yok. sadece ramler docp standartta c14 3200 mhz de yani oc li

https://forum.donanimhaber.com/cozuldu-3900x-x570-taichi-1-saat-sonunda-vefat--140386942#140386942

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 19 Ekim 2019; 7:52:21 >

• Hocam bunu yapan tayfa aynı zamanda sadece cs go için gtx 1080 alan tayfadır.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rennes10

Bu mesaj silindi.
    hocam dediklerinizi yaptım.

windowsta masaustu bosta ryzen master peak cores voltage eski bios 1.20 lerdeydi
    yeni biosla 1.00 lara dustu.

fakat eski biosta peak cores voltage 1.20 lerde average core voltage 0.20 lerdeyken

yeni biosta hem peak cores hem average core voltage 1.00 lerde.

ayrıca biosta eski bios VCore ve Cpu Core da 1.44v u gecmezdi yeni biosta 1.48v

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet arkadaşlar gördüğünüz gibi heran bozulabülüğ daş düşebülüğ ayı çıkabülüğ eviniz yanabülüğ babanız dövebülüğ.

• Bir buçuk senedir 1600x işlemcimi 1.44v, 4.1 ghz de kullanıyorum imdiye kadar sıkıntı çıkmadı. Umarım bundan sonra da çıkmaz
  • ağır voltaj altında boğarsanız intel de yıpranır. işlemci bozmak kolay değildir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bromton -- 27 Aralık 2019; 22:47:46 >
  • Bromton B kullanıcısına yanıt
    Adam orda 3 ayda degrade olan işlemcileri koymuş. Uyarması benden. Burda dalga geçenler yarın birgün ağlarsa burda işlemcim 3.8 ghz'i geçince mavi ekran veriyor diye o zaman da ben onlarla dalgamı geçerim.
    Degrade yandı anlamına gelmiyor. Yapısı bozuldu, olması gereken hızda çalışmıyor demek. Intel'de bu voltajlar zaten sözkonusu değil. Amd'nin kendi Bios ayarları veriyor yüksek voltajı. İşin amd'si intel'i yok. Intel'in kusurlarını da yazarım sorun yok. Fanatikliği yapan 3 kuruşa mal alıp toz konduramayanlar.

Ryzen 1000 serisinden bahsedilmiyor. 2000 serisi ile yapılmış test. 3000 serisi ise daha da narin bunu 3700x ve 3900x bozanlardan teyit edebilirsiniz. İki gram ingilizce ve birazcık meraktan başka bir şey gerekmiyor.

• L.J kullanıcısına yanıt
    Nm azaldıkça bozulma riskide artıyor olabilirmi mesala o zarın içide nefes alamiyor ağzına kadar çekirdek dolu ben kabataslak böyle yorumluyorum.

• MogoLKhan kullanıcısına yanıt
    Litografi küçüldükçe gerilime olan hassasiyet "teorik" olarak artar. Bu konuda net bir açıklama yok. Atom sayısı azaldıkça(37 atom büyüklüğünde miydi amd'nin bir transistörü) yüksek voltajda atlama, yanlış işlem yapma, zarar görme ihtimali artıyor. Litografiyi azaltmak için daha saf, daha iyi kalite silikon wafer gerekiyor üstelik. Bu da üretilen işlemci waferlarının büyük kısmı ya çöpe gidiyor ya da var olan defektleri ile piyasaya sürülüyor demek.

Büyük alan kaplayan kusursuz kısımları 12 çekirdek yapıp veriyorlar. Daha ufak alanlar 3600 oluyor. Bunların saf kısımları 3600x falan oluyor. Büyük ve kusursuz parça çıkartmak çok zor o yüzden katlanarak pahalanıyor yüksek çekirdek sayılı işlemciler. Ama litografi düşük tutulduğu için birim alana düşen çekirdek sayısı 2 kat artıyor. Eski 12 çekirdek xeonlara bak mesela kocamandır. 12 çekirdek işlemci 7nm litografi ile normal am4 sokete uyumlu hale getirilebiliyor işte.

Bir de düşük nanometrede yüksek hız zorlaşıyor. Intel de istese 7nm üretir belki ancak 5.0 ghz değil 3.6 4ghz falan olur o işlemciler. Bu da müşteri gözünde iyi bir şey değil. 14nm teknoloji falan genel müşteri kitlesinin pek umrunda değil. Ama frekansa herkes bakıyor.

Amd işlemcilerde gavurların headroom dediği olay sıfır. Intel'de ise %30 civarında hız verebiliyorsun işlemciye. Nerdeyse soğutabildiğin sürece belli bir voltajda üst sınır 5.3 ghz gibi hayvani hızlar. Amd'de üstüne nitrojen de döksen çıkmaz yüksek hızlara. Ama ipc, ht, fiyat, çekirdek sahısı kısmından yırtıyor.

Fiyatı eşit tutsa intel eşit çekirdek sayısında misal 8700K 3600 fiyatına satılsa şurda bir tane amd fanı kalmaz.

9900K eğer 3800x fiyatına çekilse kimse dönüp almaz 3700x 3800x. Yani amd ucuz etin yahnisi. Bunu 1 senede 5 tane amd ürün alan ben söylüyorum ama fanlar 10 senede 1 tane ryzen alıp ölümüne savunuyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi L.J -- 23 Ekim 2019; 17:54:10 >

• L.J kullanıcısına yanıt
    yalnız bu bozulma 3000 serisinde çıktı öncekilerde hiç duymadım okumadım Amd Phenom II X4 965 3.4GHz Soket AM3 Black Edition İşlemci var 10 yıllık hala taş gibi bana da fan deme olanı söylüyorum ve bu 16 yılda 3. amd işlemcim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 23 Ekim 2019; 19:11:50 >
  • mito1172 kullanıcısına yanıt
    Degrade olayı 2000 serisinde de mevcut. 3000'de çıkmadı. Eski nesil işlemcilerle kıyaslayacak bir durum yok ortada. Bende de süs niyetine duruyor athlon, fx, xeon x3430, 1. Nesil Core, p4 4.2 ht bile var bir dolu işlemci 990fx Sabertooth falan depoda yatıyor. Bahsettiğimiz şey başka. Bu işlemcilerin oc kapasitesi sıfır olduğu halde multiplier'ı açık, voltaj ayarı değiştirilebilir durumda ve stock halde verilen voltajlar ciddi tehlikeli düzeyde.

• quote:

Orijinalden alıntı: Bromton

ağır voltaj altında boğarsanız intel de yıpranır. işlemci bozmak kolay değildir
    Konu monu değil çamur at izi kalsın.

• quote:

Orijinalden alıntı: L.J

Litografi küçüldükçe gerilime olan hassasiyet "teorik" olarak artar. Bu konuda net bir açıklama yok. Atom sayısı azaldıkça(37 atom büyüklüğünde miydi amd'nin bir transistörü) yüksek voltajda atlama, yanlış işlem yapma, zarar görme ihtimali artıyor. Litografiyi azaltmak için daha saf, daha iyi kalite silikon wafer gerekiyor üstelik. Bu da üretilen işlemci waferlarının büyük kısmı ya çöpe gidiyor ya da var olan defektleri ile piyasaya sürülüyor demek.

Büyük alan kaplayan kusursuz kısımları 12 çekirdek yapıp veriyorlar. Daha ufak alanlar 3600 oluyor. Bunların saf kısımları 3600x falan oluyor. Büyük ve kusursuz parça çıkartmak çok zor o yüzden katlanarak pahalanıyor yüksek çekirdek sayılı işlemciler. Ama litografi düşük tutulduğu için birim alana düşen çekirdek sayısı 2 kat artıyor. Eski 12 çekirdek xeonlara bak mesela kocamandır. 12 çekirdek işlemci 7nm litografi ile normal am4 sokete uyumlu hale getirilebiliyor işte.

Bir de düşük nanometrede yüksek hız zorlaşıyor. Intel de istese 7nm üretir belki ancak 5.0 ghz değil 3.6 4ghz falan olur o işlemciler. Bu da müşteri gözünde iyi bir şey değil. 14nm teknoloji falan genel müşteri kitlesinin pek umrunda değil. Ama frekansa herkes bakıyor.

Amd işlemcilerde gavurların headroom dediği olay sıfır. Intel'de ise %30 civarında hız verebiliyorsun işlemciye. Nerdeyse soğutabildiğin sürece belli bir voltajda üst sınır 5.3 ghz gibi hayvani hızlar. Amd'de üstüne nitrojen de döksen çıkmaz yüksek hızlara. Ama ipc, ht, fiyat, çekirdek sahısı kısmından yırtıyor.

Fiyatı eşit tutsa intel eşit çekirdek sayısında misal 8700K 3600 fiyatına satılsa şurda bir tane amd fanı kalmaz.

9900K eğer 3800x fiyatına çekilse kimse dönüp almaz 3700x 3800x. Yani amd ucuz etin yahnisi. Bunu 1 senede 5 tane amd ürün alan ben söylüyorum ama fanlar 10 senede 1 tane ryzen alıp ölümüne savunuyorlar.
    abartmayın hocam intel stock maks all core turbo ne dedi ise spec sheet de onun üstüne %10-15 maksimum koyarsın o da soğutabildiğin sürece vrmler yanmadığı sürece vs vs

şu an 5ghz 9900k ile stock 3700x-3900x arasında da en iyi ihtimalde yine %10-15 civarı fark var yani intelin amd yi geçtim demesi için oc yaptım demesi gerekiyor bu fark "bazı optimize olmadığı bilinen oyunlarda açıkça gözlenebiliyor" ve o fark da çekirdek frekanslarından kaynaklanıyor genellikle bakınız 4 çekirdekte çalışan far cry 5... bu oyunda çekirdek hızı yüksek olan 9900k fark atıyor amd ye...

multicore, render, desktop uygulamalarda vs amd öne bile geçmiş tek çekirdekte de aşağı yukarı yakalamış durumda frekansta da yakaladığı zaman zaten geriye bir şey kalmıyor...

intelin şu an tek artısı çok ısınarak çıktığı su soğutma veya nh-d15 / drp4 dışında ulaşılamayan "5ghz" başka bir artısı kalmadı.

NOT : i7 8700k kullanıyorum (delidli)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilker burak -- 23 Ekim 2019; 21:50:11 >

• ilker burak kullanıcısına yanıt
    Tebrik ederim.

• est hocam katılıyorum ve küçük bir ekleme daha yapalım ; intel de amd de nvidia da olsa "oc" dediğin şey üreticinin belirttiği boost hızının üzerine çıkmak zaten kartı / çipi kendi haline bırakınca boost hızlara çıkıyor...

amd 3000 serisinde insanları rahatsız eden amd nin kutu üzerinde belirttiği boost hızların üzerine çıkamamak oldu

yani kısaca kutudan çıktığı haliyle 8700 leri 9700 leri yakalayan 9900 lere fiyatını sorgulatan işlemcilerden bahsediyoruz ancak inteller oc olup oyunlarda önlerine geçince kafalarda soru işaretleri oluştu haliyle...

14nm intel ısınıyor arkadaş... özel ilgi alaka masraf istiyor... amd de ısınıyor ama kutudan çıkan soğutucu yetiyor ve oc olmuyor... "pick your poison" meselesi kısaca...

ben 10-15 i geniş aralık olarak verdim ln2 oc yapıyorum derse arkadaş bir şey diyemem diye :) şaka bi yana 9900k all core 5ghz olmayan gören duyan var mı bilmiyorum bunları intel kendi bin leyip kendi satmak ister en doğal hakkıdır dediğiniz gibi aynen siliconlottery nin yaptığı şeyi kendi yapıyor şirket kendi ürettiği üründen mümkün olan en fazla karı elde etmek ister 5ghz olan 9900k lar artık 9900ks olamayanlar yine 9900k olarak satışa devam eder gibi gibi...

hayırlısı bakalım bu rekabet iyi olması gereken oluyor şu an

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilker burak -- 23 Ekim 2019; 22:19:20 >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.